ତଳିଘେରା ପ୍ରସ୍ତୁତି :
ମାଟି ଶୁଷ୍କ ସମୟରେ ଦୁଇଥର ହଲ ଚଳାଇ ୪-୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଠିଆ ପାଣି ରଖନ୍ତୁ । ଅତିରିକ୍ତ ପାଣି ନିଷ୍କାସିତ କରନ୍ତୁ । ମାଟିକୁ ଦୁଇ ତିନିଘର କାଦୁଅ କରି ପତା ଚଳାଇ ସମତୁଲ କରନ୍ତୁ । ତଳିଘେରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଶେଷଥର କାଦୁଅ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତି ଏକ ଶହ ବର୍ଗମିଟର ପାଇଁ ୫୦୦ ଗ୍ରାମ, ଯବକ୍ଷାରଯାନ ,୫୦୦ ଗ୍ରାମ ଫସଫରସ,୫୦୦ ଗ୍ରାମ ପଟାସ ସାର ଓ ୧୦୦ କିଗ୍ରା , କମ୍ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରୟୋଗ କରି ମାଟି ଏ ଭଲକରି ମିଶାନ୍ତୁ । ପ୍ରତି ବର୍ଗମିଟର ପିଛା ୨୦-୨୫ ଗ୍ରାମ ବିହନ ଆବଶ୍ୟକ । ଏକ ହେକ୍ଟର ଚାଷ ଜମି ପାଇଁ ୬୦୦ ବର୍ଗମିଟର ତଳିଘେରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆବଶ୍ୟକ ।
ବିହନ ବାଛିବା
- ବିଶ୍ଵସନୀୟ ବିହନ ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଲେବଲ ଥିବା ବିହନ କିଣନ୍ତୁ ।
- ସଙ୍କର ଧାନ ବହୁତ ହାଲୁକା ଅଟେ । ଧାନରୁ ଆଗାଡିକୁ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ଲୁଣ ପାଣିର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏହି ହାଲୁକା ବିହନରୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଅଙ୍କୁରୋଦଗମ ହୁଏ ।
ବିହନ ପରିମାଣ
- ଏକ ହେକ୍ଟର ଜମିର ଚାଷ ପାଇଁ ୧୨-୧୫ କିଗ୍ରା, ସଙ୍କର ଧାନର ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ ।
ବିହନ ବିଶୋଧନ
- ବିହନକୁ ୧୨ ଘଣ୍ଟା ପାଣିରେ ବତୁରାଇବା ପରେ ତାକୁ କାରବାନଡିଜିମ ବା ବାଭିଷ୍ଟନ ୨ ଗ୍ରାମ ପ୍ରତି କିଗ୍ରା ମଞ୍ଜି ସହିତ ମିଶାନ୍ତୁ ।
- ବିଶୋଧିତ ମଞ୍ଜିକୁ ଛାଇରେ ଭଲକରି ଶୁଖାନ୍ତୁ । ଅଖା ବା ପାଳରେ ତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଘୋଡାଇ ଦିନକୁ ଦୁଇ ତିନିଥର ଜଳ ଛିଞ୍ଚନ୍ତୁ । ଏକରୁ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମଞ୍ଜିକୁ ଗଜା ଉଠିବ ।
ବିହନ ବୁଣିବାର ସମୟ ଓ ପଦ୍ଧତି
- ବିହନ ବର୍ଷାଦିନେ ଜୁନ ମାସ ମଝିରେ ଏବଂ ଖରାଦିନେ ନଭେମ୍ବର ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ ବୁଣାଯାଏ ।
- ଅଙ୍କୁରୋଦଗମ ହୋଇଥିବା ବିହନକୁ ଭଲଭାବେ ସମତୁଲ ତଥା ଠିଆପାଣି ନଥିବା ତଳିଘେରାରେ ଭଲଭାବେ ବୁଣନ୍ତୁ ।
ତଳିଘେରାର ଯତ୍ନ
- ବୁଣିବାର ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ତିନି ଦିନ ଯାଏ ତଳିଘେରାକୁ ଓଦାରାଖୀ ପରେ ପତଳା କରି ପାଣି ମଡାଯାଇ ପାରେ ।
- ବୁଣିବାର ୧୫ ଦିନ ପରେ ପୋକ ଆକ୍ରମଣକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତି ଶହ ବର୍ଗମିଟର ତଳିଘେରା ପାଇଁ ୨୫୦ ଗ୍ରାମ ଫ୍ୟୁରାଡନ – ୩ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ।
- ତଳିଘେରାକୁ ଘାଷରୁ ସଫା ରଖନ୍ତୁ
ରୋଇବା ପାଇଁ ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି :- ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଜଳସେଚନ ଓ ନିଷ୍କାସନର ସୁବିହା ଥିବା ମଝିଆଳି ଜମି ସଙ୍କର ଧାନ ଚାଷ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ । ରୋଇବାର ୧୫ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୫ ଟନ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଦେଇ ଜମିକୁ ବ ମାଟିକୁ ଭଲଭାବେ ମିଶାଜାଏ । ତାଳି ରୋଇବାର ୩ ରୁ ୧୦ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମାଟିକୁ ଭଲଭାବେ କାଦୁଅ କରି ସେଥିରେ ଘାସ ଦମନ କରାଯାଏ ଏବଂ ଜମିକୁ ଶେଷଥର ପାଇଁ ପତା ଚଳାଇ ସମତୁଲ କରାଯାଏ ।
ସାର ପ୍ରୟୋଗ
ସଙ୍କର ଧାନ ଫସଲ ଖରିଫ ଋତୁରେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୧୦୦ କିଗ୍ରା,ଯବକ୍ଷାରଯାନ ,୫୦, କିଗ୍ରା,ଫସଫରସ ଓ ୫୦ କିଗ୍ରା ପଟାସ ଏବଂ ରବି ଋତୁରେ ୧୨୦ କିଗ୍ରା , ଯବକ୍ଷାରଜାନ,୪୫ କିଗ୍ରା , ଫସଫରସ ଓ ୯୦ କିଗ୍ରା ପଟାସ ଦରକାର କରିଥାଏ । ମୋଟ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ବା ଚାରିଭାଗା, ସମୁଦାୟ,ଫସଫରସ ଓ ଚାରିଭାଗରୁ ତିନିଭାଗ ପଟାସ କୁ ମୂଳସାର ଭାବେ ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ । ପରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ତିନି ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସାରକୁ ସମାନ ତିନିଭାଗକରି ଯଥାକ୍ରମେ ରୋଇବାର ୩ ସପ୍ତାହ ପରେ ଏବଂ କେଣ୍ଡା ବାହାରିବା ସମୟରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଥାଏ । ସେହିପରି ଅବଶିଷ୍ଟ ରୋଇବାର ୬ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ ।
ଜଳସେଚନ ଓ କୃଷି ପଦ୍ଧତି :
ରୋପଣର ଦୁଇଦିନ ପରେ ଜଳସେଚନ କରନ୍ତୁ । ରୁଆ ହେବାର ୫ ଦିନ ଠାରୁ ହାରାହାରି ୫ ସେମି ପାଣି କିଆରିରେ ବାନ୍ଧି ରଖନ୍ତୁ । ୭ ରୁ ୧୦ ଭୀତରେ ମଲାଗଛ ଉପୁଡାଇ ନୂଆ ତଳି ରୋଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅତିକମ ରେ ଦୁଇଥର ଘାସ ବାଛି ସଫା କରନ୍ତୁ । ପ୍ରଥମଥର ଧାନ ରୋଇବାର ୨୧ ଦିନ ପରେ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ଥର ଧାନ ରୋଇବାର ୪୨ ଦିନ ପରେ ।
ଗଛ ସୁରକ୍ଷା
- ଜମିକୁ କୀଟ ଏବଂ ରୋଗ ପୋକ ନ ଲାଗିଲା ପାଇଁ ସବୁବେଳେ ଗଛ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦରକାର ହେଲେ ରାସାୟନିକ ଔଷଧ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ।
- ଜମିର ହୁଡାରୁ ଘାଷ ସଫା କରନ୍ତୁ
କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
- ଫସଲକୁ କ୍ଷତିକାରୀ କୀଟ ଦାଉରୁ ମୁକ୍ତ ରଖିବା ପାଇଁ ଧାନ ରୋପଣର ତିନି ସପ୍ତାହ ପରେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ଫ୍ୟୁରାଡନ ୩ କିଗ୍ରା ଦରରେ ଏବଂ ମନୋକ୍ରୋଟପସ ୩୬ ଇସି ୧.୫ ଲିଟର ଦରରେ ଜମିରେ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
- ହେକ୍ଟର ପିଛା କ୍ଳୋରୋପାରିଫସ ୨୦ ଇସି ୨.୫ ଲିଟର ଦରରେ ୧୫ ଦିନ ଅନ୍ତରାଳେରେ ସିଞ୍ଚନ କାଲେ ଜମି ଖ୍ୟାତିକାର କୀଟରୁ ମୁକ୍ତି ରହିବ ।
- ଗନ୍ଧି ପୋକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ୧୫ କିଗ୍ରା କ୍ଳୋରୋଫାଇରିଫସକୁ ହେକ୍ଟର ପିଛା ଏବଂ ମନୋକ୍ରୋଟଫସକୁ ୧.୫ ଲିଟର ହେକ୍ଟର ପିଛା ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ।
- ପତ୍ରପୋଡା ପୋକ ଦମନ ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨୫ ଇସି ଦୁଇଲିଟର କ୍ୟୁଇନାଇଫସ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
- ମହିଷା ଏବଂ ପତ୍ରଚିତା ରୋଗ ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୦.୧ ଶତକଡା ହିନୋସାନ ଏବଂ ୦.୧% ବାଭିଷ୍ଟନ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
- ଆଛାଦପୋଡା ରୋଗ ପାଇଁ ସିଥମାର ୨ ମିଲି ଏକ ଲିଟର ପାଣି ଏ ମିଶାଇ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
- କବକ ଜନିତ ରୋଗ ତଥା ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗପାଇଁ ପଟାସ ସାର ୨୦ କିଗ୍ରା ଏକ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଫସଲ ଉପରେ ପକାନ୍ତୁ । ଜମିରୁ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ କରନ୍ତୁ । ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଟିକେ ଡେରିରେ ପକାନ୍ତୁ ।
- ଭୂତାଣୁ ଜନିତ ରୋଗ ପାଇଁ ଆକ୍ରାନ୍ତ ବୁଡା ଗୁଡିକ ଉପାଡି ନଷ୍ଟ କରିଦିଅନ୍ତୁ । ରୋଗ ବାହକ ହଳଦୀଗୁଣ୍ଡି କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୩୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଫ୍ୟୁରାଡନ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ।
ଧାନ କଟା ଓ ଅମଳ
କ୍ଷୀର ଢୋକିବାକୁ ପ୍ରାୟ ୧୫ ଦିନ ପରେ ଜମିରୁ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ କରିବା ଉଚିତ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଧାନ ଠିକ ଭାବେ ପାଚିଯାଏ । ଧାନକେଣ୍ଡାର ଶତକଡା ୮୦ ଭାଗ ଧାନ ପାଚିଗଲେ ଦାନ କାଟି ଦେବା ଦରକାର । କଟା ଧାନକୁ ଦଫା ଜାଗାରେ ରାଖୀ ଅମଳ କରି , ପାଛୋଟି ଏବଂ ପରେ ସଫା ଧାନକୁ ଭଲଭାବରେ ଖରାରେ ଶୁଖାଇ ସାଇତି ରଖିବେ । ଧାନ ଭଲଭାବେ ନ ଶୁଖିଲେ ସାଇତି ରଖିବା ସମୟରେ ରୋଗ ପୋକ ଆକ୍ରମଣ କରନ୍ତି ।
ବିଶେଷ ସୂଚନା
- ଅମଳ ହୋଇଥିବା ସଙ୍କର ଧାନକୁ ଆଉଠାରେ ବିହନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଇବା ଅନୁଚିତ । /
- ଯବକ୍ଷାରଜାନକୁ ଚାରି ଥର ସମାନ ଭାଗରେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ (ଧାନ ରୋଇବା ପୂର୍ବରୁ ,୨୧ ଦିନ ରୋପଣ ପରେ , ଥୋଡ ବାହାରିବା ସମୟରେ ଏବଂ କେଣ୍ଡା ବାହାରିବା ସମୟରେ)
- ପଟାସ ସାରକୁ ଦୁଇଭାଗରେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ (୪ ଭାଗରୁ ୩ ଭାଗ ମୂଳ ସାର ଆକାରରେ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟାନ୍ସ ଥୋଡ ବାହାରିବା ସମୟରେ )
- ଗଜା ବିହନକୁ ପ୍ରତି ଏକ ବର୍ଗମିଟର ଜଳି ଘେରରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ ସମ ବ୍ୟବଧାନରେ ପତଳା କରି ବୁଣାଯିବା ଉଚିତ । ଏହା ତଳି ହୃଷ୍ଟପୃଷ୍ଟ ହୋଇ ବଢିବାର ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
- ରୋପଣ ସମୟରେ ବୁଦାପ୍ରତି ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇଟି ଗଛରୁ ଗଛ ୧୫ ସେମି ରେ ୧୫ ସେମି କିମ୍ବା ୧୫ ରେ ୨୦ ସେମି ବ୍ୟବଧାନରେ ରୋଇବା ଉଚିତ ।
ଆଧାର – ସଂସାର ଆଗ୍ରୋପୋଲ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ ।