ଧାନ ଫସଲରେ ରୋଗପୋକ ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବରୁ ଧାନ ଅମଳ ଶତକଡ଼ା ୩୦ ଭାଗ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ । ଏନେଇ ଚାଷୀ ରୋଗପୋକର ଉପଯୁକ୍ତ ଚିହ୍ନଟ କରି ନିରାକରଣ କରିବା ଦରକାର ।
ଧାନ ଫସଲର ମୁଖ୍ୟ ରୋଗ:
ମହିଷା, ପତାଚ୍ଛଦ ପୋଡ଼ା ରୋଗ, ପତ୍ରାଚ୍ଛଦ ସଢ଼ା, ସାହାରା ପତ୍ରଚିତା ଜୋରାଗ ଅନ୍ୟତମ ।
ମହିଷା ରୋଗ:
ଏହି ରୋଗରେ ପ୍ରଥମେ ପତ୍ରରେ ଛୋଟ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗର ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ଜୋରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆଖୁ ଆକୃତିର ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଦାଗ ଗୁଡ଼ିକର ମଝି ଅଂଶ ଫିକା ପାଉଁଶିଆ ଓ କଡ଼ଗୁଡ଼ିକ ଗାଢ଼ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗର ଦେଖାଯାଏ । ଫଳରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ପତ୍ର ଶୁଖିଯାଏ । ଫୁଲ ଆସିବା ପରେ ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇ କେଣ୍ଡା ମୂଳ ଗଣ୍ଠିରେ ଗାଢ଼ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ହୋଇ କଳା ପଡ଼ିଯାଏ । କେଣ୍ଡାଟି ଗଣ୍ଠିରୁ ଭାଙ୍ଗିପଡ଼େ ଓ କେଣ୍ଡାରେ ଥିବା ଧାନ ଗୁଡ଼ିକ ଅଗାଡ଼ି ହୋଇଯାଏ ।
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ :
ରୋଗ ସହଣୀ ବିହନ କିସମ ବିହନ ଯେପରିକି ଲଲାଟ, ଭୁବନ, ପ୍ରତାପ, ସୁରେନ୍ଦ୍ର, ଭୋଇ, ଗୌରୀ ମହାନଦୀ ଆଦି ଚାଷ କରନ୍ତୁ ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ବିହନ ବିଶୋଧନ କରନ୍ତୁ ।
ସାଧାରଣତଃ ଏହା ଖରିଫ ଧାନ ଫସଲକୁ ପିଲ ଦେବା ପରଠାରୁ ଥୋଡ଼ ଆସିବା ମଧ୍ୟରେ ସଂକ୍ରମଣ କରିଥାଏ । ପ୍ରଥମେ ଗଛର ପତ୍ର ମୂଳରେ ଧୁସର ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ଏକ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । କ୍ରମେ ଏହା ଆକାରରେ ବୃଦ୍ଧିପାଏ ଓ ଦାଗର ପାର୍ଶ୍ବଗୁଡ଼ିକ ଆବଡ଼ାଖାବଡ଼ା ହୋଇ ଗାଢ଼ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ପଡ଼ିଯାଏ । ଦାଗ ଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଭାଗ ଧୂସର ରଙ୍ଗର ହୋଇଥାଏ । ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ଅଧିକ ହେଲେ ଏହି ଚିହ୍ନ ପତ୍ରକୁ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥାଏ ଓ ପତ୍ରରେ ବୋଡ଼ା ସାପ ଜାତି ପରି ଚିହ୍ନ ମାନ ବ୍ୟାପିଯାଏ । ରୋଗ ପୁରୁଣା ହେଲେ ବାହାର ପଟର ପତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଧିରେ ଧିରେ ଶୁଖି ତଳକୁ ଖସିଯାଏ ଓ ପତ୍ର ଆଚ୍ଛଦର ଧାର ଗୁଡ଼ିକରେ ସୋରିଷ ଆକୃତିର ଧଳା ରଙ୍ଗର କବକ ବୀଜ (ସ୍ଲେରୋସିଆ) ଗୁଡ଼ିକ ହାଲକା ଭାବେ ଲାଖି ରହିଥାଏ । ଏହି ସ୍ଲେରୋସିଆ ଗୁଡ଼ିକ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହୋଇଯାଏ ।
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ :
ରୋଗ ସହଣୀ କିସମ ଯଥା ସୁରେନ୍ଦ୍ର, ଲଲାଟ, ପ୍ରାଚୀ, ଗଜପତି, ଭୋଇ ଓ ମହାନଦୀ ଆଦି ବିହନ ବୁଣନ୍ତୁ । ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସାର ଆବଶ୍ୟକ ମୂତାବକ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ।
ଗଛର ପତ୍ରମୂଳରେ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗର ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ପରେ ଏହି ଚିହ୍ନର ଆକାର ବୃଦ୍ଧିପାଏ ଓ ପୁରାପୁରି ପତ୍ର ଆଚ୍ଛାଦଟିକୁ ବ୍ୟାପିଯାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛର ଥୋଡ଼ପତ୍ର ଭିତରୁ କେଣ୍ଡାଟି ବାହାରି ପାରେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଆଂଶିକ ବାହାରି ରହିଥାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ କେଣ୍ଡାଟିର ଧାନଗୁଡ଼ିକ ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ପଡ଼ିଯାଏ ଓ ଅଗାଡ଼ି ହୋଇଯାଏ ।
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ :
ରୋଗ ସହଣୀ କିସମ ଯେମିତିକି ସୁରେନ୍ଦ୍ର, ଗଜପତି, ଖାରବେଳ, ରାମଚଣ୍ଡୀ, ମହାନଦୀ ଓ ଇନ୍ଦ୍ରାବତୀ ପ୍ରଭୃତି ଚାଷ କରନ୍ତୁ । ବିଲରୁ ନଡ଼ା ମୂଳ ଗୁଡ଼ିକ ପୋଡ଼ି ନଷ୍ଟ କରି ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଆଧାର - ଦୈନିକ ପ୍ରମେୟ
Last Modified : 3/3/2020