অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା ପରିମାପ - ୧

ହରଡ (ରେଡ୍ ଗ୍ରାମ)

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧- ୦.୬୦

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୫.୦

୫.୧-୧୦.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ମୁଗ (ଗ୍ରୀନ ଗ୍ରାମ)

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୬

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୫

୦.୫୧-୩.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୪.୦

୪.୧-୬.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଗୋଟା ମସୁରୀ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୬୦

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୫

୦.୫୧-୩.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୪.୦

୪.୧-୬.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ବିରି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧- ୦.୬୦

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୪.୦

୪.୧-୬.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଗହମ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୧.୫-୧୨.୫

୧୨.୬-୧୩.୫

୧୩.୬-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୬-୩.୫

୩.୬-୪.୦

ଅନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଦାନା (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧.୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୭-୬.୦

୬.୧-୮.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୪.୦

୪.୧-୫.୦

ଅନ୍ୟ ଗହମ (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୫.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୨୦.୦

୨୦ ଟି ଉପରେ

ଅଳ୍ପ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୬.୦

୬.୧-୧୦.୦

ୱିଭିଲଡ୍ ଶସ୍ୟ (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୬.୦

୬.୧-୧୦.୦

ଅନାହୁତ ମହିମାନ୍ୱିତ ଏବଂ ଭଙ୍ଗା ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୧୦.୦

୧୦.୦ ଉପରେ

ଶସ୍ୟର ଆକାର ମଧ୍ୟରେ ଏକରୂପତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

୧୦

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ମକା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୨.୧-୧୩.୫

୧୩.୬-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୭୫

୦.୭୬-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୧-୩.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୫.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୧୪.୦

୧୪.୧-୧୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୬.୦

୬.୧-୮.୦

ଅପବିତ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୫.୦

୫.୧-୬.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଗୋଟା ଚଣା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୬.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୬୦

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୪.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୨.୦

୨.୦୧-୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୬.୦

୬.୧-୧୦.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ବାଜରା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୨.୧-୧୩.୫

୧୩.୬-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୭୫

୦.୭୬-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୫

୨.୬-୩.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୨.୦

୨.୧-୪.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୪.୦

୪.୧-୬.୦

ଅପବିତ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୬-୫.୦

୫.୧-୮.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ବାର୍ଲି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୨.୧-୧୩.୦

୧୩.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୭୫

୦.୭୬-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୦.୯୦

୦.୯୧-୧.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୩.୦

୩.୧-୪.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୪.୦

୪.୧-୮.୦

ଅପବିତ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୫.୦

୫.୧-୬.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଯଅ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୨.୧-୧୩.୫

୧୩.୬-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୭୫

୦.୭୬-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୪.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୩.୦

୩.୧-୫.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୨.୦

୨.୧-୬.୦

ଅପବିତ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୬.୦

୬.୧-୮.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଧାନ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୭.୦-୧୮.୦

୧୮.୧-୧୯.୦

୧୯.୧-୨୦.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୪.୦

୪.୧-୭.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୫.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୧୫.୦

୧୫.୧-୩୦.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୫.୦

୫.୧-୧୦.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଜଡା ମଞ୍ଜି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୫.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୬.୦

୬.୧-୭.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୧.୦

୧.୦୧-୨.୫

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଏବଂ ଡିସକଲରେଡ୍ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୫.୦

୫.୧-୭.୦

ଅପବିତ୍ର, ଶ୍ୱେତ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୩.୦

୩.୧-୬.୦

ଭଙ୍ଗା ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୧.୫

୧.୬-୩.୦

ତେଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ

୪୮.୦ ରୁ ଅଧିକ

୪୫.୦-୪୭.୯

୪୦.୦-୪୪.୯

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ସୋରିଷ ମଞ୍ଜି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୬.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୬.୧-୭.୦

୭.୧-୭.୫

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୨୧-୦.୭୦

୦.୭୧-୧.୦

ମୃତ ଏକ ଅପରିପୃକ୍ତ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୦.୮୦

୦.୮୧-୧.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଏବଂ ଡିସକଲରେଡ୍ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୦.୮୦

୦.୮୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଭୋଜ୍ୟ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୧୫

୦.୧୬-୦.୨୦

ତେଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

ଉପରୋକ୍ତ ୪୨.୦

୩୮.୦-୪୧.୯

୩୬.୦-୩୭.୯

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ସୋୟାବିନ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୭.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୭.୧-୯.୦

୯.୧-୧୨.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୨୧-୦.୭୫

୦.୭୬-୧.୦

ଭଙ୍ଗା କିମ୍ୱା ଦାଗ ହୋଇଯାଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୩.୦

୩.୧-୪.୦

ପରିପାକ, ଶୁଖିଲା ଏବଂ ସବୁଜ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୩.୦

୩.୧-୭.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଏବଂ ବୀବିଲ୍ୱଲେଡ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

କିଛିନୁହେଁ

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୨.୦

ଅନ୍ୟ ଭୋଜ୍ୟ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

କିଛିନୁହେଁ

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୧.୦

ତେଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

ଉପରୋକ୍ତ ୨୦.୦

୧୮.୦-୧୯.୯

୧୫.୦-୧୭.୯

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ଚିନାବାଦାମ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ପରିସର-IV

ତେଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୪୭.୦-୪୮.୦

୪୬.୦-୪୬.୯

୪୫.୦-୪୫.୯

 

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୫.୫

୫.୬-୬

 

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୩.୦

 

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫-୧.୦

୧.୧-୨.୦

 

ଚିର୍ତ୍ତାକର୍ଷକ ଏବଂ ଅପ୍ରାପ୍ତି ପଡସ୍‌ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୩.୫

୩.୬-୫.୦

 

ଅନ୍ୟ ଜାତିର ପଡ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୫.୦

 

ଶେଲିଂ (କାର୍ନେଲ / ପଡ) (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

ରେଡ ନେଟିଭ

୭୪

୭୦

ବୋଲ୍ଡ

୬୯

୬୬

୬୨

କୋରାମଣ୍ଡାଲ

୭୦

୬୭

୬୪

ଚିନାବାଦାମ

୭୨

୬୯

୬୬

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ତୁଳା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ପରିସର-IV

ତୁଳା ର ଦର୍ଘ୍ୟ (ଏମ.ଏମ.ରେ)

ଅଧିକ ବଡ

୩୨.୫ କିମ୍ବା ତା ଠୁ ଅଧିକ

୩୨.୫ କିମ୍ବା ତା ଠୁ ଅଧିକ

୩୨.୫ କିମ୍ବା ତା ଠୁ ଅଧିକ

ଲମ୍ବା ତୁଳା

୨୭.୫-୩୨.୪

୨୭.୫-୩୨.୪

୨୭.୫-୩୨.୪

ମଧ୍ୟମ ଲମ୍ବା ତୁଳା

୨୫-୨୭

୨୫-୨୭

୨୫-୨୭

ମଧ୍ୟମ ତୁଳା

୨୦.୫-୨୪.୫

୨୦.୫-୨୪.୫

୨୦.୫-୨୪.୫

ଛୋଟ ତୁଳା

୨୦.୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨୦.୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨୦.୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

ଟ୍ୟାଶ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୫.୦

୫.୧-୭.୦

ବାଣ୍ଡେଲ ସ୍ଟ୍ରେଂଥ (ଗ୍ରାମ / ଟେକ) (ମିମି)

ଉପରୋକ୍ତ ୨୮.୦

୨୬.୦-୨୭.୯

୨୪.୦-୨୫.୯

ମାକ୍ରୋନାରିଆ

୨.୮-୩.୦

୩.୧-୩.୫

୩.୬-୪.୦

ପରିପକ୍କ ଫାଇବର୍‌ ଶତାଂଶ (ମିମି)

ଉପରୋକ୍ତ ୮୧.୦

୭୫.୦-୮୦.୯

୭୦.୦-୭୪.୯

ଲିନ୍ଟସ୍‌ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୪.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୪.୧-୬.୦

୬.୧-୧୦.୦

ଆର୍ଦ୍ରତା (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

ଜିରା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୯.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୯.୧-୧୦.୦

୧୦.୧-୧୨.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧.୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୩-୩.୦

୩.୧-୫.୦

ବିକୃତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମଞ୍ଚି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୪.୦

୪.୧-୫.୦

କୀଟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ବିଷୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୦.୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୨୧-୦.୩୫

୦.୩୬-୦.୫୦

ଏକରୂପତା (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଆଳୁ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ,ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଗ୍ରେଡ ପଦବୀ ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ

ୱେର୍‌ ଆଳୁ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ଉତ୍ତମ ହେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବ ଏବଂ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଟିପିକ୍ୟାଲ୍‌ ରଙ୍ଗ ରଖିବାକୁ ହେବ। କୌଣସି ସାର, ପିଙ୍ଗଳବର୍ଣ୍ଣର କଣ୍ଟା, ରିଜୋକଶନିୟା, ସବୁଜ କୋଲୋରେଶନ ସହ କୌଣସି ଖଁତରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ମାଟି ଲାଗି ରହିବ ନାହିଁ।

ୱେର୍‌ ଆଳୁ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ଭିନ୍ନ ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବାକୁ ହେବ। ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ରହିପାରେ, ତେବେ ବିୟାଲରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ପାରେ, ଏହା ଉତ୍ପାଦାନ, ଏହାର ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ। ଆକାର ଏବଂ ରଙ୍ଗର ସହ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି; -ତ୍ୱକରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି (ଆମ୍ପୁଡିବା, କ୍ଷତଚିହ୍ନ, ଘଷିବା ଦାଗ ଏବଂ କଳଙ୍କ) ମୋଟ ପୃଷ୍ଠତଳର ୫% ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ହେବ ନାହିଁ। - ମାଟି ଏବଂ କିଛି ବାହ୍ୟ ବସ୍ତୁ ୦.୨୫% ଅତିକ୍ରମ ନ କରିବା ଉଚିତ। - ସବୁଜାୟନର ସଂଖ୍ୟା ୧% ର ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ୧୦% ଅଧିକ କଭର୍‌ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏହି ତୃଟି ଫଳରେ ପାଳ୍ପ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ।

 

ଏହି ମାନର ଗୋଦାମର ଆଳୁ ଅନ୍ତ୍ରର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛି ଯାଅହା ଉଚ୍ଚ ଗ୍ରେଡ ଅନ୍ତ୍ରର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାର ଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ନ୍ୟୁନତମ ପ୍ରୟୋଜନୀୟତା ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି। ନିମ୍ନଲିଖିତ ତୃଟି ରହିପାରେ, ଗୋଦାମର ଆଳୁର ସଂଖ୍ୟା କିମ୍ୱା ଓଜନର ୧୦% ଗୋଦାମର ଆଳୁର ୧୯ଟି ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂର୍ଣ୍ଣ କରି ନାହିଁ ଯେପରି ସାଧାରଣ ରୂପ, ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ଉପସ୍ଥାପନା ତ୍ୱକ ତୃଟି ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। - ଆକୃତି ଏବଂ ରଙ୍ଗରେ ତୃଟି, - ତ୍ୱକରେ ତୃଟି (ଅର୍ଥାତ ସ୍କ୍ୟାଚ, ଦାଗ, ସ୍କ୍ରାପ ଦାଗ ଏବଂ ଦାଗ) ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ମୋଟ ୧୦% ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ମାଟି ଏବଂ କିଛି ବାହ୍ୟ ବିଷୟ ୦.୫% ର ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ। - ସବୁଜାୟନର ସଂଖ୍ୟା ୧% ର ଅଧିକ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ଅଧିକ ୧୨.୫% ରୁ ଅଧିକ କଭର୍‌ କରିବା ଉଚିତ ତୃଟି ଫଳରେ ପାଳ୍ପେର ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ଗ୍ରେଡ଼ ର ଆବଶ୍ୟକତା ସନ୍ତୋଷଜନକ ନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରେଡ଼ ୩ ର ମୀଟିଙ୍ଗ କିମ୍ବା ଅସାଧାରଣ,ସେହି ଗ୍ରେଡ଼ ର ସହିଷ୍ଣୁତା ଭିତରେ ଆସୁଛି ।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଆପେଲ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗ୍ରେଡ ପଦବୀ ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ

ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ସେଓ ଉଚ୍ଚତ୍ତର ଗୁଣମାନର ହୁଏ। ମାଂଶ ଶବ୍ଦ ହେବାକୁ ହେବ। ତାହା ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଲକ୍ଷଣ ହେବ ଏବଂ ସେହି ଦୋଷରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ, ବ୍ୟତିକ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତି ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ, ତେବେ ତାହା ଉତ୍ପାଦିତ, ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ।

ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ସେଓ ଉଚ୍ଚ ଗୁଣମାନର ହୁଏ। ଅନେକ ଶାସ ରହିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ଏହି ପ୍ରକାରର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ। ତେବେ ସର୍ତ୍ତରୁ ଯେଉଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ତୃଟିର ପରିନାମ ନ କରେ, ଯଦିଓ ତାହାର ଉତ୍ପାଦିତ, ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ଉପସ୍ଥାପନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଧାରଣ ରୂପକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ: -ଆକୃତି ଏବଂ ଗଠନ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ; - ରଙ୍ଗ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ; - ତ୍ୱକ କିମ୍ୱା ଅନ୍ୟ ଅପୂର୍ଣ୍ଣତା।

ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ସେଓ, ଯାହା ଉଚ୍ଚ ଶ୍ରେଣୀର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ କିନ୍ତୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂର୍ଣ୍ଣ କରେ। ତେବେ ସର୍ତ୍ତରୁ ଯେଉଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ତୃଟି ଯୁକ୍ତ ସେଓ ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବଜାଇ ରଖେ ଯେପରି ମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖେ ଏବଂ ଉପସ୍ଥାପନା ଯାହା ରହିଛି: - ଆକାର ଏବଂ ବିକାଶ ତୃଟି; - ରଙ୍ଗ ତୃଟି; ତ୍ୱକ କିମ୍ୱା ଅନ୍ୟ ତୃଟି।

ଆକାର ବିଷୟରେ ବିଧାନ

ଆକାର କୋଡ୍

ଡିଆମିଟର୍‌ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ ରେ

ଓଜନ କିଲୋଗ୍ରାମରେ

ଅଧିକ ବଡ

୮୦ ରୁ ଅଧିକ

୨୪୧ ରୁ ଅଧିକ

ବଡ

୭୬-୮୦

୨୧୧-୨୪୦

ମଧ୍ୟମ

୭୧-୭୫

୧୮୧-୨୧୦

ଛୋଟ

୬୬-୭୦

୧୫୧-୧୮୦

ଅଧିକ ଛୋଟ

୬୧-୬୫

୧୨୧- ୧୫୦

ପିଟୁ

୫୬-୬୦

୯୧-୧୨୦

ତୃଟି ସହନଶୀଳତା

ରାସେଟିଂ ବାହାର ଆଢକୁ କାଲିକ୍ସ/ସ୍ଟେମ କ୍ୟାଭିଟି - ସଂଗୃହୀତ ତୃଟି ଏବଂ ଚୂର୍ଣ୍ଣର ସହ ୧% ଉଭୟ ପ୍ରକାରର ରାସେଟିଂ ସଂଗ୍ରହ ୧% ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ - ସଂଗୃହୀତ ତୃଟି ଏବଂ ଚୂର୍ଣ୍ଣର ସହ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ - ଏହି ସୀମାର କ୍ଷତ ଚିହ୍ନ ସ୍କ୍ୟାବ ଦ୍ୱାରା ହୁଏ* (ଭେଞ୍ଚୁରିଆ ଇନଅକିଉଲିସ) ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ - ନିଳ ଷ୍ଟ୍ରିମ କିମ୍ୱା କାଲିକ୍ସ କ୍ରାକସ୍‌ (ସୁସ୍ଥ କିମ୍ୱା ଭଲ) - ଦୀର୍ଘାୟତ ଆକୃତିଅତ ନୀଳ ସର୍ବାଧିକ ଦୈର୍ଘ ଅପୂର୍ଣ୍ଣତା-ନୀଳ

