ପ୍ରତି ପାରିବାର ନିମିତ୍ତ ଏକ ପାକଶାଳା ବଗିଚାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଅଛି । ଏହା ଦ୍ଵାରା ପରିବାରର ଖାଦ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିଯୁକ୍ତ ହେବ ସହିତ କମ ଖର୍ଚରେ ଆମେ ନିଜ ପସନ୍ଦ ମୁତବକ ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ପାଇପାରିବା । ବଜାରରୁ ଆମକୁ ଆଉ ପରିବା ଯାହା ବିଷ ଉପଚାରିତ ତାକୁ ଖାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ପରିବାରର ଚାହିଦା କୁ ଚାହିଁ କିମ୍ବା ଘର ନିକଟରେ ଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ବଗିଚାର ଆକାର 100 ମିଟର ଠାରୁ କାମ କିମ୍ବା ଅଧିକ ହୋଇପାରେ ।
ଜଣେ ବୟସ୍କ ମଣିଷ ଦିନକୁ ୧୨୫ ଗ୍ରାମ ଶାଗ ଜାତୀୟ ୧୦୦ ଗ୍ରାମ ମୂଳ ଜାତୀୟ, ୭୫ ଗ୍ରାମ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପନି ପରିବା ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମ ଶରୀର ଦରକାର କରୁଥିବା ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଓ ଭିଟାମିନ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖାଦ୍ୟସାର ପାଇବା ପାଇଁ ନିମ୍ନ ସୁଚିତ ପରିବା ଚାଷ କରନ୍ତୁ।
ଶ୍ଵେତସାର |
ଆଳୁ, କନ୍ଦମୂଳ, ସାରୁ, ବିଟ |
ପୃଷ୍ଟିସାର |
ମଟର, ବିନ, ବରଗୁଡି, ଗୁଆଁର, ସିମ୍ବ |
ଭିଟାମିନ - କ |
ଗାଜର, ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ, କନ୍ଦମୂଳ, କଖାରୁ, ବନ୍ଧା କୋବି, ମେଥି ଶାଗ, ବିଲାତି ବାଇଗଣ,ଧନିଆ |
ଭିଟାମିନ – ଖ |
ମଟର, ରସୁଣ, ସାରୁ |
ଭିଟାମିନ – ଗ |
ବିଲାତି ବାଇଗଣ, ସାଲଗମ, ଲଙ୍କା, ଫୁଲ କୋବି, କୋବି, କଲରା, ମୂଳା ଶାଗ, ଖଡା ଶାଗ |
କ୍ୟାଲସିୟମ |
ବିଟ, ଖଟା, ମେଥି, ସାଲଗମ ପତ୍ର, ଧନିଆ, କଖାରୁ,ପିଆଜ, ବିଲାତି ବାଇଗଣ |
ପୋଟାସିୟମ |
କନ୍ଦମୂଳ, ଆଳୁ, କଲରା, ମୂଳା |
ଫସଫରସ |
ରସୁଣ, ମଟର, କାଳରା |
ଲୌହ |
କଲରା, ଖଡା, ମେଥି ଶାଗ, ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ |
ବର୍ଷାଦିନ – ଭେଣ୍ଡି, ବରଗୁଡି, ଗୁଆଁର, ବାଇଗଣ, ବିଲାତି ବାଇଗଣ, କଖାରୁ, ଲଙ୍କା, ଜହ୍ନି, କାକୁଡି, କଲରା, ମୂଳା, ଗାଜର, କନ୍ଦମୂଳ, ସାରୁ,ଖମ୍ବା ଆଳୁ, ସିମ୍ବ ।
ଶୀତ ଦିନ – ଆଳୁ, ଫୁଲ କୋବି, ବନ୍ଧା କବି, ଗଣ୍ଠି କୋବି, ବ୍ରକୋଳି, ସାଲଗମ, ଗାଜର, ମୂଳା, ବିଲାତି ବାଇଗଣ, ବାଇଗଣ, ଲଙ୍କା, କୋଶଳାଶାଗ, ବିଟ, ପିଆଜ, ରସୁଣ, ପାଳଙ୍ଗ, ମଟର, ସୋରିଷ, ମେଥି, ଧନିଆ ।
ଖରାଦିନ – ଭେଣ୍ଡି, ସାରୁ, ଖଡା ଶାଗ, ତରଭୁଜ, କାକୁଡି, ଲାଉ, କଲର, ବିଲାତି ବାଇଗଣ, ବାଇଗଣ, ଲଙ୍କା, କଖାରୁ, ଗୁଆଁର, ବରଗୁଡି ।
ଆଧାର - କୃଷି ବିଭାଗ
Last Modified : 5/27/2020