ଅଧିକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖେସାରି ଡାଲି ଖାଇଲେ ଏହି ରୋଗ ହୋଇଥାଏ । ସ୍ନାୟବିକ୍ ଅସ୍ଵାଭାବିକ ସୃଷ୍ଟିକରି ଏହି ରୋଗ ମଣିଷକୁ ଅଚଳପ୍ରାୟ କରିଦିଏ ।
ଖେସାରି ଡାଲିରେ ଥିବା ଏକ ପ୍ରକାର ପଦାର୍ଥ ହେତୁ ସ୍ନାୟୁବିକ ଅସୁବିଧା ଦେଖାଦିଏ । ଆମ ଦେଶର କେତେକ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକ ମରୁଡି ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ଡାଲିର ଅଭାବ ହେତୁ ଏହି ଡାଲି ଖାଇଥାନ୍ତି । କାରଣ ମରୁଡିରେ ଏହି ଡାଲି ସହଜରେ ମରିନଥାଏ ।
ଅସ୍ଵାଭାବିକ ଭାବେ ଚାଲିବା । ଯଦି ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ଖେସାରି ଡାଲି ଖାଇବା ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଏ ତେବେ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇ ରହିବ । ମୁଖ୍ୟତଃ ଚାରୋଟି ଅବସ୍ଥାରୁ ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ଜାଣିହୁଏ ।
ଏହି ରୋଗ ପାଇଁ ସେପରି କିଛି ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନଥାଏ । ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ । ଏହି ଡାଲି ଖାଇବା ଆଇନତଃ ବାରଣ କରାଗଲେ ରୋଗ ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।
ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଆଉ ଏକ ଉପାୟ ହେଲା ଖେସାରି ଡାଲିରେ ଥିବା ରୋଗ ଉଦ୍ରେକକାରୀ ଟକ୍ସିନ୍ ପଦାର୍ଥକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ନଷ୍ଟ କରିବା । ଫଳରେ ଡାଲିକୁ ଖାଇହେବ । ପ୍ରଥମେ ପାଣି ଫୁଟାଇବେ । ଏହାପରେ ଫୁଟପାଣିକୁ ଓହ୍ଲାଇ ସେଥିରେ ଡାଲିକୁ ଏକ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଖିବେ । ଏକ ଘଣ୍ଟା ପରେ ପାଣିତକ ଫିଙ୍ଗିଦେଇ ଡାଲିକୁ ଖରାରେ ଭଲ ଭାବେ ଶୁଖାଇବେ । ଏପରି କଲେ ପ୍ରାୟ ୯୦ -୯୫ % ଟକ୍ସିନ୍ ଚାଲିଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଅତି ନିଅଣ୍ଟିଆ ପରିସ୍ଥିତି ନହେଲେ ଏହି ଡାଲି ଖାଇବା ଅନୁଚିତ ।
Last Modified : 12/11/2019