অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଗୋବର ଗ୍ୟାସ ପ୍ଳାଣ୍ଟର ବ୍ୟବହାର

ଗୋବର ଗ୍ୟାସ ପ୍ଳାଣ୍ଟର ବ୍ୟବହାର

ଗୋବର ଗ୍ୟାସ ପ୍ଳାଣ୍ଟ

ଗୋବର ଗ୍ୟାସ ରେ ୫୫ – ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ମିଥେନ୍ ସହିତ ଉଦ୍ଜାନ ଓ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସଥାଏ । ଏହି ଗ୍ୟାସ ବ୍ୟବହାର କରି ରୋଷେଇ କରାଯିବା ସହିତ ଆଲୁଅ ଓ ପଙ୍ଖା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପାରିବ ।

କାର୍ଯ୍ୟାକାରିତା

  • ଗୋଟିଏ ପାତ୍ରରେ ଗୋବର,ଘରୋଇ ଆବର୍ଜନା ଓ ପାଣିକୁ ମିଶାଯାଏ।
  • ଏହି ମିଶ୍ରଣିକୁ ଏକ ପ୍ରବେଶ ନଳୀ ଦେଇ ବହନ ଟ୍ୟାଙ୍କକୁ ପଠାଯାଏ ।
  • ଏହି ଜୈବ ପଦାର୍ଥ ଅମ୍ଳଜାନ ଅନୁପସ୍ଥିରେ ପଚିଲେ ଏଥିରୁ ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ବାହାରେ ।
  • ଏହି ଗ୍ୟାସକୁ ନିର୍ଗମ ନଳୀ ଦେଇ ସଂଗ୍ରହ କରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
  • ପଚିଥିବା ଜୈବ ପଦାର୍ଥ ହାଲୁକା ହୋଇ ଭାସେ ଏବଂ ଟ୍ୟାଙ୍କ ରୁ ନିର୍ଗମ ନଳୀ ଦେଇ ବାହାରକୁ ବାହାରିଯାଏ ଯାହାକୁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଖତ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

ପ୍ଳାଣ୍ଟର ଆକାର

ପ୍ଳାଣ୍ଟର ଆକାର (ଘନ ମିଟର)

ଦୈନିକ ଗୋବର ଚାହିଦା (କି.ଗ୍ରା )

ଗାଈଗୋରୁ ସଂଖ୍ୟା

କେତେଜଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଷେଇ ହେବ

କେ. ଭି.ଆଇ. ସି ମଡେଲ ଖର୍ଚ୍ଚ ଟଙ୍କା

୨୫

୨ – ୩

୩-୪

୮୦୦୦

୫୦

୪ – ୫

୫-୬

୧୧୦୦୦

୭୫

୬ – ୭

୮-୧୨

୧୪୦୦୦

୧୦୦

୮ – ୯

୧୨ -୧୬

୧୬୫୦୦

ସ୍ଥାନ ନିରୂପଣ

  • ଏକ ଖୋଲା, ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ ପାଉଥିବା ସ୍ଥାନରେ ଗୋବର ଗ୍ୟାସ ପ୍ଳାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ ।
  • ଏହାରୋଷେଇ ଘର ଏବଂ ଗାଈ ଗୁହାଳର ନିକଟରେ ଥିବା ଭଲ ।
  • ଭୂମିର ଜଳ ପତନ ୨ ମିଟର ତଳେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  • ପିଇବା ପାଣି ଯୋଗାଉଥିବା କୂଅଠାରୁ ୧୫ ମିଟର ଦୂରରେ ଗ୍ୟାସ  ପ୍ଳାଣ୍ଟ ବସାଇବା ଭଲ ।

ରୋଷେଇ ସମୟରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ -

ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀରେ ରୋଷେଇ କଲେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ହେବା ସହିତ ଖାଦ୍ୟ ଗୁଣ ସଂରକ୍ଷିତ ରହେ ।

ଉତ୍ତମ ପାତ୍ର

  • ଗୋଳାକୃତି ପାତ୍ର ଚଟକା ପାତ୍ର ଅପେକ୍ଷା ଭଲ । କାରଣ ଗୋଲାକାର ପାତ୍ରରେ ତାପ ସଂଚାର ସବୁଆଡେ ଭଲଭାବରେ ହୋଇଥାଏ ।
  • ପାତ୍ରର ବ୍ୟାସ ଚୁଲି ମୁହଁ ବ୍ୟାସର ଦେହରୁ ୨ ଗୁଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  • ପାତ୍ରର ତଳ ଅଂଶ ସଫାକରି ରୋଷେଇ କରିବା ଭଲ ।

ଶକ୍ତି  ସଂରକ୍ଷଣ କୌଶଳ

  • ଯଥା ସମ୍ଭବ କମ ପାଣିରେ ରୋଷେଇ କରନ୍ତୁ ।
  • ସର୍ବଦା ପାତ୍ରରେ ଢାଙ୍କୁଣୀ ଦେଇ ରୋଷେଇ କରନ୍ତୁ ।
  • ଡାଲି, ଚାଉଳ ଇତ୍ୟାଦି ରାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ଅଧଘଣ୍ଟା ପାଣିରେ ବତୁରାଇ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ । ବୁଟ ଓ ମଟରକୁ ରାତିସାରା ପାଣିରେ ଭିଜାଇ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ ।
  • ଚୂଳିରୁ ଜାଳ ଯେପରି ବାହାରି ନ ଯାଏ ସେଥିପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦିଅନ୍ତୁ ।
  • ପାଣି ଜୋର ରେ ଫୁଟିଲେ ଜାଳ କମାଇ ଦିଆନ୍ତୁ । ରୋଷେଇ ସାରିଲେ ତୁରନ୍ତ ଜଳ କାଠ ବାହାରି କରି ପାଣିରେ ନିଆଁ  ଲିଭାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
  • ନଡାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ କାଟନ୍ତୁ ଓ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଚୂଲିଜଳାନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
  • ସର୍ବଦା ଶୁଖିଲା କାଠ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
  • ନଡାକୁ ଛନ୍ଦି ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ଏହା ମଧ୍ୟରେ  ବି ବାୟୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ ।
  • ସେତେବେଳେ କାଠ ସହିତ ପତ୍ର, ନଡା ଇତ୍ୟାଦି ଜଳାଯାଏ  , ପ୍ରଥମେ କାଠ ଜଳିବା ପରେ ପତ୍ର ଓ ନଡା କୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
  • ଯଦି ବାଧ୍ୟ ହୋଇ ଗୋବର ଜାଳୁଥାନ୍ତି ତେବେ ଲମ୍ବା ବାଡି ଉପରେ ଗୋବର ବୋଳି ଶୁଖାଇ ଜାଳନ୍ତୁ ।

ଆଧାର – ଶକ୍ତି ବିଭାଗ



© 2006–2019 C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate