অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା ପରିମାପ - ୨

ତେନ୍ତୁଳୀ (ମଞ୍ଜି ସହ)

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୩.୦

୩.୧-୫.୦

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୮.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୮.୧-୨୦.୦

୨୦.୧-୨୨.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ପଡସ୍‌ (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୩.୦

ମଞ୍ଛି ସାମଗ୍ରୀ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩୧-୩୫

୩୬-୪୦

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ସମାନତା

ଅଧିକ ସମାନତା

ଅଳ୍ପ ଅଧିକ ସମାନତା

କମ ସମାନତା

ବିଲାତି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗ୍ରେଡ ପଦବୀ ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ

ବିଲାତିଗୁଡିକ ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ। ସେଗୁଡିକ ସତେଜ ଏବଂ ଆକାର, ଆକୃତି ଏବଂ ଗଠନରେ ଭିନ୍ନ ଜାତିର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେଗୁଡିକ କୌଣସି ଅଂଶ ସବୁଜ କିମ୍ୱା ସେଥିରେ ଅନ୍ୟ ଦାଗ ରହିବା ଚଳିବ ନାହିଁ। ଅତି ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ରହିପାରେ, ତେବେ ବିୟାଲରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ପାରେ, ଏହା ଉତ୍ପାଦାନ, ଏହାର ଗୁଣମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ସାଧାରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ।

ବିଲାତି ଭଲ ଗୁଣମାନର ହେବ।
ସେଗୁଡିକ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ଭାବରେ ଫର୍ମ୍‌ 
ସତେଜ ଏବଂ ଆକାର, ଆକୃତି ଏବଂ ଗଠନରେ ଭିନ୍ନ ଜାତିର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ହେବାକୁ ହେବ। ସେଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତ ଫାଟମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ହେବ ଏବଂ କୌଣସି ସବୁଜ ଅଂଶ ରହିଲେ ଚଳିବ ନାହିଁ। ନିମ୍ନୋକ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ ଚଳିବ ଯାହା ଉତ୍ପାଦିତ ଉତ୍ପାଦର ସାଧାରଣ ରୂପ, ଗୁଣମାନ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣର ଗୁଣମାନ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜର ଉପସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ: ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ ଚଳିବ ଯାହା ଉତ୍ପାଦିତ ଉତ୍ପାଦର ସାଧାରଣ ରୂପ, ଗୁଣମାନ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣର ଗୁଣମାନ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜର ଉପସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ।

  • ଆକୃତି ଏବଂ ଗଠନରେ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ;
  • ରଙ୍ଗରେ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ;
  • ତ୍ୱକରେ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ;
  • ଅତି ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ;
    “ରିବ୍ଡ” ବିଲାତି ଦେଖାଇପାରେ :
  • ୧ ସେମିର କମ ଦୈର୍ଘ ସୁସ୍ଥ ଫାଟ;
  • କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଫୁଳା ଅଂଶ ରହିବ ନାହିଁ;
  • ଛୋଟ ଅଣ-ଲିଗ୍ରିଟେଡ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦାଗ;
  • ୧ ବର୍ଗ.ସେମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଳା ଦାଗ;
  • ଏକରୁ ଅଧିକ କଟା ଦାଗ ନୁହେଁ;
  • ୧ ବର୍ଗ.ସେମିରୁ କମ ଅଣ-ଲିଗ୍ରିଟେଡ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦାଗ କିମ୍ୱା ଫଳର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟାସର ୨/୩ ଅଂଶରୁ କମ କଟା ଦାଗ।

ବିଲାତି ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ଭାବରେ ଫର୍ମ୍‌ ଫ୍ରେଶ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ହେବାକୁ ହେବ (ତେବେ କ୍ଲାସ I ର ତୁଳନାରେ କମ ଫାର୍ମ ହେବାକୁ ହେବ) ଏବଂ ଖରାଫା ଫାଟ ଥିବା ଚଳିବ ନାହିଁ। ନିମ୍ନୋକ୍ତ ତ୍ରୁଟିର ଅନୁମୋଦନ ଦିଆ ହୋଇପାରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ବିଲାତିର ମାନ, ଗୁଣମାନ ବଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ଉପସ୍ଥାପନାର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବଜାୟ ରହିଛି ।

