ହୋମ / କୃଷି / ଉତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ / ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ (ଫସଲ ଚାଷ ପଦ୍ଧତି)
ସେଆର କରନ୍ତୁ

ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ (ଫସଲ ଚାଷ ପଦ୍ଧତି)

ଚାଷର ବ୍ୟାପକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଫସଲ ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ କରାଯାଇଛି ।

ଫସଲ  ଶ୍ରେଣୀ  ବିଭାଗ

ଚାଷର  ବ୍ୟାପକତା   ଦୃଷ୍ଟିରୁ   ତିନୋଟି   ମୁଖ୍ୟ  ଶ୍ରେଣୀ   ହେଲା   ।

  • ବାଡିବଗିଚା  ଫସଲ
  • ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକୁ  ଅଳ୍ପ  ଜମିରେ   ବାଡିବଗିଚା   ପାକଶାଳା  ବଗିଚା  ଏବଂ  ଫୁଲ  ବଗିଚାରେ  ଚାଷ  କରାଯାଏ  । ଯଥା – ପିଆଜ, ବାଇଗଣ

  • ସ୍ଥାୟୀ  ବଗିଚା ଫସଲ
  • ଅପେକ୍ଷାକୃତ  ବିସ୍ତ୍ରୁତ ଅଞ୍ଚଳରେ  ଲଗାଯାଉଥିବା   ଫସଲକୁ  ରୋପଣ  ଫସଲ   କୁହାଯାଏ  ଏ  ସବୁ  ଫସଲ  ସ୍ଥାୟୀ   । ଥରେ  ଲଗାଇଲେ   ଅନେକ  ଦିନ  ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ  ଅମଳ  ମିଳେ  ଏବଂ  ପ୍ରତି   ଅମଳ  ପରେ  ପୁନଃ   ରୋପଣ   କରିବାକୁ  ପଡେନାହିଁ   ।ଚା, କଫି, କୋକୋ  ଏହି ଶ୍ରେଣୀର  ଫସଲ   ।

  • ବିଲ  ଫସଲ
  • ଏସବୁ  ଫସଲ  ଋତୁକାଳୀନ  ଏବଂ   ବ୍ୟାପକ   ଅଞ୍ଚଳରେ  ଚାଷ   କରାଯାଏ  ଯଥା – ଧାନ, ଗହମ, କପା  ।

ଉଦ୍ଭିଦ  ବିଦ୍ୟା   ଭିତ୍ତିରେ  ଶ୍ରେଣୀ  ବିଭାଗ

  1. ପୋଏସି  କିମ୍ବା  ଘାସ  ବଂଶ – ଧାନ, ଗହମ, ମକା, ବାର୍ଲି, ଓଟ, ନେପିଅର  ଘାସ,  ପାରା  ଘାସ   ।
  2. ପାପିଲିଓନେସି  ବା  ମଟର  ବଂଶ – ମୁଗ , ବିରି, ବରଗୁଡି, ଚିନାବାଦାମ, ବରସିମ୍ , ରତି   ।
  3. କ୍ରୁସିଫେରି  ବା  ସୋରିଷ  ବଂଶ  - ସୋରିଷ, ମୂଳା, ବନ୍ଧାକୋବି , ଫୁଲକୋବି  ।
  4. କୁକୁଡ଼ା  ବିଟେସ  ବା  ବୋଇତାଳୁ  ବଂଶ  - ଲାଉ, କଖାରୁ , ଜହ୍ନି   ।
  5. ମାଲଭେସି  ବା  କପା  ବଂଶ  - କପା, ଭେଣ୍ଡି   ।
  6. ସୋଲାନେସି ବା  ବାଇଗଣ  ବଂଶ – ଆଳୁ, ବିଲାତି ବାଇଗଣ, ଧୂଆଁପତ୍ର , ଲଙ୍କାମରିଚ, ବାଇଗଣ  ।
  7. ଟିଲଏସି   ବା  ନଳିତା  ବଂଶ  - ନଳିତା  ।
  8. ଆସ୍ଟେରେସି  ବା  ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ  ବଂଶ  - ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ, କୁସୁମୀ, ଅଳସି  ।
  9. ଚେନୋପୋଡିଏସି   ବା  ପାଳଙ୍ଗ  ବଂଶ – ପାଳଙ୍ଗ, ବିଟ୍, ସୁଗାର  ବିଟ୍  ।
  10. ପେଡାଲିଏସି  ବା  ରାଶି ବଂଶ – ରାଶି
  11. ଇଉଫରବିଏସି ବା ଜଡା  ବଂଶ  - ଜଡା
  12. କନ୍ ରୋଲଭୁଲେସି ବା   କନ୍ଦମୂଳ ବଂଶ – କନ୍ଦମୂଳ
  13. ଅମ୍ବେଲି ଫେରି  ବା  ଧନିଆ  - ଧନିଆ, ଜିରା,  ପାନରା   ।
  14. ଲିଲିଏସି ବା  ପିଆଜ  ବଂଶ -  ପିଆଜ, ରସୁଣ  ।
  15. ଜିଞ୍ଜିବରେସି  ବା  ଅଦାବଂଶ – ଅଦା, ହଳଦୀ   ।

ବ୍ୟବସାୟିକ  ଶ୍ରେଣୀ

  1. ଖାଦ୍ୟ  ଫସଲ  - ଧାନ, ଗହମ, ମୁଗ, ବିରି, ଚିନାବାଦାମ  ।
  2. ଗୋଖାଦ୍ୟ  ଫସଲ – ମକା, ଜୁଆର,  ଓଟ୍ , ନେସିଅଇ, ଷ୍ଟାଇଲୋ, ବରସିମ   ।
  3. ଶିଳ୍ପ ବା  ବ୍ୟବସାୟିକ  ଫସଲ  - କପା, ନଳିତା, ଆଖୁ, ଧୂଆଁପତ୍ର  ।
  4. ଖାଦ୍ୟ  ସହାୟକ  ଫସଲ – ହଳଦୀ, ଜିରା, ରସୁଣ  ।

ବ୍ୟବହାର  ଭିତ୍ତିରେ  ଶ୍ରେଣୀ  ବିଭାଗ

  1. ମୁଖ୍ୟ  ଶସ୍ୟ  ଜାତୀୟ ଫସଲ – ଧାନ, ଗହମ, ମକା,  ବାର୍ଲି , ଜୁଆର  ।
  2. କ୍ଷୁଦ୍ରଶସ୍ୟ  ଜାତୀୟ  ଫସଲ – ବାଜରା  ମାଣ୍ଡିଆ  ସୁଆଁ, ଚିନା, କାଙ୍କୁ  ।
  3. ତୈଳବୀଜ  ଫସଲ   ଚିନାବାଦାମ  ସୋରିଷ , ରାଶି, ଜଡା, ପେଶୀ  ।
  4. ଡାଲିଜାତୀୟ  ଫସଲ – ମୁଗ, ବିରି,  ବୁଟ, ମଟର, ହରଡ  ।
  5. ଗୋ – ଖାଦ୍ୟ  ଫସଲ – ମକା, ଜୁଆର, ଷ୍ଟାଇଲୋ, ଟିଓସିଣ୍ଟେ , ପାରା  ଘାସ, ଗିନି ଘାସ,  ନେପିଲର  ଘାସ   ।
  6. ତନ୍ତୁପ୍ରଦ   ଫସଲ – କପା, ନଳିତା, ମେସ୍ତା, ଛଣପଟ, ବାରମାସି  ।
  7. ଚିନି ଓ  ସ୍ଵେତସାରପ୍ରଦ  ଫସଲ – ଆଖୁ, ଆଳୁ,  କନ୍ଦମୂଳ  ସୁଗାରବିଟ୍  ।
  8. ମସଲା  ଜାତୀୟ   ଫସଲ – ଅଦା, ହଳଦୀ,  ପିଆଜ,  ରସୁଣ, ଲଙ୍କା,  ଜିରା, ମେଥି  ଧନିଆ   ।
  9. ମାନକ  ଫସଲ  ଧୂଆଁପତ୍ର , ଗଞ୍ଜେଇ   ।
  10. ପାରିବା  ଫସଲ – ବାଇଗଣ, ଭେଣ୍ଡି  କଲରା  ।
  11. ଔଷଧ  ଫସଲ – ଧୂଆଁପତ୍ର  ପୋଦିନା   ।

ଚାଷ ଋତୁଭିତ୍ତିରେ ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ

  1. ବର୍ଷାକାଳୀନ   ବା  ଖରିଫ  ଫସଲ – ଜୁନ – ଜୁଲାଇରୁ   ସେପ୍ଟେମ୍ବର – ଅକ୍ଟୋବର  ମାସରେ  ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ଚାଷ   କରାଯାଏ   । ବଢିବା  ବେଳେ  ଉଷ୍ମ – ଆର୍ଦ୍ର  ପାଗ  ଏବଂ   ଫୁଲ  ଧରିବା  ପାଇଁ   କ୍ଷୁଦ୍ର  ଦିବାଲୋକ  ଆବଶ୍ୟକ  ହୁଏ   । ଉଦାହରଣ   ସ୍ୱରୂପ  ଶାରଦ  ଧାନ, ନଳିତା,  ମେସ୍ତା  ଜୁଆର,  ହରଡ  ହଳଦୀ   ।
  2. ଶୀତକାଳୀନ  ବା  ରବି  ଫସଲ  - ଅକ୍ଟୋବର  ନଭେମ୍ବର  ମାସରୁ  ଜାନୁୟାରୀ – ଫେବୃୟାରୀ  ମାସ  ମଧ୍ୟରେ  ଏହି  ଫସଲ  ଚାଷ   କରାଯାଏ  । ଯଥା  - ଗହମ, ଓଟ, ବାର୍ଲି, ସୋରିଷ , ଆଳୁ, ବୁଟ, ମଟର, ପେଶୀ  ବନ୍ଧାକୋବି, ଫୁଲକୋବି  । ବଢିବା  ବେଳେ  ଥଣ୍ଡା ଓ  ଶୁଷ୍କ ପାଗ  ଏବଂ   ଫୁଲ  ଫୁଟିବା  ପାଇଁ   କ୍ଷୁଦ୍ର   ଦିବାଲୋକ   ଏସବୁ  ଫସଲ   ଆବଶ୍ୟକ  କରନ୍ତି   ।
  3. ଖରାଟିଆ  ଫସଲ  ଫେବୃୟାରୀ – ମାର୍ଚ୍ଚରୁ   ମେ – ଜୁନ୍ ମାସ  ମଧ୍ୟରେ   ଚାଷ   କରାଯାଏ   । ଯଥା – ମୁଗ, ବିରି, ରାଶି, ବରଗୁଡି   । ବଢିବାବେଳେ   ଉଷ୍ମ ଓ ଶୁଷ୍କପାଗ   ଏବଂ   ଫୁଲ  ଧରିବା   ପାଇଁ   ଦୀର୍ଘ   ଦିବାଲୋକ   ଏସବୁ   ଫସଲ  ଆବଶ୍ୟକ   କରନ୍ତି   । ମକା, ଚିନାବାଦାମ  ମାଣ୍ଡିଆ , ରାଶି,  ପିଆଜ ପ୍ରଭୃତି   ଫସଲର   ଭିନ୍ନ  ଭିନ୍ନ   କିସମ  ଋତୁରେ   ଚାଷ   କରାଯାଇପାରେ   ।

ବିକାଶ  ଭିତ୍ତିରେ ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ

  1. ଏକବର୍ଷୀ   ଫସଲ – ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ଗୋଟିଏ   ଋତୁ   ବା  ଗୋଟିଏ  ବର୍ଷ  ଭିତରେ   ଜୀବନ  ଚକ୍ର   ଶେଷ  କରନ୍ତି   ।  ଯଥା – ଧାନ, ଗହମ, ମକା, ମୁଗ ବିରି , ସୋରିଷ  ।
  2. ଦ୍ଵିବର୍ଷୀ  ଫସଲ – ଏହି  ଫସଲ  ଗୁଡିକ  ଲାଗ  ଲାଗ  ଦୁଇ  ବର୍ଷରେ  ଜୀବନ   ଚକ୍ର  ଶେଷ  କରନ୍ତି   । ପ୍ରଥମ  ବର୍ଷ  ଅଙ୍ଗୀୟ  ବୃଦ୍ଧି  ଘଟେ  ଏବଂ   ଦ୍ଵିତୀୟ  ବର୍ଷ  ଫୁଲ  ଫଳ  ଧରି  ଗଛ  ମରିଯାଏ   । ଯଥା – ମୂଳା , ବନ୍ଧାକୋବି, ଗାଜର  ସୁଗାରବିଟ୍  ।
  3. ବହୁବର୍ଷୀ  ଫସଲ – ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ତିନି  ବା  ତହିଁରୁ  ଅଧିକ  ବର୍ଷ  ବଞ୍ଚନ୍ତି   ।ସେମାନଙ୍କର  ବଂଶ  ବିସ୍ତାର  ମଞ୍ଜିରୁ   ବା  ଅଙ୍ଗଦ   ପ୍ରଣାଳୀରେ   ହୁଏ  । ଆଖୁ, ଅଦା, ନେପିଅର  ଘାସ, କନ୍ଦମୂଳ   ।

ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ   ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ  ବା  ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର   ଆବଶ୍ୟକତା   ପୂରଣପାଇଁ   କେତେକ  ବିଶେଷ   ଉପଯୋଗୀ   ଯଥା :

  • ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ/ଜରୁରୀ/ ଆକସ୍ମିକ  ଫସଲ  ପ୍ରଧାନ  ଫସଲ  ନଷ୍ଟ  ହୋଇଗଲେ   ଚାଷ   ଋତୁରେ  ଅବଶିଷ୍ଟ   ସମୟ  ବିନିଯୋଗ   କରିବାପାଇଁ, ତିରୋଟ  ସମୟରେ   ଗୋଖାଦ୍ୟ, ଯୋଗାଇବାପାଇଁ   ତୃଣକ   ରୋକିବା  ପାଇଁ , ମୃତ୍ତିକା  ସଂରକ୍ଷଣ  ପାଇଁ  ଏବଂ  ଅବଶେଷିୟ  ସାର ଓ ଜଳକୁ  ବିନିଯୋଗ  କରିବା  ପାଇଁ   ଏହା   ବୁଣାଯାଏ   । ଏହି  ଫସଲ   ଶୀଘ୍ର  ବଢେ   । ଖୁବ୍  କମ୍  ଦିନରେ   ଅମଳ  ହୁଏ   ଏବଂ   ଯେକୌଣସି   ଅବସ୍ଥାରେ   ବ୍ୟବହାର   କରାଯାଇପାରେ , ଯଥା- ମୁଗ, ବିରି,  ବରଗୁଡି, ମକା, ଜୁଆର,  ବାଜରା, ମୂଳା, ଧନିଆ  ପାଳଙ୍ଗ   ପିଆଜ   ।
  • ଉର୍ବରତା  ପୂରକ  ଫସଲ  ଭଲ  ଆଦାୟ  ଦେବା  ସହିତ  ଏ  ଜାତିର  ଫସଲ   ମୃତ୍ତିକାକୁ   ଉର୍ବର   କିମ୍ବା  ସୁଧାର  କରେ  ଯଥା  - ଶିମ୍ବ ଜାତୀୟ  ଫସଲ  । ବାୟୁରୁ  ଯବକ୍ଷାରଜାନ  ସଂଗ୍ରହ   କରି  ଏବଂ   ପରିପକ୍ଵ  ଅବସ୍ଥାରେ  ପତ୍ରଝଡା  ଦେଇ   ଏ  ଜାତିର   ଫସଲ  ମୃତ୍ତିକାର  ଉର୍ବରତା   ରକ୍ଷାକରେ   ।
  • ଉର୍ବରତା  ଭାରି  ଫସଲ  ଏ ଶ୍ରେଣୀର  ଫସଲ   ଚାଷକଲେ  ମୃତ୍ତିକାର  ଉର୍ବରତା   କ୍ଷୟହୁଏ   । ଯଥା – ଆଖୁ, ରାଶି, ବାଇଗଣ,  ପେଶୀ  ।
  • ରବି  ଫସଲ  ପ୍ରଧାନ ଫସଲ  ଅମଳ   ହେବାର  କିଛି   ଅଳ୍ପ  ଦିନ   ପୂର୍ବରୁ   ଜମିରୁ   ଚାଷ   ନକରି  ମାଟି  ଓଦାଥିବାବେଳେ   ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକୁ   ବୁଣାଯାଏ   ।ବିରି, ମଟର,  ପେଶୀକୁ   ଧାନ  କଟା   ପୂର୍ବରୁ   ଛଟା  ଫସଲ   ଭାବେ  ନିଆଯାଏ   ।
  • ଶ୍ଵାସରୋଧୀ  ଫସଲ  ଏହି   ଫସଲଗୁଡିକ  ଶୀଘ୍ର   ଶୀଘ୍ର   ବଢି  ଶାଖାପ୍ରଶାଖା  ମେଲି  ଘଞ୍ଚ  ପତ୍ର   ଦ୍ଵାରା  ବାୟୁ   ଚଳାଚଳ   ଏବଂ   ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ   ପଡିବାରେ  ବାଧା  ସୃଷ୍ଟି   କରନ୍ତି  ଏବଂ   ଶ୍ଵାସରୋଧ   କରି  ଅନାବନା   ଗଛକୁ   ନିୟନ୍ତ୍ରଣ   କରନ୍ତି,  ଯଥା – ବରଗୁଡି, ସୋରିଷ, କନ୍ଦମୂଳ  ।
