ଉଚ୍ଚମାନ ପୁଷ୍ଟିସାରର ଏକ ପ୍ରଧାନ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ମୁଗ । ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୨୫% ପୁଷ୍ଟିସାର ଥାଏ । ମୁଗକୁ ଡାଲିକରି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପିଠା – ମିଠାଇ କରି ଖାଆନ୍ତି । ମୁଗ ଗଜା କରି ମଧ୍ୟ ତରକାରୀ କରନ୍ତି । ଗଜାମୁଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାତଃ ଜଳଖିଆ କରନ୍ତି । ସାଧାରଣତଃ ଭାରତରେ ଏହା ଡାଲି କରି ଖାଆନ୍ତି । ମୁଗରୁ ତିଆରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ସହଜରେ ହଜମ ହୋଇ ପାରୁଥିବାରୁ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଦିଆଯାଏ । ମୁଗହାଲୁଆ ସୁସ୍ଵାଦୁ ଓ ପୁଷ୍ଟିକାରକ । ଗଜାମୁଗରେ ଭିଟାମିନ (C) ଥାଏ । ଗଜା କରିବା ଦ୍ଵାରା ରିବୋଫ୍ଲାବିନ ଏବଂ ଥୟାମିନ୍ ଅଂଶ ବଢେ ।
ମୁଗ ଫସଲ ସବୁଜ ସାର ରୂପେ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ । ଡାଲିଜାତୀୟ ଫସଲ ହୋଇଥିବାରୁ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ମୃତ୍ତିକାରେ ମିଶାଏ । ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟ ରକ୍ଷାକରେ । ଅଳ୍ପଦିନର ଫସଲ ହୋଇଥିବାରୁ କ୍ୟାଚ କ୍ରପ ରୂପେ ଫସଲ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସ୍ଥାନପାଇଥାଏ । ଏହାର ଡାଳପତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି ଗୋଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ମୁଗ ତୋଳି ସାରିଲା ପରେ ଗଛକୁ ଶୁଖାଇ ଟିକିଟିକି କରି କାଟି ଗୋଖାଦ୍ୟରୂପେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସାଇତି ରଖାଯାଏ । ମୁଗଚୋପା ପାଣିରେ ଭିଯାଇ ଗାଈକୁ ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯାଏ ।
ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ଆବଶ୍ୟକତା ଇତ୍ୟାଦିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ ସୁଷମ ଖାଦ୍ୟର ଯେଉଁ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଅଛନ୍ତି ଡାଲିର ସ୍ଥାନ ଦ୍ଵିତୀୟରେ ରଖାଯାଇଛି । ଏହି ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ମତରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରକାରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ତାର ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ଡାଲି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଡାଲିର ଆବଶ୍ୟକତା
ହାଲୁକା ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିବା |
ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିବା |
କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିବା |
||||||
କିଶୋର ୧୦-୧୨ ବର୍ଷ |
ପୁରୁଷ |
ସ୍ତ୍ରୀ |
କିଶୋର ୧୦-୧୨ ବର୍ଷ |
ପୁରୁଷ |
ସ୍ତ୍ରୀ |
କିଶୋର ୧୦-୧୨ ବର୍ଷ |
ପୁରୁଷ |
ସ୍ତ୍ରୀ |
୪୫ |
୪୦ |
୪୦ |
୪୫ |
୫୦ |
୪୫ |
୪୫ |
୬୦ |
୫୦ |
୧୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ମୁଗଡାଲିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଖାଦ୍ୟ ଉପାଦାନ ରହିଛି –
