ଆଳୁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ (ଗ୍ଲୋବାଲ୍) ଫସଲ ଅଟେ । ପୃଥିବୀର ୧୫୦ ଦେଶରେ ଆଳୁଚାଷ କରାଯାଏ । ଏହା ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଆମ ଦେଶରେ ମୁଖ୍ୟ ପରିବା ଫସଲ ରୂପେ ପରିଗଣିତ । ତେଣୁ ଏବେ ଆଳୁ ଚାଷକୁ ଅର୍ଥକାରୀ ଫସଲ ରୂପେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଆଳୁରେ ଶ୍ଵେତସାର ବ୍ୟତୀତ ଉଚ୍ଚ ମାନର ପ୍ରୋଟିନ୍, ଧାତବ ଲବଣ ଓ ଭିଟାମିନ୍ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି । ତେଣୁ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ କୁହାଯାଇଥାଏ । ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ଏହି ଫସଲକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ୧.୯ ମିଲିୟନ୍ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଆଳୁ ଚାଷ ହୋଇ ୪୬ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥାଏ । ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ୩୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୧୫ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଶୀତଦିନେ ଆଳୁଚାଷ ହୋଇଥାଏ । ଖରିଫ୍ ଋତୁରେ ଅବିଭକ୍ତ କୋରାପୁଟ, କନ୍ଧମାଳ ଓ ଗଜପତିରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏକ ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଚାଷ ହୋଇଛି । ଦେଶର ହେକ୍ଟର ପିଛା ଉତ୍ପାଦନ ୨୩୦ କୁଇଣ୍ଟାଇ ହୋଇଥିଲାବେଳେ ରାଜ୍ୟରେ ଏହା ୧୬୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ଅଟେ । ଆଳୁ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଅନ୍ୟତମ । ଆଳୁ ଫସଲରେ ବିଶ୍ଵବ୍ୟାପୀ ପୋକ ଓ ସୂତ୍ରଜୀବ ଯୋଗୁଁ ଶତକଡା ୧୮ ପ୍ରତିଶତ ଓ ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ । ଆମ ଦେଶରେ ଉଛୁର ପତ୍ରପୋଡା ଯୋଗୁଁ ୧୦ ରୁ ୭୦%, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଭୂତାଣୁ ଦ୍ଵାରା ୫ରୁ ୬୦%, ବୀଜାଣୁ ଜନିତ ଝାଉଁଳା ଯୋଗୁଁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଓ ଆଳୁ କନ୍ଦ ପ୍ରଜାପତି (ଆଳୁ ମଥ) ଦ୍ଵାରା ୫୦ ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ।
ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ଆଳୁ ଫସଲରେ ଫିମିଜନିତ ଉଛୁର ପତ୍ରପୋଡା, ସଅଳ ପତ୍ରପୋଡା, ଟିଟିପ୍ତ ପତ୍ରଦାଗ, ଶୁଷ୍କସଢ଼ା, ବୀଜାଣୁଜନିତ ଝାଉଁଳା ବା ମୁଦିରୋଗ, କଳାମୁଳିଆ ବା ମୃଦୁସଢ଼ା, ଯାଦୁରା, ଭୂତାଣୁଜନିତ ପତ୍ରମୋଚା, କୋଢ଼ି ରୋଗ ଏବଂ ଜଉପୋକ, ଆଳୁ ମଥ, ଧବଳ ଭୁଙ୍ଗ, କଭିକ କୀଟ, କାଙ୍କଡିଆ, ଅଷ୍ଟପଦୀ ଇତ୍ୟାଦି କୀଟ ଲାଗିଥାଏ । ରୋଗଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରତିକାର ନିମ୍ନରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଗଲା ।
ସଅଳ ପତ୍ରପୋଡ଼ା
ସଂକ୍ରମିତ ପତ୍ର ଓ ଆଳୁରେ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଏ । ପ୍ରଥମେ ଗଛର ତଳା ବୁଢ଼ାପତ୍ର ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୁଏ ! ସେଗୁଡିକରେ ୧-୨ ମି.ମି. ଗୋଲାକାରଠାରୁ ଅଣ୍ଡାକୃତି ବାଦାମୀ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମଶଃ ବଢ଼ି କୋଣାକାର ହୁଏ । ସଂକ୍ରମିତ ଅଂଶ ବାଦାମୀ ପଡିଯାଏ ।
ସେଥିରେ ଗାଢ ଓ ଫିକା ରଙ୍ଗର ରେଣୁ ବଳୟ ଦେବାକୁ ମିଳେ । ସମଗ୍ର ପତ୍ରଟି ବାଦାମି ପଡି ପରେ ଶୁଖିଯାଇଥାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ଆଳୁ ଚୋପାର ଠିକ୍ ତଳ ଅଂଶ ବାଦାମୀ ପଡ଼ି ଶକ୍ତ ହୋଇ ଶୁଖି ଯାଇଥାଏ ।
ଟିପିଟିପି ପତ୍ରଦାଗ
ଆପିନ୍ କଣ୍ଟାର ମୁଣ୍ଡଭଳି ଟିଟିପ ଦାଗ ପତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଏ । ଦାଗଗୁଡିକ ଅଣ୍ଡାକୃତି, ଗୋଲ୍ କିମ୍ବା ବେଳେବେଳେ କୋଣାକାର ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାନ୍ତି ।
ସଂକ୍ରମଣ ଅଧିକ ହେଲେ ପତ୍ର ଟିପିଟିପି ଦାଗ ଦ୍ଵାରା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଯାଏ । ଦାଗଗୁଡିକ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡି ହେବା ଫଳରେ ପତ୍ରଟି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବାଦାମୀ ପଡିଯାଏ ଏବଂ ପୋଡିଗଲା ପରି ଦେଖାଯାଏ ।
ଶୁଖିଲା ଓ ଓଦା ପାଗ କ୍ରମାନ୍ୟରେ ଲାଗି ରହିଲେ ସଅଳ ପତ୍ରପୋଡ଼ା ଏବଂ ଟିପିଟିପି ପତ୍ରଦାଗ ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହି ଦୁଇ ରୋଗ ପାଇଁ ଏକପ୍ରକାର ପ୍ରତିକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ।
ପ୍ରତିକାର
ଉଚ୍ଛୁର ପତ୍ରପୋଡ଼ା
ଲକ୍ଷଣ
