ହୋମ / ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ / ଜୀବନର ସନ୍ଦେଶ / ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା
ସେଆର କରନ୍ତୁ

ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା

ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା ର ସୂଚନା

ଉପକ୍ରମ

ଶିଶୁଙ୍କ  ଭିତରେ  ଅଧାରୁ  ବେଶୀ  ମୃତ୍ୟୁ  ବା  ଅସୁସ୍ଥତା  ଜୀବାଣୁ  ଦ୍ଵାରା  ହୋଇଥାଏ  ଏବଂ  ଏହି ଜୀବାଣୁ  ଖାଦ୍ୟ , ପିଇବା  ପାଣି  କିମ୍ବା  ମଇଳା  ହାତ  ଦେଇ  ପେଟକୁ  ଯାଇଥାଏ   ।  ଏଭିତରୁ  ଅଧିକାଂଶ  ଜୀବାଣୁ  ମଣିଷର  ବା  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ  ମଳରୁ  ଆସିଥାଏ   ।

ଉତ୍ତମ  ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା  ଅଭ୍ୟାସ  ସାହାଯ୍ୟରେ  ବହୁତଗୁଡିଏ  ରୋଗର , ବିଶେଷ  କରି  ତରଳ  ଝାଡାର , ପ୍ରତିରୋଧ   କରାଯାଇପାରେ   । ପାଇଖାନାରେ  ଝାଡା  ବସିବା , ଝାଡା  ଯିବା  ପରେ  ଏବଂ  ଶିଶୁକୁ  ଖୁଆଇବା  ଆଗରୁ  ହାତକୁ  ସାବୁନ  ବା  ପାଉଁଶ  ଓ ପାଣିରେ ଭଲ  କରି  ଧୋଇବା , ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ  ମଳ  ଘର , ରାସ୍ତା , କୂଅ ଓ  ପିଲାଙ୍କ  ଖେଳିବା  ଜାଗାଠାରୁ  ଦୂରରେ  ରଖିବା  ହେଉଛି  ଉତ୍ତମ  ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା  ଅଭ୍ୟାସର  କିଛି  ଉଦାହରଣ   ।

ଗୋଷ୍ଠୀରେ  ସମସ୍ତେ  ଏକାଠି  ମିଶି  ପାଇଖାନା  ତିଆରି  କରିବା  ଓ  ବ୍ୟବହାର  କରିବା , ପିଇବା  ପାଣିକୁ  ସୁରକ୍ଷିତ  ରଖିବା , ମଇଳା ପାଣି  ଓ  ଅଳିଆ  ଠିକ  ଜାଗାରେ  ପକାଇବା  ଉଚିତ  । ସରକାର  ମଧ୍ୟ  ସମସ୍ତେ  ବସାଇ  ପାରିବା  ଭଳି  ଅଳ୍ପ  ମୂଲ୍ୟର  ପାଇଖାନା  ତିଆରି  ଓ ବ୍ୟବହାର  ବିଷୟରେ  ଲୋକଙ୍କୁ  ବୁଝାଇବା  ଦରକାର  । ସହର  ଅଞ୍ଚଳରେ  ଅଳ୍ପ  ମୂଲ୍ୟର  ପାଇଖାନା  ପରିମଳ  ବ୍ୟବସ୍ଥା , ମଇଳା  ପାଣି  ନିଷ୍କାସନ , ପିଇବା  ପାଣି  ଯୋଗାଣ  ଏବଂ  ମଇଳା  ସଂଗ୍ରହ  ପାଇଁ  ସରକାର  ବ୍ୟବସ୍ଥା  କରିବା  ଆବଶ୍ୟକ   ।

ଯାହା  ଜାଣିବା  ହେଉଛି  ପ୍ରତ୍ୟକ ପରିବାର  ଓ  ଗୋଷ୍ଠୀର  ଅଧିକାର

୧. ନିରାପଦ  ଭାବରେ  ମଳକୁ  ଫିଙ୍ଗାଯିବା  ଉଚିତ   । ଏଥିପାଇଁ  ପାଇଖାନାର  ବ୍ୟବହାର  ସବୁଠାରୁ  ନିରାପଦ   ।

୨. ପିଲାଠାରୁ  ବଡ  ଯାଏଁ  ଘରର  ସମସ୍ତେ  ଝାଡା  ଯିବା  ପରେ , ଖାଇବା  ଆଗରୁ  ଓ  ଶିଶୁକୁ  ଖୁଆଇବା   ଆଗରୁ   ସାବୁନ  କିମ୍ବା  ପାଉଁଶ  ଓ  ପାଣିରେ  ହାତ  ଭଲ  କରି  ଧୋଇବା  ଜରୁରୀ   ।

୩. ସାବୁନରେ  ମୁହଁ  ଧୋଇଲେ  ଆଖି  ସଂକ୍ରମଣରୁ  ରକ୍ଷା  ମିଳିଥାଏ   । ପୃଥିବୀର   କେତେକ  ଅଞ୍ଚଳରେ  ଆଖିର  ସଂକ୍ରମଣରୁ  ଟ୍ରକୋମା  ଆରମ୍ଭ  ହୁଏ ଓ  ଶେଷରେ  ଅନ୍ଧତ୍ଵ  ଆସିଥାଏ   ।

୪. ପାତ୍ରକୁ  ଉତ୍ସରୁ  ବା  ବିଶୋଧିତ  ହୋଇଥିବା  ପାଣି  ବ୍ୟବହାର  କରନ୍ତୁ   । ପାଣି  ରଖୁଥିବା  ପାତ୍ରକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଜରୁରୀ   ।

୫. କଞ୍ଚା  ବା  ବାସୀ  ଖାଦ୍ୟ  ମାରାତ୍ମକ  ହୋଇପାରେ   । କଞ୍ଚା  ଖାଦ୍ୟ  ଭଲକରି  ଧୁଆହେବା  ବା  ରନ୍ଧାହେବା  ଆବଶ୍ୟକ   । ରନ୍ଧା  ଖାଦ୍ୟକୁ  ଡେରି  ନକରି  ବା  ପୁଣି  ଥରେ  ଭଲ  ଭାବରେ  ଗରମ  କରି  ଖାଇବା  ଉଚିତ   ।

୬. ଖାଦ୍ୟ , ବାସନ ଓ  ରନ୍ଧା  ଜାଗା  ପରିଷ୍କାର  ରଖିବା  ଆବଶ୍ୟକ   । ଖାଦ୍ୟକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଉଚିତ   ।

୭. ଘରର  ଅଳିଆକୁ  ନିରାପଦ  ଜାଗାରେ  ଫିଙ୍ଗିଲେ  ରୋଗ  ଦାଉରୁ  ରକ୍ଷା   ମିଳିଥାଏ   ।

ନିରାପଦ  ଭାବରେ  ମଳକୁ  ଫିଙ୍ଗାଯିବା  ଉଚିତ

ନିରାପଦ  ଭାବରେ  ମଳକୁ  ଫିଙ୍ଗାଯିବା  ଉଚିତ  । ଏଥିପାଇଁ ପାଇଖାନାର  ବ୍ୟବହାର  ସବୁଠାରୁ  ନିରାପଦ  ।

ତରଳ  ଝାଡା  ଭଳି  ଅନେକ  ରୋଗ  ମଣିଷର  ମଳ ଜରିଆରେ  ବ୍ୟାପିଥାଏ    । ଏଥିରୁ  ଜୀବାଣୁ  ପିଇବା  ପାଣି , ଖାଦ୍ୟ , ହାତ , ବାସନ  କିମ୍ବା  ରନ୍ଧାଜାଗାକୁ  ଆସେ  । ଏସବୁକୁ  ବ୍ୟବହାର  କଲେ  ଜୀବାଣୁ  ଦେହକୁ  ଆସି  ରୋଗ  କରାଏ   ।

ଏଥିରୁ  ରକ୍ଷା  ପାଇବାର  ଏକମାତ୍ର  ଉପାୟ  ହେଲା  ମଣିଷ  ଓ  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ  ମଳକୁ  ସୁରକ୍ଷିତ  ଭାବରେ  ଦୂରେଇବା  । ମଣିଷ  ପରିଷ୍କାର  ପାଇଖାନା  ବ୍ୟବହାର  କରିବା  ଭଲ  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ  ମଳ  ଘର , ଏବଂ  ପିଲାଙ୍କ  ଖେଳିବା  ଜାଗାଠାରୁ ଦୂରରେ  ଗଦାଇବା  ଦରକାର   ।

ଯଦି  ପାଇଖାନା  ବ୍ୟବହାର  କରିବା  ସମ୍ଭବ  ନୁହେଁ  ତେବେ  ଘର , ରାସ୍ତା , ପିଇବା  ପାଣି  ଏବଂ ପିଲାଙ୍କ  ଖେଳ  ଜାଗାଠାରୁ  ଦୂରରେ  ଝାଡା  ଯିବା  ଏବଂ  ତାକୁ  ସାଙ୍ଗେ ସାଙ୍ଗେ  ପୋତିଦେବା  ଉଚିତ   ।

ସମସ୍ତଙ୍କ  ମଳରେ , ଏପରିକି  ଛୋଟ  ପିଲାଙ୍କ  ମଳରେ , ବି ଅନେକ  ଜୀବାଣୁ  ରହିଥାଏ   । ତେଣୁ  ତାହା  ବିପଦଜନକ   । ଯଦି  ପିଲା  ପାଇଖାନା  ବା  ମଳପାତ୍ର  ବ୍ୟବହାର  କରୁ ନଥାଏ , ତେବେ  ତା’ ମଳକୁ  ସାଙ୍ଗେ  ସାଙ୍ଗେ  ସଫା  କରି  ପାଇଖାନାରେ  ପକାଇବା  ବା  ପୋତିଦେବା  ଜରୁରୀ   ।

ପାଇଖାନାକୁ  ସବୁବେଳେ  ସଫା  ରଖିବା  ଏବଂ  ତାହାକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଦରକାର    ।

ସରକାର  ଏବଂ  ବେସରକାରୀ  ସଂସ୍ଥା  ଅଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର  ପାଇଖାନା  ତିଆରି  କରିବା  ପାଇଁ  ଲୋକଙ୍କୁ  ବୁଝାଇବା  ଆବଶ୍ୟକ   ।

ସାବୁନ  କିମ୍ବା  ପାଉଁଶ ଓ  ପାଣିରେ  ହାତ  ଭଲ  କରି  ଧୋଇବା  ଜରୁରୀ

ପିଲାଠାରୁ  ବଡ  ଯାଏଁ  ଘରର  ସମସ୍ତେ   ଝାଡା  ଯିବା  ପରେ , ଖାଇବା  ଆଗରୁ  ଓ  ଶିଶୁକୁ  ଖୁଆଇବା  ଆଗରୁ  ସାବୁନ  କିମ୍ବା  ପାଉଁଶ ଓ  ପାଣିରେ  ହାତ  ଭଲ  କରି  ଧୋଇବା  ଜରୁରୀ   ।

ସାବୁନ  କିମ୍ବା  ପାଉଁଶରେ  ହାତ  ଧୋଇଲେ  ଜୀବାଣୁ  ନଷ୍ଟ  ହୋଇଯାଆନ୍ତି  । କେବଳ  ପାଣିରେ ଧୋଇବା  ଯଥେଷ୍ଟ  ନୁହେଁ , ଦୁଇ  ହାତକୁ  ସାବୁନ  ବା  ପାଉଁଶରେ  ଘଷି  ଧୋଇବା  ଦରକାର   । ଏହାଦ୍ୱାରା  ଜୀବାଣୁ  ଖାଦ୍ୟକୁ  ଯାଇପାରେ  ନାହିଁ   । ହାତ  ଧୋଇବା  ଦ୍ଵାରା  କୃମିରୁ  ବି  ରକ୍ଷା  ମିଳିଥାଏ   । ତେଣୁ  ପାଇଖାନା  ପାଖରେ  ସାବୁନ  ବା  ପାଉଁଶ  ରଖିବା  ଆବଶ୍ୟକ    ।

  • ନିଜେ  ଝାଡା  ଗଲା  ପରେ  ବା  ଶିଶୁ  ଝାଡା  ଯିବା  ପରେ  ମଳଦ୍ଵାର  ସଫା  କରିସାରି  ହାତ  ଧୋଇବା  ବହୁତ  ଜରୁରୀ  । ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କୁ  ବା  କଞ୍ଚା  ମାଂସ  ଆଦି  ଛୁଇଁଲେ  ମଧ୍ୟ  ହାତ  ଧୋଇବା  ବହୁତ  ଜରୁରୀ   ।
  • ଖାଦ୍ୟ  ତିଆରି  କରିବା , ବାଢିବା , ଖାଇବା  କିମ୍ବା  ଶିଶୁକୁ  ଖୁଆଇବା  ଆଗରୁ  ହାତ  ଧୋଇବା  ବହୁତ  ଜରୁରୀ  ।  ଝାଡା  ଯିବା  ପରେ  ଏବଂ  ଖାଇବା  ଆଗରୁ  ଦୁଇଟି  ଯାକ  ହାତ  ଭଲ  କରି  ଧୋଇବା  କଥା  ଶିଶୁକୁ  ଶିଖାଇବା  ଦରକାର   ।

