অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ପ୍ରକାର ଭେଦରେ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ

ପ୍ରକାର ଭେଦରେ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ

ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ନଭେମ୍ବରରୁ ଫେବୃୟାରୀ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ । ସେହି ସମୟ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁଚାଷର  । ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁର ରଙ୍ଗ, ଆକାର ଓ ବାସ୍ନା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଛତୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ ।

ଓଡ଼ିଶାର ଜଳବାୟୁକୁ ଆଧାରକରି ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇପ୍ରକାରର ଛତୁଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ଦୁଇପ୍ରକାରର ଛତୁ ମଧ୍ୟରୁ ପାଳ ଛତୁଟି ବର୍ଷର ମୁଖ୍ୟତଃ ମାର୍ଚ୍ଚଠାରୁ ଅକ୍ଟୋବର ଯାଏ ଚାଷ ହୋଇଥାଏ । ଅନ୍ୟ ଛତୁଟି ହେଲା ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ । ଏହା ନଭେମ୍ବରରୁ ଫେବୃୟାରୀ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ । ଏବେ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁଚାଷର ସମୟ । ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁର ରଙ୍ଗ, ଆକାର ଓ ବାସ୍ନା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଛତୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଚାଷୀକୁ ଭଲ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ । କମ୍ ସ୍ଥାନ, କମ୍ କଞ୍ଚାମାଲ୍ ଓ କମ୍ ମୂଳଧନରେ ଏହି ଛତୁଚାଷ କରାଯାଇପାରେ । ଏତଦ୍ ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ଜୈବଦକ୍ଷତା ଶତପ୍ରତିଶତ ଅର୍ଥାତ ଯେତିକି ଓଜନର କଞ୍ଚାମାଲ୍। ଏଥୁରେ ପ୍ରୟୋଗ ହୋଇଥାଏ। ସେହି ପରିମାଣର କିମ୍ବା ତାହାଠାରୁ ଅଧୁକ ପରିମାଣର ଛତୁ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ । ଥରେ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ ତିଆରି କରିଦେଲେ ଏହା ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ୨/ ୩ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅମଳ ଦେଇଚାଲେ । ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଧିଙ୍ଗିରିଛତୁ ଚାଷ ହେଉଥିଲା ବେଳେ, ଏବେ ଏଠାରେ ଧଙ୍ଗିରି ଛତୁର କେତୋଟି ଲୋକପ୍ରିୟ ପ୍ରଜାତି ସଂପର୍କରେ ସୂଚିତ କରାଯାଉଛି ।

ଏରି

ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଛତୁ ଆକାରରେ ପାଳଛତୁ / ଦୁଗ୍ଧ ଛତୁର ଆକାର ସହିତ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରଖେ । ମୂଳ ଅଂଶଟି ଦଣ୍ଡାକୃତି ହୋଇଥିବାବେଳେ ଉପର ଅଂଶଟି ସାମାନ୍ୟ ଛତ୍ରାକାର । ଏହା ବୁଦା ବୁଦା ହୋଇ ଫୁଟିଥାଏ । ଏହାର ସମଗ୍ର ଅଂଶଟି ମାଂସାଳ । ଖାଇବା ପାଇଁ ଗୁଚିକର । ଆଚାର ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏହା ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ହୋଇ ରହିପାରେ । ଏହାର ଜୈବ ଦକ୍ଷତା ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଏଥିପାଇଁ  ରୁ  ତାପମାତ୍ରା   ରୁ  ଆର୍ଦ୍ରତା ଦରକାର ପଡ଼ିଥାଏ। ଏହାକୁ ଧିଙ୍ଗିରିଛତୁ ମଧ୍ୟରେ ରାଜା କୁହାଯାଏ ।

