କେତେକ ଚାଷୀ ଯାଆଁଳକୁ ଆଙ୍ଗୁଳିକା (ଫିଙ୍ଗର ଲିଙ୍ଗ) କରିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ନଥିବାରୁ ନିଜସ୍ଵ ବଡ ପୋଖରୀରେ ଏକ କୋଣରେ କିଛି ଅଂଶକୁ ସରୁ ପତଳା ଜାଲ ଓ ବାଉଁଶ ଖୁଣ୍ଟ ଦେଇ ଆବଦ୍ଧ କରି ସେଠାରେ ଧାନୁଆ ଯାଆଁଳ ( ଫ୍ରାଏ) ଛାଡିଥାନ୍ତି ।
ଯାଆଁଳ ୪୦ ମିଲିଲିଟର ହେଲେ ସେହି ଘେରରୁ ଗଣତି କରି ପୋଖରୀରେ ଛାତି ଦିଅନ୍ତି ଓ ବଳକା ଆଙ୍ଗୁଳିକା ଯାଆଁଳ ବିକ୍ରି କରି ଲାଭବାନ୍ ହୁଅନ୍ତି । ଉନ୍ନତ ଯାଆଁଳ ପାଇଁ ଦୁଇ ପ୍ରକାର ପୋଖରୀର ଆବଶ୍ୟକ ଯଥା ନର୍ସରୀ ଓ ରିୟରିଙ୍ଗ ପୋଖରୀ । ଗୁଣ୍ଡ ଯାଆଁଳ ଫ୍ରାଏ ହେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ପୋଖରୀକୁ ରିୟରିଙ୍ଗ ପୋଖରୀ କୁହାଯାଏ ।
ଯାଆଁଳ ଗୁଡିକ ଛୋଟ ମାଛର ନମୁନା ସେଥିପାଇଁ ତାକୁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଧାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ତିଆରି ନର୍ସରୀ ପୋଖରୀରେ ଗୁଣ୍ଡ ଯାଆଁଳର ଫ୍ରାଏ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ୧୫ ରୁ ୨୧ ଦିନ ଲାଗେ ତାହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଫ୍ରାଏରୁ ଫିଙ୍ଗରଲିଙ୍ଗ ହେବା ପାଇଁ ଦେଢରୁ ଅଢେଇ ମାସ ସମୟ ଲାଗେ ।
ଯାଆଁଳ ଛାଡିବା ପୂର୍ବରୁ ପୋଖରୀରେ ଅଣୁଖାଦ୍ୟ ବା ପ୍ଲାଙ୍କଟନ୍ ହେବା ପାଇଁ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ । ଏହି ପ୍ଲାଙ୍କଟନ୍ ହେଉଛି ମାଛ ଯାଆଁଳମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ । ସାଧାରଣତଃ ଜୈବିକ ସାର, କଞ୍ଚା ଗୋବର ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୧୦, ୦୦୦ କିଗ୍ରା ଯାଆଁଳ ଛାଡିବାର ୧୫ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ । ଅତିରିକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଭାବେ ଗୁଣ୍ଡ ହୋଇଥିବା ବାଦାମ ପିଡିଆ ଏବଂ ଭଲ ମାନର ଚାଉଳ କୁଣ୍ଡା ୧:୧ ଅନୁପାତରେ ମିଶାଇ ଯାଆଁଳଗୁଡିକ ଭଲ ବଢନ୍ତି । ଫିଙ୍ଗର ଲିଙ୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ରୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଗୁଣ୍ଡ ଯାଆଁଳ ଛଡାଯାଏ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଯାଆଁଳ ବଢିବାର ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ୩ ମାସରେ ଉନ୍ନତ ଫିଙ୍ଗର ଲିଙ୍ଗ ମିଳିଥାଏ । ନର୍ସରୀ ପୋଖରୀରୁ ଗୁଣ୍ଡ ଯାଆଁଳରୁ ଯାଆଁଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ନର୍ସରୀ ପୋଖରୀରେ ୧୫ ଦିନ ବେଳକୁ ଯାଆଁଳ ଆକାର ୨୫-୩୦ ମିମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏହାକୁ ଫ୍ରାଏ କୁହାଯାଏ । ପ୍ରଶ୍ନଟିଏରୁ ଫିଙ୍ଗର ଲିଙ୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ୨୫-୩୦ ମିମି ଆକୃତିର ପ୍ରାଏ। ୨-୩ ଲକ୍ଷ ପ୍ରତି ହେକ୍ଟର ଛଡାଯାଏ । ମାସକରେ ଏହି ଯାଆଁଳ ଫିଙ୍ଗର ଲିଙ୍ଗ୍ ହୁଏ। ଅନ୍ୟୂନ ୮୦ ମିଲିଲିଟର ପରେ ଏହାକୁ ସଂଗ୍ରହ କରଯାଏ I
ଭାରତରେ ଦୁଇ ଶହରୁ ଅଧିକ କାର୍ପ (କାତି ଜାତୀୟ ମାଛ) ହାଚେରୀ ଅଛି ତଥା ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ହାଚେରୀ ଅଛି । ତେଣୁ ପରିମାଣ ଅନୁସାରେ ଯାଆଁଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମ ଦେଶ ସ୍ଵାବଲମ୍ବୀ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ଉନ୍ନତମାନର ଜାଆଁଳ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାର ଅଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । କେତୋଟି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ଵାରା ମାଛ ଯାଆଁଳ ମାନର ଉନ୍ନତି ଅଣାଯାଇ ପାରିବ ।
ସଂଗୃହିତ -
Last Modified : 12/11/2019