ଗଛର ପତ୍ର, କାଣ୍ଡ ଏବଂ ଆଳୁରେ ଏହି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଏ, ଗଛର ପତ୍ରରେ ପ୍ରଥମେ ଫିକା ସବୁଜରଙ୍ଗର ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ତାହା କ୍ରମଶଃ ବଢ଼ି ଜଳସିକ୍ତ ଦାଗରେ ପରିଣତ ହୁଏ ପତ୍ରର ତଳ ଭାଗରେ ଧଳାଳିଆ ଫିମ୍ପିର ବଳୟ ସଂକ୍ରମିତ ଅଂଶର ଚାରିପାଖରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ପାଗ ଶୁଖିଲା ରହିଲେ ଜଳସିକ୍ତଦାଗ ଶୁଖି ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହୋଇଯାଏ । କାଣ୍ଡରେ ଫିକା ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗର ଲମ୍ବାଳିଆ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ । ଯାହା କାଣ୍ଡକୁ ବେଢି ରହିଥାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ଆଳୁର ଚୋପା ଶୁଖି ଯାଇଥାଏ । ଆଳୁ ଭିତରେ ଥିବା ତନ୍ତୁ ଠାଏ ଠାଏ ଲାଲ ମିଶା ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହୋଇ ଶୁଖିଯାଇଥାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ ଆଳୁକୁ କାଟିଲେ, ବାଦାମୀ । କଳଙ୍କି ରଙ୍ଗର ଗାର ସବୁ ଦେଖାଯାଏ । ରୋଗ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କିସମରେ କ୍ଷତିରେ ପରିମାଣ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ହେଲାବେଳେ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଥିବା କିସମରେ କ୍ଷତିର ପରିମାଣ ଶତକଡା ୩ରୁ ୭ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଥାଏ ।
ଜୀବନଚକ୍ର
ଏହି ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ଓ ବାୟୁଦ୍ଵାରା ବ୍ୟାପିଥାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ଏହି ରୋଗର ପ୍ରକୃତ ବାହକ ଅଟେ । ରୋଗ ଜୀବାଣୁ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ସୁପ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଥାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ଲଗାଇଲେ ଗଛ ହୁଏ । ପ୍ରଥମେ ସେହି ଗଛ ସୁସ୍ଥ ଦେଖାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଅନୁକୂଳ ଜଳବାୟୁ ଯଥା ୧୦ ରୁ ୧୨ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ଼ ତାପ ମାତ୍ରା ଓ ଶତକଡା ୮୦ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ରହିଲେ ସୁପ୍ତ ଫିମ୍ପି ବା କବକ ସକ୍ରିୟ ହୋଇ ଗଛର ମୂଳ ସଂଲଘ୍ନ ଡାଳପତ୍ରକୁ ସଂକ୍ରମଣ କରିଥାଏ । ପ୍ରଥମେ ତାହା ବାୟୁ, ବର୍ଷା କିମ୍ବା ଜଳସେଚନ ଦ୍ଵାରା ପାଖାପାଖି ଗଛ ଏପରିକି ଅନ୍ୟ ଜମିର ଗଛକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପିଥାଏ । ଫିମ୍ପିର ରେଣୁ ବର୍ଷା କିମ୍ବା କାକରରେ ଧୋଇହୋଇ ମାଟିକୁ ଯାଏ ଏବଂ ନୂଆ ଆଳୁକୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିଥାଏ । ସେହି ସଂକ୍ରମିତ ଆଳୁ ଗଛ ରୋଗ ହେବାର ଉସ୍ ଅଟେ । ପତ୍ର ଓ ମୂଳରେ ଯେଉଁ ସଂକ୍ରମଣ ଦେଖାଦିଏ ସେହି ସଂକ୍ରମିତ ଫିମ୍ପିର ରେଣୁ ପବନ ଦ୍ଵାରା ପାଖାପାଖ୍ ଅନ୍ୟ ସୁସ୍ତପତ୍ର ଓ ପାଖ କିଆରୀର ଆଳୁ ଗଛକୁ ବ୍ୟାପିଥାଏ ।
ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ଲଗାଇଲେ ଗଛ ହୁଏ । ପ୍ରଥମେ ସେହି ଗଛ ସୁସ୍ଥ ଦେଖାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଅନୁକୂଳ ଜଳବାୟୁ ଯଥା ୧୦ ରୁ ୧୨ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ଼ ତାପ ମାତ୍ରା ଓ ଶତକଡା ୮୦ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ରହିଲେ ସୁପ୍ତ ଫିମ୍ପି ବା କବକ ସକ୍ରିୟ ହୋଇ ଗଛର ମୂଳ ସଂଲଘ୍ନ ଡାଳପତ୍ରକୁ ସଂକ୍ରମଣ କରିଥାଏ । ପ୍ରଥମେ ତାହା ବାୟୁ, ବର୍ଷା କିମ୍ବା ଜଳସେଚନ ଦ୍ଵାରା ପାଖାପାଖି ଗଛ ଏପରିକି ଅନ୍ୟ ଜମିର ଗଛକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପିଥାଏ । ଫିମ୍ପିର ରେଣୁ ବର୍ଷା କିମ୍ବା କାକରରେ ଧୋଇହୋଇ ମାଟିକୁ ଯାଏ ଏବଂ ନୂଆ ଆଳୁକୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରତିକାର
ଆଳୁ ଫସଲ ୬୦/୭୫ ଦିନ ବେଳକୁ ଯଦି ଏହି ରୋଗ ଦ୍ଵାରା ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇ ୭୫% ପତ୍ର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ ତେବେ ଅମଳର ୧୦/୧୨ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଡାଳପତ୍ର କାଟି ପୋତି ଦେବା ଉଚିତ୍ । ଆମ ରାଜ୍ୟପାଇଁ ରୋଗ ସହଣୀ କିସମଗୁଡିକ ହେଲା କୁଫ୍ରୀ ଜବାହାର, କୁଫ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତି, କୁଫ୍ରୀ ସଲେଜ, କୁଫ୍ରୀ ସିନ୍ଦୁରୀ, କୁଫ୍ରୀ ଚିପସୋନା-୧, କୁଫ୍ରୀ ଚିପସୋନା-୨, କୁଫ୍ରୀ ଚିପସୋନା-
ବୀଜାଣୁ ଜନିତ ଝାଉଁଳା ଓ ମୁଦିରୋଗ
