ମୁଖ୍ୟତଃ ପନିପରିବା ଚାଷ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଚାରାକୁ ତଳିପଟିରେ ଉତ୍ପାଦନ କରି ତା'କୁ ନେଇ ଜମିରେ ଲଗାଯାଇଥାଏ । ଭଲ ଫସଲ ବା ଭଲ ଅମଳ ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତାର ଚାରା ଦରକାର । ଚାରା ଦୁର୍ବଳ ବା ରୋଗିଣା ହେଲେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବସ୍ଥାରେ ଗଛ ରୁଗଣ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଭଲ ଅମଳ ଦିଏନାହିଁ ।
ତଳିପେରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ତଳିପଟି ପାଇଁ ଦୋରସା ମାଟି ସବୁଠାରୁ ଭଲ । ମାଟି ଅଧିକ ବାଲିଆ ହୋଇଥିଲେ, ସେଥିରେ ଅଧିକ ଶଢ଼ା ଗୋବର ଖତ ମିଶେଇବାକୁ ପଡ଼େ । ମାଟି ଅଧିକ ଚିକିଟା ହୋଇଥିଲେ ସେଥିରେ କିଛି ବାଲିଆମାଟି ମିଶେଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ପଥୁରିଆ ଏବଂ ନିରସା ମାଟିରେ ତଳି ଭଲ ବଢ଼େ ନାହିଁ । ତଳି ପଟି ପାଇଁ ଟିକିଏ ଉଚ୍ଚା ତଥା ନିଗିଡ଼ା ଜମି ଭଲ ଏବଂ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଜଳସେଚନର ସୁବିଧା ଥିବା ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । କଥାରେ ଅଛି ‘ମଞ୍ଜି ଗୁଣେ ଗଛ, ଗଛକୁ ନେଇ ଫଳ' । ଉତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତାର ବିହନ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଅଧିକ ଅମଳ ମିଳେ ।
ତଳି ପଟି ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ମାଟିକୁ ଭଲ କରି ଖୋସାଇ, ଗୁଣ୍ଡ କରି ସେଥିରୁ ଗୋଡ଼ି, ପଥର, କାଠି କୁଟା, ଘାସ ବାହାର କରିଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଜମି ପତ୍ତନ ଠାରୁ ତଳିପଟିର ଉଚ୍ଚତା ୬ ରୁ ୧୦ ଇଞ୍ଚ ଅଧିକା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଗୋଟିଏ ତଳିପଟିର ଆକାର ଚଉଡ଼ାରେ ୩ ଫୁଟ୍ ଏବଂ ଲମ୍ବାରେ ୧୦ଫୁଟ୍ ହେଲେ ସେଥିରୁ ଘାସ ବାଛ ବା, ପାଣା ଦେବା ଇତ୍ୟାଦି କାମ ସହଜ ହୋଇଥାଏ । ତଳି ପଟି ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟରେ ପ୍ରତି ୩୦ ବର୍ଗଫୁଟ୍ (୧୦ଫୁଟ୍ ଓ ୩ଫୁଟ୍)ର ତଳିପଟିରେ ପ୍ରାୟ ୨୦କି.ଗ୍ରା (ଦୁଇ ଝୁଡ଼ି) ଶଢ଼ା ଗୋବର ଖଡ, ୟୁରିଆ। ୩୫ ଗ୍ରାମ୍, ସିଙ୍ଗଲ୍ ସୁପର୍ ଫସପେଟ୍ ୧୦୦ଗ୍ରାମ୍ ଏବଂ ମୁୟରେଟ୍ ଅଫ୍ ପଟାସ ୨୫ ଗ୍ରାମ୍ ଭଲ ଭାବେ ମାଟି ସହ ମିଶାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବିହନକୁ ବିଶୋଧକ ଔଷଧ ଦ୍ଵାରା ବିଶୋଧନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯଦ୍ଵାରା ମାଟିରେ ଥିବା ରୋଗ ଜୀବାଣୁ ହଠାତ୍ ମଞ୍ଜିକୁ କିମ୍ବା ଶିଶୁ ଗଛକୁ ଆକ୍ରମଣ କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧ କି.ଗ୍ରା ବିହନ ସହିତ, ୨ ଗ୍ରାମ୍ ବାଭିଷ୍ଟିନ୍ କିମ୍ବା ୩ ଗ୍ରାମ୍ କ୍ୟାପଟାନ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଟିଣ ଡବାରେ ଭର୍ତ୍ତି କରି ମୁହଁକୁ ବନ୍ଦ କରି ଭଲଭାବରେ ହଲାଇଦେଲେ ତାହା ମଞ୍ଜି ସହିତ ଗୋଳେଇ ହୋଇ ମିଶିଯାଏ ।
ତଳିପଟିକୁ ସମତୁଲ କରିସାରିବା ପରେ ଗୋଟିଏ କାଠିରେ ଚଉଡ଼ା ପଟେ ୬ ଇଞ୍ଚ ଅନ୍ତରରେ ସିଧା ସିଧା ଗାର ଟାଣିବା ଦରକାର । ଗାର ଟାଣିଲା ବେଳେ ଏହାର ଗଭୀରତା କେତେ ହେବ ତାହା ମଞ୍ଜିର ଆକାର ଅନୁସାରେ ସ୍ଥିର କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଯଥା :- ବଡ଼ ଆକାରର ମଞ୍ଜି (ବାଇଗଣ, ଟମାଟୋ, ଲଙ୍କା ଇତ୍ୟାଦି ) ପାଇଁ ଟିକିଏ ଅଧିକ (ପ୍ରାୟ ୨.୫ ସେ.ମି.) ଗଭୀର ଏବଂ କୋବି, ପିଆଜ ପରି ଛୋଟ ମଞ୍ଜି ପାଇଁ (ପ୍ରାୟ ୨ ସେ.ମି.) ଗଭୀରର ଗାର ଟାଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତଳିପଟିରେ ପିମ୍ପୁଡ଼ି କିମ୍ବା ଜନ୍ଦା ନ ଲାଗିବା ପାଇଁ ଏହାର ଚାରିପଟେ ଧାରରେ ମାଲାଅନ୍ କିମ୍ବା କେତ୍କାର ପାଇରଫସ୍ ଗୁଣ୍ଡ ବୁଣିଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବିହନ ବୁଣିସାରିବା ପରେ ତଳିପଟି ଉପରେ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ାକୁ ପତଳା ଭାବରେ ବିଛାଇଦେଲେ / ଘୋଡ଼ାଇଦେଲେ ମଞ୍ଜି ଉଷୁମ୍ ପାଇବା ସହ ମାଟିର ବତର ଠିକ୍ ରହିବ ।
ମଞ୍ଜି ଗଜା ହେବାର ୮-୧୦ ଦିନ ପରେ ଧାଡ଼ି ମଝିର ମାଟିକୁ ଖୁର୍ପି ସାହାଯ୍ୟରେ ଟିକେ ଖୋସାଇ ଘାସ ବାଛି ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଚାରା ଗଛ ୧୨ ଦିନର ହେଲେ ଝାଉଁଳା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧ ପାଇଁ ପ୍ରତି ୧ ଲିଟର ପାଣିରେ ୩ ଗ୍ରାମ୍ ହିସାବରେ କ୍ୟାପଟାନ୍ ଗୋଳାଇ ଗଛ ମୂଳକୁ ଓଦା କରିଦେବା ଉଚିତ୍ । ବାଇଗଣ ତଳି ୨୫ ରୁ ୩୦ ଦିନରେ ଲଙ୍କା ତଳି ୩୦ ରୁ ୪୦ ଦିନରେ ଏବଂ କୋବି ତଳି ୨୦ ରୁ ୨୫ ଦିନରେ ଜମିରେ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ହୋଇଯାଏ । ତେଣୁ ତଳିକୁ ବୁଢ଼ା ହେବାକୁ ନ ଦେଇ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ମୁଖ୍ୟ କିଆରିରେ ଲଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ତଳି ବା ଚାରା ଉପାଡ଼ିବା ସମୟରେ ମାଟିରେ ବତର ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ତେଣୁ ତା’ ପୂର୍ବଦିନ ସେଥିରେ ଜଳସେଚନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ତା'ଛଡ଼ା ତଳି ଓପାଡ଼ିବା ଦିନ ପ୍ରତି ୧ ଲିଟର ପାଣିରେ ୨ ଗ୍ରାମ୍ ଫୁୟରାଡନ୍, ୩ ଗ୍ରାମ୍ କ୍ୟାପଟାନ୍ ଓ ୧ ଗ୍ରାମ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟୋମାଇସିନ୍ ମଶାଇ ଏହା ଦ୍ରବଣକୁ ଗଛ ମୂଳରେ ଦେଲେ ଏହା ଚେର ଦେଇ ଗଛ ଭିତରକୁ ଯାଇ ଗଛକୁ ୧୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋକ ଆକ୍ରମଣରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖେ । ତଳିକୁ ଓପାଡ଼ିବା ପରେ ତା’କୁ ଛାଇ ଜାଗାରେ ରଖି, ଯେତେଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ନେଇ ଜମିରେ ଲଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ତଳି ରୋଇବାର ପରେ ପରେ ପ୍ରତି ଚାରାଗଛ ମୂଳରେଅଳ୍ପ ପାଣି ଦେବା ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଯାହାକି ଚେର ଧରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
ଆଜିକାଲି ସବୁଆଡ଼େ ଚାରାଗଛର ଚାହିଦା ବଢ଼ବାରେ ଲାଗଛି । ତେଣୁ ଋତୁ ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଚାରା ଉତ୍ପାଦନ କରି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇଦେବା ଏକ ଲାଭଜନକ ବ୍ୟବସାୟ । ଯେଉଁ ଗ୍ରାମୀଣ ଯୁବକ ଭାଇମାନେ କାମଧନ୍ଦାନ କରି ବେକାର ବସିଛନ୍ତି, ବେକାର ବସିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱରୋଜଗାରର। ଏହା ଏକ ବିକଳ୍ପ ପନ୍ଥା ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସ୍ଵାବଲମ୍ବୀ ହୋଇପାରିବେ ।
ସଂଗୃହିତ - ଚକ୍ରଧର ପାତ୍ର, ସ୍ଵାତି ଲେଖା ମହାନ୍ତି, ଓଡ଼ିଶା କୃଷି ଓ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ଭୁବନେଶ୍ଵର-୭୫୧୦୦୩
Last Modified : 1/26/2020