ହୋମ / କୃଷି / ଉତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ / ବିହନ ଅମଳ ପ୍ରଣାଳୀ
ସେଆର କରନ୍ତୁ

ବିହନ ଅମଳ ପ୍ରଣାଳୀ

ବିହନ ଅମଳ କିପରି କରିବେ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ତଥ୍ୟ ।

ଅମଳ

ସମସ୍ତ ଚାଷୀ ଚାଷ ଶେଷରେ ବିହନ ଅମଳ କରନ୍ତି । ହେଲେ ଯଦି ବିହନ ଅମଳର ସଠିକ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଜଣା ନଥାଏ, ତେବେ ଉକ୍ତ ବିହନରୁ ଭଲ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରିହେବ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ବିହନ ଅମଳର ସଠିକ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ।

ବିହନ ଅମଳର ସଠିକ୍ ପ୍ରଣାଳୀ

  • ଫଳ ପୁରା ପାଚିଲା ପରେ ବିହନ ଅମଳ କରନ୍ତୁ ।
  • ପକ୍‌କା ଚଟାଣ ଉପରେ ବିହନ ଅମଳ କରନ୍ତୁ ।
  • ବିହନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଖରାରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ ଯେପରି ବିହନରେ ଜଳୀୟ ଅଂଶର ପରିମାଣ ଶତକଡ଼ା ୬-୮ ଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ରହିବ । ଅଧିକ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ରହିଲେ ବିହନ, ଶୀଘ୍ର ଗଜା ହେବା ଶକ୍ତି ହରାଇଥାଏ ଓ ବିହନକୁ ରୋଗ ପୋକ ଆକ୍ରମଣ କରିଥାନ୍ତି ।
  • ବିହନକୁ ସାଧାରଣତଃ ଅଳ୍ପଦିନ ପାଇଁ ସାଇତି ରଖହେବ । ଛଅ ମାସରୁ ଏକବର୍ଷ ପାଇଁ ବା ଅଧିକ ଦିନ ପାଇଁ (୧ ବର୍ଷରୁ ୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ) ବା ଅଧିକା ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ( ୫ ରୁ ୨୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ) ମଧ ସାଇତି ରଖୁହେବ । ୫-୨୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିହନ ସାଇତି ରଖିବାକୁ ହେଲେ ବିହନକୁ ତରଳ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଭିତରେ ରଖାଯାଇଥାଏ ।
  • ବିହନକୁ ଅଳ୍ପ ତାପମାତ୍ରାରେ ସାଇତି ରଖିବା ଭଲ । ଅଧିକ ତାପମାତ୍ରାରେ ବିହନ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ।
  • ତାପମାତ୍ରାରକମବେଶି (ତାରତମ୍ୟା) ହେଲେ ବିହନ ସହଜରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ ।
  • ବିହନକୁ ସିଧା ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣଠାରୁ ଦୂରରେ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  • ବିହନକୁ ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପ୍ୟାକେଟ୍ କରି  ମୋଟା, ପଲିଥୁନ୍ ବା ଆଲୁମିନିୟମ ମୁଣାରେ ବନ୍ଧକରି ଅଳ୍ପ ତାପମାତ୍ରାରେ ରଖଲେ ବିହନ ବହୁତ ଦିନ ଯାଏ ରହେ ।
  • ହୃଷ୍ଟପୁଷ୍ଟ ବିହନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ ରୋଗ ବିଶୋଧନ ଔଷଧ ଯଥା କାପଟାନ, ଥୁରାମ ଆଦି ଔଷଧ ଏକ କେଜି ବିହନ ପିଛା ୨ ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ ଗୋଳାଇ ରଖନ୍ତୁ ।
  • ପାକଳ ହୋଇଥିବା ହୃଷ୍ଟପୃଷ୍ଟ ମଞ୍ଜିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ, ଅଳ୍ପ ତାପମାତ୍ରା ଥିବା ଜାଗାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଓ ଆର୍ଦ୍ରତାଠାରୁ ଦୂରରେ ରଖଲେ, ବିହନ ବହୁତ ଦିନ ଯାଏ ରହେ । ଅଖା ବସ୍ତା, ବାଉଁଶ ପାଚିଆ, ମାଟିହାଣ୍ଡି, ଆଦିରେ ବିହନ ରଖିବା  ଆଦୌ ଉଚିତ ନୁହେଁ।

ଆଧାର – କୃଷି ବିଭାଗ

2.94871794872
ତାରକା ଚିହ୍ନ ଉପରେ କ୍ଲିକ କରି ପୃଷ୍ଟାଟିକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରନ୍ତୁ
ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

( ଯ଼ଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି କମେଣ୍ଟ / ପରାମର୍ଶ ଉକ୍ତ ବିଷଯ଼ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ରହିଛି ତେବେ ଦଯାକରି ତାହାକୁ ଏଠାରେ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

Enter the word
ନେବିଗତିଓଂ
Back to top