অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଚାହିଦାରେ ପାଳ ଛତୁ

ପାଳ ଛତୁ

ପାଳ ଛତୁର ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସ୍ଵାଦ ପାଇଁ ଏହାର ବଜାର ଚାହିଦା ସବୁ ସମୟରେ ରହିଆସିଛି । ଏହି ଛତୁ ସାଧାରଣତଃ ଉଜ ତାପମାତ୍ରା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବାରୁ ଖରାଦିନେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଚାଷ କରାଯାଏ । ପାଳ ଛତୁ ଚାଷ ପାଇଁ ସମୟ ଓ ଖର୍ଜ ମଧ କମ୍ । ଏନେଇ ଚାଷୀ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏହି ଛତୁ ଚାଷ କଲେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ୍  ହୋଇପାରିବେ I

ଓଡିଶାର ଜଗତସିଂହପୁର, ପୁରୀ, କଟକ, ଯାଜପୁର, ଭଦ୍ରକ, ବାଲେଶ୍ଵର, ଗଞ୍ଜାମ ଓ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜିଲ୍ଲା ତଥା ବୌଦ୍ଧ, ନବରଙ୍ଗପୁର, ଦେବଗଡ, ମାଲାକାନଗିରି, ଫୁଲବାଣୀ ଗଜପତି ଆଦି ଜିଲ୍ଲାରେ ଉଭୟ ପାଳଛତୁ ଓ ଧୁଙ୍ଗିରି ଛତୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଉଛି ।

ଛତୁ ଚାଷର ଉପଯୋଗିତା

ଧାନ ନଡା ଭଳି କୃଷି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଛତୁଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ । ଯାହା ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ ଓ ଅନେକ ଗଦା ହୋଇ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣା ଅଭାବରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିବା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ସୁବିନିଯୋଗ କରି ଅର୍ଥ ଉପାର୍ଜନ କରିପାରିବ ।

ଯେତେ ଫସଲ ଅଛି ସବୁଠାରୁ ସଅଳ ଅମଳ ପାଳଛତୁ ଚାଷ ରୁ ହିଁ ମିଳିଥାଏ । ୧୫ରୁ ୨୦ ଦିନ ଭିତରେ ଅମଳ ମିଳିପାରୁଥିବାରୁ କମ୍ ଦିନ ବ୍ୟବଧାନରେ ଚାଷୀ ତାର ମୂଳଧନ ଫେରସ୍ତ ପାଇଥାଏ । ଛତୁଚାଷ ପାଇଁ ଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକ ନଥାଏ ।

ତେଣୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଭୂମିହୀନ ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀ, ବେକାର ଯୁବକ, ଯୁବତୀମାନେ ଛତୁ । ଚାଷ କରି ସ୍ଵାବଲମ୍ବୀ ହୋଇପାରିବେ । ମାର୍ଚ୍ଚ୧୫ରୁ ନଭେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଛତୁ ଭଲ ହୋଇଥାଏ ।

ପାଳଛତୁଚାଷ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସ୍ଥାୟୀ ଉପାଦାନ

ଛତୁଚାଷର ଗୃହ, ବାଉଁଶର ଥାକ, ନଡା ବଡ଼ୁରାଇବା କୁଣ୍ଡ, ନଡା ବିଶୋଧନ କୁଣ୍ଡ, ନଡା କାଟିବା ଯନ୍ତ୍ର, ପଲିଥିନ, ଛତୁ ଖାଦ୍ୟ ହିସାବରେ ଡାଲିଗୁଣ୍ଡ, ହରଡ, ମସୁର, କାନ୍ଦୁଲ, କୋଳଥ, ଥନୈର୍ମାହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାମିଟର ଆବଶ୍ୟକ  ହୋଇଥାଏ ।

ଛତୁ ଚାଷ ପାଇଁ ୧୦୦୯, ୧୦୧୯,୧୨୪୨, ୧୦୧୪ କିସମ ଉତ୍ତମ ଅଟେ । ଗୋଟିଏ ବେଉ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ୧୨-୧୫ କିଗ୍ରା ନଡା ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଥାଏ । ପାଳ ଛତୁ ଗୋଟିଏ ବେଉ ପାଇଁ ୨୨୦-୨୫୦ ଗ୍ରାମ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ବୋତଲ ମଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକ ।

ଚାଷ ପ୍ରଣାଳୀ

ନଡା ବିଡାଗୁଡିକୁ ୨ ଫୁଟ ଲମ୍ବରେ ସମାନ ଭାବରେ କାଟିଦିଅନ୍ତୁ । କୁଣ୍ଡରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ନେଇ ନଡା ବିଡାଗୁଡିକୁ ୧୨ ରୁ ୧୪ ଘଣ୍ଟା ଯାଏ ବଢୁରାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ପାଣି କୁଣ୍ଡରେ ଇମରସନ୍ ହିଟର ଦ୍ଵାରା  ୭୦ରୁ ୯୦ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍, ଉତ୍ତାପରେ ୧ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଡାଗୁଡିକୁ ଗରମ କରି ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ ଅଥବା ବଡ ଡେକ୍‌ଟି ହାଣ୍ଡିରେ ପାଣି ଭରି ଚୁଲିରେ ବସାଇ ଗରମ କରି ବାଷ୍ପରେ ପରିଣତ କରନ୍ତୁ । ବଡୁରି ଯାଇଥିବା ନଡା ଅଧିକ ନିଗିଡିବା ପାଇଁ ୨-୩ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଇରେ ଠିଆ କରାଇ ରଖନ୍ତୁ ଯେମିତିକି ସେଥିରୁ ପାଣି ନିଗିଡିଯିବ ଓ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ୬୫ ଭାଗ ରହିବ । ଏବେ ଭାତି ଉପରେ ଭିଜା ହୋଇଥିବା ନଡାକୁ ୬ ଇଞ୍ଚ ବହଳର ପୂର୍ବ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ବିଛାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେପରିକି ନଡାର ମୂଳ ବାହାରକୁ ଓ ଅଗ୍ର ଭାଗ ଭିତରକୁ ରହିବ । ଏକ ଭାଗ ମଞ୍ଜି ନେଇ ଚାରିକଡରୁ ୧.୫ ଇଞ୍ଚ ଛାଡି ମଞ୍ଜି ଖଣ୍ଡ ଗୁଡିକୁ ଧୋଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବେ ମଞ୍ଜି ଉପରେ ୧ ଭାଗ ଡାଲିଗୁଣ୍ଡ ବୁଣି ଦିଅନ୍ତୁ । ପ୍ରଥମ ସ୍ତର ଉପରେ ଆଉ ଥରେ ୬ ଇଞ୍ଚ ବହଳର ନଡା ଉତ୍ତରଦକ୍ଷିଣ କରି ବାଛନ୍ତୁ । ଦ୍ଵିତୀୟ ଭାଗ ମଞ୍ଜି ଓ ଡାଲିଗୁଣ୍ଡ ପ୍ରଥମ ସ୍ତର ପରି ଚାରିକଡରେ ବୁଣନ୍ତୁ । ଦ୍ଵିତୀୟ ସ୍ତର ଉପରେ ବିପରୀତ ଦିଗରେ ବା ପୂର୍ବ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ୬ରୁ ୮ ଇଞ୍ଚ ବହଳ ନଡା ବାଛନ୍ତୁ । ଦୁଇ ଭାଗ ମଞ୍ଜି ଓ ଦୁଇ ଭାଗ ଡାଲି ଗୁଣ୍ଡ ସ୍ତରର ସବୁଆଡେ ବୁଣନ୍ତୁ । ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତର ନଡା ୨/୩ ଇଞ୍ଚ ବହଳରେ ତୃତୀୟ ସ୍ତରରେ ବିପରୀତ  ଦିଗରେ ସମାନ ଭାବରେ ବିଛାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ହାତରେ ଚାପି ସମତୁଲ କରନ୍ତୁ । ଭାତିର ଚାରି କରେ ଓହଳିଥିବା ନଡାକୁ କଇଁଚି କିମ୍ବା ଦାଆ ସାହାଯ୍ୟରେ କାଟି ପରିସ୍କାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପଲିଥିନ ଘୋଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଯେପରିକି ବାହାର ପବନ ଭିତରକୁ ଯିବନି ।

ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯତ୍ନ

ଛତୁ ବେଡ୍ ପକାଇବା ୫ / ୬ ଦିନ ପରେ ପଲିଥିନକ ଟେକି ନଡାର ଆର୍ଦ୍ଦତା ଦେଖନ୍ତୁ । ଯଦି କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନଡା ଶୁଝାଯାଏ ତାହେଲେ ସ୍ନେୟର ସାହାଯ୍ୟରେ ପାଣି ସିଞ୍ଚନ୍ତୁ । ବେଡ଼୍ ପଡିବାର ୯/୧୦ ଦିନ ପରେ ଛତୁର ମାଲ ସେଲିୟମ୍ ନଡ଼ାରେ ମାଡିବାର ଦେଖାଯାଏ। ଓ ସାଗୁଦାନ ପରି ଧଳାଧଳା ଛତୁ କଢ ବାହାରିଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ ପଲିଥିନକୁ କାଢି ଦିଅନ୍ତୁ ଓ ପଟାଳିର ଆର୍ଦ୍ରତା (୬୫%) ଦେଖୁ ପାଣି ସ୍ନେ କରନ୍ତୁ । ମଞ୍ଜି ବୁଣିବା ପରେ ତା ଉପରେ ପଲିଥିନ ଘୋଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଛତୁ ବେଉ ପକାଇବା ୫/୬ ଦିନ ପରେ ପଲିଥିନ୍ ଟେକି ନଡାର ଆର୍ଦ୍ଦିତା ଦେଖନ୍ତୁ । ଯଦି କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନଡା ଶୁଖୁଯାଏ ଓ ସାଗୁଦାନା ପରି ଧଳା ଧଳା ଛତୁ କଢ଼ ବାହାରିବାର ଦେଖାଯାଏ । ଏହି ସମୟରେ ପଲିଥିନ କାଢି ଦିଅନ୍ତୁ ।

ଅମଳ

୧୦/୧୧ ଦିନ ପରେ ପଟାଳିରେ ଅଣ୍ଡା ଆକରର ଛତୁ କଢ ଦେଖାଯାଏ । ଏହି ଅବସ୍ଥାରେ ଯତ୍ନର ସହ ଛତୁ କଢ ଅବସ୍ମାରୁ ତୋଳନ୍ତୁ । ଜଣେ ଚାଷୀ ଅତି କମ୍ରେ ମାସରେ ୧୦୦ଟି ବେଡ୍ ପାକଇଲେ ୫୭୦୦୦ ଟଙ୍କା ନେଟ୍ ଲାଭ ପାଇପାରିବ । ପାଳ ଛତୁ ବିଷୟରେ ଆଧୁକ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଛତୁ ଚାଷର ଜନକ ତଥା ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରଫେସର ଡ. ଅର୍କେତ କୁମାର ପାତ୍ରଙ୍କ ସହ ୯୪୩୯୧୭୫୭୪୩ରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ ।

ଆଧାର – କୃଷି ବିଭାଗ



© 2006–2019 C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate