ମଧୁର ଜଳ ଚିଙ୍ଗୁଡିକୁ ସାଧାରଣତଃ ଗଜା ଚିଙ୍ଗୁଡି, ତାଟରା ବା ସ୍କାମ୍ପି ନାମରେ ପରିଚିତ । ଏହି ଚିଙ୍ଗୁଡିର ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ହାର ଏବଂ ସ୍ଵାଦ ଯୋଗୁ ଦେଶ ବିଦେଶରେ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ । ଏହାକୁ କାର୍ପ ମାଛ ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ଭାବେ କିମ୍ବା କମ୍ ଗଭୀର ପୋଖରୀ ରେ ଏକକ ଭାବେ ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ ।
ମଧୁର ଜଳ ଚିଙ୍ଗୁଡି ସାଧାରଣତଃ ନଦୀ, ନାଳ ମୁହାଓ ଓ ତଟବର୍ତ୍ତି ଆବଦ୍ଧ ଜଳ ଭାଗରେ ବାସ କରନ୍ତି । ମଧୁର ଜଳ ବ୍ୟତୀତ ଆକ୍ର ଲବଣାକ୍ତ ଜଳରେ ମଧ୍ୟ। ଏହା ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଆମର ଦୁଇଟି ମଧୁର ଜଳ ଚିଙ୍ଗୁଡି ଚାଷ କରାଯାଏ । ମାକ୍ରୋବାକିୟମ ରୋଜେନ ବର୍ଗ ତାଟରା ବା ଗଜା ଚିଙ୍ଗୁଡି, ମାକ୍ରୋବାଜିୟମ୍ ମାଲକମ୍ ସୋନୀ– ଧଳା, ନଈ ବା ଜଟା ଚିଙ୍ଗୁଡି । ଆମ ରାଜ୍ୟର ନଦୀମାନଙ୍କରେ ଗଜା ଚିଙ୍ଗୁଡି ବିଶେଷ ଭାବେ ମିଳିଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ହ୍ୟାଚେରୀମାନଙ୍କରୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଯାଆଁଳ ମିଳିଥାଏ।
ମିଶ୍ରିତ ଚାଷ
ଏହା ରୋହୀ, ମିରିକାଳି ଓ ବିଲାତି ରୋହି ସହିତ ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ । ଓଡିଶାର ଚାଷୀମାନେ ଏହି ମିଶ୍ରିତ ଚାଷ କରିଥାନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଚାଷୀ ମାଛରୁ ଯାହା ଲାଭ ପାଇଥାଏ। ତା' ସହିତ ଚିଙ୍ଗୁଡିର ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର ଭାବରେ ଲାଭ ପାଇଥାଏ । ଏଥିରେ ଆମେ ଏକରକୁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦୦ ଚିଙ୍ଗୁଡି ଯାଆଁଳ ସହିତ ୨୦୦୦ ମାଛ ଯାଆଁଳ ଛାଡିପାରିବା।
ଏକକ ଚାଷ
ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ କେବଳ ଚିଙ୍ଗୁଡି ଚାଷ କରାଯାଏ । ଏଥିରେ ଚାଷୀ ଲାଭ ପାଇଥାଏ । ଏକର ପିଛା ବିଶୁଦ୍ଧ ଯାଆଁଳ ୫ ହଜାରରୁ ୧୦ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛଡାଯାଇ ପାରିବ ।
୧.୫-୨.୦୦ ଇଞ୍ଚ ଲମ୍ବା ଓ ହାରାହାରି ୩.୫୦ ଗ୍ରାମ୍ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ୍ । ସମସ୍ତ ଯାଆଁଳ ଏକା ଆକାରର ହୋଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭିନ୍ନ ଆକାରର ଯାଆଁଳ ହେଲେ ସେମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଖାଇଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ଥାଏ । ତେଣୁ ସମାନ ଆକାରରେ ଯାଆଁଳ ଛାଡିବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣରେ ଖାଦ୍ୟ ଦେବା ଜରୁରି ।
ଏହା ଦ୍ଵାରା ଯାଆଁଳ ବଞ୍ଚିବାର ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ଉଚିତ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ପରେ ଯାଆଁଳ ଚିହ୍ନି ମାଈ ଓ ଅଣ୍ଡିରା ଯାଆଁଳ ଅଲଗା କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଯାଆଁଳର ପଞ୍ଚମ ୱାକିଙ୍ଗ ଲେଗ୍ ୨ଟା ଯଦି ଲାଗି କରିଥାଏ ତାହା ଅଣ୍ଡିରା ଓ ଛଡା ଛଡା ଅଲେ ତାହା ମାଈ ଯାଆଁଳ ହୋଇଥାଏ ।
ଏହି ପ୍ରକାରର ଚାଷରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନର୍ସରୀ ପୋଖରୀ ଅବା ଆବଶ୍ୟକ ଏକ ଏକର ଚାଷ ପୋଖରୀ ପାଇଁ ୨୦ ଡିସିମିଲ ନର୍ସରୀ ପୋଖରୀ ଆବଶ୍ୟକ । ଏକ ୨୦ ଡିସିମିଲି। ନର୍ସରୀରେ ୨୫୦୦ ପୋଷ୍ଟ ଲାର୍ଭା ଗଚ୍ଛିତ କରି ଆମେ ପ୍ରାୟ ୧୫ରୁ ୨୦,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଆଁଳ ପାଇପାରିବା ।
ଚାଷ ପୂର୍ବରୁ ପୋଖରୀକୁ ଶୁଖାଇ ମାଟିକୁ ଫାଟିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ଅଦରକାରୀ ଘାସ ଓ ଦଳକୁ ସଫା କରନ୍ତୁ । ପୁରୁଣା ପୋଖରୀ ହୋଇଥୁଲେ ପୁରୁଣା କଳା ପଙ୍କ ୬ ଇଞ୍ଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାଢି ଦିଅନ୍ତୁ । ପୋଖରୀରେ ପାଣି ୪ ଫୁଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେଲା ପରେ ଏକର ପିଛା ୫୦ କିଗ୍ରା ବିଚିଙ୍ଗ ପାଉଡର ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ଏହାର ୭ ଦିନ ପରେ ସଂନ୍ଧ୍ୟା ସମୟରେ ଡୋଲାମାଇଟ୍ ଏକର ପିଛା ୨୦ କିଗ୍ରା ପକାଯାଏ । ତା' ପରଦିନ ସକାଳୁ ୟୁରିଆ। ସାର ୫ କିଗ୍ରୀ ଏବଂ ସୁପର ସାର ୧୦ କିଗ୍ରା ପାଣିରେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ।
ବାଦାମପିଡିଆ ୨ କିଗ୍ରା, ସୋୟାବିନ୍ ଗୁଣ୍ଡ ୨କିଗ୍ରା, ମାଛ ବା ଚିଙ୍ଗୁଡି ଗୁଣ୍ଡା ୨ କିଗ୍ରା, କାଣ୍ଡିଆ କୁଣ୍ଡା ୪ କିଗ୍ରା, ଜଉ ବା ମାଛ ତେଲ ୧୦୦ ଗ୍ରାମ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଓ ମିନେରାଲ, ୨୦ ଗ୍ରାମ୍ । ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାଇ ତାକୁ ୧ ଘଣ୍ଟା ରାନ୍ଧି ପୋଲେଟ୍ ବା ନାଡି ଖାଦ୍ୟ କରି କିମ୍ବା ଗୁଣ୍ଡ ଆକାରରେ ଦିଆଯାଇପାରିବ । ଚିଙ୍ଗୁଡି ରାତ୍ରିଚର ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ୨ ଭାଗରେ ବିଭିକ୍ତ କରି ସକାଳେ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଓ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଦିଆଯିବା ଦରକାର । ଖାଦ୍ୟ ଦେବାର ୨ ଘଣ୍ଟା ପରେ ଚିଙ୍ଗୁଡି ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ଖାଇଛି ନାହିଁ ଚାଷୀ ଏହାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଖାଦ୍ୟ ସରିଯାଇଛି ତା' ପରଦିନ ଖାଦ୍ୟାର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ବଢାଇବା ଦରକାର ଅଥବା ଯଦି ଖାଦ୍ୟ ବଳିଯାଉଥିବ, ଖାଦ୍ୟର ପରିମାଣ କମାଇବା ଉଚିତ୍ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୫ ଦିନ ଅନ୍ତରରେ ଏକର ପିଛା ହୋଲାମାଇଟ୍ ୨୦ କେଜି ଏବଂ ଏହାର ୧୨ଘଣ୍ଟା ପରେ ୟୁରିଆ, ୪ କିଲୋ ଓ ସୁପର ୮ କେଜି ପୋଖରୀରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଛଡା ପୋଖରୀ ଜଳ ଯଦି ଦୁର୍ଗନ୍ଧଯୁକ୍ତ ହୁଏ ତାହେଲେ ଜିଓଲାଇଟ୍ ଏକର ପିଛା ୪୦-୮୦ କେଜି ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଚିଙ୍ଗୁଡି ଚାଷ ପାଇଁ ପୁରୁଣା ପାଣି ବାହାର କରି ଭଲ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି କରିବା ଜରୁରି । ଏକ ଚାଷ ପଦ୍ଧତିରେ ୩ ମାସ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦ରୁ ୩୦ ଭାଗ ପାଣି ପରିବର୍ଜନ ପ୍ରତି ୧୫ ଦିନ ଅନ୍ତରରେ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ପୋଖରୀ ତଳ ଭାଗ ପରିଷ୍କାର ରହିଥାଏ । ଯାଆଁଳ ଛାଡିବାର ୨୦୦ ଦିନ ପରେ ଏମାନେ ଅମଳ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାନ୍ତି ।
ସଂଗୃହିତ - ସତୀଶ ରଞ୍ଜନ ଦାଶ, ଜିଲ୍ଲା ମତ୍ସ୍ୟ ଅଧିକାରୀ (ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ)
Last Modified : 1/7/2020