କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର କୃଷକମାନେ ଅହରହ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରି ସୀମିତ ଚାଷ ଜମିରୁ ଅଧିକ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଅମଳ କରୁଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭାବରୁ ପ୍ରାୟ ଶତକଡା ୯.୩୩ ଭାଗ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ସକାଶେ ଅନୁପଯୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ ।
ତେବେ ଚାଷୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ସାଇତା ପ୍ରଣାଳୀ ଅବଲମ୍ବନ କଲେ ସାଇତା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ସୁବିଧାରେ, ନିରାପଦରେ ଏବଂ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ରୋକାଯାଇପାରିବ ।
ଆମ ରାଜ୍ୟର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଅବଗତି ନିମନ୍ତେ ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଅମଳ ଶସ୍ୟର ସାଇତା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି –
ନିମ୍ବ ମଞ୍ଜି :
୫୦୦ ଗ୍ରାମ ନିମ୍ବ ମଞ୍ଜି ଗୁଣ୍ଡକୁ ଏକ ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶାଇ ଭଲ ଭାବରେ ଘାଣ୍ଟନ୍ତୁ । ସେହି ଦ୍ରବଣକୁ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଘଣ୍ଟା ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ । ପରେ ଏହି ଦ୍ରବଣକୁ ପ୍ରତି ଏକ କେ.ଜି. ବିହନ ପିଛା ୫ ମି.ଲି. ହିସାବରେ ଗୋଳାଇ ଛାଇ ଜାଗାରେ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଧାନର ଭମା ପୋକ, ମୁଗ, ବିରି, ହରଡ ପ୍ରଭୃତି ଡାଲି ଶସ୍ୟର ଭୃଙ୍ଗପୋକ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ଏହାଦ୍ଵାରା ସାଇତା ସମୟରେ ଠିକ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ନିମ୍ବ ମଞ୍ଜି ଗୁଣ୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ଶସ୍ୟ ସହିତ ଶତକଡା ୧ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ ।
ନିମ୍ବ ପତ୍ର :
ଏହାକୁ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡକରି ପ୍ରତି ଏକ କେ.ଜି. ବିହନରେ ୫୦ ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ ମିଶାଇ ରଖିଲେ ମୁଗ, ବିରି ଇତ୍ୟାଦି ଡାଲି ଜାତୀୟ ବିହନରେ ପ୍ରାୟ ପୋକ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ । ଏହି ବିହନଗୁଡିକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବସ୍ଥାରେ ପୁଣିଥରେ ଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।
ନିମ୍ବ ତେଲ :
ଡାଲି ଦାନାରେ ୦.୫ ପ୍ରତିଶତ ନିମ୍ବ ତେଲ ମିଶାଇଲେ କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ ।
ଲଙ୍କା ମରିଚ :
ଶୁଖିଲା ଗୋଟା ଲଙ୍କାକୁ ଶସ୍ୟ ସହିତ ସାଇତି ରଖିଲେ ସାଇତା ଶସ୍ୟରେ ଲାଗୁଥିବା ପୋକ ବିଶେଷକରି ଚାଉଳ ଘୁଣି ପୋକ ଇତ୍ୟାଦି ଦମନ କରିହୁଏ । ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡକୁ ଶତକଡା ଏକ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୀଟ ପ୍ରାୟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
କରଞ୍ଜ ପତ୍ର :
କରଞ୍ଜ ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡକରି ଶସ୍ୟ ସହିତ ଶତକଡା ଏକ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୀଟ ପ୍ରାୟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
ବେଲ ଓ କରଡାପତ୍ର :
ବେଲ କିମ୍ବା କରଡା ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡକରି ଶତକଡା ୧ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ଶସ୍ୟ ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ ପୋକ ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା ମିଳିଥାଏ ।