ଏହି ରୋଗରେ ଗଛ ହଠାତ୍ ଝାଉଁଳି ପଡ଼େ । ଗଛର ମୂଳ ସଢ଼ି ଯାଏ । ଗଛ ମୂଳର ଆକ୍ରାନ୍ତ ଅଂଶକୁ ଚିପିଲେ ଇଷତ ଧଳା ଓ କାଦୁଅ ପାଣି ବାହାରେ । ସଂକ୍ରମିତ ମୂଳକୁ ୧ ସେ.ମି. ଲମ୍ବର ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରି କାଟନ୍ତୁ । ଏକ କାଚ ଗ୍ଲାସରେ ୧୦ ମିଲି ପରିଷ୍କାର ଜଳନେଇ ବୁଡାଇ ରଖନ୍ତୁ । ଗ୍ଲାସକୁ କିଛି ହଲଚଲ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ପାଞ୍ଚ ମିନିଟ୍ ପରେ ଗ୍ଲାସର ଜଳ ଗୋଳିଆ ଦେଖାଯିବ । ନଚେତ୍ ସଂକ୍ରମିତ ମୂଳକୁ କାଟନ୍ତୁ । କଚର ଟ୍ୟୁରେ (ପରୀକ୍ଷା ନଳୀରେ) ପରିଷ୍କାର ଜଳ ୮ରୁ ୧୦ ମିଲି ନେଇ ଗଛର ମୂଳକୁ ସିଧାଭାବରେ ଜଳରେ ବୁଡାଇ ରଖନ୍ତୁ । ୨/୩ ମିନିଟ ପରେ କଟାଅଂଶରୁ ସୂତାଭଳି ରସ (ବୀଜାଣୁ ସମୂହ) ନିର୍ଗତ ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବେ । ସଂକ୍ରମିତ ଗଛରେ ଯଦି ଆଳୁ ଫଳିଥାଏ ତେବେ ସେହି ଆଳୁକୁ କାଟିଲେ ସେଥିରେ ମୁଦିଭଳି ଦାଗ ଦେଖାଯିବ ।
ଜୀବନ ଚକ୍ର
ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ଏହି ରୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଏବଂ ଏହି ରୋଗ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛରୁ ସୁସ୍ଥ ଗଛକୁ ଜଳ ଓ ମାଟି ଦ୍ଵାରା ବ୍ୟାପିଥାଏ।
ପ୍ରତିକାର
କଳାମୂଳିଆ ଓ ମୃଦୁ ସଢ଼ା ରୋଗ
ଅମଳ ବେଳେ ଓ ଅମଳ ପରେ ଆଳୁକୁ ସାଇତି ରଖିବା ସମୟରେ ଏବଂ ଆଳୁକୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟତ୍ର ନେବା ଆଣିବା ସମୟରେ ଏହି ରୋଗ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ ।
କିଆରୀରେ ଗଛ ଝାଉଁଳେ ଓ ଗଛର ମୂଳ କଳା ଦେଖାଯାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ଅଂଶକୁ ଚିପିଲେ ସେଥିରୁ ଇଷତ୍ ଧଳା କାଦୁଅ ପାଣି ବାହାରେ । ଆଳୁ ଚେର ସଂଲଗ୍ନ ଅଂଶ ଜଳସିକ୍ତ ରୁହେ । ଆଳୁଟି ଆଂଶିକ କିମ୍ବା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଜଳସିକ୍ତ ରୁହେ । କ୍ରମଶଃ କଳା ପଡ଼ିଥାଏ । ହାତରେ ଛୁଇଁଲେ ନରମ ଲାଗେ ।
ଆଳୁରେ ଥିବା ସ୍ଵଦ ଗ୍ରନ୍ଥିକା ଫୁଲିଯାଏ । ଆଳୁକୁ କାଟିଲେ କଟାଅଂଶ ପ୍ରଥମେ ଇଷତ୍ ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗ ହୋଇ ତା’ପରେ କଳା ପଡ଼ିଯାଇଥାଏ। ଅଧିକ ସଂକ୍ରମିତ ହେଲେ ଆଳୁ ପଚା ଗନ୍ଧାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ଆଳୁକୁ ଲଗାଇଲେ ସେଥିରୁ ଗଛ ହୁଏ ନାହିଁ ।
ମାଟି ଭିତରେ ଗଜା ନ ହୋଇ ଆଳୁ ସଢ଼ିଥାଏ । ଯଦି ଗଛ ହୁଏ ତେବେ ମାସକ ମଧ୍ୟରେ ଝାଉଁଳି ମରିଯାଇଥାଏ । ଗଛମୂଳ କଳା ପଡ଼ିଯାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛକୁ ଉପାଡ଼ିଲେ ଗଛର ମୂଳ ପ୍ରାୟ ୧ରୁ ୨ ସେ.ମି. ବାହାରକୁ ଏବଂ ମାଟି ଭିତରେ ଥିବା କିଛି ଅଂଶ ମଧ୍ୟ କଳାପଡ଼ିଯାଇଥାଏ । ସଂକ୍ରମିତ ଗଛ କିଆରୀରୁ ଉପାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ ଗଛ ଲଗାଯାଇଥିବା କିଆରରୁ ସଂକ୍ରମିତ ମାଟିକୁ ବାହାର କରିଦିଅନ୍ତୁ । ସଂକ୍ରମିତ ଗଛ କିଆରୀ ଦେଇ ସୁସ୍ଥ ଗଛ କିଆରୀକୁ ଜଳସେଚନ କରିବା ଅନୁଚିତ୍ ।
ଜୀବନ ଚକ୍ର
ଏହି ରୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଲା ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ।
ପ୍ରଥମତଃ ସଂକ୍ରମିତ ବିହନ ଆଳୁ ବା ସଂକ୍ରମିତ ଗଛରୁ ବର୍ଷାଧାର, ପାଣି ଛିଟିକା ଓ ଚାଷୋପକରଣ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଦ୍ଵାରା ରୋଗ ସୁସ୍ଥ ଗଛକୁ ବ୍ୟାପିଥାଏ ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ମାଟିରେ ଥିବା ଜିଆ, କେତେକ ପ୍ରକାରର ସୂତ୍ର ଜୀବ, କେତେକ ପୋକ ଓ ସେମାନଙ୍କର ଲାର୍ଭା ଏବଂ କେତେକ ଅଣୁଜୀବ ଏହି ରୋଗ ବ୍ୟାପିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ।
ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ କିଆରିରେ ପାଣି ଜମିରହିଲେ, ତାପମାତ୍ରା ଅଧିକ ହେଲେ ଏବଂ ଅଧିକ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଏହି ରୋଗର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ବଢ଼ିଥାଏ ।
କ୍ଷତ ଯୁକ୍ତ ଆଳୁ ସାଇତି ରଖିଲେ କିମ୍ବା ଆବଦ୍ଧ ଗୋଦାମ ଘରେ ଏହି ରୋଗର ସଂକ୍ରମଣ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ।
ପ୍ରତିକାର
ଯାଦୁରା ରୋଗ
ଆଳୁଚୋପା ସମତଳ ନ ରହି ଉଠାଳିଆ କିମ୍ବା ଗାତୁଆ ହେବା ସହିତ ରକ୍ଷ ଦେଖାଯାଏ । ଚୋପାରେ ଥିବା ସ୍ଵେଦଗ୍ରନ୍ଥି ବିନ୍ଦୁ ଭଳି ଦେଖା ନ ଯାଇ ତାରା ଭଳି ଦେଖାଯାଏ ।
ଜୀବନ ଚକ୍ର
ଏହା ଏକ ମାଟି ଓ ଆଳୁ ବିହନ ଜନିତ ରୋଗ । ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ଆଳୁ ସଂକ୍ରମିତ ମାଟି ରୁ ରୋଗ ଜୀବାଣୁ ନୂଆ ଆଳୁର ସ୍ଵେଦଗ୍ରନ୍ଥିକୁ ଆକ୍ରାନ୍ତ କରିଥାନ୍ତି ।
ପ୍ରତିକାର
ଆଳୁ ପତ୍ରମୋଚା ରୋଗ
ଦୁଇପ୍ରକାରର ପତ୍ରମୋଚାମୋଡ଼ା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରର ପତ୍ରମୋଚା ଗଛର କଅଁଳିଆ ଅଗପତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଏ । ଅଗପତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଠିଆ ହୋଇ ରୁହନ୍ତି । ଧାର ମୋଚିମୋଡ଼ି ହୋଇ ରୁହେ, କେତେକ କିସମର ପତ୍ରର ରଙ୍ଗ ଫିକା ପଡିଯାଏ ।