ରଙ୍ଗ ମାପଦଣ୍ଡ

ଅତ୍ୟାନ୍ତ ୭୦ ଶତକଡ଼ା ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗର କମ ନୁହେଁ

ପିଆଜ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

ପିଆଜ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ଏହା ଭିନ୍ନ ଏବଂ/କିମ୍ୱା ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକାରର ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବ।

କନ୍ଦ ରହିବ :

 

  • · ଦୃଢ ଏବଂ ଘନବିନ୍ୟାସ୍ତ;

 

  • · ଅସମର୍ଥିତ (ବାହ୍ୟିକ ଦୃଶ୍ୟ ମାନର ବସ୍ତୁ ମୁକ୍ତ);

 

  • · ଭଲ ଭାବରେ ପରିଷ୍କାର କରିବା;

 

  • · ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଉନ୍ନୟନ ଫଳରେ ସୃଷ୍ଟି ସ୍ଫୀତିରୁ ମୁକ୍ତ;

 

  • · ଚେରରେ ଗୁଚ୍ଛ ରହିବ ନାହିଁ ତେବେ ପିଆଜ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଣତ ହେବା ପୂର୍ବେ ଉଠା ଗଲେ ଚେର ଗୁଚ୍ଛ ରଖିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆ ହୁଏ।

 

ଏଥିରେ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ ନାହିଁ, ବ୍ୟତିକ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତି ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ, ତେବେ ତାହା ଉତ୍ପାଦିତ, ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ।

ପିଆଜ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ପିଆଜ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ଏହା ଭିନ୍ନ ଏବଂ/କିମ୍ୱା ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକାରର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବ।

 

କନ୍ଦ ରହିବ :

 

  • ଦୃଢ ଏବଂ ଘନବିନ୍ୟାସ୍ତ;

 

  • ଅସମର୍ଥିତ (ବାହ୍ୟିକ ଦୃଶ୍ୟ ମାନର ବସ୍ତୁ ମୁକ୍ତ);

 

  • ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଉନ୍ନୟନ ଫଳରେ ସୃଷ୍ଟି ସ୍ଫୀତିରୁ ମୁକ୍ତ;

 

  • ଚେରରେ ଗୁଚ୍ଛ ରହିବ ନାହିଁ ତେବେ ପିଆଜ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଣତ ହେବା ପୂର୍ବେ ଉଠା ଗଲେ ଚେର ଗୁଚ୍ଛ ରଖିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆ ହୁଏ।

 

ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ରହିବ, ତେବେ ବିୟାଲରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ପାରେ, ଏହା ଉତ୍ପାଦାନ, ଏହାର ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ।

 

  • ଆକାରରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ;

 

  • ରଙ୍ଗରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ;

 

  • ହାଲୁକା ଦାଗ ପୁନରାୟ ଯାହା ମାଂସ ରକ୍ଷାକାରୀ ଶୁଖିଲା ଚମଡ଼ାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ, ଏହା କନ୍ଦ ପୃଷ୍ଠାର ଏକ-ପଞ୍ଚମାଂଶେର ଅଧିକ ହୁଏ ନାହିଁ।

 

  • ଅଗଭୀର ଫାଟଳ ଏବଂ ବାହାରର ତ୍ୱକର ଅଂଶ ଅନୁପସ୍ଥିତି, ପ୍ରଦତ୍ତ ମାଂସ ସୁରକ୍ଷିତ।

ପିଆଜ ଉଚ୍ଚ ମାନର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତ୍ରର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ ତେବେ ନ୍ୟୁନତମ ପ୍ରୟୋଜନୀୟତା ପୂର୍ଣ୍ଣ କରେ। ତାହା ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ଭାବରେ ଦୃଢ ହେବ। ନିମ୍ନୋକ୍ତ ତ୍ରୁଟିର ଅନୁମୋଦନ ଦିଆ ହୋଇପାରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପିଆଜର ମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ଉପସ୍ଥାପନାର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବଜାୟ ରହିଛି।

  • ଆକାରରେ ତୃଟିଯୁକ୍ତ;
  • ରଙ୍ଗରେ ତୃଟିଯୁକ୍ତ;
  • ବାହାରରୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ
  • ଅଙ୍ଗ୍କୁର ବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷଣ (ସଂଖ୍ୟା କିମ୍ୱା ପ୍ରତି ଇଉନିଟର ଓଜନରେ ୧୦% ରୁ ଅଧିକ ଉପସ୍ଥାପନା ନାହିଁ);
  • ଘର୍ଷଣର ଚିହ୍ନ;
  • ପ୍ୟାରାସାଇଟ୍ ବା ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ସାମାନ୍ୟ ଚିହ୍ନ;
  • ଛୋଟ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାର ଫାଟଲ;
  • ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ, ଭଲ କରିବା, ଗୁଣାବଳୀ ବଜାୟ ରଖିଲେ କ୍ଷତିସାଧନର ସମ୍ଭାବନା କମ;
  • ଚେରର ଗୁଚ୍ଛ;
  • ଦାଗ ଯାହା ମାଂସକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ଶୁଖିଲା ଚମଡ଼ାକୁ ପ୍ରଭାବିତ ନ କରି ତାହାର ଅନ୍ତ ପୃଷ୍ଠର ଅର୍ଧେକରୁ ଅଧିକ ଅଂଶ କଭର୍‌ କରେ ନାହିଁ;
  • ବାହାରର ଚମଡ଼ାରେ ଫାଟଲ ଏବଂ ଅନ୍ତ ପୃଷ୍ଠର ଅର୍ଧେକରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ ଏପରି ଅଂଶର ବାହାରେ ଚମଡ଼ାର ଅନୁପସ୍ଥିତି;
  • ବାହାରରେ ଚମଡ଼ାରେ ଫାଟଲ ଏବଂ ଅନ୍ତ ପୃଷ୍ଠର ଏକ-ତୃତୀୟାଂଶରୁ ଅଧିକ ବାହାରେ ଚମଡ଼ାର ଏକ ଅଂଶ ଅନୁପସ୍ଥିତ, ପ୍ରଦତ୍ତ ମାଂଶ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ହୁଏ ନାହିଁ।

ପିଆଜର ଆକାର

ଆକାର କୋଡ୍

ବ୍ୟସରେଖା

 

ଛୋଟ

୧୦-୨୦

 

ମଧ୍ୟମ

୨୧-୪୦

 

ବଡ

୪୧-୭୦

 

ନାଲି ଲଙ୍କା(ଶୁଖିଲା)

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୦.୫

୧୦.୬-୧୧.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୫୧-୦.୬୦

୦.୬୧-୦.୮୫

ଅପ୍ରଚଲିତ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ ଫଳ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୧.୫

୧.୬-୨.୦

ଭଙ୍ଗା ଫଳ ଏବଂ ଖଣ୍ଡ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୪.୦

୪.୧-୫.୦

କୀଟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ବସ୍ତୁ (ଗଣନା ଦ୍ଵାରା )

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୫

୦.୬-୧.୦

କାପସିକୋନଡି କନ୍ଟେଣ୍ଟ

୦.୩୦ -୦.୨୫

୦.୨୪-୦.୨୦

୦.୧୯-୦.୧୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ସୂର୍ଯ୍ୟମୂଖୀ ମଞ୍ଜି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୪.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୪.୧-୪.୫

୪.୫-୫.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୨.୧-୪.୦

୪.୧-୬.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ଏବଂ ୱେଭବିଲ୍ଡ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୨.୦-୪.୦

୪.୧-୫.୦

୫.୧-୬.୦

ଭୋଜା ହୋଇଥିବା ମଞ୍ଜି (% ଗଣନା ଦ୍ୱାରା)

୦.୨-୦.୩

୦.୪-୦.୬

୦.୭-୧.୦

ସାମାନ୍ୟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧୦.୦-୧୫.୦

୧୫.୧-୨୦.୦

୨୦.୧-୨୫.୦

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

---

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

---

ହଳଦି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୧

୧୧.୧-୧୨.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୪୧-୦.୭

୦.୭୧-୧.୦

ଦୋଷପୂର୍ଣ ରାଇଜମ(ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୩.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୧-୪.୦