  • ଆକାର, ଗଠନ ଏବଂ ରଙ୍ଗର ଦାଗ;
  • ତ୍ୱକରେ ସମସ୍ୟା କିମ୍ୱା ଦାଗ, ଫଳକୁ ସେପରି ପ୍ରଭାବିତ କରେ ନାହିଁ;
  • ୩ ସେମିର କମ ଦୀର୍ଘ ସୁସ୍ଥ ଫାଟ।
    “ରିବ୍ଡ” ବିଲାତି ଦେଖାଇପାରେ:
  • ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସ୍ପିଟେରବେନ୍ସ କିନ୍ତୁ ମିସାଇଲ୍‌ ଛଡ଼ା;
  • ଏକ ନାଭି;
  • ନାବାଲିଙ୍ଗ ଲିଗ୍ନେଟେଡ୍ ୨ବର୍ଗ.ସେମିର କମ ନାହିଁ;
  • ଲମ୍ୱା ଆକରରେ ସୁକ୍ଷ୍ମ ଫୁଲର ଦାଗ।

ଆକାର ବିଷୟରେ ବିଧାନ: ନିରକ୍ଷୀୟ ବିଭାଗର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟାସ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୁଏ

ଆକାର କୋଡ୍

ଡାଇମିଟର୍‌ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ ରେ)

 

ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର

୩୦-୪୬

 

ଛୋଟ

୪୭-୬୬

 

ବଡ

୬୭-୧୦୧

 

ବହୁତ ବଡ

୧୦୨ ଏବଂ ଉପରେ

 

ରାଜମା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୬୦

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୩.୦

୩.୧-୬.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ୱିଭେବଡୀ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୪.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୪.୧-୧୦.୦

୧୦.୧-୧୫.୦

ଚମକ

ସାଧାରଣ

ମଧ୍ୟମ

ଦୁର୍ବଳ

ରାଗି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୨.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୨.୧-୧୩.୦

୧୩.୧-୧୪.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୭୫

୦.୭୬- ୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୪.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ, ବୀଭସ୍ୟ, ଅପବିତ୍ର ଏବଂ ଶୋଷିତ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩.୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୨-୬.୩

୬.୪-୯.୫

ମୋଟ ଆଶ

୬.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୬.୧-୭.୦

୭.୧-୮.୦

ବର୍ବଟ୍ଟି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୧୦.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧୦.୧-୧୨.୦

୧୨.୧-୧୬.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୧୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୧୧-୦.୬୦

୦.୬୧-୧.୦

ଅନ୍ୟ ଇଡିବିଲେ ମଞ୍ଜି (% ଓଜନ ଦ୍ୱାରା)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୨.୦

୨.୧-୪.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ଶସ୍ୟ ଏବଂ ୱିଭେବଡୀ ଶସ୍ୟ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୩.୬-୮.୦

୮.୧-୧୫.୦

ବାସମତି ଚାଉଳ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ଗ୍ରେଡ ପଦ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ବାହାରର ଉପାଦାନ ଜୈବ ଏବଂ ଅଜୈବ

୦.୨୦

୦.୫୦

୦.୬୫

ଭଙ୍ଗା / ଖଣ୍ଡ / କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ, ବର୍ଣହୀନ ଏବଂ ଖଡ଼ିମୟ ଶସ୍ୟ

୭.୭

୧୨.୮

୧୭.୦

ଚାଉଳର ଅନ୍ୟ ଜାତି

୫.୦

୧୦.୦

୧୫.୦

ଲାଲି ଡୋରାକାଣ୍ଟା / ଲାଲି ଦାନା ଏବଂ ସବୁଜ ଶସ୍ୟ /ଧାନ ଶସ୍ୟ

୪.୦

୬.୭

୯.୩

ଆର୍ଦ୍ରତା

୧୩.୦

୧୪.୦

୧୪.୦

କୁସୁମ ମଞ୍ଜି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୬.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୬.୧-୬.୫