  • ଭୂମି  ଆଚ୍ଛାଦି  ଫସଲ  ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ଘଞ୍ଚ  ପତ୍ରଦ୍ଵାରା  ଆବରଣ   କରି   କିମ୍ବା  ବହଳିଆ  ଛେରା  ଦ୍ଵାରା  ମୃତ୍ତିକା  କ୍ଷୟ   ନିରୋଧ  କରନ୍ତି , ଯଥା – ଚିନାବାଦାମ, ବିରି,  କନ୍ଦମୂଳ,  ଡଙ୍ଗରାଣୀ  କୁଡ୍ର ଜୁ, ପାରାଘାସ   ।
  • ପୋଷାକ  ଫସଲ  ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ଅନ୍ୟ  ଫସଲ  ପାଇଁ  ଛାୟା  ଏବଂ   ଆରୋହଣ  ପାଇଁ   ଆଧାର   ଯୋଗାଇଥାନ୍ତି  । ମଟର  ଆରୋହଣ   ପାଇଁ   ସୋରିଷ  ଏବଂ  ବରଗୁଡି  ଆରୋହଣ  ପାଇଁ   ମକା  କିମ୍ବା  ଜୁଆର ଆଧାର  ଯୋଗାଇଥାନ୍ତି   । ଗ୍ଲରି  ନଡିଆ  ଚା’ ବଗିଚାରେ   ଛାୟା  ପ୍ରଦାନ   କରେ   । ହରଡ  ଏବଂ  ଜଡା  ଛାୟାଲରୀ  ଫସଲ  ଅଦା  । ହଳଦୀ  ଓ  ସାରୁକୁ  ଛାୟା  ଯୋଗାନ୍ତି  ।
  • ସଂରକ୍ଷୀ  ବା   ଅବରୋଧୀ  ଫସଲ  ଏହି   ଫସଲଗୁଡିକ  ଅବୈଧ   ପ୍ରବେଶ   ରୋଧ   କରି   କିମ୍ବା   ପବନର  ଗତିକୁ   ସୀମିତ   କରି   ଅନ୍ୟ  ଫସଲ  କ୍ଷତିରୁ  ରକ୍ଷାକରନ୍ତି    । ବୁଟ  କିଆରିରେ   କୁସୁମୀ, ନଦୀକୁଳ  ଜମିର  କଡେ  କଡେ   ସାକାରମ  ମୁଞ୍ଜୋ  ସଂରକ୍ଷୀ  ଫସଲ  ଭାବେ  ବ୍ୟବହୃତ   ହୁଏ   ।
  • ସୀମାନ୍ତ   ଫସଲ  ଆଳୁ  ସୀମାନ୍ତରେ   କୁସୁମୀ, ବନ୍ଧା ଓ  ଫୁଲକୋବି  ସୀମାନ୍ତରେ  ପିଆଜ , ଏହି   ଶ୍ରେଣୀ  ଫସଲର  ଉଦାହରଣ   ।
  • ରୋଧକ  ଫସଲ  ବହୁ  ଫସଲ  ଚାଷରେ  କୃଷି  ପାରିସ୍ଥିତିକ  ନିରନ୍ତରତାକୁ  ଏହି  ଫସଲ  ଗୁଡିକ  ରୋଧକରନ୍ତି   । ଫଳରେ  ମୃତ୍ତିକା  ଅବସ୍ଥାରେ   ଉନ୍ନତି   ଘଟେ  ଏବଂ  ତୃଣକ  ଓ  ମୃତ୍ତିକା   ଜନିତ  ରୋଗ  ପୋକ  ସମସ୍ୟା  କମ୍ ହୁଏ   । ଧାନ   ପରେ   ଧାନ, ଗହମ  କିମ୍ବା  ମକା  ନକରି   ଆଳୁ  ଡାଲି ଜାତୀୟ   ଫସଲ   ଓ  ତୈଳବୀଜ  ଚାଷକଲେ   ଅନେକ   ଅନିଷ୍ଟକାରୀ   ଜୀବର  ନିରନ୍ତରତାକୁ   ରୋଧ   କରିହେବ   ।
  • ଯନ୍ତାଫସଲ  ଏହି  ଫସଲ  ଚାଷକରି  ମୃତ୍ତିକାଜନିତ   କ୍ଷତିକାରକ   ଜୀବକୁ  ଯନ୍ତାରେ  ପକାଯାଇ  ପାରିବ   । ବାଇଗଣ  ଜାତୀୟ  ଫସଲ  ଏବଂ  ଜୁଆର  ଚେର  ସଂସ୍ପର୍ଶରେ  ଆସିଲେ  ପରଜୀବୀ   ତୃଣକ  ଯଥାକ୍ରମେ  ଶଣ୍ଢା  ଓ  ଷ୍ଟ୍ରାଇଗା ବୀଜ   ଅଙ୍କୁରିତ   ହୁଏ   ।  ଅଙ୍କୁରଣ   ପରେ   ଫସଲକୁ  ନଷ୍ଟକରି  ଏହି   ପରଜୀବୀ   ତୃଣକକୁ   ନିୟନ୍ତ୍ରଣ   କରିହେବ   ।  ସେହିପରି   ବାଇଗଣ  ଚାଷକରି  ସୂତ୍ରଜୀବନକୁ   ମଧ୍ୟ  ନିୟନ୍ତ୍ରଣ   କରିହେବ  ।
  • ଆବୃତ  ଫସଲ  ଏହି   ଶ୍ରେଣୀର   ଫସଲ  ଭୂମି   ଉପରେ  ମାଡି  ବହୁସ୍ତର   ବହଳିଆ  ପତ୍ରଦ୍ଵାରା  ଏବଂ   ଅନେକ  ସମୟରେ   ପତ୍ରଝଡା   ଦେଇ   ଜମିକୁ   ଆବୃତ   କରି  ଜଳକ୍ଷୟ   ରୋକନ୍ତି  । ଯଥା – ବରଗୁଡି, କୋଳଥ  ।
  • ଚେକା   ଫସଲ   ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ଘାସ   ବଂଶର , ମୃତ୍ତିକା   ପୃଷ୍ଠରେ   ଗହଳିଆ   ପତ୍ର  ଓ ଚେର   ଦିଅନ୍ତି  ଏବଂ   ପଡିଆ  ଅନାବାଦୀ ଜମିର   ମୃତ୍ତିକା   ସଂରକ୍ଷଣ   କରନ୍ତି   ଯଥା – ଦୁବ, ମାର୍ଭେଲ  ଘାସ
  • ସଫାକାରୀ  ଫସଲ   ଯେଉଁ   ଫସଲ  ପାଇଁ  ଅଧିକାରୀ  ଚାଷ  କରିବା, ଖୁସାଇବା, ହୁଡା ଟେକିବା  ଖୋଳିକରି  ଅମଳ   କରିବା  ଆଦି  କୃଷି   କାର୍ଯ୍ୟ  ଯୋଗୁ   ଜମି  ଘାସ , ଲଟା ଓ ମୂଳରୁ  ସଫା   ରଖେ   ।  ଯଥା – ଆଳୁ, ଚିନାବାଦାମ, ଅଦା,  ହଳଦୀ, ସାରୁ,  ପିଆଜ   ।
  • ଦୂଷିତକାରୀ   ଫସଲ ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  ଧୀରେ  ଧୀରେ  ବଢନ୍ତି, ଅଧିକ   ବ୍ୟବଧାନରେ  ଲଗାଯାନ୍ତି  ଏବଂ  ଜମିକୁ   ଆଚ୍ଛାଦନ  କରିପାରନ୍ତି  ନାହିଁ  । ତେଣୁ  ଜମିରେ  ଘାସ  ପରିମାଣ  ବୃଦ୍ଧିପାଏ, ଯଥା – ମକା, କପା, ଢିପ  ଜମିଧାନ  ।
  • ଅର୍ଥକାରୀ  ଫସଲ  ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକୁ  ବିକ୍ରିକରି  ଅର୍ଥ  ପାଇବା  ପାଇଁ  ଚାଷ   କରାଯାଏ, ଯଥା   ନଳିତା, ଧୂଆଁପତ୍ର , ଆଖୁ   ।
  • ପନିପରିବା   ଫସଲ  ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକୁ  ବଜାରକୁ   ତଟକା   ପଠାଇବା  ପାଇଁ   ଚାଷ  କରାଯାଏ , ଯଥା – ଭେଣ୍ଡି, ବାଇଗଣ,  ମୂଳା, ପାଳଙ୍ଗ  ବରସିମ  ।
  • କୋବି   ଜାତୀୟ   ଫସଲ   ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକ  କ୍ରୁସିଫେରି  ବଂଶ  ଅନ୍ତର୍ଗତ ,  ଥଣ୍ଡା   ପାଗରେ   ଭଲ   ବଢନ୍ତି  ଏବଂ   ତୁଷାରପାତ  ସହ୍ୟକରି   ପାରନ୍ତି , ଯଥା – ବନ୍ଧାକୋବି , ଫୁଲକୋବି   ।
  • ସାଇଲେଜ  ଫସଲ  ରସାଳ  ଥିବାବେଳେ   ଏହି   ଫସଲଗୁଡିକୁ  ଖଣିରେ   ଜାରଣ   କରି   ନିରୋଟ   ସମୟରେ   ଗୃହପାଳିତ   ପଶୁଙ୍କୁ  ଖାଇବାକୁ  ଦେବା ପାଇଁ   ସାଇତି  ରଖାଯାଏ, ଯଥା – ମକା, ଜୁଆର, ବାଜରା,  ବରଗୁଡି  ।
  • ସଏଲିଙ୍ଗ  ଫସଲ : ସବୁଜ   ଥିବାବେଳେ   କଟାଯାଇ   ଗୃହପାଳିତ   ପଶୁଙ୍କୁ  ତଟକା   ଖାଇବାକୁ   ଦେବାପାଇଁ   ଏହି  ଫସଲଗୁଡିକୁ   ଚାଷ   କରାଯାଏ, ଯଥା – ଓଟ୍ , ନେପିଅର  ଘାସ  ଟିଏସିଣ୍ଟେ , ବରଗୁଡି  ଡଙ୍କରରାଣୀ   ।
  • ଲେ  ଫସଲ : ଯେଉଁ   ଫସଲ  ବା  ଫସଲ  ମିଶ୍ରଣକୁ   ଗୃହପାଳିତ  ପଶୁ  ଚରିବା  ପାଇଁ   କିମ୍ବା  କାଟି ନ ଦେଇ   ଭବିଷ୍ୟତରେ  ଗୃହପାଳିତ  ପଶୁଙ୍କୁ   ଖାଇବାକୁ   ଦେବାପାଇଁ   ଚାଷ  କରାଯାଏ , ଯଥା – ଦିନନାଥ  ଘାସ, ବରଗୁଡି, ବରସିମ , ସୋରିଷ  ।
  • ସବୁଜ   ବୀଜ  ଫସଲ : ମାଟିର   ଉର୍ବରତା  ବଢାଇବା   ପାଇଁ  ଏହି   ଫସଲଗୁଡିକୁ  ସବୁଜ  ଅବସ୍ଥାରେ   ଚାଷକରି  ମାଟି  ସହିତ  ମିଶାଇ  ଦିଆଯାଏ   । ଏହା  ଦୁଇ  ପ୍ରକାରର  ସବୁଜ  ପତ୍ର  ଖତ  ଫସଲ  ଓ  ସ୍ଵସ୍ଥାନ  ସବୁଜ  ଖତ   ଫସଲ   ଯଥା – ଧଣିଚା, ଛଣପଟ,  ଗ୍ଲାରିସିଡିଆ   ।

ଆଧାର  - ଶିକ୍ଷକ  ଶିକ୍ଷା  ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ  ଶିକ୍ଷା  ଗବେଷଣା  ଓ  ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ  ପରିଷଦ

3.08
ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

( ଯ଼ଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି କମେଣ୍ଟ / ପରାମର୍ଶ ଉକ୍ତ ବିଷଯ଼ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ରହିଛି ତେବେ ଦଯାକରି ତାହାକୁ ଏଠାରେ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

Enter the word
ନେବିଗତିଓଂ
Back to top