ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବାନ ଅର୍ଥ ମୋଟା ହେବା ନୁହେଁ । ଅତ୍ୟଧିକ ମୋଟା ହେବାଦ୍ଵାରା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ, ହୃଦରୋଗ, ପ୍ରଘାତ, ବହୁମୂତ୍ର, ଗୋଡ ଓ ପାଦର ବ୍ୟଥା ଓ ଅନ୍ୟ କେତେକ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଯାଇଥାଏ ।
ମୋଟା ଲୋକ ଥରକୁ ଗୋଟିଏ ରୁଟି କିମ୍ବା ମୁଠାଏ ଭାତରୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ଏମାନେ ଅଧିକ ଫଳ, ପନିପରିବା ଓ ମାଂସ(ଚର୍ବି ଛଡା) ଖାଇପାରନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ମୋଟା ହୋଇଯାଉଛନ୍ତି ତେବେ ଉପରୋକ୍ତ ନିୟମ ମାନନ୍ତୁ।
ଓଜନ କମାଇବାପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତିକି ଖାଉଛନ୍ତି ତା’ର ଅଧା ଖାଆନ୍ତୁ । |
ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଅନେକ ରୋଗ ଯଥା – ହୃଦରୋଗ, ମୂତ୍ରାଶୟ ରୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଘାତର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ମୋଟା ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ପୀଡିତ ହୋଇଥାନ୍ତି ।
ଏ ସବୁ ସମସ୍ୟା ଅନ୍ୟ ରୋଗ ହେତୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଇପାରେ । ତେଣୁ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହୋଇଛି ବୋଲି ଆଶଙ୍କା କରିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କୁ ଦେଖାକରି ରକ୍ତ ଚାପ ମପାଇ ଦେବା ଉଚିତ।
ବିପଦଜନକ ପରିସ୍ଥିତି ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପକୁ କମାଇଦେବା ଦରକାର । ପ୍ରଥମେ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ କିଛି ଲକ୍ଷଣ ପ୍ରକାଶ କରେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ମୋଟା ଲୋକ ନିଜର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଅଛି ବୋଲି ଭାବି ରକ୍ତ ଚାପ ନିୟମିତ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗୀଙ୍କର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାର ପରିମାଣ ଅଧିକ ଥାଏ । ଏହି ରୋଗ ଯୁବକ ଓ ବୃଦ୍ଧଙ୍କୁ ହୋଇପାରେ । ଯୁବକଙ୍କୁ ହେଲେ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରଭାବେ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକ କରେ । କିନ୍ତୁ ୪୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ରୋଗ ସାଧାରଣରେ ହୋଇଥାଏ ।
ଉପରୋକ୍ତ ଲକ୍ଷଣ ଗୁଡିକ ଅନ୍ୟରୋଗ ହେତୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଦେଇପାରେ । ବହୁମୂତ୍ର ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ଜାଣିବାପାଇଁ ପରିଶ୍ରାରେ ଶର୍କରା ଅଛି କି ନାହିଁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ପରିଶ୍ରା ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ହେଉଛି, ୮ ଟୋପା ମୂତ୍ର ସହିତ ୫ ମି.ଲି. ବେନେଡିକଟସ୍ ଦ୍ରବଣ ମିଶାଇ ଗରମ କରନ୍ତୁ । ୨ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଫୁଟାନ୍ତୁ । ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗ ଥିଲେ, ଉପରୋକ୍ତ ଦ୍ରବଣର ରଙ୍ଗ ନୀଳରୁ ସବୁଜ, ହଳଦିଆ କିମ୍ବା ଲାଲ୍ କୁ ବଦଳିଯିବ । ଯଦି ଦ୍ରବଣର ରଙ୍ଗ ନ ବଦଳେ, ତେବେ ଉକ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗ ହୋଇନାହିଁ ।
ପରିଶ୍ରା ପରୀକ୍ଷା କରିବାର ଅନ୍ୟ ଏକ ଉପାୟ ହେଉଛି, ପରିଶ୍ରାରେ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକାର କାଗଜ ବୁଡାଇଲେ ଯଦି ଉକ୍ତ କାଗଜର ରଙ୍ଗ ବଦଳିଯାଏ, ତେବେ ମୂତ୍ରରେ ଶର୍କରା ଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର କାଗଜଗୁଡିକ ଖୁବ୍ ଦାମିକା ।
ଆପଣ ପୁଣି ଦେଖିପାରିବେ ଯେ, ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗୀର ପରିଶ୍ରାରେ ପିମ୍ପୁଡି ଲାଗିଯିବେ ।
୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗ ହେଲେ, କେବଳ ଖାଦ୍ୟର କଟକଣାଦ୍ଵାରା, ବିନା ଔଷଧରେ ଏହାକୁ ଆୟତ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ । ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗୀର ଆହାର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ, ଆହାରକୁ ସାରାଜୀବନ ଧରି ନିଷ୍ଠାପର ସହିତ ମାନିବାକୁ ପଡିବ ।
ବହୁମୂତ୍ର ହୋଇଥିବା ମୋଟା ଲୋକକୁ ତା’ର ଓଜନ କମାଇ ସାଧାରଣ ସ୍ତରକୁ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ। ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗୀ କୌଣସି ପ୍ରକାର ମିଠାଦ୍ରବ୍ୟ ବା ଚିନି ଖାଇବେ ନାହିଁ । ସେମାନେ ପ୍ରୋଟିନଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଓ ଶ୍ଵେତସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ କମ୍ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ସେମାନେ ମକା, ଭାତ, ଆଳୁ, ଗହମ, ଦକ୍ଷିଣି ମୂଳା ଇତ୍ୟାଦି ଏବଂ କଦଳୀ, ସେଓ ଓ ପଣସ ଆଦି ଫଳ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ସାଘାଂତିକ ଅବସ୍ଥାରେ ବହୁମୂତ୍ର ରୋଗୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ନେବା ଉଚିତ୍ । ଚର୍ମକୁ ସବୁବେଳେ ପରିଷ୍କାର ରଖନ୍ତୁ। ସବୁବେଳେ ଯୋତା ପିନ୍ଧନ୍ତୁ । ପାଦରେ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ଭଲ ରଖିବା ପାଇଁ ପାଦକୁ କିଛି ସମୟ ବିଶ୍ରାମରେ ରଖନ୍ତୁ ।
ଅତ୍ୟଧିକ ପରିମାଣର ଖେସାରି ଡାଲି ଖାଇବାଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ହୋଇଥାଏ । ଖେସାରି ଡାଲି ବଢିବା ପାଇଁ ଖୁବ୍ କମ୍ ପାଣି ଦରକାର କରେ, ତେଣୁ ଶୁଖିଲା ଅଞ୍ଚଳରେ ଭଲ ବଢେ । ଏହା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡାଲି ଅପେକ୍ଷା ଶସ୍ତା ।
ଖେସାରି ଡାଲି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ବିହାରରେ କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉତପାନ କରାଯାଏ । ଅନେକ ସମୟରେ ସେ ସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହା ମଜୁରି ଆକାରରେ ଦିଆଯାଏ । ତେଣୁ ଶ୍ରମିକ ହିସାବରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କଠାରେ ଏହି ରୋଗ ଅଧିକ ଦେଖାଯାଏ ।
ଲେଥିରିଜିମ ସ୍ନାୟୁତନ୍ତ୍ରୀ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରଥମେ ନିଜର ଗୋଦା ସଞ୍ଚାଳନ କରିପାରେ ନାହିଁ । ଏହା କ୍ରମଶଃ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଓ ଲୋକଟି ଚାଲିପାରେ ନାହିଁ । ଶେଷରେ ତା’ର ଶରୀରର ତଳ ଅଂଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବରେ ଅକର୍ମର୍ଣ୍ଣ୍ୟ ହୋଇଯାଏ । ଥରେ ଲକ୍ଷଣ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲେ, ଏ ରୋଗ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଉପାୟ ନାହିଁ ।
ନିମ୍ନପ୍ରଦତ୍ତ ଉପାୟଦ୍ଵାରା ଖେସାରି ଡାଲିର ବିଷଅଂଶ କମାଯାଇପାରିବ ।
ଲେଥିରିଜିମ ରୋଗରେ ନ ପଡିବାର ସବୁଠାରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଉପାୟ ହେଉଛି ଖେସାରି ଡାଲି ନ ଖାଇବା। ମଜୁରି ବାବଦରେ ଖେସାରି ଡାଲି ନେବାପାଇଁ ମନା କରନ୍ତୁ । |
Last Modified : 8/13/2019