ଅଧିବେଶନ ୧. ୫ |
କୁକୁଡା ଆହାର I |
ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ |
ଶାବକ ଓ କୁକୁଡା ମାନଙ୍କୁ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଆହାର ଦିଆଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷାଦାନ କରିବା I |
ପଦ୍ଧତି |
ଏହି ଅଧିବେଶନ ଶ୍ରେଣୀ କକ୍ଷରେ ଆୟୋଯନ କରାଯିବ ଏବଂ ସିଆରପିମାନେ କୁକୁଡାକୁ ଦିଆ ଯାଉଥିବା ଆହାର ବିଷୟରେ ବୁଝାଇବେ I |
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ |
ସ୍ଵୟଂ ସହାୟକ ଦଳ ଓ ସମୂହର ମହିଳା ଚାଷୀ I ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚାଷୀ I |
ସଭା ସ୍ଥାନ |
ଗୋଷ୍ଠୀ ସଭାଗୃହ/କୃଷକ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ବ୍ୟବସାୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଞ୍ଚ I |
ଦରକାରୀ ସାମଗ୍ରୀ |
କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟର ନମୁନା ପ୍ୟାକେଟ୍ I |
ସମୟସୀମା |
ଶ୍ରେଣୀ କକ୍ଷ ଅଧିବେଶନ- ୩ ୦ ମିନିଟ୍ I |
କୁକୁଡାମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆହାର ଓ ପାଣି ସବୁ ସମୟରେ ମହଜୁଦ୍ ରହିବା ଦରକାର I ଖାଦ୍ୟ ଓ ପାଣିକୁ ଯାଞ୍ଚ କରି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ କି ଏହା ପରିଷ୍କାର ରହୁଛି I ଶାବକ ଓ କୁକୁଡା ପାଇଁ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯିବା ଦରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କହିବା ଉଚିତ୍ I କୁକୁଡା ଚାଷରୁ ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଆହାର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଥାଏ I ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଳିତ ଆହାର ଦେବା ନିତାନ୍ତ ଜରୁରୀ I ଅଣ୍ଡା ଓ ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆହାର ଦେବା ଦରକାର I
ସୋପାନ -୧: ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅଭ୍ୟାସ: କୁକୁଡାମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଆହାର ଦେବାର ଉପାଦେୟତା ବିଷୟରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ I ଆହାର ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ ଦେଲେ ଏହା ପକ୍ଷୀଙ୍କର ଶରୀର ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ I ସନ୍ତୁଳିତ ଆହାର ଯୋଗୁଁ ଅଧିକ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ ଆଉ ବ୍ରୟଲର୍ କୁକୁଡାଙ୍କର ଶରୀର ଓଜନ ବଢିଥାଏ I
ସୋପାନ -୨: କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ କ'ଣ ଦେବା ଉଚିତ: ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସାମଗ୍ରୀକୁ ମିଶ୍ରଣ କରି କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥାଏ I ଏହା ସବୁ ହେଉଛି ଶସ୍ୟ କଣିକା, ତେଲ ପିଡିଆ, ପଶୁ ପ୍ରୋଟିନ୍, ଧାନ ଚଷୁ, ଲୁଣ, କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ହାଡ ଗୁଣ୍ଡ, ଖଣିଜ ଲବଣ, ଭିଟାମିନ୍ ଇତ୍ୟାଦି I ସାଧାରଣତଃ ମକା ଦାନା କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଅତି ଉତ୍ତମ I ସୋୟାବିନ୍, ବାଦାମ, ରାଶି ଓ ସୁର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ପ୍ରଭୁତି ତେଲର ପିଡିଆକୁ ଆହାର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିହେବ I ମାଛ ଓ ମାଂସର ଅବଶେଷକୁ ପଶୁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିହେବ I ଖାଦ୍ୟରେ ପ୍ରୟ ୦.୫ ପ୍ରତିଶତ ଲୁଣ ଥିବା ଉଚିତ I ଗୁଣ୍ଡ କରାଯାଇଥିବା ଶାମୁକା ଖୋଳ ଓ ଚୁନକୁ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ I କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ସ୍ଵଳ୍ପତା ହେଲେ ଅଣ୍ଡାର ଖୋଳପା ନରମ ହୋଇଯାଏ I
ସୋପାନ -୩: ଆଦର୍ଶ କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ (ଫର୍ମୁଲା) [ଅଣ୍ଡା ଦିଆ ପକ୍ଷୀଙ୍କ (ଲେୟର) ପାଇଁ)]: ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଅଲଗା ଅଲଗା ବୟସ ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କର ଆହାରର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ଅଲଗା ହୋଇଥାଏ I ତଳ ଚାର୍ଟରେ କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟ ମିଶ୍ରଣର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦିଆଯାଇଛି :
ସଂଘଟକ/ଉପାଦାନ |
ଶାବକ |
ବର୍ଦ୍ଧୀୟମାନ ପକ୍ଷୀ |
ଅଣ୍ଡା ଦିଆ ପକ୍ଷୀ (ଲେୟର) |
୦-୮ ସପ୍ତାହ (%) |
୯-୨୦ ସପ୍ତାହ (%) |
୨୧ ସପ୍ତାହ ରୁ ୧ ୧/୨ ବର୍ଷ (%) |
|
ମକା |
୫୫ |
୫୭ |
୫୮ |
ବାଦାମ ତେଲ ପିଡିଆ |
୧୫ |
୭ |
୧୦ |
ରାଶି ତେଲ ପିଡିଆ |
୧୦ |
୭ |
୧୦ |
ମାଚ୍ଛ ଶୁଖୁଆ (ଗୁଣ୍ଡ କରାଯାଇଥିବା) |
୧୦ |
୬ |
୬ |
ଶୁଖିଲା ଶାମୁକା (oyster) |
- |
- |
୫ |
ଖଣିଜ (ଲୁଣ ସହିତ) |
୩ |
୩ |
୩ |
ଭିଟାମିନ୍ A, B, C, D, K (ଉଚ୍ଚ ମାନର ମିଶ୍ରଣ) |
୧୦ ଗ୍ରାମ୍ |
୧୦ ଗ୍ରାମ୍ |
୧୦ ଗ୍ରାମ୍ |
ଭିଟାମିନ୍ ୩ (ମିଶ୍ରଣ) |
୫୦ ଗ୍ରାମ୍ |
୫୦ ଗ୍ରାମ୍ |
୫୦ ଗ୍ରାମ୍ |
ଏହି ଅନୁପାତକୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନର ଉପଲଦ୍ଧତା ଓ ଦରକୁ ଦେଖି ବଦଳା ଯାଇ ପାରିବ I ତେଣୁ ପୌଷ୍ଟିକତାରେ କୌଣସି ଅଭାବ ହେବ ନାହିଁ I
ସୋପାନ -୪: ଶାବକଙ୍କୁ ଆହାର ଦେଲାବେଳେ ସାବଧାନତା
ସିଆରପିମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦିଆ ଯାଉଥିବା କୁକୁଡା ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ସୁଚନା ସଂଗ୍ରହ କରି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଦେବେ I ସ୍ଵଳ୍ପ ଆହାର ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାସବୁକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ସହ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବୁଝାନ୍ତୁ I
ଆଧାର – ପୋର୍ଟାଲ ଟିମ
Last Modified : 2/11/2020