ବେଗୁନିଆ, ପୋକଶୁଙ୍ଘା ଓ ଦୁଦୁରାପତ୍ର :
୧ କେ.ଜି. ମୁଗ, ବିରି କିମ୍ବା ହରଡ ବିହନରେ ୫୦ ଗ୍ରାମ ବେଗୁନିଆ, ପୋକଶୁଙ୍ଘା କିମ୍ବା ଦୁଦୁରାପତ୍ରର ଗୁଣ୍ଡକୁ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୌଣସି କୀଟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
କନିଅର, କୋଚିଲା ଓ ଦୁଦୁରା ମଞ୍ଜି
କନିଅର, କୋଚିଲା ଓ ଦୁଦୁରା ମଞ୍ଜିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଖରାରେ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡ କରନ୍ତୁ । ସେଥିରୁ ୫୦ ଗ୍ରାମ ନେଇ ଏକ ଲିଟର ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ । ପ୍ରତି ୧ କେ.ଜି. ବିହନ ପିଛା ଉପରୋକ୍ତ ମିଶ୍ରଣକୁ ୩ ମି.ଲି.ହିସାବରେ ଗୋଳାଇ ଛାଇରେ ଶୁଖାଇ ରଖିଲେ ସେଥିରେ ପ୍ରାୟ ଛଅ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ପୋକ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଲଙ୍କା ମରିଚ
ଶୁଖିଲା ଗୋଟା ଲଙ୍କାକୁ ଶସ୍ୟ ସହିତ ସାଇତି ରଖିଲେ ସାଇତା ଶସ୍ୟରେ ଲାଗୁଥିବା ପୋକ ବିଶେଷକରି ଚାଉଳ ଘୁଣି ପୋକ ଇତ୍ୟାଦି ଦମନ କରିହୁଏ । ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡକୁ ଶତକଡା ଏକ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୀଟ ପ୍ରାୟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
ରସୁଣ
ରସୁଣ ଅର୍କକୁ ଶସ୍ୟ ଜାତୀୟ ମଞ୍ଜି, ଚାଉଳ ଇତ୍ୟାଦିରେ ମିଶାଇ ରଖିଲେ ବିଶେଷତଃ ଖପରା ପୋକ ପ୍ରାୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ
ହଳଦୀ
ଚାଉଳ ସହିତ ଶତକଡା ୧ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ହଳଦୀଗୁଣ୍ଡ ମିଶାଇ ରଖିଲେ ଚାଉଳରେ ଶୁଣ୍ଢାପୋକ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଖାଇବା ତେଲ
ନଡିଆ, ରାଶି, ସୋରିଷ, ଜଡା, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ, ଚିନାବାଦାମ, ପେଷୁ, ଟୋଲ, ଅଳସୀ, ବନସ୍ପତି, ପାମ ତେଲ, ରିଫାଇନ ତେଲ ଇତ୍ୟାଦି ଖାଇବା ତେଲ ଡାଲିଦାନାରେ ୦.୩ ପ୍ରତିଶତ ଗୋଳାଇ ରଖିଲେ କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ ।
ଆତ ବା ସୀତାଫଳ ପତ୍ର
ଏହି ଗଛର ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡକରି ଶସ୍ୟ ସହିତ ଶତକଡା ଏକ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୀଟ ପ୍ରାୟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଆତ ତେଲ, ପୋଲାଙ୍ଗ ତେଲ, କରଞ୍ଜ ତେଲ, କପା ତେଲ
ଏସବୁ ତେଲ ଇତ୍ୟାଦି ଡାଲି ଦାନାରେ ୦.୫ ପ୍ରତିଶତ ମିଶାଇଲେ କୀଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ ।
ଗୋଲମରିଚ
ଚାଉଳରେ ଶତକଡା ୧ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ ମିଶାଇ ରଖିଲେ ଶୁଣ୍ଢାପୋକର ଆକ୍ରମଣ ପ୍ରାୟ ହୋଇ ନ ଥାଏ ।
ବଚ
ଏକ କେ.ଜି.ମଞ୍ଜି ପ୍ରତି ୧୦ ଗ୍ରାମ ବଚ ଗୁଣ୍ଡ ମିଶାଇ ରଖିଲେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ଅନେକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋକ ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ ।
ପୋଲାଙ୍ଗ ପତ୍ର
ପୋଲାଙ୍ଗ ପତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡକରି ଶସ୍ୟ ସହିତ ଶତକଡା ୧ ଭାଗ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ସାଇତି ରଖିଲେ କୀଟ ପ୍ରାୟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଲିଗ୍ ନାଇଟ କୋଇଲା ପାଉଁଶ
ଏହି ପାଉଁଶକୁ ଧାନ ଏବଂ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟରେ ଲାଗୁଥିବା ଭମା ପୋକ, ନାଲିପୋକ, ଖପରା ପୋକ ଇତ୍ୟାଦିର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।
ନିମ୍ବ ବା କରଞ୍ଜ ଛେଲି
ନିମ୍ବ କିମ୍ବା କରଞ୍ଜ ଛେଲିକୁ ବା ବକଳାକୁ ଗୁଣ୍ଡକରି ମୁଗ, ବିରି ଇତ୍ୟାଦି ଡାଲି ଜାତୀୟ ବିହନରେ ଗୋଳାଇ ରଖିଲେ ସେଥିରେ ପ୍ରାୟ କୌଣସି କୀଟ ଲାଗନ୍ତି ନାହିଁ ।
Last Modified : 7/2/2020