ହିପ୍ସିଜାଇଗସ୍

ଏହି ଛତୁଟିର ଅନ୍ୟନାମ ହେଲା ବ୍ଲୁ ଅୟଷ୍ଟର । ଏହା ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ପ୍ରଜାତି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ହେବ ଓଡ଼ିଶାର ଛତୁଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଛତୁଟି ବରଦାନ ସଦୃଶ ହୋଇଛି । ଏହାର ଜୈବ ଦକ୍ଷତା ଶତ ପ୍ରତିଶତଠାରୁ ଅଧୁକ । ଏହି ପ୍ରଜାତି ଛତୁଟି ଦେଖ୍ବାକୁ ନୀଳରଙ୍ଗର ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାକୁ ବ୍ଲୁ ଅୟଷ୍ଟର ନାମରେ ଅଧିକାଂଶ ଚାଷୀ ଜାଣନ୍ତି । ଛତୁଟି ବୁଦା ବୁଦା ହୋଇ ବ୍ୟାଗରେ ଫୁଟିଥାଏ । ପ୍ରଥମେ ଗାଢ଼ କଳାରଙ୍ଗର କଢ଼ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଏହା କ୍ରମଶ: ନୀଳରଙ୍ଗର ହୋଇଥାଏ । ଅଧୁକଦିନ ବ୍ୟାଗରେ ରହିଗଲେ ଏହା ମାଟିଆ ରଙ୍ଗର ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଏହି ଛତୁଟି ପାଇଁ ୧୫° ରୁ ୨୫° ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ଼୍ ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ୮୦% ରୁ ୯୦% ଆର୍ଦ୍ରତା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ଯାହାକି ଶୀତ ଋତୁରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ମିଳିଥାଏ । ଏବେ ଏହା ଓଡ଼ିଶାର ଛତୁଚାଷୀଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦର ଛତୁ।

ଫ୍ଲୋରିଡ଼ା

ସଫେଦ୍ ଧଳାରଙ୍ଗ ସହିତ ବ୍ୟାଗରେ ବୁଦା ବୁଦା ହୋଇ ଫୁଟୁଥିବା ଛତୁଟି ହେଉଛି ଫ୍ଲୋରିଡ଼ା ପ୍ରଜାତିର ଧଗିରି ଛତୁ। ଏହା ଦେଖିବାକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ । ଥରେ ବ୍ୟାଗରେ ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଫିମ୍ପିଟି ମାଡ଼ିଗଲେ ଏହା ଅମଳଦେବା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଏ । ଏହାର ଉତ୍ପାଦିକା ଶକ୍ତିଶତ ପ୍ରତିଶତଠାରୁ ଅଧିକ । ଏହା ବ୍ୟାଗରେ କଢ଼ ହୋଇ ଫୁଟିବାର ଦୁଇଦିନ ମଧ୍ୟରେ ତୋଳିବା ଦରକାର । ଅଧିକ ଦିନ ହୋଇଗଲେ ଏହା ସିଝିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇଥାଏ। ଏବଂ ଖାଇବାକୁ ଭଲ ଲାଗେନାହିଁ। ତେଣୁ ଏହାକୁ କଢ଼ ବାହାରିବାର ୨/୩ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ତୋଳି ବଜାରକୁ ପଠାଇବା ଦରକାର । ଏହି ପ୍ରଜାତିଟି ପାଇଁ ୧୫ରୁ ୨୫° ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଟ୍ ଉତ୍ତାପ ସହିତ ୮୦% ରୁ ୯୦% ଆର୍ଦ୍ରତା ଦରକାର ପଡ଼ିଥାଏ ।

ସାଜୋରକାଜୁ

ଶୀତ ଦିନର ପାଳଛତୁ କହି ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁକୁ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରିଥାନ୍ତି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ଅପେକ୍ଷା ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଛତୁଟିର ସ୍ଵାଦ ଗ୍ରାହକଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ । ଆକାଶିଆ, ନୀଳରଙ୍ଗର ଏହି ଛତୁଟି ବ୍ୟାଗରେ ଗୋଟି ଗୋଟି ହୋଇ ଫୁଟିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟାଗଟିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖୋଦେଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ବ୍ୟାଗ୍ ସାରା ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇ ଏହି ଛତୁଟି ଫୁଟିଥାଏ । ବଜାରରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କର ଚାହିଦା ମୁତାବକ ଏହା ନିୟମିତ ଅମଳ ଦେଇ ନ ଥାଏ । ଏହାର ଜୈବ ଦକ୍ଷତା ଅନ୍ୟ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ଅପେକ୍ଷା କମ୍ ତେଣୁ ଏହା ଚାଷୀକୁ ଅନ୍ୟ ଛତୁ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେଇପାରେ ନାହିଁ । ଏହା ୧୫° ରୁ ୩୦° ଉତ୍ତାପ ଏବଂ ୮୦% ରୁ ୯୦% ଆର୍ଦ୍ରତାରେ ଅମଳ ଦେଇଥାଏ ।

ଅଷ୍ଟ୍ରିଆଟସ୍

ଆକାରରେ ବଡ଼, ନରମ ଏବଂ ମାଂସଳ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ପ୍ରଜାତିଟିର ନାମ ହେଲା ଅଷ୍ଟ୍ରିଆଟସ୍ । ଏହି ଛତୁଟି ଅଧିକ ନରମ ହୋଇଥିବାରୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଅମଳନ କଲେ ଏହା ବ୍ୟାଗରୁ ଛିଣ୍ଡିପଡ଼େ । ବୁଦା ବୁଦା ହୋଇ ବ୍ୟାଗରେ ଫୁଟିଥାଏ । ଏହି ଛଦ୍ମରେ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଥିବା କାରଣରୁ ଶରୀରରେ ଟୁମର ହେବାକୁ ଦିଏନାହିଁ । ଏହା କ୍ୟାନସର ରୋଗକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିଥାଏ । ଅନ୍ୟ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁଭଳି ଏହାର ସ୍ଵାଦ ସାଧାରଣ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ୧୦° ରୁ ୨୦° ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ୍ ତାପମାତ୍ରା ସହିତ ୮୦% ରୁ ୯୦% ଆର୍ଦ୍ରତା ଦରକାର ।

ଡି-ଜାମୁର

ଗୋଲାପି ରଙ୍ଗର ଏହି ଧଙ୍ଗିରି ଛତୁଟି ଦେଖିବାକୁ ସୁନ୍ଦର । ଏହି ଛତୁର ଅନ୍ୟଏକ ପ୍ରଜାତି ହେଲା ଇଓସ୍ । ଏହି ଦୁଇଟିଯାକ ପ୍ରଜାତିର ଛତୁସବୁଠାରୁ କମ୍ ଦିନରେ ଅମଳ ଦେଇଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ଅନ୍ୟ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ୨୦ ଦିନ ପରେ ଅମଳ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଏହି ଛତୁଟି ପାଳଛତୁର ସମୟସୀମା ଅର୍ଥାତ୍ ୧୨/୧୫ ମଧ୍ୟରେ ଅମଳ ଦେଇଥାଏ । ଏହି ପ୍ରଜାତିଟି ଗୋଲାପି ରଙ୍ଗର ହୋଇ କଢ଼ ବାହାରିଥାଏ । କ୍ରମଶଃ ଏହା ବଡ଼ ହୋଇ କସରା ରଙ୍ଗର ହୋଇଥାଏ । ଗୋଲାପି ରଙ୍ଗ ଅବା ସମୟରେ ଏହା ଖାଇବାକୁ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଲାଗେ କିନ୍ତୁ କସରା ରଙ୍ଗ ହୋଇଗଲେ ଏହା ଦାନ୍ତରେ ଛିଣ୍ଡିବା କଷ୍ଟକର । ତେଣୁ ଏହାକୁ ଗୋଲାପି ରଙ୍ଗ ଥିବା ସମୟରେ ତୋଳି ବିକ୍ରୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ୧୫° ରୁ ୩୦° ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ୍ ଉତ୍ତାପ ଏବଂ ୮୦% ରୁ ୯୦% ଆର୍ଦ୍ରତା ଦରକାର କରିଥାଏ । ଏହାର ଜୈବ ଦକ୍ଷତା ୫୦ରୁ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ।

ସିଟ୍ରିନୋପିଲେଟସ୍

ହଳଦୀ ରଙ୍ଗର ଏହି ଛତୁଟି ରଙ୍ଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅନ୍ୟତମ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଛତୁ । ଏହାର ଅନ୍ୟନାମ ସୁନେଲି ଛତୁ । ବ୍ୟାଗରେ ଘଞ୍ଚ ହୋଇ ଫୁଟୁଥିବା ଏହି ଛତୁଟି । ଛତୁ ପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଥାଏ । ଏହା ଖାଇବାପାଇଁ ବେଶ୍ ରୁଚିକର । ଏହି ପ୍ରଜାତିଟି କମ୍ ଥଣ୍ଡାରେ ଅମଳ ଦିଏନାହିଁ। ଏହା ପାଇଁ ୧୦/୧୫° ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ଼୍ ତାପମାତ୍ରା ସାଙ୍ଗକୁ ୮୦% — ୯୦% ଆର୍ଦ୍ରତା ଦରକାର ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହାର ଜୈବ ଦକ୍ଷତା ୫୦ ରୁ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ। ଏହା ବ୍ୟତିରେକ ଅନେକ ପ୍ରଜାତିର ଧିଙ୍ଗିରି ଛତୁ ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ ।

ସଂଗୃହିତ - ସନ୍ତୋଷ କୁମାର ମିଶ୍ର, କଳିଙ୍ଗ ଛତୁ ଫାର୍ମ, ଦାଣ୍ଡମୁକୁନ୍ଦପୁର, ପିପିଲି, ପୁରୀ,

Last Modified : 2/17/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate