ସେଆର କରନ୍ତୁ

ନିରାପଦ ମାତୃତ୍ଵ

ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରସବ ଓ ପ୍ରସବ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବା ସହିତ ଗର୍ଭବତୀ ନାରୀ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନିରାପଦ ମାତୃତ୍ଵ ।

ଉପକ୍ରମ

ମା’ ଶବ୍ଦକୁ ଛାଡିଦେଲେ ବୋଧହୁଏକୌଣସି ଦ୍ଵିତୀୟ ଶବ୍ଦ ନାହିଁ; ଯାହା ପ୍ରାଣରେ ଶୀତଳତା ଭରିଦେବା ସହ ଛାତିରେ ଭରସାର ଢେଉ ଖେଳାଇଥାଏ । ମାତୃତ୍ଵ ନାରୀର ସହଜାତ ପ୍ରବୃତ୍ତି ମାତୃତ୍ଵ ଜେନ ନାରୀକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣତାପ୍ରଦାନ ସହିତ ସୌଭାଗ୍ୟବତୀ କରିଥାଏ । ଗର୍ଭଧାରଣ ପରଠାରୁ ନାରୀ ଅନ୍ତରରେ ଏକ ନୂତନ ଉନ୍ମାଦନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ମା’ ବକ୍ଷରୁ ଝରୁଥିବା ଅମୃତ ଧାରା ପାନ କରି ଶିଶୁଟି ବଡ ହୁଏ ।

ସନ୍ତାନ ପ୍ରସବର ଆନନ୍ଦ ଅନେକ ସମୟରେ ନାରୀକୁ ମୃତ୍ୟୁ ମୁଖକୁ ଠେଲି ଦେଇଥାଏ । ସବୁ ମା’ ସମଭାବରେ ଭାଗ୍ୟବତୀ ନୁହଁନ୍ତି । ସନ୍ତାନ ପ୍ରସାବ ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା ସନ୍ତାନ ପ୍ରସାବ ପରେ ଯତ୍ନ ଅଭାବରୁ ଅନେକ ମା’ ଆଖି ବୁଜିଥାନ୍ତି । ଅସମୟରେ ଆଖି ବୁଜିଦେଉଥିବା ମା’ଙ୍କ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେତିକିକରୁଣ, ମା’ ଛେଉଣ୍ଡ ନବଜାତକଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଅନିଶ୍ଚିତ ।

ମାତୃତ୍ଵର ସୁରକ୍ଷା

ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରସବ ଓ ପ୍ରସବ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବା ସହିତ ଗର୍ଭବତୀ ନାରୀ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନିରାପଦ ମାତୃତ୍ଵ । ମାତୃତ୍ଵ ସୁରକ୍ଷା କହିଲେ ଆମେ ସାଧାରତଃ ଉଭୟ ମା’ ଓ ଶିଶୁର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୁଝିଥାଉ । ନିରାପଦ ମାତୃତ୍ଵନିମନ୍ତେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ସଚେତନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସୁସ୍ଥ, ଶିକ୍ଷିତା ଓ ସଚେତନ ମା’ ଟିଏ ହିଁ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁକୁ ଜନ୍ମ ଦେବା ସହ ସମାଜର କର୍ଣ୍ଣଧାର ହୋଇପାରିବ । ଭାରତରେ ପ୍ରତି ୫ ମିନିଟ୍ ରେ ଜେନ ମହିଳା ଗର୍ଭଜନିତ କାରଣରୁ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥାନ୍ତି । ଦେଶରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୧ ହଜାର ମହିଳା ଏହି କାରଣରୁ ପ୍ରାଣ ହରାଉଛନ୍ତି । ଗର୍ଭଧାରଣ ଜନିତ କାରଣରୁ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶରୁ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ବିକଶିତ ଦେଶରେ ହେଉଥିବା । ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଠାରୁ ୩୬ ଗୁଣ ଅଧିକ । ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁହାର ୧ ଲକ୍ଷରେ ୨୫୮ ରହିଛି । ମାତୃମୃତ୍ୟୁ ହରଡ଼ ଅନେକ କାରଣ ରହିଛି । ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ରକ୍ତହୀନତା ଯୋଗୁଁ ୧୯ ପ୍ରତିଶତ, ରୋଗ ଜୀବାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ୧୧ ପ୍ରତିଶତ, ଅସୁରକ୍ଷିତ ଗର୍ଭପାତ ଯୋଗୁଁ ୨୮ ପ୍ରତିଶତ, ମାରାତ୍ମକ ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ୮ ପ୍ରତିଶତ, ବୟସାଧିକ ଗର୍ଭଧାରଣ ଯୋଗୁଁ ୩୪ ପ୍ରତିଶତ ମାତୃ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥାଏ । ପ୍ରସବ ସମୟରେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରସବର ୭ ଦିନ ପରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ, ପ୍ରସବର ୨ ରୁ ୬ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ୫ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ମୃତ୍ୟୁର ଶିକାର ହୋଇଥାନ୍ତି ।

ମାତୃତ୍ଵ ଓ ସନ୍ତାନ ପ୍ରସବ

କମ୍ ବୟସରେ ମାତୃତ୍ଵ ଓ ସନ୍ତାନ ପ୍ରସାବରେ କମ୍ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନ ହିଁ ମାତୃମୃତ୍ୟୁର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ । ସାଧାରଣତଃ ସନ୍ତାନ ପ୍ରସବର ବୟସ ୧୫ ରୁ ୪୫ ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଓ ୪୦ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ମହିଳା ଗର୍ଭବତୀ ହେବା ନିରାପଦ । ବରିଷ୍ଠ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଆନେଟିଙ୍କାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରକାଶିତ ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାଯାଏ, ବିଶ୍ଵର ମୋଟ ଲୋକସଂଖ୍ୟାର ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ କମ୍ ବୟସରେ ବିବାହକରିଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ୧୮ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବଯସର ମା’ ସୁସ୍ଥ ଶିଶୁକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇପାରିବ ନା ନିଜେ ସୁସ୍ଥ ରହିପାରିବ । ଅଳ୍ପ ବୟସରେ ଗର୍ଭଧରଣ କରୁଥିବା କିଶୋରଙ୍କ ଅସ୍ଥି ଦୁର୍ବଳ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ କିଶୋରୀ ଏହି ରୋଗର ଶିକାର ହୋଇଥାନ୍ତି ।

ପୋଷକ

ଗର୍ଭସ୍ଥ ଶିଶୁ ନିଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ମା’ଠାରୁ ସମସ୍ତ ପୋଷକ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ତେଣୁ ଗର୍ଭଧାରଣ ସମୟରେ ମା’ ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଗର୍ଭବତୀ ମା’ ଓ ଗର୍ଭସ୍ଥ ଶିଶୁର ଅବିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୁଷ୍ଟିସାର, ଶ୍ଵେତସାର, ଭିଟାମିନ୍ ଓ ଧାତବଲବଣ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ । ତେଣୁ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଡାଲି ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ, କ୍ଷୀର, ଦହି ମାଛ ମାଂସ ଭାତ, ରୁଟି ଘିଅ, ଲହୁଣି, ଶାଗ ସଜନା ଛୁଇଁ, କଞ୍ଚା କଦଳୀ, ସବୁଜ ପାରିବା ଆଦି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଶରୀରରେ ଲୌହସାର ଠିକ୍ ରହିବାପାଇଁ ତଥା ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ରକ୍ତହୀନତା ନହେବାପାଇଁ ୧୦୦ ଟି ଲୌହ ବଟିକା ୩ ମାସ ପାଇଁ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଓ ଔଷଧ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି । ଏସବୁର ସଦୁପଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ।

ଆଧାର - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଡେକ୍ସ

1.75
ଆପଣଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

( ଯ଼ଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି କମେଣ୍ଟ / ପରାମର୍ଶ ଉକ୍ତ ବିଷଯ଼ବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ରହିଛି ତେବେ ଦଯାକରି ତାହାକୁ ଏଠାରେ ପୋଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ

Enter the word
ନେବିଗତିଓଂ
Back to top