ହୋମ / କୃଷି / ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା / ପିଆଜ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସତର୍କତା
ସେଆର କରନ୍ତୁ

ପିଆଜ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସତର୍କତା

ପିଆଜ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସତର୍କତା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସୂଚନା ।

ପ୍ରତି ପରିବାରର ରୋଷେଇ ଘରେ ପିଆଜ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ । ମାତ୍ର ଓଡ଼ିଶାରେ ଯେତିକି ପରିମାଣର ପିଆଜ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି, ତାହା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ପିଆଜ ଚାହିଦା ମେଣ୍ଟାଇବାକୁ ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ଚାହିଁଲେ ଆମେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀରେ ପିଆଜ ଚାଷ କରି ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବା । ଅନେକ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗରେ ପାକ କାରଣରୁ ଚାଷୀକୁ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଏନେଇ କେତେକ ବିଶେଷ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କଲେ ପିଆଜରୁ ରୋଗପୋକ ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ ।

ମୂଳ ସଢା ରୋଗ

ଏହା ଏକ କବକ ଜନିତ ରୋଗ । ସାଧାରଣତଃ ଦୁଇ ପ୍ରକାର ମୂଳ ସଢା ପିଆଜରେ ଦେଖାଯାଏ । ଗୋଟିଏ ପିଆଜର ମୂଳ ସଢା ଅଙ୍କୁରୋଦଗମ ପୂର୍ବରୁ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବିହନ ଏବଂ ଅଙ୍କୁରିତ ବିହନ ଉଭୟ ସଢିଯାଇ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ।

ଅନ୍ୟ ମୂଳ ସଢାଟି ଅଙ୍କୁରୋଦ୍‌ଗମ ପରେ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ମାଟିକୁ ଲାଗିଥିବା ପିଆଜର କାଣ୍ଡ ଅଂଶଟି ସଢିଯାଏ ଏବଂ ଗଛଗୁଡିକ ପଢିଯାଏ । ଅଧିକ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛଗୁଡିକ ମରି ଯାଆନ୍ତି । ସାଧାରଣତଃ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଅଧିକ ଉଷ୍ଣତା ଓ ଆର୍ଦ୍ରତା ପାଇଁ ଏହି ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ୬୦-୭୫% କ୍ଷତି କରିଥାଏ ।

ପରିଚାଳନା :

ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ମଞ୍ଜି ପିଛା ୨ ଗ୍ରାମ୍ ଥିରାମ ଦେଇ ବିହନ  ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ । ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ବାରମ୍ବାର ଚାରା ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ବିହନ ବୁଣିବାର ୧୦ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମାଟି ଉପରେ ଧଳା ପଲିଥିନ୍ ଘୋଡାଇ ମୃତ୍ତିକା ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ । ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି  ୨.୫ କିଗ୍ରା ଟ୍ରାଇକୋଡର୍ମ ମିଶାଇ ମୃତ୍ତିକା ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ । ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ହେଲେ ଲିଟର ପିଛା ୧ ଗ୍ରାମ୍ ରିଡୋମିଲ୍ ମିଶାଇ ଗଛର ମୂଳ ଅଂଶରେ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ ।

ପରପଲ୍ ବ୍ଲୋଚ୍

ଏହା ପିଆଜକୁ ସବୁଠୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ରୋଗ । ଉଭୟ ପିଆଜ ପତ୍ରରେ ଏବଂ ଫୁଲ କଢ କାଣ୍ଡରେ ଧଳା ରଙ୍ଗର ଖାଲୁଆ ଛଉ ଦେଖାଯାଏ । ଯାହାର କେନ୍ଦ୍ର ଅଂଶରେ ବାଇଗଣୀ ରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ଥାଏ । ଏହି କବକର ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପତ୍ରଗୁଡିକରେ ଏକ ଚିହ୍ନ କ୍ରମଶଃ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ପତ୍ରଗୁଡିକ ପଚିଯାଏ । ଏହି ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛଗୁଡିକରେ ପିଆଜ କନ୍ଦା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ । ସାଧାରଣତଃ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ତାପମାତ୍ରା କ୍ରମଶଃ ବୃଦ୍ଧିପାଇ ୨୦-୩୦ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗେଡ ହୋଇ ଗଲେ ଏହି ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ଦେଖାଯାଇଥାଏ ।

ପରିଚାଳନା :

ପିଆଜ ଶୀଘ୍ର ଅମଳ ପାଇଁ ନଭେମ୍ବର ମାସର ଦ୍ଵିତୀୟ ସପ୍ତାହ, ଶୁଦ୍ଧା ପିଆଜ ଲଗାନ୍ତୁ ।

  • ୧ ଲିଟର ପାଣିରେ ମାନକୋଜେବ କିମ୍ବା କାର୍ବେଣ୍ଡୋଜିମ୍ ୩ ଗ୍ରାମ୍ ମିଶାଇ ଚାରା ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ । ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଆକ୍ରାନ୍ତ ପତ୍ର ଗୁଡିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ନଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ ।
  • ୧ ଲିଟର ପାଣିରେ ୨.୫ ଗ୍ରାମ୍ ଇଣୋଫିଲ୍ ଏମ୍-୪୫ ଏବଂ ଅଠା ମିଶାଇ ୧୫ ଦିନ ବ୍ୟବଧାନରେ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
  • ଟିବ୍ୟୁକୋନାଜୋଲ୍ ଔଷଧକୁ ୧ ଲିଟର ପାଣିରେ ୧ ମି.ଲି ଔଷଧ ପକାଇ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।

ଉକୁଣିଆ ପୋକ

ପିଆଜ ଫସଲର ପ୍ରଧାନ ଶତ୍ରୁ ଭାବେ ଉକୁଣିଆ ପୋକକୁ ଗଣନା କରାଯାଏ । ଏହାର ଆକ୍ରମଣ ଫଳରେ ସାଧାରଣ ଭାବେ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହେବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଏହା ପରପଲ ବ୍ଳାଚ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।

ଉକୁଣିଆ ପୋକର ଉଭୟ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟଷ୍କ ଓ ଶୁକଗୁଡିକ ପତ୍ରସନ୍ଧିରେ ରହି ପତ୍ରର ରସ ଶୋଷି ନିଅନ୍ତି । ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଧଳା ରଙ୍ଗର ଛଉ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଅତ୍ୟଧିକ ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ସ୍ଥିତିରେ ଏହା ରୂପା ରଙ୍ଗର ଛଉ ଭଳି ଦେଖାଯାଏ  ଏବଂ ଚାରା ଗଛଟି ମରିଯାଏ।

ପରିଚାଳନା :

ଚାରା ଲଗାଇବା ସମୟରେ ୧ ମିଲି ଇମିଡାକ୍ଲୋପିଡ୍ / ୩ ଲିଟର ଜଳରେ ୫-୧୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଡାଇ ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ ।

  • ଏହାର ପ୍ରାଦୁର୍ଭବ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୧୦-୧୨ ନୀଳ ଅଠାଳିଆ ଯନ୍ତା ରଖନ୍ତୁ ।
  • ଖାଲି ଟିଣ ଡବାରେ ଗ୍ରୀସ, ଭେସଲିନ୍ କିମ୍ବା ଜଡା ତେଲକୁ ବାହ୍ୟ ଆବରଣ ଦେଇ ଯନ୍ତା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ।
  • ‘ଜମ୍ପ' ଔଷଧକୁ ୧୦ ଲିଟର ପାଣିରେ ୨ଗ୍ରାମ୍ ପାଣିରେ ପକାଇ ସିଞ୍ଚନ କଲେ। ଉକୁଣିଆ ପୋକ ଦାଉରୁ ରକ୍ଷା ମିଳିଥାଏ।

ସଂଗୃହିତ - ସ୍ପର୍ଣ୍ଣସାରିକା ବେହେରା, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଧିକାରୀ ୱାଲ୍ଡ ,ଭେଜିଟେବୁଲ ସେଣ୍ଟର

 

3.0
ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

( ଯ଼ଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି କମେଣ୍ଟ / ପରାମର୍ଶ ଉକ୍ତ ବିଷଯ଼ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ରହିଛି ତେବେ ଦଯାକରି ତାହାକୁ ଏଠାରେ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

Enter the word
ନେବିଗତିଓଂ
Back to top