ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ଓ କ୍ଷତ ଭଲ କରିବା ପାଇଁ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ । |
ବଡ ଆକାରରେ କଟିଗଲେ କିପରି ଭଲ କରିବେ : -
ସଦ୍ୟ କଟିଯାଇଥିବା ଅଂଶର ଦୁଇ ଧାରକୁ ଯୋଡି ଦେଇ ପରିଷ୍କାର ରଖିଲେ ତାହା ଶୀଘ୍ର ଭଲ ହୋଇଯାଏ । କେବଳ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ହିଁ କଟି ଯାଇଥିବା ଅଂଶକୁ ଯୋଡିଦେଇ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ।
କଟା ସ୍ଥାନଟିକୁ ସଫା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗରମ ପାଣି ଓ ସାବୁନ ଦ୍ଵାରା ଖୁବ୍ ଭଲରୂପେ ପରିଷ୍କାର କରନ୍ତୁ । ଯଦି ସମ୍ଭବ, ଗୋଟିଏ ସିରିଞ୍ଜରେ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି କରି ଏହାକୁ ପିଚକାରୀ ମାରି ସଫା କରନ୍ତୁ । କ୍ଷତ ସ୍ଥାନରେ ଯେପରି କୌଣସି ମଇଳା ନରହିବ, ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । କଟା ସ୍ଥାନଟିକୁ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଉପାୟ ଅଛି ।
ଗୋଟିଏ କ୍ଷତପାଇଁ ସିଲାଇ ଦରକାର କି ନାହିଁ ଜାଣିବାପାଇଁ, କ୍ଷତଟିର ଉଭୟପାର୍ଶ୍ଵସ୍ଥ ଚମଡା ଆପେ ଆପେ ମିଶିଯାଉଛି କି ନାହିଁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଯଦି ମିଶି ଯାଉଥାଏ ତେବେ ସାଧାରଣତଃ ସିଲାଇ ଦରକାର ପଡେ ନାହିଁ ।
ଗୋଟିଏ କ୍ଷତକୁ ସିଲାଇ କରିବାପାଇଁ :-
କ୍ଷତ ମଧ୍ୟ ଭାଗରେ ପ୍ରଥମେ ସିଲାଇ କରି ଭିଡିକରି ବାନ୍ଧନ୍ତୁ । ତାପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷତଟିକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଦରକାର ମୁତାବକ ସିଲାଇ କରନ୍ତୁ । ସିଲାଇ ରୁ ବାର ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ (ମୁହଁର କ୍ଷତପାଇଁ ଛଅ ଦିନ, ଦେହର କ୍ଷତପାଇଁ ଆଠଦିନ ଓ ହାତ କିମ୍ବା ଗୋଡର କ୍ଷତପାଇଁ ବାରଦିନ) ତା’ ପରେ ସିଲାଇ ଖୋଲି ଦିଅନ୍ତୁ : ସୂତାର ଗଣ୍ଠିର ଗୋଟିଏ ପଟୁ କାଟି ଦେଇ ପୁରା ସୂତାଟିକୁ ଭିଡି ବାହାର କରି ଦିଅନ୍ତୁ ।
ବାର ଘଣ୍ଟାରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଷ୍କାର ଥିବା କ୍ଷମତା ହିଁ କେବଳ ଯୋଡନ୍ତୁ । ପୁରୁଣା, ଅପରିଷ୍କାର ଓ ସଂକ୍ରମିତ କ୍ଷତ ଗୁଡିକୁ ସେହିଭଳି ଖୋଲା ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ମଣିଷ,କୁକୁର, ଘୁଷୁରୀ ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନ୍ତୁଙ୍କଦ୍ଵାରା କାମୁଡା କ୍ଷତକୁ ଖୋଲା ଛାଡିଦେବା ଉଚିତ୍ । ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ କରିବାଦ୍ଵାରା ଭୟାନକ ସଂକ୍ରମଣ ହୁଏ।
ଯଦି ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିବା କ୍ଷତରେ ସଂକ୍ରମଣର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ସିଲାଇ ଖୋଲିଦେଇ ଭଲଭାବେ ପରିଷ୍କାର କରିଦେଇ କ୍ଷତଟିକୁ ଖୋଲା ଛାଡିଦିଅନ୍ତୁ ।
କ୍ଷତକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବାପାଇଁ କ୍ଷତପଟି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ତେଣୁ କ୍ଷତକୁ ଘୋଡାଇ ରଖିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା କ୍ଷତପଟି ବା କପଡାଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତଭାବରେ ପରିଷ୍କାର ଥିବା ଦରକାର । କ୍ଷତପଟି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା କପଡାକୁ ଭଲଭାବେ ଧୋଇଦେଇ ଇସ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ସାହାଯ୍ୟରେ ପରିଷ୍କାର ଓ ଧୁଳିଶୂନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଶୁଖାଇ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ, ତେବେ କ୍ଷତପଟି ବାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ବିଶୋଧିତ ଗଜପ୍ୟାଡ ଦ୍ଵାରା କ୍ଷତଟିକୁ ରଖନ୍ତୁ । ଏହି ଗଜପ୍ୟାଡ ଗୁଡିକ ବହୁଳଭାବେ, ମୁଦା ଲଫାପାରେ ଔଷଧ ଦୋକାନଗୁଡିକରେ ବିକ୍ରୀ ହୁଏ ।
ଅଥବା ଆପଣ ନିଜେ ଏହି ବିଶୋଧିତ ଗଜ ବା କନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । କନାକୁ ପ୍ରଥମେ ମୋଟା କାଗଜରେ ଗୁଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ତା’ପରେ ଅଠାପଟିଦେଇ ତାହାକୁ ବନ୍ଦ କରି ଦିଅନ୍ତୁ ଓ ଓଭେନରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେକନ୍ତୁ । କଟାଟି ନପୋଡିବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପାତ୍ରରେ କିଛି ପାଣି ନେଇ ଉକ୍ତ କନା ଓଭେନ ଭିତରେ ରଖନ୍ତୁ ।
ମଇଳା ବା ଓଦା କ୍ଷତପଟି ବାନ୍ଧିବା ଅପେକ୍ଷା କ୍ଷତପଟି ଆଦୌ ନ ବାନ୍ଧିବା ଭଲ |
ଯଦି କ୍ଷତପଟି ଓଦା ହୋଇଯାଏ ବା ଏହା ଭିତରେ ମଇଳା ମିଶିଯାଏ ତେବେ ଉକ୍ତ କ୍ଷତପଟିକୁ ବାହାର କରି ଦିଅନ୍ତୁ ଓ କ୍ଷତଟିକୁ ପରିଷ୍କାର କରି ଆଉ ଗୋଟିଏ ସଫା କ୍ଷତପଟି ବାନ୍ଧନ୍ତୁ । ଏହିପରି ପ୍ରତିଦିନ ପଟି ବଦଳାନ୍ତୁ ।
ଦ୍ରଷ୍ଟବ୍ୟ
ଶିଶୁମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ଆଙ୍ଗୁଳିରେ କ୍ଷତପଟି ନ ବାନ୍ଧି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହାତ ବା ପାଦରେ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାନ୍ଧିଦେବା ଉଚିତ୍ । ଏହାଦ୍ଵାରା କ୍ଷତପଟି ସହଜରେ ବାହାରି ଆସିପାରେ ନାହିଁ ।
ଦେହର ଯେ କୌଣସି ଅଙ୍ଗ ପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗ ଚାରିପଟେ କ୍ଷତପଟି ଗୁଡାଇ ବାନ୍ଧିଲାବେଳେ ଖୁବ୍ ଜୋରରେ ବାନ୍ଧନ୍ତୁ ନାହିଁ । କାରଣ ଏହା ରକ୍ତ ପ୍ରବାହକୁ ବନ୍ଦ କରିଦିଏ ।
ଅନେକ ଛୋଟଛୋଟ ଆଞ୍ଚୁଡା ବା ଖଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଦରକାରୀ ନୁହେଁ । କେବଳ ସାବୁନ ଓ ପାଣିଦ୍ଵାରା ଭଲଭାବେ ସଫାକରିଦେଇ ପବନ ବାଜିବାକୁ ଖୋଲା ଛାଡିଦେଲେ, ସେଗୁଡିକ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଭଲ ହୋଇଯାଏ । ସେଗୁଡିକୁ ପରିଷ୍କାର କରିବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ।
Last Modified : 2/10/2020