ଶିଶୁ  ଅନେକ  ସମୟରେ  ପାଟିରେ  ହାତ  ପୂରାଇଥାଏ  । ତେଣୁ  ଶିଶୁର  ହାତକୁ  ବାରମ୍ବାର  ଧୋଇବା  ଦରକାର   । ବିଶେଷ  କରି  ସେମାନେ  ମଇଳାରେ  ବା  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ  ସହ  ଖେଳିବା  ପରେ  ଧୋଇବା  ବହୁତ  ଜରୁରୀ    ।

ଶିଶୁ  ପେଟରେ  ଅତି  ସହଜରେ  କୃମି  ହୁଏ   । କୃମି ଓ ତା’ର  ଅଣ୍ଡା  ମଣିଷ  ଏବଂ  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ  ମଳମୂତ୍ରରେ , ନଈପୋଖରୀ  ଭଳି  ଉପର  ଜଳ , ମାଟି  ଏବଂ  ଅସିଝା  ମାଂସରେ  ଥାଏ   । ତେଣୁ  ପାଇଖାନା  ବା  ଝାଡା  ଯାଉଥିବା  ପଡିଆ  ପାଖରେ  ପିଲା  ଖେଳିବା  ଉଚିତ  ନୁହେଁ   । ପାଦ  ବାଟେ  କୃମି  ଦେହ  ଭିତରକୁ  ନପଶିବା  ପାଇଁ  ପାଇଖାନା  ଯିବା  ବେଳେ  ଚପଲ  ପିନ୍ଧିବା  ଆବଶ୍ୟକ   ।

  • କୃମି  ହେଉଥିବା  ଅଞ୍ଚଳରେ  ରହୁଥିବା  ଶିଶୁକୁ  ବର୍ଷକୁ  ଦୁଇ  ତିନି  ଥର  କୃମି  ଔଷଧ  ଦେବା  ଦରକାର  ।

ଆଖି  ସଂକ୍ରମଣରୁ  ରକ୍ଷା

ସାବୁନରେ  ମୁହଁ  ଧୋଇଲେ  ଆଖି  ସଂକ୍ରମଣରୁ  ରକ୍ଷା  ମିଳିଥାଏ   । ପୃଥିବୀର  କେତେକ  ଅଞ୍ଚଳରେ  ଆଖିର  ସଂକ୍ରମଣରୁ  ଟ୍ରାକୋମା  ଆରମ୍ଭ  ହୁଏ ଓ  ଶେଷରେ  ଅନ୍ଧତ୍ଵ  ଆସିଥାଏ    ।

ମଇଳା  ମୁହଁରେ  ମାଛି  ବସନ୍ତି  ଏବଂ  ମାଛିର  ଗୋଡରେ  ଜୀବାଣୁ   ଆସନ୍ତି   । ଏଥିଯୋଗୁ  ଆଖି  ସଂକ୍ରମିତ  ହୋଇପାରେ , ଏପରିକି  ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି  ମଧ୍ୟ  ନଷ୍ଟ   ହୋଇଯାଇପାରେ   ।

ଯଦି  ଆଖି  ସୁସ୍ଥ  ଥାଏ , ତେବେ  ଧଳା  ଡୋଳା  ସୁସ୍ଥ  ରହିବ , ଆଖି  ଓଦାଳିଆ  ହୋଇ  ଚିକଚିକ  କରିବ  ଏବଂ  ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି  ଠିକ  ରହିବ   ।  ଯଦି  ଆଖି  ଶୁଖିଲା  ହୋଇ  ଲାଲ  ଦେଖା  ଯାଉଥିବ , ଆଖିରୁ  ପାଣି  ବୋହୁଥିବ  ବା  ଶିଶୁ  ଠିକ  ଭାବରେ  ଦେଖି  ପାରୁନଥିବ  ତେବେ  ଶିଶୁକୁ  ସାଙ୍ଗେ  ସାଙ୍ଗେ  ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କୁ  ଦେଖାଇବା  ଜରୁରୀ    ।

ପାଣି  ରଖୁଥିବା  ପାତ୍ରକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଜରୁରୀ

ପରିଷ୍କାର  ଉତ୍ସରୁ  ବା  ବିଶୋଧିତ  ହୋଇଥିବା  ପାଣି  ବ୍ୟବହାର  କରନ୍ତୁ   । ପାଣି  ରଖୁଥିବା  ପାତ୍ରକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଜରୁରୀ    ।

ପରିବାର  ପାଇଁ  ଯଥେଷ୍ଟ  ପରିମାଣର  ପରିଷ୍କାର  ପିଇବା  ପାଣି  ମିଳୁନଥିଲେ  ଓ  ପାଣିକୁ  ଜୀବାଣୁମୁକ୍ତ  ରଖିବା  ବିଷୟରେ  ତାଙ୍କୁ  ଜଣାଥିଲେ  ର୍ପ୍ଗା  ବହୁତ  କମ୍  ହୁଏ  ,

ପାଣି  ପରିଷ୍କାର  ନଥିଲେ  ତାକୁ  ଛାଣି , ଫୁଟାଇ  ପରିଷ୍କାର  କରାଯାଇ  ପାରିବ   ।

ଠିକ  ଭାବରେ  ବସାଯାଇଥିବା  ପାଣି  ପାଇପ , ନଳକୂଅ , ସୁରକ୍ଷିତ  କୂଅ  ଏବଂ  ଝରଣା ଆଦି  ପରିଷ୍କାର  ପାଣିର  ଉତ୍ସ   । ପୋଖରୀ , ନଈ , ଖୋଲା  ବନ୍ଧ  ଆଦିର  ଅପରିଷ୍କାର  ପାଣିକୁ  ଫୁଟାଇ  ବିଶୋଧିତ  କରାଯାଇ  ପାରିବ   ।  ପାଣିକୁ  ସଫା  ରଖିବା  ପାଇଁ  ତାକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଦରକାର   ।

ପରିବାର  ଓ  ଗୋଷ୍ଠୀ  ପାଣିକୁ  ସୁରକ୍ଷିତ  କରିପାରିବେ :

  • କୂଅକୁ  ଢାଙ୍କି  ରଖି  ଏବଂ  ନଳକୂଅ  ବସାଇ
  • ମଇଳା  ଓ ବଳକା  ପାଣି (ବିଶେଷ  କରି  ପାଇଖାନା  ଓ  ଘରଧୁଆ  ପାଣି)କୁ  ପିଇବା , ରାନ୍ଧିବା , ଏବଂ  ଧୁଆଧୋଇ  ପାଇଁ  ବ୍ୟବହାର  କରୁଥିବା  ପାଣି  ଉତ୍ସଠାରୁ   ଦୂରରେ  ଫିଙ୍ଗି ,
  • ପାଣି  ଉତ୍ସଠାରୁ  ଅତି  କମ୍ ରେ  ୧୫ ମିଟର  ଦୂରରେ  ତଳ  ଆଡକୁ  ପାଇଖାନା  ତିଆରି  କରି
  • କୂଅରୁ  ପାଣି  କାଢିବା  ବାଲ୍ଟି , ଦଉଡି , ମାଠିଆ  ଆଦିକୁ  ତଳେ  ନରଖି  ଗୋଟିଏ  ସଫା  ଜାଗାରେ  ରଖି
  • ମଣିଷ  ରହିବା  ଜାଗାଠାରୁ  ଏବଂ  ପିଇବା  ପାଣି  ଉତ୍ସଠାରୁ  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କୁ  ଦୂରରେ  ରଖି
  • ପାଣିର  ଉତ୍ସ  ପାଖରେ  କୀଟନାଶକ  କିମ୍ବା  ଅନ୍ୟ  ରାସାୟନିକ  ନପକାଇ

ଲୋକମାନେ  ଘରେ  ପାଣି  ସଫା  ରଖିପାରିବେ

  • ସଫା  ଢାଙ୍କୁଣୀ  ବାଲା  ପାତ୍ରରେ  ପିଇବା  ପାଣି  ରଖି
  • ମଇଳା  ହାତରେ  ପାଣି  ନଛୁଇଁ
  • ପରିଷ୍କାର  ହାଣ୍ଡଲଲଗା   ଗଡୁରେ   ପାଣି  କାଢି
  • ପାଣି  ଥିବା  ପାତ୍ରରେ   ଗୋଟିଏ  କଳ  ଲଗାଇ
  • ପିଇବା  ପାଣି  ପାତ୍ରରେ  ହାତ  ନପୂରାଇ ବା  ସିଧା  ସେଥିରୁ  ପାଣି  ନପିଇ
  • ପାଣିର  ଉତ୍ସ  ପାଖରୁ  ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କୁ  ଦୂରେଇ  ରଖି

ପାଣିର  ଉତ୍ସ  ବିଷୟରେ  ନିଶ୍ଚିତ  ନଥିଲେ  ସ୍ଥାନୀୟ  ଅଧିକାରୀଙ୍କ  ସହ  ଯୋଗାଯୋଗ  କରିବା  ଆବଶ୍ୟକ   ।

କଞ୍ଚା  ବା  ବାସି  ଖାଦ୍ୟ  ମାରାତ୍ମକ  ହୋଇପାରେ

କଞ୍ଚା  ବା  ବାସି  ଖାଦ୍ୟ  ମାରାତ୍ମକ  ହୋଇପାରେ   । କଞ୍ଚା ଖାଦ୍ୟ  ଭଲକରି   ଧୁଆ  ବା  ରନ୍ଧାହେବା  ଆବଶ୍ୟକ  । ରନ୍ଧା  ଖାଦ୍ୟକୁ  ଡେରି  ନକରି ବା  ପୁଣି  ଥରେ  ଭଲ  ଭାବରେ  ଗରମ  କରି  ଖାଇବା  ଉଚିତ   ।

ଖାଦ୍ୟ  ଭଲକରି  ରନ୍ଧା  ହେଲେ  ଜୀବାଣୁ  ନଷ୍ଟ  ହୋଇଯାଆନ୍ତି   । ବିଶେଷ  କରି  କୁକୁଡା ଓ  ଅନ୍ୟ  ମାଂସକୁ  ଭଲ  କରି  ରାନ୍ଧିବା  ଦରକାର   ।

ଉଷୁମ  ଖାଦ୍ୟରେ  ଜୀବାଣୁ  ବହୁତ   ଶୀଘ୍ର  ବଢନ୍ତି  । ତେଣୁ  ରନ୍ଧା  ହେବା  ପରେ  ଯେତେ  ଶୀଘ୍ର  ସମ୍ଭବ   ଗରମ  ଥିବା  ଅବସ୍ଥାରେ  ଖାଇଦେବା  ଉଚିତ   । ତାହେଲେ  ଜୀବାଣୁ  ବଢିବା  ପାଇଁ  ସମୟ  ପାଇବେ  ନାହିଁ   ।

  • ଦୁଇ  ଘଣ୍ଟାରୁ  ଅଧିକ  ସମୟ  ପାଇଁ  ଖାଦ୍ୟ  ରଖିବା  ପାଇଁ  ହେଲେ  ତାକୁ  ଅତି  ଗରମ  ବା  ଥଣ୍ଡା  ରଖିବା  ଜରୁରୀ   ।
  • ରନ୍ଧା  ଖାଦ୍ୟ  ଆଉ  ଗୋଟିଏ  ଓଳି  ପାଇଁ  ରଖିବାକୁ  ହେଲେ  ତାକୁ  ଭଲ  କରି  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଏବଂ  ଖାଇବା  ଆଗରୁ  ଗରମ  କରି  ଖାଇବା  ଆବଶ୍ୟକ   ।
  • ଖାଦ୍ୟରେ  ଦହି  ବା  ସେହିଭଳି  ଖଟା  ଜିନିଷ  ଜୀବାଣୁ  ବଢିବାକୁ  ଦେଇ ନଥାଏ   ।

କଞ୍ଚା  ଖାଦ୍ୟ  ବିଶେଷ  କରି  କୁକୁଡା  ଓ  ମାଂସ  ଏବଂ  ସମୁଦ୍ର  ଖାଦ୍ୟରେ  ସାଧାରଣତଃ  ଜୀବାଣୁ  ଥାଏ   । ରନ୍ଧା  ଖାଦ୍ୟ  କଞ୍ଚା  ଖାଦ୍ୟ  ସହ  ମିଶିଲେ  ସେଥିରେ  ଜୀବାଣୁ  ବଢେ  । ତେଣୁ  କଞ୍ଚା ଓ  ରନ୍ଧା  ଖାଦ୍ୟ  ଅଲଗା  ରଖିବା  ଜରୁରୀ   । ରାନ୍ଧିବା  ପରେ  ଛୁରୀ , ପାରିବା  କଟା  ପଟା , ରୋଷେଇ  ଜାଗା  ଆଦି  ସଫା  କରିବା  ଉଚିତ   ।