୪.୧-୫.୦

କୀଟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ମାମଲା

୦.୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୨୧-୦.୩

୦.୩୧-୦.୫

କରକ୍ୟୁମିଚଇଡ(ଶୁଖିଲା ଓଜନ ରେ)(ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୩.୦ ଉପରେ

୨.୫-୨.୯

୨.୦-୨.୪

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଚୋପା ଛଡ଼ା ମଟର

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପ୍ୟାରାମିଟର

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ପାରାମିଟର୍

ପିଅରସ୍ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ଏହା ଭିନ୍ନ ଏବଂ/କିମ୍ୱା ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକାରର ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବ। 

ପଡସ୍‌ର ବିଶେଷତ୍ୟା ନିମ୍ନ ରହିବ:-

  • ତାଜା ଏବଂ ଫୁଲିକି;
  • କୁଆପଥର କାରଣରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିରୁ ମୁକ୍ତି;
  • ଗରମର କାରଣରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିରୁ ମୁକ୍ତି;
  • ପୁଷ୍ପଦଣ୍ଡ ସଂଯୁକ୍ତ; ଯଦି ହଟେଇ ଦିଆ ଯାଇଛି ତେବେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ କାଟି ଦେବା ଉଚିତ;
  • ଅତ୍ୟାନ୍ତ ଭଲ ଭାବରେ ପାଞ୍ଚଟି ଯୁକ୍ତ ରହିବ।

ବୀଜର ବିଶେଷତ୍ୱା ନିମ୍ନରେ ରହିବ:-

  • ଭଲ ରହିବ;
  • ନରମ ହୁଏ;
  • ସରଳ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟପ୍ତ ଶକ୍ତ ହୁଏ, ଦୁଇଟି ଆଙ୍ଗୁଠି ଦେଇ ଚାପ ଦେଇ ବାହାର କରିବା ସମୟରେ ଯେପରି ଭାଙ୍ଗି ନ ଯାଏ;
  • ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଆକାରରୁ ଅତିକମରେ ଅଧା କିନ୍ତୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ନହୁଏ;
  • ଅଣ-ଶ୍ୱେତସାରପୂର୍ଣ୍ଣ;
  • ମଞ୍ଜିର ଆବରଣ ଫାଟ ଛଡ଼ା ଅକ୍ଷତ ଥାଏ।

ପିଅରସ୍ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ଏହା ଭିନ୍ନ ଏବଂ/କିମ୍ୱା ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକାରର ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିବ। 

ପଡସ୍‌ର ବିଶେଷତ୍ୟା ନିମ୍ନ ରହିବ:-

  • ତାଜା ଏବଂ ଫୁଲିକି;
  • କୁଆପଥର କାରଣରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିରୁ ମୁକ୍ତି;
  • ଗରମର କାରଣରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିରୁ ମୁକ୍ତି;
  • ପୁଷ୍ପଦଣ୍ଡ ସଂଯୁକ୍ତ; ଯଦି ହଟେଇ ଦିଆ ଯାଇଛି ତେବେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ କାଟି ଦେବା ଉଚିତ;
  • ଅତ୍ୟାନ୍ତ ଭଲ ଭାବରେ ପାଞ୍ଚଟି ଯୁକ୍ତ ରହିବ।

ବୀଜର ବିଶେଷତ୍ୱା ନିମ୍ନରେ ରହିବ:-

  • ଭଲ ରହିବ;
  • ନରମ ହୁଏ;
  • ସରଳ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟପ୍ତ ଶକ୍ତ ହୁଏ, ଦୁଇଟି ଆଙ୍ଗୁଠି ଦେଇ ଚାପ ଦେଇ ବାହାର କରିବା ସମୟରେ ଯେପରି ଭାଙ୍ଗି ନ ଯାଏ;
  • ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଆକାରରୁ ଅତିକମରେ ଅଧା କିନ୍ତୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ନହୁଏ;
  • ଅଣ-ଶ୍ୱେତସାରପୂର୍ଣ୍ଣ;
  • ମଞ୍ଜିର ଆବରଣ ଫାଟ ଛଡ଼ା ଅକ୍ଷତ ଥାଏ।

ପଡସ୍‌

  • ତାହା ଏବଂ ରସସ୍ଫୀତ ହୁଏ;
  • ପୁଷ୍ପଦଣ୍ଡ ଥାଏ; ଏହା ଘୁଞ୍ଚାଇ ସୁନ୍ଦରଭାବରେ ପରିଷ୍କାର କରିଦିଆ ଗେଲ;
  • ଏଥିରେ ତିନୋଟି ମଞ୍ଜି ଥାଏ;
  • ଅତରିକ୍ତ କ୍ଲାସର୍‌ ଗ୍ରେଡରରୁ ଅଧିକ ପାଚିଳା ହୋଇପାରେ, ଅଧିକ ପଡସ୍‌ ବାଦ ଦିଆ ଯାଏ, ପଡସ୍‌ରେ ଦାଗ ରହିପାରେ; ଗୁଣ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ଉପସ୍ଥାନାର ଭଳି ପ୍ରଦତ୍ତ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବଜାଇ ଥାଏ;
  • ଅଳ୍ପ ଚମଡ଼ାରେ ଦାଗ, ଆଘାତ ଏବଂ କଳାଦାଗ ଥାଏ, ତାହା ଦ୍ରୁତ ବିକାଶମାନ ନୁହେଁ ଏବଂ ମଞ୍ଜି ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବାର କୌଣସି ବିପଦ ନ ଥାଏ;
  • ଆକାରରେ ଅଳ୍ପ ଦାଗ ଥାଏ;
  • ରଙ୍ଗରେ ଅଳ୍ପ ଦାଗ ଥାଏ;
  • ସତେଜ ରହେ ନାହିଁ।

ମଞ୍ଜି ହୋଇପାରେ-

  • ଆକାରରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ରହିପାରେ;
  • ରଙ୍ଗରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ରହିପାରେ;
  • ଅଳ୍ପ କଠିନ ହୋଇପାରେ;
  • ଅଳ୍ପ କ୍ଷତିଦ୍ରସ୍ଥ ହୋଇପାରେ।

ସହନଶୀଳତା

ପରିସୀମା I ର ଆବଶ୍ୟକତା ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯାହା ମଟର ଦ୍ୱାରା ଓଜନ ୫%, କିନ୍ତୁ ପରିସୀମା -II ର ସହ ମିଲିତ।

  1. ୱାଟାର୍‌ ବାଥ,
  2. ଉଚ୍ଚ ଏୟାର୍‌ ଓଭେନ୍,
  3. ପରିସୀମା ଦ୍ୱିତୀୟ ଆବଶ୍ୟକରା ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନ ଥିବା ମଟରର ପରିସୀମା II ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଲେନ୍ସ ୧୦%, କିନ୍ତୁ ପରିସୀମା -III ର ସହ ମିଳିତ।

୧୦% ମଟରର ଓଜନ ରେଞ୍ଜ III ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂର୍ଣ୍ଣ କରେ ନାହିଁ ତେବେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂର୍ଣ୍ଣ କରେ।

ମହୁଲ ଫୁଲ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୧.୫

୧.୬-୨.୫

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୨.୧-୧୪.୦

୧୪.୧-୧୬.୦

ସର୍ବନିମ୍ନ ଚିନି ପ୍ଲାସ ସୁକ୍ରୋଜ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୬୦ ଏବଂ ଉପରେ

୫୦-୫୯

୪୦-୪୯

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ଗୁୟାର ମଞ୍ଜି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

ଗାମ ଶତାଂଶ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୭୦.୦

୬୭.୦-୭୦.୦

ପ୍ରୋଟିନ୍‌ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୯ ରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ

୯ ରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

ଆଧାର - କୃଷି ବିଭାଗ, ସହଯୋଗ ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ,କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର

Last Modified : 12/31/2019



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate