ହୋମ / ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ / ରୋଗ / ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ସତର୍କତା
ସେଆର କରନ୍ତୁ

ମଧୁମେହ ରୋଗରେ ସତର୍କତା

ମଧୁମେହ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ହେଲେ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ଭନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।

ଉପକ୍ରମ

ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମାଜରେ ମଧୁମେହ ରୋଗ ବହୁଳ ଭାବେ ସେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ସଚେତନା ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଯାଉଛି । ଏଣୁ ଏହି ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ହେଲେ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ଭନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।

ମଧୁମେହ ରୋଗ ଦୁଇ ପ୍ରକାର

ମଧୁମେହ ରୋଗ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର । ତାହା ହେଲା ଟାଇପ – ୧ ଓ ଟାଇପ – ୨ । ପ୍ରଥମଟି ଜୁଭେନାଇଲ ମଧୁମେହ ଓ ଦ୍ଵିତୀୟଟି ବୟସ୍କଙ୍କ ମଧ୍ୟାରେ ଦେଖାଯାଏ । ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାର ଟାଇପ – ୧ ରେ ଆଣ୍ଟିଜେନ – ଆଣ୍ଟିବଡି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦ୍ଵାରା ପାନକ୍ରିଆସରୁ ‘ବି’ ସେଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଇନସୁଲିନ୍ କ୍ଷରଣ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ । କେତେକ ଖାଦ୍ୟପଦାର୍ଥରୁ ଆଣ୍ଟିବଡି ତିଆରି ହୋଇ ଆମ ପାନକ୍ରିଆସ ‘ବି’ ସେଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦିଏ । ତାହା ଛଡା ଜୀବକୋଷ ଦୋଷ ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟ ଟାଇପ -୧ ମଧୁମେହ ହୋଇଥାଏ ।

ଦ୍ଵିତୀୟ ପ୍ରକାର ଟାଇପ -୨ ରେ ଇନସୁଲିନ କ୍ଷରଣ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ବନ୍ଦ ନହୋଇ କିଛି ମାତ୍ରାରେ କମିଯାଏ ଯାହାକୁ ଆପେକ୍ଷିକ ଇନସୁଲିନ ଅଭାବ ( ରିଲେଟିଲ ଇନସୁଲିନ ଡେଫିସିଏନ୍ସି ) ଓ ତିସ୍ୟୁ ଇନସୁଲିନ ରେଜିଷ୍ଟାନ୍ସ କୁହାଯାଏ । ରକ୍ତ ସର୍କରା ବଢିଯାଇ ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗପ୍ରତ୍ୟଙ୍ଗ ହୃତପିଣ୍ଡ ଯକୃତଆଖି ମସ୍ତିଷ୍କ ଗୋଡାହାତର ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ଓ ସ୍ନାୟୁଜାତୀୟ ଚଳନ ଶକ୍ତିରେ ଦୁର୍ବଳତା ଏବଂ ଯୌନ ଅକ୍ଷମତା ଦେଖାଯାଏ ।

ରକ୍ତ ଶର୍କରା ଅଧିକ ହେଲେ

ରକ୍ତ ଶର୍କରା ଅଧିକ ହେଲେ ଓଜନ କମିଯିବା ସହିତ ଅଧିକ ପରିସ୍ରା ହେବା, ଶୋଷ ଲାଗିବା, ଅଳସୁଆ ଲାଗିବା, ଶୀଘ୍ର ଥକିପଡିବା ଆଦି ଭଳି ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ମଧୁମେହ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ମଧୁମେହ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଦୈନିକ ସକାଳେ ୪୫ ମିନିଟ୍ ଚାଲିବା, ସପ୍ତାହରେ ଅନ୍ତତଃ ୫ ଦିନ ଖେଳ କସରତ ବା ବ୍ୟାୟାମ କରିବା, ବଗିଚା କାମ, ପହଁରିବା, ସାଇକଲ ଚଳାଇବା ଆଦି କରିବା ଉଚିତ । ଘରୋଇ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟକୁ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବା ସହ ଫାଷ୍ଟଫୁଡ, ଅଧିକ ତେଲ ମସଲା ଚର୍ବି ବା ଶର୍କରା ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବନ୍ଦ କରିବା ଦରକାର । ଖସିମାଂସ ବଡ ମାଛ, ମୃଦୁପାନୀୟ, ମିଠା ମଦ୍ୟପାନ ଅଧିକ ଲୁଣ ନଖାଇବା ଉଚିତ ।  ଚିନ୍ତାମୁକ୍ତ ଜୀବନଯାପନ ଯୋଗ, ପ୍ରଣାୟମ ହସଖୁସିର ସହ ଜୀବନ ବିତାଇଲେ ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତି  ମିଳିପାରିବ ।

ଆଧାର

ସମାଜ

2.25
ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

( ଯ଼ଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି କମେଣ୍ଟ / ପରାମର୍ଶ ଉକ୍ତ ବିଷଯ଼ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ରହିଛି ତେବେ ଦଯାକରି ତାହାକୁ ଏଠାରେ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

Enter the word
ନେବିଗତିଓଂ
Back to top