  • ଶିଶୁ  ପାଇଁ  ମା’କ୍ଷୀର  ସବୁଠାରୁ  ସୁରକ୍ଷିତ   । ଫୁଟା  ଗାଈକ୍ଷୀର  ଅଫୁଟା  କ୍ଷୀରଠାରୁ  ବେଶୀ  ନିରାପଦ  ।
  • ବାହାର  କରାଯାଇଥିବା  ମା’କ୍ଷୀର  ସାଧାରଣ  ତାପମାତ୍ରାରେ  ଗୋଟିଏ  ସଫା  ଘୋଡାଣି  ଦିଆ  ପାତ୍ରରେ  ଆଠ  ଘଣ୍ଟା  ଯାଏଁ  ରଖାଯାଇ  ପାରିବ   ।
  • ଶିଶୁଙ୍କ  ଖାଦ୍ୟ  ତିଆରି  କରିବା  ବେଳେ  ଅଧିକ  ସାବଧାନ  ହେବା  ଜରୁରୀ  । ଯଦି  ସମ୍ଭବ  ସେମାନଙ୍କର  ଖାଦ୍ୟ  ଠିକ୍  ଖାଇବା  ଆଗରୁ   ତିଆରି  କରିବା  ଉଚିତ   ।
  • କଞ୍ଚା  ଫଳ ଓ  ପଡ଼ିବାରୁ  ଚୋପା  ଛଡାଇବା  ଏବଂ  ତାକୁ  ଭଲ  କରି  ଧୋଇବା  ଜରୁରୀ   । ବିଶେଷ  କରି  ଶିଶୁକୁ  କଞ୍ଚା  ଦେଲା  ବେଳେ  ଏହା  ଅଧିକ  ଜରୁରୀ   । କୀଟନାଶକ  କିମ୍ବା  ରାସାୟନିକ  ପଦାର୍ଥ  ଖାଦ୍ୟ  ଉପରେ  ଦେଖାଯାଉ  ନଥିଲେ ବି  ସେଗୁଡିକ  ବିପଦଜନକ   ।

ଖାଦ୍ୟ, ବାସନ  ଓ  ରନ୍ଧା  ଜାଗା  ପରିଷ୍କାର  ରଖିବା  ଜରୁରୀ

ଖାଦ୍ୟ , ବାସନ  ଓ  ରନ୍ଧା  ଜାଗା  ପରିଷ୍କାର  ରଖିବା  ଜରୁରୀ  । ଖାଦ୍ୟକୁ  ଘୋଡାଇ  ରଖିବା  ଉଚିତ   ।

ଖାଦ୍ୟ  ବାଟେ  ଜୀବାଣୁ  ଦେହକୁ  ଯାଇ  ରୋଗ  କରିପାରେ   । ଖାଦ୍ୟକୁ  ଜୀବାଣୁମୁକ୍ତ  ରଖିବାକୁ  ହେଲେ :

  • ରୋଷେଇ  ଘର  ସଫା  ରଖିବା  ଆବଶ୍ୟକ 
  • ଛୁରୀ , ବାସନ , ପାତ୍ର ଏବଂ  ଥାଳି  ଆଦି  ସଫାକରି  ଓ  ଢାଙ୍କି  ରଖିବା  ଜରୁରୀ  
  • ବାସନ ପୋଛା  କନାକୁ  ସବୁଦିନ  ସଫା  କରି  ଖରାରେ  ଶୁଖାଇବା  ଦରକାର  । ଖାଇ  ସାରିବା  ପରେ  ପରେ  ବାସନ  ଧୋଇ  ଶୁଖିବା  ପାଇଁ  ଥାକ  ଉପରେ  ରଖିବା  ଦରକାର   ।
  • ମାଛି ଓ  ଅନ୍ୟ  ଜୀବଙ୍କ  ଦାଉରୁ  ରକ୍ଷା  ପାଇବା  ପାଇଁ  ଖାଦ୍ୟ  ଘୋଡାଇ   ରଖିବା  ଉଚିତ   ।
  • ଶିଶୁ  ପାଇଁ  ବୋତଲ  ବ୍ୟବହାର  କରିବା  ଉଚିତ  ନୁହେଁ   । କାରଣ  ଠିକରେ  ସଫା  ନହେଲେ  ସେଥିରେ  ଜୀବାଣୁ  ଯାଇ  ତରଳ  ଝାଡା  ହୋଇପାରେ   । ତେଣୁ  ସେସବୁକୁ  ଗରମ  ପାଣିରେ  ଧୋଇବା  ଜରୁରୀ  । ସବୁଠାରୁ  ଭଲ  ଶିଶୁକୁ  ମା’କ୍ଷୀର  ଦେବା   ।

ଘରର  ଅଳିଆକୁ  ନିରାପଦ  ଜାଗାରେ  ଫିଙ୍ଗିଲେ  ରୋଗ  ଦାଉରୁ  ରକ୍ଷା   ମିଳିଥାଏ

ମାଛି , ଅସରପା , ମୂଷାଙ୍କ  ଦ୍ଵାରା ଜୀବାଣୁ ବ୍ୟାପିପାରେ  । ପାରିବା , ଫଳଚୋପା  ବା  ଖାଦ୍ୟ  ଟୁକୁଡା  ପଡି  ରହିଲେ ଏମାନେ  ବଢନ୍ତି   ।

କୌଣସି  ଅଞ୍ଚଳରେ  ସାମୂହିକ  ଭାବରେ  ମଇଳା  ସଂଗ୍ରହ  କରାଯାଉ  ନଥିଲେ  ଘରେ  ଗୋଟିଏ  କମ୍ପୋଷ୍ଟ  ଗାତା  ଖୋଲି  ପ୍ରତିଦିନର  ମଇଳା  ପୋତିଦେବା  ଜରୁରୀ   ।

ଘର ଓ  ତା’ର  ଆଖପାଖ  ଅଞ୍ଚଳ  ସଫା  ରଖିଲେ  ରୋଗ  ଦାଉରୁ  ରକ୍ଷା  ମିଳିଥାଏ   । ଘରର  ମଇଳା  ପାଣି  ଗୋଟିଏ  ସୋକ୍ ପିଟ୍  କରି  ବା  ବଗିଚାରେ  ମଡାଯାଇ  ପାରିବ   ।

ଅଳ୍ପ  ପରିମାଣରେ  ହେଲେ  ବି  କୀଟନାଶକ  ବା  ରାସାୟନିକ  ଖାଦ୍ୟ  ବା  ପାଣିକୁ  ବିଷାକ୍ତ  କରିପାରନ୍ତି  ।   ଦେହରେ  ଲାଗିଲେ  ମଧ୍ୟ  ତାହାର  ବିଷାକ୍ତ  କରିପାରନ୍ତି   । ଦେହରେ  ଲାଗିଲେ  ମଧ୍ୟ  ତାହାର  ବିଷାକ୍ତ  ପ୍ରଭାବ  ପଡେ   । ତେଣୁ  କୀଟନାଶକ  ବା  ରାସାୟନିକ  ବ୍ୟବହାର  କରିବା  ବେଳର  ଲୁଗାପଟା  ଘରର  ପାଣି  ଉତ୍ସ  ପାଖରେ  ଧୋଇବା  ଉଚିତ   ନୁହେଁ   ।

ଘରର  ଆଖପାଖରେ  ବା  ପାଣିର  ଉତ୍ସ  ପାଖରେ  କୀଟନାଶକ  ବ୍ୟବହାର  କରିବା  ଉଚିତ  ନୁହେଁ   । ପିଇବା  ପାଣି ବା  ଖାଦ୍ୟ  ପାଖରେ  ଏସବୁକୁ  ରଖିବା  ବି  ଉଚିତ  ନୁହେଁ  । କୀଟନାଶକ  ବା  ରାସାୟନିକ  ସାରା  ଥିବା  ଡବା ବା  ବୋତଲରେ  କେବେ ବି ଖାଦ୍ୟ  ରଖନ୍ତୁ  ନାହିଁ   ।

ଆଧାର :UNICEF

3.0
ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

( ଯ଼ଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି କମେଣ୍ଟ / ପରାମର୍ଶ ଉକ୍ତ ବିଷଯ଼ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ରହିଛି ତେବେ ଦଯାକରି ତାହାକୁ ଏଠାରେ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

Enter the word
ନେବିଗତିଓଂ
Back to top