ଶ୍ଵେତସାର ୫୯.୯ ଗ୍ରାମ୍, ସ୍ନେହସାର ୧.୨, ପୁଷ୍ଟିସାର ୨୪.୫ ଗ୍ରାମ୍ କ୍ୟାଲସିଅମ ୭୫ ମି.ଗ୍ରା. ଲୌହ ୮.୫ ମି.ଗ୍ରା. ଭିଟାମିନ ‘କ’ ୧.୩ ମାଇକ୍ରୋଗ୍ରାମ ଭିଟାମିନ ‘ଖ’ ୦.୭୨ ମି.ଗ୍ରା. ଶକ୍ତି ୩୪୮ କ୍ୟାଲୋରୀ
ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର :
ଭାରତ ଓ ମଧ୍ୟ ଏସିଆ ହିଁ ମୁଗର ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର ।
ବିସ୍ତୃତି :
ମୁଗ – ଭାରତ, ବର୍ମା, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ପାକିସ୍ଥାନ, ଚୀନ, ଫିଜ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାରେ ଚାଷ କରାଯାଏ । ଭାରତରେ ସବୁ ପ୍ରଦେଶରେ ମୁଗ ଚାଷ ହୁଏ । ଭାରତରେ ୨୭.୬୩ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ମୁଗଚାଷ ହୁଏ ଏବଂ ଆଦାୟ ୯.୧ ଲକ୍ଷ ଟନ ହୁଏ । ଓଡିଶା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜୁରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ବିହାରରେ ମୁଗ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଫସଲ ।
ମୁଗର ପତ୍ର ଆକାର, ଫୁଲର ରଙ୍ଗ ଓ ବୀଜର ରଙ୍ଗ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ନେଇ ୪୦ଟି କିସମର ମୁଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ମୁଗକୁ ୪ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଉଦ୍ଭିଦ ବର୍ଣ୍ଣନା :
ମୁଗ- ବଂଶ- ଲେଗୁମିନୋସି, ଉପବଂଶ ପାପିଲିଓନେସି, ପ୍ରଜାତି ଭିଗ୍ନା, ଜାତି – ରାଡିଟିଏ । ମୁଗ ଗୋଟିଏ ଛୁଇଁ ଜାତୀୟ ଏକ ଋତ୍ଵିକ ଉଦ୍ଭିଦ । ଏହା ଉଚ୍ଚାରେ ୩୦-୧୦୦ ସେ.ମି. ଯାଏ ବଢେ । ଏହା ତ୍ରିପତୀ, ପର୍ଣ୍ଣକ ଅଣ୍ଡାକୃତି, କାଣ୍ଡ ଓ ପତ୍ର ଉଭୟେ ସରୁ ସରୁ ଲୋମଯୁକ୍ତ । ପ୍ରଥମ ଅବସ୍ଥାରେ ଗଛ ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢେ ଓ ୨୦-୨୫ ଦିନ ପରେ ଶୀଘ୍ର ବଢି ମାଟି ଘୋଡାଇ ପକାଏ ।
ପୁଷ୍ପସଜ୍ଵା :
ସ୍ତବକ ଅସୀମ । ପ୍ରତ୍ୟକ ସ୍ତବକରେ ୧୦-୨୦ ଫୁଲ ଧରେ । ସମୟକ୍ରମେ ସ୍ତବକର ତଳ ଅଂଶରେ ଛୁଇଁ, ମଧ୍ୟାଂଶରେ ଫୁଲ ଓ ଆଗ୍ରାଭାଗରେ କଢ ଦେଖାଯାଏ । ଗୋଟିଏ ପେନ୍ଥାରେ ୫-୬ ଟି ଫଳ ଧରେ । ପ୍ରତ୍ୟକ ଫୁଲ ଏକ ସମତଳି ଓ ସମବିଭାଜୀ । ଦୂରରୁ ଦେଖିବାକୁ ଏହା ପ୍ରଜାପତି ଭଳି । ଏଥିରେ ୫ଟି ପାଖୁଡା ବା ଦଳ ଥାଏ । ପାଖୁଡାଗୁଡିକ ବୃତ୍ତିମଣ୍ଡଳର ଭୂମି ସହିତ ଲାଗିଥାନ୍ତି । ଫୁଲର ବାହାର ପାଖୁଡାଟି ବଡ ଓ ଭିତରେ ଥିବା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଦୁଇ ପାଖୁଡାକୁ ଘୋଡାଇ ରଖିଥାଏ ଏବଂ ସେ ଦୁଇଟି ଛୋଟ ଛୋଟ ପାଖୁଡାକୁ ମଧ୍ୟ ଘୋଡାଇ ରଖିଥାଏ ।
ପୁଂକେଶର ଦଣ୍ଡରେ ୧୦ ଗୋଟି ପୁଂକେଶର ଦୁଇଟି ପେଣ୍ଡାରେ ଥାନ୍ତି । ଗୋଟିକରେ ୯ଟି ଓ ଅନ୍ୟଟିରେ ଗୋଟିଏ । ଏହି ଦୁଇଟି ପେଣ୍ଡା ଫଳିକା ଚକ୍ରର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ରହିଥାନ୍ତି । ଫଳିକା ଚକ୍ର ସରଳ ଓ ଲମ୍ବା ଏବଂ ଏଥିରେ ୧୨ଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିମ୍ବାଶୟ ଥାଏ । ଡିମ୍ବାଶୟ ଦଣ୍ଡ ପୁଂକେଶର ଉପରକୁ ଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଅଗ୍ରଭାଗରେ ପରାଗ ରେଣୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଗର୍ଭପୀଠ ଥାଏ । ଗର୍ଭପୀଠରେ ପରାଗ ରେଣୁ ପଡିଲେ ପରାଗଣ ହୋଇଥାଏ ।
ମଞ୍ଜି ବୁଣିବାର ୪-୮ ସପ୍ତାହରେ ଫୁଲ ଧରେ । ଫୁଲ ଫୁଟିବାର ପୂର୍ବଦିନ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ସ୍ୱପରାଗ ସଂଗମ ହୁଏ ଏବଂ ଫୁଲ ସକାଳେ ଫୁଟି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମଉଳିଯାଏ ।
ଫଳ :
ଛୁଇଁ ଜାତୀୟ, ୬-୧୦ ସେ.ମି. ଲମ୍ବା ସରୁ ନଳୀ ସଦୃଶ ଓ ଲୋମଯୁକ୍ତ । ଛୁଇଁରେ ମଞ୍ଜି ସଂଖ୍ୟା ୧୦-୧୫ ଥାଏ । ମଞ୍ଜିର ରଙ୍ଗ ଶାଗୁଆ ଓ ସ୍ଥଳବିଶେଷରେ ମାଟିଆ ବା ହଳଦିଆ ହୋଇଥାଏ ।
ଋତୁ ଓ ଜଳବାୟୁ :
୬୦-୭୫ ସେ.ମି. ବର୍ଷା ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳ ମୁଗଚାଷ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ । ମୁଗ ଉଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁରେ ଭଲ ହୁଏ ଓ ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନ ଠାରୁ ୨୦୦୦ ମିଟର ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ଚାଷ କରାଯାଏ । ଶୁଷ୍କାଞ୍ଚଳରେ ବର୍ଷାଦିନେ ଏହା ଭଲ ହୁଏ । ଓଡିଶାରେ ଖରିଫ, ରବି ଓ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ମୁଗ ଚାଷ କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ରବିଋତୁରେ ଏହା ବହୁଳ ପରିମାଣରେ ଚାଷ କରାଯାଏ ।
ମୃତ୍ତିକା :
ବର୍ଷାଦିନିଆ ମୁଗ ଉଚ୍ଚା, ନିଗିଡା, ବାଲି ଦୋରସା ମାଟିରେ ଭଲ ହୁଏ । ଲୁଣୀ ଓ କ୍ଷାରୀ ମାଟିରେ ମୁଗ ଭଲ ହୁଏ ନାହିଁ । ରବି ଋତୁରେ ଏହା ମଧ୍ୟମ କିସମ ଜମିରେ ଭଲ ହୁଏ । ଖରାଦିନେ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ଥିବା ଜମିରେ ଚାଷ କରାଯାଏ । ଦୋରସା, ଲାଲ ଦୋରସା, ମଟାଳ ଦୋରସା, ଢିପ ଓ ମଧ୍ୟମ ଜମିରେ ମୁଗ ଭଲ ହୁଏ ।
ବିହନ କିସମ :
ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କିସମ ବିହନ ଏକାନ୍ତ ପ୍ରୟୋଜନ । ପ୍ରତ୍ୟକ କିସମର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିବାରୁ ଜମି ଓ ଋତୁ ଅନୁସାରେ କିସମ ନିର୍ବାଚନ କରିବା ଦରକାର । ଆମ ରାଜ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ କେତେଗୁଡିଏ ଉନ୍ନତ ମୁଗ କିସମ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ତାହାର ଏକ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।
ମୁଗ କିସମର ନାମ |
ସମୟ (ଋତୁ) |
ଅବଧି (ଦିନରେ) |
ମଞ୍ଜିର ରଙ୍ଗ |
ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ଅମଳ |
ଅଞ୍ଚଳ |
ବିଶେଷ ଗୁଣ |
K – 851 |
ବର୍ଷା |
75 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ହୁଏ |
ଶରତ |
70 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
6 |
ଉପକୂଳ |
ସାହେବୀ ଓ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ହୁଏ |
|
ଖରା |
65 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
10 |
ପଶ୍ଚିମ ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ହୁଏ |
|
T. 44 |
ବର୍ଷା |
75 |
ସବୁଜ |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ହୁଏ |
କୁପରଗାଓଁ |
ବର୍ଷା |
65 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ହୁଏ |
ପୁଷ୍ପା ବୈଶାଖୀ |
ବର୍ଷା |
75 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
7 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ହୁଏ |
ଖରା |
65 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
8 |
ପଶ୍ଚିମ ଓଡିଶା |
|
|
ସୁଜାତା |
ବର୍ଷା |
70 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
9 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସହଣୀ |
ଖରା |
60 |
ଚକ୍ ଚକ୍ ସବୁଜ |
10 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସହଣୀ |
|
ଜ୍ୟୋତି |
ବର୍ଷା |
75 |
କଳା ଚିତ୍ରା |
6 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସହଣୀ |
ଶରତ |
70 |
କଳା ଚିତ୍ରା |
5 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସହଣୀ |
|
ଖରା |
65 |
କଳା ଚିତ୍ରା |
10 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସହଣୀ |
|
ରତିଲା ସିଲେସ୍ନନ |
ଶରତ |
75 |
ଚକ୍ ଚକ୍ କଳା ଚିତ୍ର |
7 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସହଣୀ |
ଧଉଳୀ |
ବର୍ଷା |
75 |
ସବୁଜ |
7 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
ଖରା |
65 |
ସବୁଜ |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
|
ନୟାଗଡ 2-4 |
ଶୀତ |
80 |
ମାଟିଆ ବାଦାମି |
7 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
ଖରା |
65 |
ମାଟିଆ ବାଦାମି |
7 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
|
P.D 14-54 |
ବର୍ଷା |
70 |
ଫିକା ସବୁଜ |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
|
ଶରତ |
65 |
ଫିକା ସବୁଜ |
6 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
|
ଶୀତ |
55 |
ଫିକା ସବୁଜ |
5 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
|
ଖରା |
50 |
ଫିକା ସବୁଜ |
12 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
CO – 4 |
ଶରତ |
98 |
ସବୁଜ |
10 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
|
ଶୀତ |
90 |
ସବୁଜ |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ରୋଗ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସାମାନ୍ୟ ସହେ |
J.R.U. |
ଶୀତ |
90 |
କଳା |
8 |
ସାରା ଓଡିଶା |
ସାହେବୀ ଓ ପାଉଁଶିଆ ରୋଗ ସହେ । ବାମନ ଗଛ । |
ନୟାଗଡ – ୧ ମୁଗ ବିହନ ୯୦ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ । ଏହା ଶୀତ ଦିନେ ବୁଣାଯାଏ । ସୁଜାତା ଓ ଜ୍ୟୋତି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସାହେବୀ ରୋଗ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରାୟ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୁଏ ନାହିଁ । ଅନ୍ୟ ବିହନ କିସମଗୁଡିକ କେବଳ ଅନ୍ତଃଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରୁଛି ।
ଖତ ଓ ସାର :
ଶେଷଥର ଚାଷ ପୂର୍ବରୁ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୫ ଟନ୍ ବା ୧୦ ଗାଡି ଗୋବର ଖତ କିମ୍ବା କମ୍ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ବିହନ ବୁଣିବା ସମୟରେ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୨୦ କି.ଗ୍ରା. ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଓ ୪୦ କି.ଗ୍ରା. ଫସଫରସ୍ ବୁଣି ଭଲଭାବେ ମାଟିରେ ମିଶାଇ ବିହନ ବୁଣାଯାଏ । ସାର ତଥା ବିହନ ବୁଣା ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ଓ ସୁବିଧାରେ କରାଯାଇପାରେ ।