କେତେକ କିସମର ପତ୍ରଧାର ଲାଲ କିମ୍ବା ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗ ହୋଇଥାଏ । ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ତରର ପତ୍ରମୋଚାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଭାବେ ସଂକ୍ରମିତ ଗଛର ବିହନ ଆଳୁ ସଂଗ୍ରହକରି ଲଗାଇଲେ ଯେଉଁ ଆଳୁ ଗଛହୁଏ ସେହିଗୁଡ଼ିକ ବାଙ୍ଗରା ହୁଅନ୍ତି । ପତ୍ରର ରଙ୍ଗ ଫିକାହୁଏ । ପତ୍ର ସିଧା ହୋଇ ରହିବା ସହିତ ତଳପତ୍ର ହଳଦିଆ ପଡ଼େ ଏବଂ ପତ୍ର ମୋଟା ହୁଏ ।
ଛୁଇଁଲେ ହାତକୁ ପତ୍ର ଗୋଦରା ଓ ରଡ଼ରଡ଼ିଆ ଲାଗେ କେତେକ କିସମରେ ପତ୍ରଧାର ନାଲି କିମ୍ବା ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗ ହୁଏ ।
ପ୍ରତିକାର
ସାହେବୀ (କୋଢ଼ି ରୋଗ)
ସାଧାରଣତଃ ତିନି ପ୍ରକାରର ସାହେବୀ ରୋଗ ଦେଖାଯାଏ । ସେଗୁଡିକ ହେଲାସାମାନ୍ୟ ସାହେବୀ, ମଧ୍ୟମ ସାହେବୀ ଓ ଗୁରୁତର ସାହେବୀ ।
ସାମାନ୍ୟ ସାହେବୀ/ ଆଶିକ ସାହେବୀ/ ଫିକା ସାହେବୀ ରୋଗ
ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏକ୍ସ’ ଓ ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏସ୍’ ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ସାଧିତ ହୋଇଥାଏ । ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏକ୍ସ’ ସଂକ୍ରମିତ ଥିଲେ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ବାହାରକୁ ଜଣାପଡ଼େ ନାହିଁ । ସବୁଜ ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗର ପ୍ୟାଚ ପତ୍ରରେ ଫିକାଳିଆ ଭାବେ ଦେଖାଯାଏ । ପତ୍ରକୁ ଛିଣ୍ଡାଇ ଆଣି ଛାଇରେ ଦେଲେ କିମ୍ବା ପତ୍ରପଛପଟେ ଧଳା କାଗଜ ରଖି ଦେଖିଲେ ପତ୍ରଟି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସବୁଜ ଦେଖା ନଯାଇ ଆଂଶିକ ହଳଦିଆ ଓ ସବୁଜମିଶା ଛାପି ଛାପିକା ରଙ୍ଗ ଦେଖାଯାଏ । ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏସ୍’ ଆକ୍ରାନ୍ତ ପତ୍ରର ଶିରା ଫିକା ରୁହେ ଏବଂ କେତେକ କିସମର ପତ୍ର ମଧ୍ୟମ ଧରଣର କୁଞ୍ଚକୁଞ୍ଚିଆ ହୋଇଥାଏ । କେତେକପତ୍ର ବ୍ରୋଞ୍ଜ ରଙ୍ଗ ହେବା ସହିତ ତହିରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ବାଦାମୀ ଦାଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ।
ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ସାହେବୀ ରୋଗ
ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏ’ ଓ ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏମ୍’ ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥାଏ । ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏ’ ଆକ୍ରାନ୍ତ ପତ୍ରର ଶିରାପ୍ରଶିରା ସବୁଜ ଦେଖାଯାଏ । ପତ୍ର ସାମାନ୍ୟ କୁଞ୍ଚୁକୁଞ୍ଚିଆ ହୋଇଥାଏ । ଅତ୍ୟଧିକ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଥିବା ପତ୍ରର ଅଗ୍ରଭାଗ ବାଦାମୀ ପଡ଼ିଯାଏ । ଅନ୍ୟ କିସମଗୁଡ଼ିକର ପତ୍ରର ଧାର ଫିକା ହଳଦିଆ କିମ୍ବା ଗାଢ଼ ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗ ହୋଇଥାଏ ।
କେତେକ କିସମରେ ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ଏମ୍’ ସୁପ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ଥାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛ ବାଙ୍ଗରା ହୋଇ ବଢ଼େ । ପତ୍ରରଙ୍ଗ ସବୁଜହୀନ ହୁଏ । ପତ୍ରମୋଟା ହେବା ସହିତ ପତ୍ରର ଧାର ଢେଉଢେଉକା ଦେଖାଯାଏ ।
ମାତ୍ରାଧିକ ସାହେବୀ ରୋଗ
ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ୱାଇ’ ଓ ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ‘ ଏକ୍ସ’ + ପଟାଟୋ ଭାଇରସ ଏ’ ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
ଜୀବନ ଚକ୍ର
ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ଗଛର ପତ୍ର, ଚେର ଓ ଆଳୁ ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ସୁସ୍ଥ ଗଛକୁ ବ୍ୟାପେ । ଆଳୁ କଟାଯାଉଥିବା ଛୁରି, ଜମି ଚାଷ ହେଉଥିବା ଉପକରଣ ଏବଂ ଔଷଧ ସିଞ୍ଚନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ବ୍ୟାପିଥାଏ । ଉପରୋକ୍ତ ରୋଗଗୁଡ଼ିକର ବାହକ ଜଉପୋକ ଓ ଧଳାମାଛି ଅଟନ୍ତି ।
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
ଜଉପୋକ
ଜଉପୋକର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଜାତି ହେଲା- ମାଇଜସ୍ ପର୍ସିଜେ ଓ ଆଫିସ୍ ଗସିପି । ଏହି ଦୁଇଟି ଯାକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହକ ଭାବେ ପରିଗଣିତ । ସେମାନେ ସେତେଟା କ୍ଷତି କରନ୍ତି ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଭୂତାଣୁ ରୋଗର ବାହକ ରୂପେ ଭୂତାଣୁ ରୋଗମୁକ୍ତ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନର ବାଧକ ଅଟନ୍ତି । ଜଉପୋକ ଆକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ୪୦ରୁ ୮୫% କ୍ଷତି ସାଧିତ ହୋଇଥାଏ । ଜଉପୋକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଦ୍ଵାରା କ୍ଷତିକୁ ଭରଣା କରାଯାଇପାରିବ । ଜଉପୋକର ବିଭିନ୍ନ ଜାତି ଓ ସେମାନଙ୍କର ଚିହ୍ନିବାର ବିଭିନ୍ନ ଲକ୍ଷଣ ନିମ୍ନରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
ଗ୍ରୀନ୍ ପିଚ୍ ଜଉପୋକ ( ମାଇଜସ୍ ପର୍ସିକେ)ର ପୋଷକ ଫସଲ
ଜଉପୋକର ବିଭିନ୍ନ ଜାତି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଜାତି ବହୁତ ଫସଲକୁ ଆକ୍ରାନ୍ତ କରିଥାଏ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ଧୂଆଁପତ୍ର, ସୁଗାର ବିଟ୍, ପିଚ, ସୋରିଷ, ତୁଳା, ସିମଳା ଲଙ୍କା, ବିନ୍ ଓ ଘାସ ଇତ୍ୟାଦି । ନଭେମ୍ବର ମଧ୍ୟ ଭାଗରେ ମାଇଜସ୍ ପର୍ସିକେ ଆଳୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଫସଲରେ ଦେଖାଯାଏ । ଜଉପୋକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ହଳଦିଆ ପାଣି ଯନ୍ତା ଓ ପତ୍ର ଗଣା ପଦ୍ଧତି ଦ୍ଵାରା ହୋଇଥାଏ ।
ହଳଦିଆ ପାଣି ଯନ୍ତା
ଡେଣାଯୁକ୍ତ ଜଉପୋକ ଉଜ୍ଜଳ ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗ ଦ୍ଵାରା ଆକୃଷ୍ଟ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଏହି ଯନ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ତିଆରି କରିବା ସହଜ । ଯନ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ଟିଣ କିମ୍ ଆଲୁମିନିୟମ୍ ଦ୍ଵାରା ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ ୫୦ ସେ.ମି. ଲମ୍ବା, ୩୦ ସେ.ମି. ଚଉଡ଼ା ଓ ୫ସେ.ମି. ଗଭୀର ହୋଇଥାନ୍ତି । ସେହି ଯନ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ମାଟିଠାରୁ ୬୦ ସେ.ମି. ଉଚ୍ଚାରେ ରଖାଯାଏ । ସପ୍ତାହକୁ ଅତି କରେ ଦୁଇଥର ଗଣନା କରାଯାଏ।
ପତ୍ରଗଣା ପଦ୍ଧତି
ଜଉପୋକର ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଥରେ ଲେଖାଏଁ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥାଏ । ୧୦୦ଟି ଯୁଗ୍ମ ପତ୍ର ଗଛର ଉପର ମଝି ଓ ତଳଅଂଶରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ ୩୩ଟି ଗଛରୁ ଜିଗଜାଗ ଭାବରେ ସଂଗ୍ରହ କରଯାଏ । ଶେଷପତ୍ର ୩୪ ନମ୍ବର ଗଛରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ । ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ଫସଲ ଥିବା ସମୟରେ ଜଉପୋକର ଉପସ୍ଥିତି ଦେଖାଯାଏ । ଗୋଟିଏ ଏକର ଜମିରେ ଏହି ଉପାୟରେ ନମୂନା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥାଏ।
ପ୍ରତିକାର
ଭୂତାଣୁକୁ ସିଧାସଳଖ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଅଲଗା ଅଲଗା ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଜଉପୋକ ଦେଖା ନ ଯାଉଥିବା ସମୟରେ ଗଛ ଲଗାଇବା, ଜଉପୋକର ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ଅମଳର ୮ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଗଛ କାଟିଦେବା ଉଚିତ । ୧୦୦ଟି ପତ୍ରରେ ୨୦ଟି ଜଉପୋକ ଦେଖିଲେ ଆଳୁଗଛ କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ । ଫୋରଟ୍ ୧୦% ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ହିସାବରେ ୧.୫କି.ଗ୍ରା. ଆଳୁ ଲଗାଇବା ସିଆରରେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ଗଛ ବଢ଼ିବା ଅବସ୍ଥାରେ ମିଥାଇଲ ଡ଼ିମେଟନ୍ ୨୫ ଇସି ଡ଼ାଇମିଥାଏଟ୍ ୩୦ ଇସି ୦.୦ ୫% ମାତ୍ରାରେ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ । ଅଧିକ ସୁଫଳ ପାଇଁ ଇମିଡାକ୍ଲୋପିଡ଼ ୦.୦୦୩% ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ ।
ଆଳୁ କନ୍ଦ ପ୍ରଜାପତି (ଆଳୁ ମଥ) :
ଆଳୁ ମଥ ଆଳୁ ଫସଲର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ପୋକ । ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ମଥଟି ଅତି ଛୋଟ କଳା । କିମ୍ବା ମାଟିଆ ରଙ୍ଗର, ଶୂକର ଦେହ ଧଳା ଓ ମୁଣ୍ଡଟି କଳା ଏବଂ କୋଷାଟି ମାଟିଆ ରଙ୍ଗର ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପୋକଟି ବିଲରେ ଆଳୁ ଗଛକୁ ଏବଂ ଗୋଦାମ ଘରେ ଆଳୁକୁ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ । ମା ପୋକ ଆଳୁ ପତ୍ରରେ କିମ୍ବା ଗୋଦାମ ଘରେ ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ । ଅଣ୍ଡାରୁ ଛୁଆହୁଏ । ଶୁକମାନେ ଆଳୁ ପତ୍ରଭିତରେ ପଶି ସବୁଜ ଅଂଶ ଖାଇ ପତ୍ରକୁ ଖୋଳ କରିଦିଅନ୍ତି । କାଣ୍ଡଭିତରେ ପଶି ଖାଇଥାନ୍ତି । ଆକ୍ରାନ୍ତ ଗଛ ଝାଉଁଳି ପଡ଼ିଥାଏ । ବିଲରେ ମାଟି ଉପରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଆଳୁ ଏବଂ ଗୋଦାମ ଘରେ ରଖାଯାଉଥିବା ଆଳୁ ଭିତରେ ଶୁକମାନେ ପଶି ଖାଇଥାନ୍ତି ।
ପୋଷକ ଫସଲ
ବାଇଗଣ ଜାତୀୟ ଫସଲକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆକ୍ରାନ୍ତ କରିଥାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା - ବାଇଗଣ, ଧୂଆଁପତ୍ର ବିଲାତିବାଇଗଣ ଓ ଦୁର୍ଦୁରା।
ଜୀବନ ଚକ୍ର:
ଆଳୁ କନ୍ଦ ପ୍ରଜାପତି (ଆଳୁ ମଥ) ୪୦ରୁ ୫୦°ସେଲସିୟସ୍ ତାପମାତ୍ରାରେ ଭଲ ବଢ଼ିଥାଏ । ଏହି ପୋକର ଚାରୋଟି ଅବସ୍ଥା (ଅଣ୍ଡା, ଲାଭୀ, ଫୁପା ଓ ମଥ) ରହିଛି । ଆଳୁ କନ୍ଦ ପ୍ରଜାପତି ଏହାର ଜୀବନ କାଳ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ଥରରେ ୬୬ ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ । ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ଅଣ୍ଡା ରହିପାରେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଲାର୍ଭା ଓ ଫ୍ୟୁପା ୬ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିପାରେ । ୨୭ରୁ ୩୫° ସେଲସିୟସ୍ ତାପମାତ୍ରାରେ ଆଳୁ ପୋକର ଜୀବନଚକ୍ର ୨୧ରୁ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରତି ଥର ଜୀବନଚକ୍ରରେ ୨-୧୭ଗୁଣ ବଂଶବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଏକ ବର୍ଷ ଅବଧିରେ ୧୦ରୁ ୧୨ ପିଢ଼ି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ ।
ଅମଳ ସମୟରେ ବର୍ଷାହେଲେ ଏବଂ ଦେଶୀ ପଦ୍ଧତିରେ ଗୋଦାମ ଘରେ ଆଳୁ ସଂରକ୍ଷିତ ହେବାର ୨ ମାସ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଷା ହେଲେ ଏହି ପୋକଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ।
ପୋକ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି
ଏହି ପୋକର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ମିଶ୍ରିତ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯାହାଫଳରେ ଚାଷକ୍ଷେତ ଏବଂ ଗୋଦାମ ଘରେ ଏମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇରହିବ ।
ଧବଳ ଭୃଙ୍ଗ
ପୋଷକ ଫସଲର ପରିସୀମା
ଏମାନେ ଗଛର ଚେର, ଶସ୍ୟ ଓ କନ୍ଦ ପ୍ରଭୃତି ଖାଇ ରୁହନ୍ତି । ସେମାନେ ଏକାଧାରରେ ଶସ୍ୟ ଜାତୀୟ ଫସଲ, ଗୋଚର ଜମି, ଘାସ ପଡ଼ିଆ ଓ ନର୍ସରୀ ଗଛକୁ ଆକ୍ରମଣ କରିଥାନ୍ତି ।
କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ପରିମାଣ
ଧବଳଭୃଙ୍ଗ ପ୍ରାଥମିକ ଅବସ୍ଥାରେ ଚେରକୁ ଖାଇଥାନ୍ତି । ମାଟି ତଳେ ଆଳୁ ହେଲାପରେ ଆଳୁକୁ ଖାଇଥାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଦ୍ଵିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ଅବସ୍ଥାର ଲାର୍ଭା ଆଳୁରେ ଗୋଲ ଗୋଲ କଣା କରି ସେହି କଣା ଭିତରେ ପଶି ଆଳୁକୁ କୋରି ଖାଇଥାନ୍ତି ।
ପ୍ରତିକାର
ଛେଦ କୀଟ
ଏହି ପୋକର ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ପ୍ରଜାପତିଟି ୨୫ମି.ମି. ଲମ୍ବ ଏବଂ ଏହାର ବର୍ଣ୍ଣ ଗାଢ଼ ମାଟିଆ ରଙ୍ଗର ଅଟେ । ମା ପୋକ ଓଦା ମାଟି ଉପରେ କିମ୍ବା ପତ୍ର ତଳେ ମେଞ୍ଚା ମେଞ୍ଚା କରି ୧୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ । ୨ ଦିନ ପରେ ଅଣ୍ଡା ଫୁଟି ଛୁଆ ବାହାରେ । ଶୂକଗୁଡ଼ିକ ବଢ଼ି ୪୦ ମିମି ଲମ୍ବ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଶୂକମାନେ ଦିନବେଳେ ଆଳୁ ଲଗା ଯାଇଥିବା ମାଟି, ହୁଡ଼ା କିମ୍ବା ଆଗ ପାଖରେ ଥିବା ହିଡ଼ ଭିତରେ ଲୁଚି ରହିଥାନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶସ, ଡ଼ାଲି, ତୈଳବୀଜ, ପନିପରିବା, ଫୁଲ, ଫଳ ଇତ୍ୟାଦି ଫସଲର ଏକ କ୍ଷତିକାରୀ ପ୍ରମୁଖ କୀଟ ଅଟେ । କିଆରୀରେ ଗଜା ଆଳୁ ବାହାରିବାଠାରୁ ଗଛ ବଢୁଥିବା ଯେ କୌଣସି ଅବସ୍ଥାରେ ଏହି ପୋକର ସୈବାଳୁଆ ଆକ୍ରମଣ କରିଥାଏ । ରାତିରେ ହୁଡ଼ାରୁ ବାହାରି ଗଛର କିଅଳିଆ ଡାଳ କାଟିଥାଏ, ଏପରିକି ଗଛକୁ ବେଳେ ବେଳେ ଥୁଣ୍ଟା କରିଦେଇଥାଏ । ଆଳୁ ହେଲା । ପରେ ସେଥିରେ ସେମାନେ ପଶି କଣା କରି ଖାଇଥାନ୍ତି । ଗଛ ଛୋଟ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲେ ଗଛର କାଣ୍ଡକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାଟି ଦେଇଥାନ୍ତି ।
ଶୂକଗୁଡ଼ିକ ବଢ଼ି ୪୦ ମିମି ଲମ୍ବ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଶୂକମାନେ ଦିନବେଳେ ଆଳୁ ଲଗା ଯାଇଥିବା ମାଟି, ହୁଡ଼ା କିମ୍ବା ଆଗ ପାଖରେ ଥିବା ହିଡ଼ ଭିତରେ ଲୁଚି ରହିଥାନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶସ, ଡ଼ାଲି, ତୈଳବୀଜ, ପନିପରିବା, ଫୁଲ, ଫଳ ଇତ୍ୟାଦି ଫସଲର ଏକ କ୍ଷତିକାରୀ ପ୍ରମୁଖ କୀଟ ଅଟେ ।
ପ୍ରତିକାର
କ୍ଲୋରୋପାଇରିଫସ ୨୦ ଇସି ହେକ୍ଟର ପିଛା ୧.୫ ଲିଟର ହିସାବରେ ପତ୍ରରେ ଏବଂ ହୁଡ଼ାରେ ଛିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
କାଙ୍କେଡିଆ :
ମା ପୋକ ଓ ଏହାର ଶୂକ ଉଭୟେ କ୍ଷତିକାରୀ ଅଟନ୍ତି । ମା ପୋକଟି ଗୋଲାକାର ଓ ବଡ଼ ବଡ଼ ହରଡ଼ ଫାଳ କରି ଦେଖାଯାଏ । ହଳଦିଆ କିମ୍ବା ମାଟିଆ ବର୍ଷର ଉପରଡେଣା ଦୁଇଟି ଉପରେ ଅନେକ କଳା କଳା ବିନ୍ଦୁ ଦେଖାଯାଏ । ମା’ ପୋକ ପତ୍ର ତଳେ ମେଞ୍ଚା ।
ମେଞ୍ଚା କରି ୪୫୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ । ୩-୪ ଦିନ ପରେ ଅଣ୍ଡା ଫୁଟେ । ଶୂକ ଅଣ୍ଡାକାର ହୋଇଥାନ୍ତି ।
ସେମାନଙ୍କର ଦେହ ଉପରେ ଅନେକ ଶାଖାଯୁକ୍ତ କଣ୍ଟା ଦେଖାଯାଏ । ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ପୋକ ଓ ଶୂକ ପତ୍ରର ସବୁଜ କଣା ଖାଇ ପତ୍ରକୁ ଜାଲି କରିଦେଇଥାନ୍ତି । ଶୂକ ୧୨-୧୮ ଦିନ ପରେ ପତ୍ରରେ କୋଷା ତିଆରି କରେ । ୩-୬ଦିନପରେ କେଷାରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ପୋକ ବାହାରେ।
ପ୍ରତିକାର
ମାଲାଥିଅନ୍ କିମ୍ବା କୁଇନାଲ୍ଫସ୍ ୦.୦୫ ପ୍ରତିଶତ ହିସାବରେ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ ।
ଅଷ୍ଟପଦୀ :
ଅଷ୍ଟପଦୀର ଉଭୟ ବୟସ୍କ ଓ ଛୁଆକୀଟ ଗଛର ପତ୍ରରୁ ରସ ଶୋଷିଥାନ୍ତି । ଗଛର ଅଗପତ୍ର ତଳକୁ ମୋଡ଼ି ହୋଇ ରୁହେ । ଆକ୍ରମଣର ପ୍ରଥମ ଅବସ୍ଥାରେ ପତ୍ରର ତଳ ଭାଗ ଅଠାଳିଆ ଦେଖାଯାଏ । ଆକ୍ରାନ୍ତ ପତ୍ର ଛୋଟ ଓ ଗୋଦରା ଦେଖାଯାଏ । ପତ୍ର ତଳପଟ ତମ୍ବାଳିଆ ଦେଖାଯାଏ । ସଂକ୍ରମଣ ଅଧିକ ହେଲେ ପତ୍ର ଶୁଖିଯାଏ ।
ମା’ ପୋକ ପତ୍ରତଳେ ଶିରା ପାଖରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଅଣ୍ଡାଦିଏ । ଅଣ୍ଡାଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇତିନି ଦିନ ପରେ ଫୁଟି ଲାର୍ଭା ବାହାରେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ଫ୍ୟୁପା ହୁଅନ୍ତି । ସେମାନେ ପତ୍ର ତଳେ ଲାଖି ରହିଥାନ୍ତି । ପୁପ୍ୟାରୁ ବୟସ୍କ କୀଟ ବାହାରେ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଚିକଚିକ୍ ଏବଂ ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗର ଅଣ୍ଡାକୃତି । ୫ରୁ ୮ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଜୀବନଚକ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରତିକାର
ଅଷ୍ଟପଦୀ ଦମନ ପାଇଁ ଡିକୋଫଲ୍ ୧୮.୫ ଇସି କିମ୍ବା ୨୫ ଇସି କୁଇନାଲଫସ୍ ହେକ୍ଟରପିଛା ୨ ଲିଟର ହିସାବରେ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ।
ଅଷ୍ଟପଦୀ ଦମନ ପାଇଁ ପାକୋଜେବ ୮% ଡବ୍ଲ୍ୟୁପି. ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨କି.ଗ୍ରା. କିମ୍ବା ସଲଫର ସେଚିତ ଗୁଣ୍ଡ (୮୦%) ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨.୫କି.ଗ୍ରା. ମଧ୍ୟ ସିଞ୍ଚନ କରିପାରିବେ । ମାଇଟ୍ ସହିତ ଆଳୁ ମଥ କୁଇନାଲଫସ୍ ଛିଞ୍ଚନ କରିବା ଦ୍ଵାରା ଦମନ ହୋଇଥାଏ । ମାଇଟ୍ ସହିତ ପତ୍ର ଦାଗ ମାଝେଜେବ୍ ସିଞ୍ଚନ ଦ୍ଵାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥାଏ ।
ଆଳୁ ଫସଲର ସର୍ବତ୍ର ଚାହିଦା ଥିବାରୁ ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ସାଧାରଣତଃ ୬୦,୦୦୦ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଚାଷ ହୋଇଥାଏ । ତେବେ ବୌଦ୍ଧ ଜିଲାରେ ଆଳୁଚାଷ ଆଶାନୁରୂପକ ଭାବେ କରାଯାଉଛି । ଆଳୁ ଫସଲରେ ଅନେକଗୁଡିଏ ରୋଗ ପୋକ ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉଛୁର ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗ ଅନେକାଂଶରେ ଅମଳକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।
ଏଣୁ ଆଳୁ ଫସଲରୁ ଆଖୁଦୃଶିଆ ଅମଳ ପାଇବାକୁ ହେଲେ ଏହି ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗର କାରଣ, ଲକ୍ଷଣ ଓ ନିରାକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଅତଏବ ଚାଷୀ ଭାଇ ତଥା ଆଳୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଅବଗତ ନିମନ୍ତେ ଏହି ରୋଗ ବିଷୟରେ ନିମ୍ନରେ କେତେକ ଆବଶ୍ୟକ ତଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚିତ କରାଯାଉଛି ।
ସାଧାରଣତଃ ଆଳୁର ଉଛୁର ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗ ମଧ୍ୟ ବିଳମ୍ବ ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗ ରୂପେ ପରିଚିତ, ଯାହାକି ଫାଇଟୋଥ୍ୱାରା ଇନ୍ଫେଷ୍ଟନସ୍ ନାମକ ଏକ କବକ ଦ୍ଵାରା ହୋଇଥାଏ । ଯାହାକି ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଫସଲ , ଜମି ଓ ଆଳୁ, କନ୍ଦର ଠିକ୍ ବିଶୋଧନ ନ କରିବା ତଥା ସଂରକ୍ଷିତ ଶୀତଳ ଗୃହରୁ ଆସୁଥିବା ଆଳୁରେ ବିଶେଷଭାବେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥାଏ ଓ ଏହି ସଂକ୍ରମିତ ଆଳୁ ବିଶୋଧନ ନ କରି ଲଗାଇବା ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଥମେ ଆଳୁର ଗଜା ତଥା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଗଛକୁ ଗଛ ବ୍ୟାପିଥାଏ । ଏହି ରୋଗ ମଧ୍ୟ ପବନ ଦ୍ଵାରା ବାହିତ ହୋଇ ପତ୍ର, କାଣ୍ଡ ଓ କନ୍ଦରେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ । ଏହି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଗଛର ତଳ ପତ୍ରରେ ବାଦାମୀ ତଥା ପାଣି ଫୋଟକା ଦାଗ ହୋଇ ପତ୍ରର ଧାର ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥାଏ । ରୋଗର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ହେଲେ ପତ୍ରଗୁଡିକ ବାଦାମୀ କଳା ତଥା କଳଙ୍କିଯୁକ୍ତ ହୋଇ ପତ୍ରଗୁଡିକ କଣା ଓ ଜାଲି ହୋଇଯାଏ । ଏହି ସମୟରେ ଉକ୍ତ ରୋଗର କବକ ପତ୍ରର ତଳ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ସକାଳ ସମୟରେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ । ରୋଗ ଥରେ ଦେଖାଦେଲେ କ୍ରମଶଃ ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ରାଧିକ ହୋଇ ବିବର୍ଣ୍ଣ ସହିତ ପଚାଗନ୍ଧ କରିବା ସହ ପତ୍ରଧାର ଓ ଶୀର୍ଷଗୁଡିକ ଯୋଡି ହେବା, ଝାଉଁଳିବା ଓ ସାମାନ୍ୟ ଆଘାତରେ ଝଡିଥାଏ । ଏହା ସାଧାରଣତଃ ଶୀତର ପ୍ରକୋପ ସହିତ ବିଶେଷକରି ଅଧିକ କୁହୁଡି, କାକର ତଥା ଆଫ୍ରିତାରେ ବଢିଥାଏ । ଆକଳନରୁ ଜଣାଯାଇଛି ୧୬-୧୮ ଡିଗ୍ରୀ ପାରଦ ତଥା ୮୫ରୁ ୯୦ ଭାଗ ଆର୍ଦ୍ଧତା ସହିତ ମେଘୁଆ ଥଣ୍ଡା ତଥା କାକର ପାଗ ଏହି ରୋଗକୁ ପ୍ରଶ୍ରୟ ଦେଇଥାଏ । ଯଦି ଏହି ପ୍ରକାର ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ ତେବେ ସମୁଚିତ ଆଗୁଆ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ନିରାକରଣ ଜରୁରୀ । ନଚେତ୍ ସମଗ୍ର ଗଛ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା ସହିତ କନ୍ଦ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ଯେପରିକି କନ୍ଦ ଶୁଖିବା ସହିତ ଅନେକ ମାତ୍ରାରେ ପଚିଯାଏ ଏବଂ ବଜାର ଚାହିଦା କମିବା ସହିତ ଅମଳ ଯଥେଷ୍ଟ କମିଯାଏ ।
ଅତଏବ ଏହି ରୋଗର ସଫଳ ନିରାକରଣ ଓ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସଦାସର୍ବଦା ରୋଗମୁକ୍ତ କାଣ୍ଡକନ୍ଦକୁ ବିହନ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ଯଦି ସଂକ୍ରମଣ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ତେବେ ଏଗୁଡିକୁ ବିହନ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର ନ କରି ଗଭୀର ମାଟିରେ ପୋତିଦିଅନ୍ତୁ ନଚେତ୍ ଭଲଭାବେ ବିଶୋଧୂତ କରି ଜମିରେ ଲଗାନ୍ତୁ । ଏପରିକି କନ୍ଦ, ଲଗାଇବାର ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମାଟିକୁ ହୁଡା ଟେକି ଦିଅନ୍ତୁ ନଚେତ୍ ପବନ ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ଯଥେଷ୍ଟ ଆଶଙ୍କା ରହିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସଂକ୍ରମିତ ଗଛର ପତ୍ରଗୁଡିକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଛିଣ୍ଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏପରିକି କୋହଲା, ମେଘୁଆ ଥଣ୍ଡା ପାଗରେ ଜଳସେଚନ ଅପେକ୍ଷା ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରତି ସବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ସହନଶୀଳ କିସମ ମଧ୍ୟରେକୁଫ୍ରିଜ୍ୟୋତି, କୁଫ୍ରି ମଲ୍ଲାର, କୁଫ୍ରି ଥଙ୍ଗମ, କୁଫ୍ରି ଅରୁଣା ଓ କୁଫ୍ରି ପୁଖରାନ ଆଦି କିସମ ଚାଷ କଲେ ଏହି ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ରାସାୟନିକ ନିରାକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୁକ ଫଳପ୍ରଦ ଓ ସଫଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଇଥିବାରୁ ଲଗାଇବାର ୬୦ ଦିନ ପରେ ମାଙ୍କୋଜେବ କିମ୍ବା କ୍ଳୋରଥାଲୋନିଲ ଲିଟର ପ୍ରତି ୨ ଗ୍ରାମ ୧୦ ଦିନ ବ୍ୟବଧାନରେ ଅନ୍ତତଃ ୨ ଥର ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ଏତଦ୍ବ୍ୟତୀତ ବିକଳ୍ପ କବକମାରୀ ହିସାବରେ ଇଣ୍ଡୋଫିଲ ଏମ-୪୫ କିମ୍ବା କପର ଅକ୍ସି କ୍ଲୋରାଇଡ ଏକର ପ୍ରତି ୬୦୦ରୁ ୮୦୦ ଗ୍ରାମ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ । ଯଦି ଫସଲ ବିଳମ୍ବରେ ଲଗା ଯାଇଥାଏ ଓ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଫସଲରୁ ସଂକ୍ରମଣ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ ତେବେ ରିଡୋମିଲ ଗୋଲ୍ଡ କିମ୍ବା କରୁଜେଟ୍ କିମ୍ବା ଆଣ୍ଟାକୋଲ କିମ୍ବା କବଚ ନାମକ ଯେକୌଣସି କବକମାରୀ ଏକର ପ୍ରତି ୬୦୦ ଗ୍ରାମ ସହିତ ଷ୍ଟ୍ରେପଟ୍ଲୋସାଇକ୍ଲିନ୍ ୩୦ ଗ୍ରାମ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ ଅଧିକ ସୁଫଳ ମିଳିଥାଏ ।
ଏପରିକି କନ୍ଦ, ଲଗାଇବାର ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମାଟିକୁ ହୁଡା ଟେକି ଦିଅନ୍ତୁ ନଚେତ୍ ପବନ ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ଯଥେଷ୍ଟ ଆଶଙ୍କା ରହିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସଂକ୍ରମିତ ଗଛର ପତ୍ରଗୁଡିକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଛିଣ୍ଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଅତଏବ ଆଳୁ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଫସଲ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥକରୀ ଫସଲ ରୂପେ କ୍ରମଶଃ ଖ୍ୟାତିଲାଭ କରୁଥିବାରୁ ଏହାର ସମସ୍ତ ରୋଗପୋକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ଲକ୍ଷଣ, ପ୍ରତିକାର ଓ ନିରାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଓ ତଥ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କଠାରୁ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ମିଳିପାରୁଛି । ଏଣୁ ଯଥା ସମୟରେ ଏହି ଫସଲକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଇପାରିଲେ ଆଶାନୁରୂପକ ଅମଳ ମିଳିବା ସହିତ ଚାଷୀଭାଇ ବି ଲାଭବାନ୍ ହୋଇପାରିବେ ।
ଆଧାର -"ଓୟୁଏଟି"
Last Modified : 4/26/2020