ଆମ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିଆସିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ଜଳବାୟୁ ଓ ମୃତ୍ତିକାର ବିଭିନ୍ନତାକୁ ଆଧାର କରି ବିଭିନ୍ନ ପନିପରିବା ଅମଳ କରାଯାଇଥାଏ । ଏବେ ଶୀତଋତୁର ଆଗମନ ସମୟ । ତେଣୁ କୋବି ଫସଲର ଚାହିଦା ଏବେ ଅଧିକ । ଏହି କୋବି ଫସଲର ରୋଗ, ଅନିଷ୍ଟକାରୀ ପୋକ ଓ ଏମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସ୍ଥିରୀକୃତ ସମନ୍ୱିତ ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ନିମ୍ନରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଉଛି ।
ଅନେକ ପ୍ରକାର କୀଟ, ଫସଲକୁ ଆକ୍ରମଣ କରିଥାଆନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଠିକିରିପିଠିଆ ପୋକ, ସୋଡେପ୍ଟେରା, କାଣ୍ଡବିନ୍ଧା ପୋକ ଓ ଜଉପୋକର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ସର୍ବାଧିକ ।
ଠିକିରିପିଠିଆ ପୋକ :
ଏହା ପ୍ରଜାପତି ଜାତୀୟ କୀଟ । ଏହାର ଶଁବାଳୁଆ ଅବସ୍ଥା ଫିକା, ହଳଦିଆ ଓ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ କୀଟଟି ଧୂସର ରଙ୍ଗର । ଏହା ଉପରେ ହୀରା ଆକୃତିର ଦାଗ ରହିଥାଏ । ଶୁକ୍ଳ ଅବସ୍ଥା ପତ୍ରକୁ କୋରି କୋରି ଖାଇଥାଏ ଓ ଏହା ଯୋଗୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକାରର ଧଳା ଦାଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଶୁକ୍ଳ ଅବସ୍ଥା ବଢ଼ିଲା ପରେ ଏହା ପତ୍ରରେ କଣା କରି ଫସଲ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ । ଏହି ପୋକର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ବର୍ଷା ସରି ଆସିଲା ପରେ ଓ ଶୀତଦିନେ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଥାଏ ।
ସୋଡେପ୍ଟେରା (ବିନ୍ଧା ପୋକ) :
ଜୁଲାଇରୁ ଡିସେମ୍ବର ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପୋକ ମାତ୍ରାଧିକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ । ପ୍ରଜାପତି ଜାତୀୟ ଏହି କୀଟର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ସ୍ତ୍ରୀ କୀଟଟି ପତ୍ରରେ ମେଞ୍ଚା ମେଞ୍ଚା ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ ଓ ଏହାକୁ ନିଜର ଲୋମ ଦ୍ଵାରା ଆବୃତ କରି ରଖିଥାଏ । ଶୁକ୍ଳ ଅବସ୍ଥା ଗଛର କଅଁଳିଆ ପତ୍ର, କାଣ୍ଡକୁ ମାତ୍ରାଧ୍ୟକ ପରିମାଣରେ ଖାଇ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ ।
କାଣ୍ଡବିନ୍ଧା ପୋକ :
ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ସ୍ତ୍ରୀ କୀଟଟି ଗଛର ବୃଦ୍ଧି ହେଉଥିବା ଅଗ୍ରଭାଗ ବା ପୁରୁଣା ପତ୍ରରେ ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ । ଏହାର ଶୁକ୍ଳ ଅବସ୍ଥା ପ୍ରଥମେ ପତ୍ରରେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସଦୃଶ କଣାକରି ସବୁଜକଣିକା ଖାଇଥାଏ । ନିଜର ମଳ ଦ୍ଵାରା ପତ୍ରକଣାକୁ ବନ୍ଦ କରିଥାଏ । ଏହାପରେ କାଣ୍ଡକୁ କଣା କରିଥାଏ ଓ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୁଏ ।
ଜଉପୋକ :
ବର୍ଷା ଛାଡ଼ିବା ପରେ ଶୁଖୁଲା ପାଗରେ ଜଉପୋକର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ଯଥେଷ୍ଟା। ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶୋଷଣ ପ୍ରଜାତିର କୀଟ ଭାବେ ଗଛରୁ ରସ ଶୋଷି ଖାଏ । ଫଳରେ ଫସଲ ବୃଦ୍ଧି ବାଧାପାଏ । ମଧୁକଣିକା କ୍ଷରଣ ଦ୍ଵାରା ମଧ୍ୟ କଳାଫିମ୍ପି ଆକ୍ରମଣ କରେ ଓ ଆଲୋକ ବିଶେଷଣ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ ।
ତଳିଘରା ରୋଗ :
ଏହି ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବରେ ଚାରା ନଷ୍ଟ ହୁଏ । ତଳି ଘରାରେ ଉକ୍ତ ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ଅଧିକ । ଚାରାଗୁଡ଼ିକ ପଟି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । କାଣ୍ଡର ୨/୩ ସେ.ମି. (ମାଟିତଳୁ)ରେ ଦାଗ ହୋଇଥାଏ, ତାର ସଦୃଶ କାଣ୍ଡ ହୋଇଯାଏ ।
ଅଲଟରନାରିଆ ପତ୍ର ଦାଗ :
ଗଛର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବସ୍ଥାରେ ଏହି ରୋଗର ସମ୍ମାବନା ଥାଏ । ଚାରା ଅବସ୍ଥାରେ କାଣ୍ଡଜୋର ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ଗଛର ଉଚ୍ଚତା କମିଯାଏ । ମୁଖ୍ୟ ଫସଲରେ ପତ୍ରର ତଳଭାଗରେ ଏହି ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଗୋଲାକାର ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ପଡ଼ିଯାଏ ଓ ଝଡ଼ିପଡ଼େ । ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ତାପମାତ୍ରା ୨୫୦ ସେ.ମି.ରୁ ୩୦୦ସେ.ମି. ଥିବା ସମୟରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅଧିକ ।
ବୀଜାଣୁ ଜନିତ ପଚାରୋଗ
ଫୁଲକୋବିରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅଧିକ । ଚାରା ଅବସ୍ଥାରେ ଗଛର ତଳଭାଗରେ ଥିବା ପତ୍ର ଝଡ଼ିଯାଏ ଓ ଗଛ ମରିଯାଏ । ବଢ଼ନ୍ତା ଗଛରେ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ପଡ଼ିଯାଏ ଓ ପତ୍ର ବାହାର ଆଡୁ ପଚି ପଚି ଯାଏ । କୋବିର ହେଉ ବା ଯାହା ଆମେ ଖାଉ ତାହା ହୋଇପାରେ ନାହିଁ ।
ତଳିଘରା/ ଚାରା ଅବସ୍ଥା :
ମାଟିରୁ ୧୦ ସେ.ମି. ଉପରକୁ ସବୁବେଳେ ତଳିଘରା ବା ନର୍ସରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଓ ଉପଯୁକ୍ତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ, ଯଦ୍ୱାରା ତଳିଘରା ରୋଗର ପ୍ରଭାବକୁ କମାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ ।
ମୁଖ୍ୟ ଫସଲ ଜମିରେ ଗଛରୁ ଗଛ ଦୂରତା ୬୦ x ୫୦ ସେମି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସଂଗୃହିତ - ଭୁବନାନନ୍ଦ ଅଧିକାରୀ, କୀଟତତ୍ତ୍ୱ ବିଭାଗ, ଓୟୁଏଟି, ଭୁବନେଶ୍ଵର,
Last Modified : 1/26/2020