অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଖତ, ସାର ଓ ମୃତ୍ତିକା ଶୋଧନ

ଖତ  ଓ  ସାରର   ଭୂମିକା

ଫସଲ  ଯଥାର୍ଥ   ଅଭିବୃଦ୍ଧି  ପାଇଁ   ମୃତ୍ତିକାରେ  ଆବଶ୍ୟକ   ଖାଦ୍ୟସାର  ନ ଥିଲେ  ଯେଉଁସବୁ   ପଦାର୍ଥ  ପ୍ରୟୋଗ  କରି  ଅଭାବ  ପୂରଣ   କରାଯାଏ   ସେଗୁଡିକୁ   ଖତ  ଓ  ସାର  କହନ୍ତି    ।

ଉପରୋକ୍ତ  ଅର୍ଥରେ  ଖତ  ଓ  ସାର  ଉଭୟର   ଭୂମିକା   ପ୍ରାୟ  ଏକାଭଳି  ଏବଂ  ଏ  ଦୁଇଟି   ସମ  ଅର୍ଥ  ଶବ୍ଦ   ତଥାପି   ଏ  ଦୁଇଟି   ମଧ୍ୟରେ  କିଛି  ପାର୍ଥକ୍ୟ  ରହିଛି    ।

ଖତ

ସାର

(୧) ଉଦ୍ଭିଦ  ଓ  ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର  ଦେହାବଶେଷ, ମଳ ଓ  ମୂତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି  ପଦାର୍ଥକୁ   ନେଇ   ଖତ  ପ୍ରସ୍ତୁତ   କରାଯାଏ  । ତେଣୁ  ଏହାର  ପ୍ରକୃତି  ଜୈବ  ଏବଂ  ଏଗୁଡ଼ିକୁ   ଜୈବିକ  ଖତ  କୁହାଯାଏ  ।

(୧) ଏହା  ଖଣିଜ  ପଦାର୍ଥରୁ  ବା  ରାସାୟନିକ  ପ୍ରଣାଳୀରେ   ପ୍ରସ୍ତୁତ  କରାଯାଏ । ଏହାର   ପ୍ରକୃତି   ଅଜୈବ  ଏବଂ  ଏଗୁଡ଼ିକୁ  ରାସାୟନିକ  ସାର  କୁହାଯାଏ ।

 

(୨) ଏଥିରେ   ଥିବା  ଉଦ୍ଭିଦ  ଖାଦ୍ୟସାରର  ମୁଖ୍ୟଭାଗ  ଅଗ୍ରହଣୀୟ  ଅବସ୍ଥାରେ  ଥାଏ   । ମୃତ୍ତିକାରେ  ପ୍ରୟୋଗ   ହେଲା   ପରେ   ଜୈବିକ  ପଦାର୍ଥ  ଅଣୁଜୀବମାନଙ୍କ   ଦ୍ଵାରା   ଅପଘଟିତ   ହୋଇ  ଖାଦ୍ୟସାର  ଧୀରେ ଧୀରେ  ଗ୍ରହଣୀୟ  ଅବସ୍ଥାକୁ   ଆସେ   ।

(୨) ଏଥିରେ  ଖାଦ୍ୟସାର  ସରଳ  ଯୌଗିକ   ଅବସ୍ଥାରେ  ଥାଏ   । ତେଣୁ  ପ୍ରୟୋଗ   ହେବା  ସଙ୍ଗେ  ସଙ୍ଗେ  ଖାଦ୍ୟସାର   ମୃତ୍ତିକାରେ   ଦ୍ରବଣୀୟ  ହୋଇ  ଉଦ୍ଭିଦକୁ   ମିଳେ ।

(୩) ଖାଦ୍ୟସାର  ଧୀରେ ଧୀରେ  ଗ୍ରହଣୀୟ  ହେଉଥିବାରୁ  ଖତର   ପ୍ରଭାବ   ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ   । ଯେଉଁ  ଫସଲରେ  ପ୍ରୟୋଗ   କରାଯାଏ  ତା  ପରବର୍ତ୍ତୀ  ଫସଲଗୁଡିକୁ  ମଧ୍ୟ  ଖାଦ୍ୟସାର  ମିଳିଥାଏ   । ଖତର  ପ୍ରଭାବ   ବର୍ଷକ  ପାଇଁ  ଓ  ପଙ୍କର   ପ୍ରଭାବ  ୧୨ ବର୍ଷ   ପାଇଁ   ରହେ   ବୋଲି  ପ୍ରବାଦ ରହିଛି   ।

(୩) ଅଧିକାଂଶ  ସାରରୁ  ଖାଦ୍ୟସାର   ଖୁବ୍ ଚଞ୍ଚଳ  ଦ୍ରବଣୀୟ ହେଉଥିବାରୁ  ଏହା  ଚଞ୍ଚଳ  ବ୍ୟବହୃତ  ହୋଇ  ଯାଉଥିବାରୁ  ପରବର୍ତ୍ତୀ  ଫସଲ  ପାଇଁ ଖୁବ୍  ଅଳ୍ପ  ଅବଶେଷ  ରହିଥାଏ । ତେଣୁ  ଏହାର  ପ୍ରଭାବ   ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ  ନୁହେଁ  ।

(୪) ଏଥିରେ  ଥିବା   ଖାଦ୍ୟସାର  ଧୀରେ  ଗ୍ରହଣୀୟ  ହେଉଥିବାରୁ  ଫସଲ  ଦ୍ଵାରା  ଉତ୍ତମ ରୂପେ  ବ୍ୟବହୃତ  ହୁଏ  ଓ  ଖୁବ୍ କମ୍  ନଷ୍ଟ ହୁଏ ।

(୪) ପ୍ରୟୋଗ  ସଙ୍ଗେ  ସଙ୍ଗେ ଦ୍ରବଣୀୟ ହେଉଥିବାରୁ  ସ୍ୱଳ୍ପ  ସମୟ  ଭିତରେ  ଉଦ୍ଭିଦ   ଦ୍ଵାରା  ବ୍ୟବହୃତ  ହୋଇ ନ ପାରିଲେ  ମୃତ୍ତିକାକୁ  ବହିଯାଇ  ବା  ଉଡିଯାଇ  ନଷ୍ଟ  ହୁଏ।

(୫) ଜୈବିକ  ଖତରେ  ପ୍ରାୟ  ସବୁ  ପ୍ରକାର  ଉଦ୍ଭିଦ  ଖାଦ୍ୟ  ଉପାଦାନ   ରହିଥାଏ ।

(୫) ସାରରେ  ଗୋଟିଏ  ବ  ଅଳ୍ପ   କେତୋଟି  ଉଦ୍ଭିଦ  ଖାଦ୍ୟ  ଉପାଦାନ   ଥାଏ।

(୬) ଖତରେ   ଅଧିକ   ଭାଗ  ଜୈବ  ପଦାର୍ଥ ଓ  କମ୍  ମାତ୍ରାରେ   ଉଦ୍ଭିଦ   ଖାଦ୍ୟ  ଉପାଦାନ  ନଥାଏ। ଏହାର  କୌଣସି   ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ   ମାନ  ନଥାଏ ।

(୬) ସାରରେ   ଉଦ୍ଭିଦ  ଖାଦ୍ୟ  ସାରର  ମାତ୍ରା  ଅପେକ୍ଷାକୃତ  ଅଧିକ   ଏବଂ  ଏଗୁଡିକ  ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ  ପରିମାଣରେ  ଥାଏ ।

(୭) ଖତ  ପ୍ରୟୋଗ  ଦ୍ଵାରା  ମୃତ୍ତିକାର  ଦୈହିକ   ଗଠନର  ଉନ୍ନତି  ହୁଏ  ।

(୭) ସାର  ପ୍ରୟୋଗ  ଦ୍ଵାରା  ମୃତ୍ତିକାର  ଭୌତିକ  ଗୁଣରେ   ଉନ୍ନତି  ହୁଏ  ନାହିଁ ।

(୮) ସାଧାରଣତଃ  ଖତ  ପ୍ରୟୋଗ  ଦ୍ଵାରା  ମୃତ୍ତିକା  ପରିବେଶ  ଉପରେ  କିଛି  ଖରାପ  ପ୍ରଭାବ  ପଡେ  ନାହିଁ  ।

(୮) ବାରମ୍ବାର  ରାସାୟନିକ  ସାର  ପ୍ରୟୋଗ  କରିବା  ଦ୍ଵାରା  ମୃତ୍ତିକାରେ  ଅମ୍ଳୀୟ  ଓ  ଲୁଣି  ଅଂଶ  ବୃଦ୍ଧିପାଏ   । ବିଷାକ୍ତ   ଉପାଦାନର   ମାତ୍ରା   ମଧ୍ୟ   ବୃଦ୍ଧିପାଏ ।

ସାରର  ମାନ

କୌଣସି  ସାରରେ  ଅତିକମ୍ ରେ  ଯେତିକି   ଶତାଂଶ  ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଫସଫେଟ୍ ଏବଂ  ପୋଟାସ୍  ଥାଏ, ତାହାକୁ  ସେହି  ସାରର  ମାନ   କୁହାଯାଏ   । ସାରର   ମାନ  ସାର   ବସ୍ତା   ଉପରେ   ଲେଖାଥାଏ   । ଯଥା : Urea 46% N , Gromor 28.28, IFFCO 10 – 26 – 26 ଇତ୍ୟାଦି   । ପ୍ରଥମ  ସଂଖ୍ୟା  %N ଦ୍ଵିତୀୟ  ସଂଖ୍ୟା  % ଏବଂ   ତୃତୀୟ   ସଂଖ୍ୟା  %  ସୂଚିତ  କରେ   ।

ଜୈବିକ  ଖତ

ଏଗୁଡ଼ିକୁ  ତିନୋଟି  ବର୍ଗରେ   ବିଭକ୍ତ   କରାଯାଇଥାଏ   । (୧) ସ୍ଥୂଳ  ଜୈବିକ  ଖତ  (୨) ସବୁଜ  ଖତ ଓ  ଜୈବସାର  (୩) ସାନ୍ଧ୍ରିତ  ଜୈବିକ   ଖତ  ।

ସ୍ଥୂଳ  ଜୈବିକ  ଖତ

ଏଥି  ମୁଖ୍ୟ  ଖାଦ୍ୟସାରଗୁଡିକର   ମାତ୍ରା   ଖୁବ୍  କମ୍  ଥାଏ   । ତେଣୁ   ସ୍ଥୂଳ  ପରିମାଣରେ   ପ୍ରୟୋଗ   କରିବା  ଆବଶ୍ୟକ  ହୁଏ   । ଉଦାହରଣ –  ଗୋବର ଖତ, କମ୍ପୋଷ୍ଟ  ଖତ  ଇତ୍ୟାଦି   ।

ଖତ

ଗୃହପାଳିତ  ପଶୁପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର   ମଳମୂତ୍ର , ଗୁହାଳରେ   ରହିଯାଇଥିବା  ଖାଦ୍ୟ  ପଦାର୍ଥର  ଅବଶୋଷ , ଘରର  ଅଳିଆ ଓ  ପାଉଁଶ  ପ୍ରଭୃତି  ପଦାର୍ଥକୁ   ଏକତ୍ର  ଗୋଟିଏ  ଗାଡରେ   ବା ଗଦାରେ   ସଢାଇବା  ଦ୍ଵାରା  ପ୍ରସ୍ତୁତ   ହେଉଥିବା   ପଦାର୍ଥକୁ   ଖତ   କୁହାଯାଏ   ।

ଆଧାର -ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ

Last Modified : 6/27/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate