ବିହନ ଗୁଡିକ ବଜାରକୁ ପଠାଯିବା ପୂର୍ବରୁ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ମାନରକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଥାଏ । କାରଣ ପୂର୍ବରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ବିହନ ଗୁଡିକ ପରିଷ୍କାର ସତେଜ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ହୋଇଥିବା ଦରକାର। ଏହା କେତେଗୁଡିଏ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଇଥାଏ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା :-
ଏହି ସବୁ ଯନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ଵାରା ବିହନଗୁଡିକ ପରିଷ୍କାର କରି ରଖାଯାଏ ।
ପନିପରିବା ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ଅମଳ କରିବା ପରେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବା ଲାଗି ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଦରକାର ପଡିଥାଏ । ମହାଜୁତ ସମୟରେ ସେଗୁଡିକ ସଂଜୀବିତ କ୍ଷମତା ରକ୍ଷାପ୍ରତି ଦ୍ରୁଷ୍ଟିଦେବା ଦରକାର । ଉଦ୍ଭିଦ ପ୍ରଯୋଜକ ପନିପରିବା ବିହନ ଉତ୍ପନ୍ନ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ପନିପରିବା ଚାଷୀ ଓ ପନିପରିବା ବିହନ ବ୍ୟବସାୟୀ ପକ୍ଷରୁ ବିହନଗୁଡିକୁ ଜୀବନ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ବେଶୀ ଦିନ ରକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦରକାର ହୋଇଥାଏ । ବିହନଗୁଡିକ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ କ୍ଷତି ହେଲେ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କଲାପରେ ସେଗୁଡିକ ଜୀବନୀ ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ହୋଇଥାଏ । କ୍ଷେତରେ ଅଙ୍କୁରଣ ହେଲେ ହେଁ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇ ବଢନ୍ତି ଓ ଫଳନ ଶକ୍ତିରେ ବାଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଛଡା ବିହନରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ଓ ତାମକ୍ରମ ବାୟୁରେ ଆର୍ଦ୍ରତା, ଅମ୍ଳଜାନ ପରି ପାରିପାର୍ଶ୍ଵିକ ଅବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ବିହନ ଆୟୁ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ଥାଆନ୍ତି । ତେଣୁ ବୀଜ ସଞ୍ଚୟ କାଳରେ ଉପରୋକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବା ବାଞ୍ଛନୀୟ ।
କେତେ ସମୟ ଭିତରେ ବିହନ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ |
||||
1 ରୁ 2 ବର୍ଷ |
2 ବର୍ଷ |
3 ବର୍ଷ |
4 ବର୍ଷ |
5 ବର୍ଷ |
ମାର୍ଟିନିଅ |
ସେଲସିପିଂ |
ସିମ |
ଲଙ୍କାମରୀଚ |
ସ୍ପିନଚ , କେଲ |
ପାରସନିପ |
ଭେଣ୍ଡି |
ରୋସେଲ |
କଖାରୁ |
ମୂଳା, ବାଇଗଣ |
ସିକେଲ |
ପାରସଲି |
ଏସପରାଗଶ |
ସୋରେଲ |
କାକୁଡି, ଚିକୋରି |
ମିଠା ମକା |
--- |
ମଟର |
ଟୋମାଟୋ |
ସିଲେରୀ , ବ୍ରକୋଲି |
ପିଆଜ |
---- |
ଲୀକ |
ବିଟ |
ରୁଟାବେଗା |
|
|
ଗାଜର |
ଚାର୍ଡ |
ନୋଲଖୋଲ |
|
|
|
ସୋରିଷ |
ବନ୍ଧାକୋବି , କରଭୁଜ, ବ୍ରସ, ତରଭୁଜ, ଏନଡାଈଭ , ସାଲଗମ, ସ୍କାସ |
ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପାରିବା ଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷିତ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ସମୟଲ ପରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ପନିପରିବା |
ସୁରକ୍ଷା ଆର୍ଦ୍ରତା |
|||
0ଡିଗ୍ରୀ - 5 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି |
70 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି |
80 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି |
||
ବନ୍ଧାକୋବି |
10% |
8% |
7% |
|
ଶିମ |
15% |
11% |
8% |
|
ଶାଲଗମ |
14% |
11% |
9% |
|
ଗାଜର, ଟୋମାଟୋ |
10% |
8% |
6% |
|
ସ୍ପିନଚ, ସିଲେରୀ |
13% |
11% |
9% |
|
ଲଙ୍କାମରୀଚ |
--- |
----- |
------ |
|
ମଟର |
15% |
9% |
7% |
|
ପିଆଜ |
11% |
13% |
9% |
|
ଭେଣ୍ଡି |
14% |
8% |
6% |
|
ଲେଟ୍ୟୁସ |
10% |
12% |
10% |
|
କାକୁଡି |
11% |
7% |
5% |
|
ମିଠାମକା |
14% |
9% |
8% |
|
ବନ୍ଧାକୋବି |
9% |
10% |
5% |
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପନିପରିବା ଯେଉଁଗୁଡିକ ଅଙ୍ଗୀୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ଵାରା ଫସଲ ଉଠାଯାଏ । ସେଗୁଡିକ ଉଦ୍ଭିଦ ଅଂଶ ଗୁଡିକ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ । ଯେପରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଦେଶୀଆଳୁ , ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସାରୁ, ଗୟାଆଳୁ , ଓଲୁଅ ଇତ୍ୟାଦିର ମୁଣ୍ଡି ଥଣ୍ଡା ଜାଗାରେ କିଛି ମାସ ରଖି ଲଗାଇବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଏ । ଏସପାରାଗସଗୁଡିକୁ ଶତକଡା 80 ରୁ 85 ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ରତା ବିଶିଷ୍ଟ ପରିସର ଭିତରେ 40 ଫା: ହି ତାପମାତ୍ରାରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଏ । ସେହିପରି କନ୍ଦମୂଳ ଚେରଗୁଡିକୁ ପ୍ରଥମେ 850 ଫାରେନହିଟ ତାପମାତ୍ରାରେ 6 ରୁ 8 ଦିନ ଶତକଡା 85 ରୁ 90 ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ରତା ରଖିବା ପରେ ଶତକଡା 80ରୁ 85 ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ରତାରେ 55 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି ତାପମାତ୍ରାରେ ସଂଖ୍ୟା କରାଯାଏ । ଆଳୁ ଶତକଡା 85 ରୁ 90 ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ରତାରେ 34 ଡିଗ୍ରୀ-40 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି ରେ ରଖି ସଂରକ୍ଷିତ ଭଣ୍ଡାରରୁ ବାହାର କରିବା 10-14 ଦିନ ପୂର୍ବରୁ 5 ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରାରେ ରଖି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ପିଆଜଗୁଡିକୁ 32 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି ଉତ୍ତାପରେ ସଂରକ୍ଷିତ ଗୃହରେ ରଖି ଶତକଡା 70 ରୁ 75 ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ରତାରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ରସୁଣକୁ ଶତକଡା 50 ରୁ 60 ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ରତା ରକ୍ଷା କରି 60 ଡିଗ୍ରୀ ଉତ୍ତାପରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଥାଏ । ହର୍ସ - ରେଡିସ ଲାଗି 70-75% ଆର୍ଦ୍ରତାରେ ଓ 32 ଡିଗ୍ରୀ ଫା: ହି ଉତ୍ତାପରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଥାଏ ।
ସଂରକ୍ଷିତ କରିବା ଲାଗି ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଯୁକ୍ତ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ବିହନରେ ରକ୍ଷା କରି ଶୀତ ତାପରେ ବୀଜଗୁଡିକ ନିରାପଦରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରିହୁଏ । ଆଜିକାଲୀ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ମୁଣା, ଟିଣଡବାରେ ପବନ ନିଷ୍କାସନ କରି, କାର୍ବନ ଡାଇଅକସାଇଡ ବା ନାଇଟ୍ରୋଜନ ବାଷ୍ପିଭାରି ଥଣ୍ଡା ଓ କମ ଆର୍ଦ୍ରତା ବା ପୁଷ୍କ ସ୍ଥାନରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଥାଏ । ସାଧାରଣ ଅଖା ବା କାଗଜ ମୁଣାରେ ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ରଖିଲେ ବାହାରର ଆର୍ଦ୍ରତା ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ଗ୍ରହଣ କରି ବୀଜଗୁଡିକର ଜୀବନୀଶକ୍ତି କମିଯାଏ । କିନ୍ତୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ମୁଣା ବା ମୁଦ ଟିଣ ଡବାରେ ସଂରକ୍ଷିତ କଲେଳ ଏହି ଅସୁବିଧା ଦୂର ହୋଇଥାଏ ।
ଫସଲର ଶ୍ରେଣୀ ଭେଦରେ ଉନ୍ନତି ଲାଗି ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ରଣାଳୀ ନିର୍ଭର କରେ । ପ୍ରକୃତିରେ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରଜନନ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଜାତ ହୋଇଥିବା ପନିପରିବା ଉଦ୍ଭିଦ ଦେଖିଲେ ଆମେ ସେଥିରୁ ମଞ୍ଜି ବା ଉଦ୍ଭିଦ ଅଂସ ସଂଗ୍ରହ କରି ଉତ୍ତମ ଫସଲ ଅମଳ କରିବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରୁ । ଆଜିକାଲି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଅନୁସରଣ ପୂର୍ବକ ଉଦ୍ଭିଦରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଇ ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରକାରର ପାଣିପାରିଆବା ଆବିଷ୍କାର କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ତେଣୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁଖ୍ୟତଃ ତିନିଟି ପ୍ରଣାଳୀରେ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଆଳୁ କଥା ଧାରାଗଲେ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ଉନ୍ନତ ବିହନ ନାମରେ ବହୁପ୍ରକାର ବା ବହୁ କିସମର ବାହାର କରାଗଲାଣି । ଯେପରି ଅଧିକ ଅମଳକ୍ଷମ, ଶୀଘ୍ର ଅମଳ ହେବା ପାରିପାର୍ଶ୍ଵିକ ଅବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଶସ୍ତ ଭାବେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବା, ଅଳ୍ପ ଗଭୀରସ୍ଥିତ ଆଖି , ସୁନ୍ଦରତ୍ଵକରଙ୍ଗ ଅସୁବିଧା ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ଆଳୁର ଉତ୍ତମ ଆକାର, ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ତଥା କୀଟ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ରହିଥିବା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କିସମର ଆଳୁ ଉଦ୍ଭାବନ କରାଯାଇଛି ।
ଫସଲର ଶ୍ରେଣୀ ଭେଦରେ ଉନ୍ନତି ଲାଗି ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ରଣାଳୀ ନିର୍ଭର କରେ । ପ୍ରକୃତିରେ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରଜନନ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଜାତ ହୋଇଥିବା ପନିପରିବା ଉଦ୍ଭିଦ ଦେଖିଲେ ଆମେ ସେଥିରୁ ମଞ୍ଜି ବା ଉଦ୍ଭିଦ ଅଂସ ସଂଗ୍ରହ କରି ଉତ୍ତମ ଫସଲ ଅମଳ କରିବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟାକରୁ । ଆଜିକାଲି ଉଦ୍ଭିଦ ଅଂଶ ସଂଗ୍ରହ କରି ଉତ୍ତମ ଫସଲ ଅମଳ କରିବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରୁ । ଆଜିକାଲି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ଅନୁସରଣ ପୂର୍ବକ ଉଦ୍ଭିଦରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘାଟାଇ ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରକାରର ପନିପରିବା ଆବିଷ୍କାର କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ତେଣୁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁଖ୍ୟତଃ ତିନିଟି ପ୍ରଣାଳୀରେ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଉତ୍ତମ ପ୍ରକାରର ବିହନ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ବା ଅଞ୍ଚଳରୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ଉପସ୍ଥିତ ମୃତ୍ତିକା ଓ ଜଳବାୟୁ ପାରିପାର୍ଶ୍ଵିକ ଅବସ୍ଥାରେ ପରୀକ୍ଷା କରି ପାଣିପାରିଆବା ଉନ୍ନତିବିଧାନ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ପ୍ରକାରର ନୂଆ ନୂଆ ପନିପରିବା ତଥା କିସମ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଦୁଇଟା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖି କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ଅନୁସରଣ କରି ଅନେକ ପ୍ରକାରର ବା କିସମର ପନିପରିବା ନିର୍ବାଚିତ କରାଯାଇ ଚାଷ କରାଯାଉଛି । ଏଥିଲାଗି ତିନୋଟି ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହୃତ କରାଯାଇଥାଏ ।
ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ଭିଦଫ ଗୁଣ ସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ ଦୁଇଟି ଉଦ୍ଭିଦର ସଙ୍ଗମରୁ ଜାତ ହୋଇଥିବା ସନ୍ତାନକୁ ସଙ୍କର ବୋଲି କୁହାଯାଏ ଓ ସେହି ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସଂକରଣ ବୋଲି ଆଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି । ପନିପରିବାଗୁଡିକର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିବା ଲାଗି ସଙ୍କରଣ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରି ନୂତନ ଧରଣର ପନିପରିବା ଉଦ୍ଭାବନା କରାଯାଉଛି । ପନିପରିବା ସଙ୍କରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଯେ ଗୋଟିଏ ଉତ୍ତମ କିସମର ପରିବାରେ ଥିବା କେତେକ ଦୁର୍ଗୁଣକୁ ବାଦଦେଇ ଅନ୍ୟ କିସମରେ ଥିବା ସୁଗୁଣଗୁଡିକୁ ସେଥିରେ ରକ୍ଷା କରାଇବା। ଯେଉଁ କିସମର ପରିବା ଉନ୍ନତିବିଧାନ କରାଯିବ। ସେହି ପରିବାରେ ଫୁଟୁଥିବା ମାଇ ଅଂଶରେ ଅନ୍ୟ କିସମରେ ଥିବା ଫୁ ଅଂଶ ନେଇ ସଙ୍ଗମ ଘଟାଇବା ଦ୍ଵାରା ସେଥିରୁ ଥିବା ସୁ ଗୁଣଗୁଡିକ ଅନ୍ୟଟିରେ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଏଥିରେ ଦୁଇପ୍ରକାର ପ୍ରାଣାଳୀ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ ।
ପାଣିପାରିବାଗୁଡିକର ଉନ୍ନତି ବିହନ ବ୍ୟବହାର ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଉଦ୍ଭିଦ ଉଦ୍ଦୀପକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଦ୍ଵାରା ଫସଲର ଉନ୍ନତିବିଧାନ ହୋଇଥାଏ । ବିହନ ଜମିରେ ଲଗାଯିବାଠାରୁ ଫସଲ ଅମଳ କରି ଭଣ୍ଡାରରେ ସାଇତିବା ଯାଏ ପ୍ରତି ଅବସ୍ଥାରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଉଦ୍ଦୀପକ ଠିକ ପରିମାଣରେ ବ୍ୟବହାର କରି ଉତ୍ତମ ଫଳ ମିଳୁଥିବା ପରୀକ୍ଷାରୁ ଜଣାଯାଏ । ଉଦ୍ଭିଦ ଉଦ୍ଦୀପକଗୁଡିକ ର ଶ୍ରେଣୀ, ସେଗୁଡିକ ପ୍ରୟୋଗ ମାତ୍ରା, ପାରିପାର୍ଶ୍ଵିକ ଅବସ୍ଥା ଓ ଉଦ୍ଭିଦ ପ୍ରକାର ଭେଦରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଆଲଫାନେଫଥେଲିନ, କୋଲଚିନିନ, ମାରଫାସିଟନ, ଜିଆଟିନ, ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ । ଆଳୁ ଖଣ୍ଡଗୁଡିକ କ୍ଷେତରେ ଲଗାଯିବା ପୂର୍ବରୁ ଜିବ୍ରାଲିକଏସିଡ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଗଛଗୁଡିକ ଶୀଘ୍ର ଆକାର ବଢାଇଥାଏ ଓ ସିସିସି ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଅଙ୍କୁରଣ ବି-ନାଇଟ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଅମଳ ବଢାଇବାରେ ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଉପଚାର କରି ଫସଲ ଅମଳ ବଢିଥାଏ । ଉଦ୍ଭିଦ ବୃଦ୍ଧି ନିବାରକ ଗୁଡିକର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ଵାରା କାଉପି ବା ଝୁଡୁଙ୍ଗରେ ଅଧିକ ଅମଳ କରାଯାଇଛି ଓ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବଢାଇବାକୁ ଅଧିକ ଅମଳ ଫଳନ କ୍ଷମ କରିବା ହୋଇପାରିଛି । ଆସକୋର ବିକି ଏସିଡ ବ୍ୟବହାର କରି ଅଧିକ ଅମଳ କରାଯାଉଥିବା ଜଣାଯାଏ । ଉଦ୍ଭିଦ ଉଦ୍ଦୀପକ ବ୍ୟବହାରରେ ବିହନଗୁଡିକ ସୁସୁପ୍ତାବସ୍ଥା କାମେଲ ଦିଆଯାଇ ପାରୁଛି । ଜିବ୍ରାଏଲିକଏସିଡ ବ୍ୟବହାର କରି ଅନେକ ପନିପରିବା ମଞ୍ଜି ଓ ଆଳୁଗୁଡିକ ଶୀଘ୍ର ଅଙ୍କୁରଣ କରାଯାଇଥାଏ। ସୋୟାବିନ ଉଦ୍ଭିଦରେ ଥିବା ସେଚିତକରି ପତଳାପତ୍ର ବଢାଇ ପ୍ରକାଶ ସଂଶ୍ଳେଷଣକ୍ରିୟା ବଢାଇ ଅଧିକ ଅମଳ କରାଯାଇପାରୁଛି । ମାଲିକ ହାଇଡ୍ରୋଜାଇଡ ଆଦି ଔଷଧ ସିଞ୍ଚି ଆଳୁ ପିଆଜ ଆଦି ବିହନ ଗୁଡିକର ବ୍ୟବହାର ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଗଯା ବା ଶଣ୍ଢା ବାହାରିପଡିବା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇ ଅଧିକ ସମୟ ସାଇତି ରଖାଯାଇ ପାରୁଛି।
ସଂଗୃହିତ - ଡଃ ରମେଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦାସ,ମୁଖ୍ୟ ଅଧ୍ୟାପକ, ଉଦ୍ୟାନ ବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗ,କୃଷି ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ, ଭୁବନେଶ୍ଵର
Last Modified : 1/28/2020