ବିହନ ପରିମାଣ ଓ ବିହନ ବିଶୋଧନ :
ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨୫ କି.ଗ୍ରା. ବିହନ ଦରକାର । ବିହନକୁ କି.ଗ୍ରା. ପ୍ରତି ୩ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ ଥିରାମ ବା କ୍ୟାପଟେନ ଗୁଣ୍ଡା ସହିତ ଗୋଳାଇ ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ । କୌଣସି ଜମିରେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ମୁଗ ବୁଣାଯାଉନଥିଲେ ମଞ୍ଜି ସହ ଜୀବାଣୁ କଲଚର ଗୋଳାଇ ବୁଣନ୍ତୁ ଓ ସେପରି ସ୍ଥଳେ ବିହନ ସହିତ ଜୀବାଣୁ କଲଚର ଗୋଳାଇବାର ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ କ୍ୟାପଟେନ ଦ୍ଵାରା ବିଶୋଧନ କରାଯାଏ । ଋତୁ ଭେଦରେ ଗଛର ବୃଦ୍ଧି, ଅବଧି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ ବା ବେଶି ହୋଇଥାଏ । ମୁଗ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି ବର୍ଷାଦିନେ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ କ୍ରମଶଃ ଶରତ ଓ ଶୀତ ଦିନେ ବୃଦ୍ଧି କମିଯାଏ । ଖରାଦିନେ ମୁଗଫସଲ ବୃଦ୍ଧି କମ୍ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବିହନର ପରିମାଣ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ କମ୍ ବା ବେଶି କରିବା ଦରକାର ।
ବର୍ଷା ଓ ଶରତ ଋତୁ |
ଶୀତ ଋତୁ |
ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁ |
||||||
ବୁଣିବା ବ୍ୟବଧାନ ସେ.ମି |
ଗଛସଂଖ୍ୟା ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି (ଲକ୍ଷ) |
ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ବିହନର ପରିମାଣ (କି.ଗ୍ରା) |
ବୁଣିବା ବ୍ୟବଧାନ ସେ.ମି |
ଗଛସଂଖ୍ୟା ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି (ଲକ୍ଷ) |
ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ବିହନର ପରିମାଣ (କି.ଗ୍ରା) |
ବୁଣିବା ବ୍ୟବଧାନ ସେ.ମି |
ଗଛସଂଖ୍ୟା ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି (ଲକ୍ଷ) |
ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ବିହନର ପରିମାଣ (କି.ଗ୍ରା) |
୩୦ X ୩୩ |
୧୦ |
୨୫ X ୨୨.୫ X ୧୦ |
|
୪.୪ |
୩୦ |
୨୫ X ୫ |
୮ |
୪୦ |
ଋତୁ ଅନୁସାରେ ଉନ୍ନତ କିସମ ସ୍ଥିର କରି ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମାଣରେ ସ୍ଵିକୃତି ପ୍ରାପ୍ତ ବିହନ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଉତ୍ପାଦନ ଶତକଡା ୧୦ ଭାଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବିହନ ଗଜା ହେବା ଶକ୍ତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଜମିରେ ଗଛ ସଂଖ୍ୟା କମ୍ ବେଶି ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଗଛସଂଖ୍ୟା କମ୍ ବେଶି ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଗଛସଂଖ୍ୟା ପାଇବାକୁ ହେଲେ, ବୁଣିବାପୂର୍ବରୁ ବିହନ ପରୀକ୍ଷା କରି ନେବା ଦରକାର । ମୁଗ ୩ ଦିନ ଭିତରେ ଅନ୍ୟୁନ ୮୫% ଗଜା ମିଳେ । ଏଥିପାଇଁ ବିହନ ନମୁନା ବାହାର କରି ୪-୬ ଘଣ୍ଟା ପାଣିରେ ବତୁରାଇ କନାରେ ବାନ୍ଧି ସଜାଇ ଦେଲେ ବା ମାଟି ସରାରେ ବଲଭରି ତହିଁରେ ବୁଣିଦେଲେ ୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗଜା ହୋଇଥାଏ । ଏହାକୁ ଗଣି ଶତକଡା ୮୦ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଗଜା ହେଉଥିଲେ ସେହି ବିହନ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ । ଗଜା ସଂଖ୍ୟା ୬୦-୭୦ ଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ ଓ ଆଉ ଭଲ ବିହନ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ସମ୍ଭାବନା ନଥିଲେ ଅନୁପାତିକ ଭାବେ ବିହନ ପରିମାଣ ବଢାଇ ବୁଣାଯାଇପାରେ ।
ଜୀବାଣୁ କଲଚରର ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ପ୍ରୟୋଗ –
ମୁଗ ଗଛ ତା’ର ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଚାହିଦା ଚେରରେ ବଢୁଥିବା ସହାୟକ ଜୀବାଣୁ ବା ଗୁଟିକା ସାହାଯ୍ୟରେ ମେଣ୍ଟାଇଥାଏ । ଏହି ଜୀବାଣୁ ବାୟୁରୁ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସଂଗ୍ରହ କରି ନିଜେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସହ ମୁଗ ଗଛକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ । ବିହନ ଗଜା ହେବାର ୧୪ ଦିନ ପରେ ଚେରରେ ଗୁଟିକା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଗୁଟିକାର ସଂଖ୍ୟା ଓ ରଙ୍ଗ ଉପରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସ୍ଥିରୀକରଣ ନିର୍ଭର କରେ । ଗଛର ବୃଦ୍ଧି, ମାଟିରେ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଜୀବାଣୁସଂଖ୍ୟା, ଫସଫରସ୍ ଏବଂ ମଲିବଡିବମ୍ ସୁଲଭତା ଗଛରେ ଗୁଟିକା ସଂଖ୍ୟା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ । ଗୁଟିକାର ଭିତର ରଙ୍ଗ ଧଳା, ବାଇଗଣି ଓ କଳା ହୋଇଯାଏ । ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ବାଇଗଣି ରଙ୍ଗର ଗୁଟିକା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟନ୍ତି । ଗୁଟିକା ଗୁଡିକ ଗଛର ଚେରର ଉପରି ଭାଗରେ ଲାଗି ରହିଥାଏ । ମାଟିରୁ ଚେର ଉପାଡିବା ବେଳେ ଗୁଟିକା ସହଜରେ ଚେରରୁ ବାହାରି ମାଟିରେ ରହିଯାଏ । ହାଲୁକା ମାଟିରେ କିଛି ଗୁଟିକା ଚେର ସହ ବାହାରି ଆସେ ।
ଚେରରେ ଗୁଟିକା ନଥିଲେ ମୁଗ ଫସଲ ଭଲ ବଢେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମାଣ ଫୁଲ ଫଳ ଧରେ ନାହିଁ । ଜୀବାଣୁ କଲଚର ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଜୀବାଣୁ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଓ ଅଧିକ ଗୁଟିକା ହୁଏ । ଫଳରେ ଫସଲକୁ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ମିଳେ ଓ ଉତ୍ପାଦନ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ।
ଜୀବାଣୁ କଲଚର ପ୍ରୟୋଗ ବିଧି :
୧୦ କି.ଗ୍ରା ବିହନ ପ୍ରତି ଏକ ପୁଡିଆ ଜୀବାଣୁ କଲଚର ଦରକାର ଏକ ପୁଡିଆ ଜୀବାଣୁ କଲଚର ଏକ ଲିଟର ପାଣିରେ ଗୋଳାଇ ଖିରି ପରି କରି ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ବିହନ ସହିତ ଗୋଳେଇ ଦିଆଯାଏ । କଲଚରର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ବିହନ ପ୍ରତି ୫ ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ ସୋଡିୟମ ମଲିବିଡେଟ୍ କଲଚର ସହିତ ମିଶାଇ ଗୋଳାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । କଲଚର ଗୋଳା ବିହନ ଛାଇରେ ଶୁଖାଇ ୧୨ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଉପର ଓଳା ବୁଣିବା ଦରକାର ।
ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବିହନ ବୁଣା :
୩-୪ ଓଡ ଚାଷ ସହ ମଇ ଦେଇ ମାଟିକୁ ଗୁଣ୍ଡ ଓ ସମତୁଲ କରିବା ଦରକାର । ମାଟି ଭଲଭାବେ ଗୁଣ୍ଡ ହେଲେ ବିହନ ସହଜରେ ଓ ସୁଷମ ଭାବେ ଗଜା ହୁଏ । ମାଟିର ଜଳୀୟ ଅଂଶ ଏବଂ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା ଉପରେ ଚାଷ ସଂଖ୍ୟା ନିର୍ଭର କରେ । ଶରତ ଓ ଶୀତ ଋତୁରେ ଚାଷ ବେଳେ ମାଟିର ଜଳୀୟ ଅଂଶପ୍ରତି ସତର୍କ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବା ଦରକାର । ବାଲିଆ ଦୋରସା ଜମିରେ ମାଟି ପାଗିବା ମାତ୍ରେ ଏକାଦିନକେ ଦୁଇ ଓଡ ଚାଷ କରି ମଇ ଦେଇ ମାଟି ଗୁଣ୍ଡ ହେଲେ ବିହନ ବୁଣି ମଇ ଦେବା ଦରକାର । ଶୀତ ଓ ଖରାଦିନେ ଆବଶ୍ୟକ ବତର ଥାଇ ଚାଷ କରି ବିହନ ବୁଣିବା ଦରକାର । ପାଗ ନଥିଲେ ବିହନ ବୁଣିବା ପରେ ସିଞ୍ଚା ପାଣି ଦେଲେ ଭଲ ଗଜା ହୁଏ ।
ଅନ୍ତଃଚାଷ :
ପ୍ରଥମ ୨-୩ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଗ ଗଛ ଶୀଘ୍ର ବଢେ ନାହିଁ । ଏହି ସମୟରେ ଅନାବନା ଗଛ ମୁଗ ଗଛ ସହ ଖାଦ୍ଯ ଓ ଜଳ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ଵନ୍ଦୀ ହୁଅନ୍ତି । ଏଣୁ ଏହି ସମୟରେ କୋଡା ଖୁସା ଓ ଘାସ ଦମନ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ବର୍ଷାଦିନେ ରାସାୟନିକ ତୃଣକମାରୀ ଯଥା ବାସାଲିନ୍ ୧ କି.ଗ୍ରା. a.i. ହେକ୍ଟର ପିଛା ୮୦୦ – ୧୦୦୦ ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶାଇ ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଅନେକ ସମୟରେ ମାଟିର ପାଗ ଏବଂ ମଞ୍ଜିଦୋଷରୁ ଜମିରେ ଆବଶ୍ୟକ ମୁଗ ଗଛ ରହିପାରେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ପ୍ରଥମେ ଗଜା ବାହାରିବାର ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଖାଲି ସ୍ଥାନରେ କିଛି ଭଲ ବିହନ ପୋତି ଦେବା ଦରକାର । କିଛିଦିନ ପରେ ଏହି ଗଛଗୁଡିକ ପ୍ରଥମ ଗଛ ସହ ମିଶିଯାଏ । ସ୍ଥଳବିଶେଷରେ ଧାଡିରେ ଥିବା ଗଛ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ହୋଇ କିମ୍ବା ଉର୍ବର ମାଟିରେ ବର୍ଷାଦିନିଆ ମୁଗ ପଲ୍ଲବିତ ହୋଇ ବଢିଯାଏ । ଫଳରେ ଗଛରେ ଅପେକ୍ଷାକୃତ କମ୍ ଛୁଇଁ ଓ ଦାନା ଧରେ । ଏଣୁ କୋଡା ଖୁସା ସମୟରେ ବହଳ ଉଠିଥିବା ଗଛ ପତଳା କରି ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
ଜଳସେଚନ ଓ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ :
ଡାଲି ଫସଲ ଏକ ନିପାଣିଆ ଫସଲ ଭାବେ ଚାଷୀମାନେ ଚାଷ କରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଶୀତ ଓ ଖରାଟିଆ ମୁଗ ଫସଲ ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଶୀତ ଓ ଖରାଦିନେ ମୁଗ ଫସଲରେ ଆବଶ୍ୟକ ମତେ ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଶୀତ ଓ ଖରାଦିନେ ମୁଗ ଫସଲରେ ଆବଶ୍ୟକ ମତେ ଜଳସେଚନ କଲେ ଉତ୍ପାଦନ ୨୫-୩୦ ଭାଗ ଅଧିକ ହୁଏ । ଶୀତ ଓ ଖରାଟିଆ ମୁଗ – ଚାଷରେ ହାଲୁକା ମାଟିରେ ମୂଳ ଜଳସେଚନକୁ ମିଶାଇ ୪ ଥର ଟିବିଏମ ଉର୍ବର ମାଟିରେ ତିନିଥର ସିଞ୍ଚାପାଣି ଦେବାକୁ ହୁଏ । ମୁଖ୍ୟତଃ ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ବା ପରେ ପ୍ରଥମ ମୁଗ ଫୁଲ ଧରିବା ବେଳେ ଥରେ ଏବଂ ଛୁଇଁ ପାକଲା ହେବା ସମୟରେ ଥରେ ସିଞ୍ଚା ଜଳସେଚନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଗ କିଆରିରେ ବୁଡା ପାଣି ଦେବା କ୍ଷତିକାରକ । ବର୍ଷା ଓ ଶରତ ଋତୁରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନ ହେଲେ ମୁଗ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ଗଛ ମୂଳରେ ପାଣି ଜମି ରହିଲେ ବା ଜମି ସନ୍ତସନ୍ତିଆ ରହିଲେ ମୁଗ ଫସଲରେ ମୂଳ ସଢା ରୋଗ ହୁଏ । ଗଛ ହଳଦିଆ ପଡି ଝାଉଂଳି ମରିଯାଏ । ଚିତା ରୋଗ ବେଶି ହୁଏ, ପତ୍ର ଝଡିଯାଏ, ବାୟୁ ଚଳାଚଳ ଅଭାବରେ ଚେର ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ କିମ୍ବା ସଢିଯାଏ, ଫୁଲ ଝଡିଯାଏ । ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଆର୍ଦ୍ରତା ଓ ଉଷ୍ଣତା ଯୋଗୁଁ ଛୁଇଁଗୁଡିକ ପଚିଯାଏ । କିମ୍ବା ମଞ୍ଜି ଛୁଇଁ ମଧ୍ୟରେ ଥାଇ ଗଜା ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ସ୍ଥଳବିଶେଷରେ ଦାନା ଗମିଯାଇ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ଏଣୁ ବର୍ଷା ଓ ଶରତ ଋତୁରେ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବଧାନରେ ନିଷ୍କାସନ ନାଳକରି ଜମିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଗିଡା ରଖିବା ଉଚିତ ।
ଅମଳ
ମୁଗ ଫସଲ ଅନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁ ଗଛରେ ଏକ ସମୟରେ କଢ, ଫୁଲ, କଞ୍ଚା ଓ ପାକଲା ଛୁଇଁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଏହାଛଡା ଛୁଇଁରେ ଚୋପା ପତଳା ଓ ଛିଦଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ସହଜରେ ଜଳୀୟଅଂଶ ଶୋଷି ହୋଇଯାଏ । ଫଳରେ ଛୁଇଁ ଅଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଥିଲେ ପଚିଯାଏ କିମ୍ବା ଛୁଇଁ ଭିତରେ ଥାଇ ମଞ୍ଜି ଗଜା ହୋଇଯାଏ । ଟାଣ ଖରାରେ ମଧ୍ୟ ଛୁଇଁ ଫାଟି ଦାନା ବିଲରେ ଖସିପଡେ । କେବଳ ଶୀତଦିନେ ଏପରି ହୋଇ ନଥାଏ । ଏହିସବୁ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ଶୀତଦିନିଆ ମୁଗ ଫସଲ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ସବୁ ଋତୁରେ ପାକଲା ଛୁଇଁ ଥରେ ବା ଦୁଇଥର ତୋଳିନେବା ଦରକାର । ପରେ ଗଛ କାଟି ଅମଳ କରି ଦେବା ଉଚିତ । ଶୀତଦିନେ ମୁଗ ଫସଲ ହାରାହାରି ୮୦ ଭାଗ ଛୁଇଁ ପାଚିଗଲେ ଗଛକାଟି ଆଣି ଅମଳ କରିବା ଦରକାର । ଗଛ ନ ଉପାଡି, କାଟି ଅମଳ କରିବା ଦ୍ଵାରା ଚେର ସହ ଜୀବାଣୁ ଗୁଟିକା ମାଟିରେ ରହିଯାଏ ଓ ମାଟିରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସ୍ଥିରୀକରଣ ବେଶି ହୁଏ । ଛୁଇଁ ବା ଗଛକୁ କାଟି ଆଣି ବା ତୋଳି ଆଣିବା ପରେ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଖରାରେ ଭଲଭାବେ ଶୁଖାଇ, ବାଡେଇ ବା ବେଙ୍ଗଳା ପକାଇ କରାଯାଏ । ଗଦା ମରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସଙ୍ଗେ ୨-୩ ଟି ଖରାରେ ସୁଖାଇବା ଦରକାର । ବିଶେଷ କରି ବର୍ଷାଦିନେ ଛୁଇଁ ବା ଗଛକୁ ଖରାରେ କିମ୍ବା ବାୟୁ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ଘରେ ଶୁଖାଇ ଅମଳ କରିବା ଦରକାର । ନହେଲେ ଗଦାରେ ଜଳୀୟଅଂଶ ଓ ଉଷ୍ଣତା ବଢି ଛୁଇଁ ଓ ଦାନା ପଚିଯାଏ ବା ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ଡାଲି ଦାନାରେ ୮-୧୨ ଶତାଂଶ ମଧ୍ୟରେ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ରହିବା ପରେ ସାଇତି ରଖିବା ଉଚିତ । ଏ ଅବସ୍ଥାରେ ଦାନାକୁ ଦାନ୍ତରେ ରଗଡିଲେ ‘ଠିକ୍’ କରି ଶବ୍ଦ ହୁଏ ।ଆଧାର – ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ
Last Modified : 7/23/2020