୬.୬-୭.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୮-୨.୦

୨.୧-୪.୦

କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ, ଅପୁଷ୍ଠ ଏବଂ ଅପୂର୍ଣ୍ଣଙ୍ଗ ମଞ୍ଜି (ଓଜନର % ଅନୁଯାୟୀ)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୪.୦

ତେଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୩୨.୦ ରୁ ଅଧିକ

୩୦.୦-୩୨.୦

୨୮.୦-୩୦.୦

ରାଶି ମଞ୍ଜି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଆର୍ଦ୍ରତା (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୫.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୬.୦

୬.୧-୭.୦

ବାହାରର ଦ୍ରବ୍ୟ (ଓଜନ ଅନୁଯାୟୀ %)

୦.୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୦.୬-୧.୦

୧.୧-୨.୦

ଅପବିତ୍ର, ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ, ମୃତ, ଜୀବାଣୁ, କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ ଏବଂ ବିକୃତ ମଞ୍ଜି (% ଦ୍ୱାରା ଓଜନ)

୧.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୧.୧-୨.୦

୨.୧-୩.୦

ଅନ୍ୟ ଜାତିର ମିଶ୍ରଣ (ଓଜନର % ଅନୁଯାୟୀ) ଗୁଣମାନ

୫.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

୫.୧-୧୦.୦

୧୦.୧-୧୫.୦

ନାସପାତି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

1.ଶୂନ୍ୟ

2.ଗୋଡ଼ିମୁକ୍ତ

  1. ମୋଟ ତଳର ୧ ବର୍ଗ ସେମି ଅତିକ୍ରମ ନ କରିବାର ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ
  2. କୌଣସି ଘୁଣା ନାହିଁ

1.ମୋଟ ତଳର ୨ ବର୍ଗ ସେମି ଅତିକ୍ରମ ନ କରି ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ

2.ଶିଶିରମୁକ୍ତ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଛୋଟ କମଳାଲେମ୍ବୁ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

  1. ଆକାର ଏବଂ ଗଠନରେ ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ
  2. ରଙ୍ଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ

1.ଆକାର ଏବଂ ଗଠନରେ ୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ

2.ରଙ୍ଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ

ବ୍ୟସରେଖା

୬୫ ମିମିରୁ ଅଧିକ

୫୫-୬୫(ଏମ.ଏମ.)

୫୦-୫୫(ଏମ.ଏମ.)

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ସପେଟା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

ତ୍ୱକରେ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୨% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ (ଯେପରି ଆମ୍ପୁଡିବାର ଦାଗ, କ୍ଷତ, ଆମ୍ପୁଡିବା ଏବଂ କଳା ଦାଗ)

ତ୍ୱକରେ ଦାଗ ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୫% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ (ଯେପରି ଆମ୍ପୁଡିବାର ଦାଗ, କ୍ଷତ ଏବଂ କଳାଦାଗ)।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଖରଭୁଜ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

1.ଫାଟ ଏବଂ ଆଘାତ ମୁକ୍ତ

2.ବୃଦ୍ଧିର ସମୟରେ ମାଟିର ସଂମ୍ପର୍ଶରେ ଥିବା ଅଂଶର ଫ୍ୟାକାଶ ରଙ୍ଗ ଭଳି ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ।

3.ଘଷା ଲାଗିବା କିମ୍ୱା ହ୍ୟାଣ୍ଡଲିଂର କାରଣରେ ତ୍ୱକରେ ସାମାନ୍ୟ କଳା ଦାଗ

4. ବେଣ୍ଟର ଆଖପାଖରେ ସାମାନ୍ୟ ଫାଟ ଯାହାର ଦୈର୍ଘ ୨ ସେମିରୁ କମ ଏବଂ ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚେ ନାହିଁ।

  1. ଆକୃତିର ଦାଗ
  2. ରଙ୍ଗର ଦାଗ (ଫଳର ବୃଦ୍ଧିର ସମୟରେ ମାଟିର ସଂମ୍ପର୍ଶରେ ଥିବା ଅଂଶର ଛଳର ହେବାର ଦାଗ ବୋଲି ଗଣ୍ୟ କରା ହୁଏ ନାହିଁ)
  3. ସାମାନ୍ୟ ଆଘାତ
  4. ସାମାନ୍ୟ ଫାଟ କିମ୍ୱା ଗଭୀର ଭାବରେ ଆମ୍ପୁଡ଼ିବା

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଅଙ୍ଗୁର

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

  1. କିଛି ନୁହେଁ
  2. ଗଛଗୁଡିକ ଭିନ୍ନ ଆକୃତିର, ଗଠନର ଏବଂ ରଙ୍ଗର ଗତାନୁଗତିକ ହେବାକୁ ହେବ ଏବଂ କୌଣସି ଦାଗ ରହିବ ନାହିଁ। ଫଳଗୁଡିକ ଦୃଢ, ଦୃଢଭାବରେ ବୃନ୍ତତରେ ସଂଯୁକ୍ତ, ସମାନ ଭାବରେ ବୃନ୍ତ ବରାବର ବ୍ୟବଧାନ ଯୁକ୍ତ ଏବଂ କୋଡ଼ି ଦୃଶ୍ୟତ ଅକ୍ଷୁଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ
  3. ଫଳଗୁଡିକ ଦୃଢ, ଦୃଢଭାବରେ ବୃନ୍ତ୍ରରେ ଏବଂ କଡ଼ ଯେତେ ସମ୍ଭବ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିବାକୁ ହେବ। ଯଦିଓ ସେଗୁଡିକ ବ୍ୟପ୍ତି-୧-ର କମ ସମାନ ଭାବରେ ବୃନ୍ତ ବରାବର ବ୍ୟବଧାନଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ।
  4. ଆକୃତିରେ ସମସ୍ୟାର ଦାଗ।
  5. ଏକ ରଙ୍ଗରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ।

1. ଫଳଗୁଡିକ ଯଥେଷ୍ଠ ଦୃଢ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟପ୍ତ ସଂଯୋଗ ରହିବ। ଯଦିଓ ସେଗୁଡିକନ ବ୍ୟାପ୍ତି-୨-ରେ କମ ସମାନ ଭାବରେ ବୃନ୍ତ ବରାବର ବ୍ୟବଧାନଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ।

2.  ଆକୃତିରେ ଦାଗ,

3. ରଙ୍ଗରେ ଦାଗ,

4.  ଖରାରେ ସାମାନ୍ୟ ଝଳସିଯିବାର କେବଳ ତ୍ୱକ ପ୍ରଭାବିତ

5. ଅଳ୍ପ ଦାଗ

6. ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଲିଚୁ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

  1. କିଛି ନୁହେଁ
  2. ଲିଚୁଗୁଡିକ ଦୃଢ, ଦୃଢଭାବରେ ବୃତ୍ତାନ୍ତ ସଂଯୁକ୍ତ, ସମାନ ଭାବରେ ବୃତନ୍ତ ବରାବର ଭାବରେ ବ୍ୟବଧାନଯୁକ୍ତ ଏବଂ କୋଡ଼ି ଦୃଶ୍ୟତ ଅକ୍ଷୁଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ
  3. ଲିଚୁଗୁଡିକ ଦୃଢ, ଦୃଢଭାବରେ ବୃନ୍ତତରେ ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଯେତେ ସମ୍ଭବ କଡ଼ ଅକ୍ଷୁଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  4. ଏକ ଆକାରରେ ସାମାନ୍ୟ ତୃଟିଯୁକ୍ତ ରହିବ।
  5. ରଙ୍ଗରେ ସମସ୍ୟାରେ ଦାଗ।
  6. ତ୍ୱକରେ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ
  7. ଏଗୁଡିକ ମୋଟ ପରିମାଣ ୦.୨୫ ବର୍ଗ ସେମି ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ।
  8. ଲିଚୁଗୁଡିକ ଯଥେଷ୍ଠ ଦୃଢ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକ। ଯଦିଓ ସେଗୁଡିକନ ବ୍ୟାପ୍ତି-୨-ରେ କମ ସମାନ ଭାବରେ ବୃନ୍ତ ବରାବର ବ୍ୟବଧାନଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ।
  9. ଆକୃତି ଦାଗରେ ତୃଟି,
  10. ରଙ୍ଗ ଦାଗରେ ତୃଟି,
  11. ତ୍ୱକରେ କଳା ଦାଗ, ମୋଟ ପରିମାଣରେ ୦.୫ ବର୍ଗ ସେମି ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଡାଳିମ୍ବ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

ଖାଲି

  1. ତ୍ୱକରେ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ (ଯେପରି ଆମ୍ପୁଡ଼ିବାର ଦାଗ, କ୍ଷତ, ଆମ୍ପୁଡ଼ିବା ଏବଂ କଳା ଦାଗ)।
  2. ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୫% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ।

ତ୍ୱକରେ ଦାଗ (ଆମ୍ପୁଡ଼ିବାର ଦାଗ, କ୍ଷତ, ଆମ୍ପୁଡିବା ଏବଂ କଳା ଦାଗ) ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୧୦% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ

ଓଜନ

ଜାତି- (ଭାଗଭ)

୪୦୦ ଗ୍ରାମର ଉପରେ

୩୦୦- ୪୦୦ ଗ୍ରାମ

୨୫୦-୩୦୦ ଗ୍ରାମ

ଜାତି- (ଗଣେଷ)

୪୦୦ ଗ୍ରାମର ଉପରେ

୪୦୦ ଗ୍ରାମର ଉପରେ

୨୫୦-୩୦୦ ଗ୍ରାମ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

କଦଳୀ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

  1. କଦଳୀଗୁଡିକ ଦୃଢ ଭାବରେ ବୃନ୍ତତେ ସଂଯୁକ୍ତ ରହିବ
  2. ସମାନ ଭାବରେ ବୃନ୍ତ ବରାବର ବ୍ୟବଧାନଯୁକ୍ତ ହେବ

1. ୧.ଘର୍ଷଣ କିମ୍ୱା ଅନ୍ୟ ଅକୃତିମ ତୃଟିର କାରଣରେ ମୋଟ ତଳର ୨ ବର୍ଗ ସେମି ଅତିକ୍ରମ ନ କରି ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ।

2. ଦାଗଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତ ଫଳର ଶାସକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ

1.ଉତ୍ପାଦର ଆକାରରେ କିମ୍ୱା ରଙ୍ଗରେ ଦାଗ କାରଣରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ଥାଏ।

2.ଆମ୍ପୁଡ଼ିବା, ଘା, ଘର୍ଷଣ, ଦାଗ କିମ୍ୱା ଅନ୍ୟ କାରଣରେ ମୋଟ ତେଳର ୪ ବର୍ଗ ସେମି ଆତିକ୍ରମ ନ କରି ତ୍ୱକରେ ଦାଗ।

3.ଦାଗଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତ ଫଳର ଶାସକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ପ୍ଲମ୍

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

1.ଦାଗ ମୁକ୍ତ

2.ଦୃଢ ଶାସ ଜାତ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟତ ପୁଷ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଆବୃତ

  1. ଲମ୍ୱା ଆକାରରେ ତ୍ୱକର ଦାଗ ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ ଫଳରେ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟାସର ତିନୋଟି ଭାଗର ଏକ ଅଂଶ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ।
  2. ଅନ୍ୟ ତ୍ୱକର ଦାଗ ଯାହାର ମୋଟ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମଗ୍ର ତଳର ୫% କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ ।
  3. ମୂଳ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ କିମ୍ୱା ଅନୁପସ୍ଥିତ ହୋଇପାରେ, ଯାହାର ପରିଣାମ ଫଳରେ ସଡ଼ିଯିବାର କୌଣସି ବିପଦ ନାହିଁ

1.ମିଠାଆଳୁ ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବଜାଇ ରଖିବା ଆକାରରେ, ଗଠନ ଏବଂ ରଙ୍ଗର ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

2.ତ୍ୱକରେ ଦାଗ ଫଳରେ ବାହାରେ ଚେହେରା କ୍ଷତିସାଧାରଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ନୁହେଁ କିମ୍ୱା ଏହାର ଅନୁମୋଦିତ ରଖିବାର ଗୁଣମାନ ମୋଟ ତଳର ୧୦% ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ପୀଚ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକର ଦାଗ ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୨% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ (ଯେପରି ଆମ୍ପୁଡି‌ବାର ଦାଗ, କ୍ଷତ, ଆମ୍ପୁଡିବା ଏବଂ କଳା ଦାଗ)। ଗଣଣା ଅନୁସାରେ ୪୦% ପୀଚର ତଳର ୧/୪ ଅଂଶର କମର ଲାଳଚା, ଗୋଳାପୀ କିମ୍ୱା ଲାଲି ହେଲେ ଚଳିବ ନାହିଁ।

  1. ଆକୃତି ଏବଂ ରଙ୍ଗରେ ତୃଟି
  2. ତ୍ୱକରେ ତୃଟି (ଅର୍ଥାତ ସ୍କ୍ୟାଚ, ଦାଗ, ସ୍କ୍ରାପ ଦାଗ ଏବଂ ଦାଗ) ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ମୋଟ ୫% ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ଗଣଣା ଅନୁସାରେ ୨.୩୦% ପୀଚର ତଳର ୧/୪ ଅଂଶର କମର ଲାଳଚା, ଗୋଳାପୀ କିମ୍ୱା ଲାଲି ହେଲେ ଚଳିବ ନାହିଁ।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଆମ୍ୱ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

ସାମାନ୍ୟ ଅନୁୟମିତ ଆକୃତି ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁମୋଦିତ

1.  ଘର୍ଷଣର କାରଣରେ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକର କ୍ଷତି ଯାହା ମୋଟ ତେଳର ୨% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ ।

2.  ଅନୁୟମିତ ଆକୃତି-୫%।

  1. ଘର୍ଷଣର କାରଣରେ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକର କ୍ଷତି ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୪% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ
  2. ଅନିୟମିତ ଆକୃତି- ୧୦%. .

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ମିଠା କମଳା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

1.  ଆକାରର ଏବଂ ଗଠନର ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ

2.  ରଙ୍ଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକର ଦାଗ

1.  ଆକାର ଏବଂ ଗଠନରେ ୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ

2.  ରଙ୍ଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାଣ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ। .

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଆତ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ ଯାହା ମୋଟ ତେଳର ୨% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ (ଦାଗ, କ୍ଷତ, ସାନସ୍ପଟ)

ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକ ଦାଗ ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୫% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ (ଦାଗ, କ୍ଷତ, ଆମ୍ପୁଡ଼ି, ଆମ୍ପୁଡ଼ିବାର ଦାଗ, ସାନସ୍ପଟ୍‌)।

1.ଛୋଟ ତଳଦେଶରେ ଦାଗ, ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଭାବରେ ଫଳର ସଂରକ୍ଷଣ କିମ୍ୱା ଉପସ୍ଥିତିର କ୍ଷତିସାଧନ କରି ପାରିବେ ନାହିଁ ।

2.ତ୍ୱକରେ ଦାଗ ଯାହା ମୋଟ ତଳରେ ୧୦% କୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ (ଯେପରି ଆମ୍ପୁଡିବାର ଦାଗ, କ୍ଷତ, ଆମ୍ପୁଡ଼ିବାର ଦାଗ ଏବଂ କଳା ଦାଗ)।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ତରଭୁଜ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

  1. ବୃଦ୍ଧିର ସମୟରେ ମାଟିର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଥିବା ଅଂଶର ଫ୍ୟାକାଶ ରଙ୍ଗର ଭଳି ସାମାନ୍ୟ ଦାଗ।
  2. ମୂଳର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫ ସେମି ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ

1. ଗଛର ଆବରଣର ରଙ୍ଗରେ ତୃଟି।

2. ସାମାନ୍ୟ ଆଘାତ

3. କ୍ରାକ୍‌ସ୍‌ ଏବଂ ବୁସିସ୍‌।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଲେମ୍ବୁ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

  1. କିଛି ନୁହେଁ
  2. ଯେକୌଣସି ଦାଗ ଏବଂ ବିବର୍ଣ୍ଣତା ମୁକ୍ତ

1. ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ଆକାରରେ କିମ୍ୱା ବୃଦ୍ଧିରେ ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।

2. ରଙ୍ଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ।

  1. ସାମାନ୍ୟ ତୃଟି ଆକାରରେ କିମ୍ୱା ବୃଦ୍ଧିରେ ୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।
  2. ରଙ୍ଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ୪% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକରେ ଦାଗ।

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ : ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ପାଣିକଖାରୁ

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

ତଳର ୧/୧୦ ଅଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଙ୍ଗର ଦାଗ; ଘଷା ଲାହଗିବା ଏବଂ ହଲେବା କାରଣରେ ସାମାନ୍ୟ କ୍ଷତି ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୧୦ ଶତାଂଶ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ। ତୃଟିଗୁଡିକ ଶାଁସକକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ କରିବ ନାହିଁ

ତଳର ୧/୨୦ ଅଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଙ୍ଗର ଦାଗ; -ଘଷା ଲାହଗିବା ଏବଂ ହଲେବା କାରଣରେ ସାମାନ୍ୟ କ୍ଷତି ଯାହା ମୋଟ ତଳର ୨୦ ଶତାଂଶ ଅତିକ୍ରମ କରେ ନାହିଁ। ତୃଟିଗୁଡିକ ଶାଁସକକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ କରିବ ନାହିଁ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

କଲରା

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକର ତୃଟି (ଆମ୍ପୁଡିବା, କ୍ଷତଚିହ୍ନ, ଘଷିବା ଦାଗ ଏବଂ କଳଙ୍କ) ପୃଷ୍ଠତଳର ୨% ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ତୃଟିଗୁଡିକ ଶାଁସକକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ କରିବ ନାହିଁ

ସାମାନ୍ୟ ତ୍ୱକର ତୃଟି (ଆମ୍ପୁଡିବା, କ୍ଷତଚିହ୍ନ, ଘଷିବା ଦାଗ ଏବଂ କଳଙ୍କ) ପୃଷ୍ଠତଳର ୪% ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ତୃଟିଗୁଡିକ ଶାଁସକକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ଥ କରିବ ନାହିଁ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

କାକୁଡ଼ି

କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର୍‌

ବ୍ୟବସାୟଯୋଗ୍ୟ ପରିମାପଗୁଡିକ

ପରିସର-I

ପରିସର-II

ପରିସର-III

ଗୁଣବତ୍ତା

ଉଚ୍ଚତ୍ତର

ଅତି ଭଳ

ଭଲ

ରଙ୍ଗ, ଆକୃତି ଏବଂ ଆୟତନ (ଜାତିର ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ)

ଅଭିନ୍ନ

ପ୍ରାୟ- ଅଭିନ୍ନ

ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗଭାବରେ ଭିନ୍ନ

ଦାଗ ଅନୁମୋଦିତ

କିଛିନୁହେଁ

ଘଷାଲାଗିବା ଏବଂ ଘଣ୍ଟାଘଣ୍ଟିର ଫଳରେ ସୃଷ୍ଠ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ମୋଟ ପୃଷ୍ଠତଳର ୫ ଶତାଂଶ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ତୃଟିଗୁଡିକ ଶାଁସକୁ କ୍ଷତି କରେ ନାହିଁ

ଘଷାଲାଗିବା ଏବଂ ଘଣ୍ଟାଘଣ୍ଟିର ଫଳରେ ସୃଷ୍ଠ କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ମୋଟ ପୃଷ୍ଠତଳର ୧୦ ଶତାଂଶ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ। ତୃଟିଗୁଡିକ ଶାଁସକୁ କ୍ଷତି କରେ ନାହିଁ

ବ୍ୟାପ୍ତି ସହନଶୀଳ

୫% ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୨’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

୧୦ % ଫଳ ବ୍ୟାପ୍ତି –‘୩’-ର ମଧ୍ୟରେ ପଢିଛି

ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହ ୧୫% ଫଳ

ଆଧାର - କୃଷି ବିଭାଗ, ସହଯୋଗ ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ,କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର

Last Modified : 1/26/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate