ଆୟୋଡିନ୍ ଅଭାବ ଜନିତ ଅସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ଵ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଅଟେ । ଏହା ବିଶ୍ଵରେ ଏକ ପ୍ରମୂଖ ଭାଗ ଜନଜାତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ଓ ଏହା ବହୁପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଆସିଅଛି । ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ ୧.୫ ବିଲିୟନ ଲୋକ ସଂଖ୍ୟା ଏହି ଆୟୋଡିନ୍ ଅଭାବ ଜନିତ ସମସ୍ୟାର ବିପଦ ସଂକୁଳ ଅବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ରହିଅଛନ୍ତି ।
ଶରୀର ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଅତିକ୍ଷୁଦ୍ର ପୋଷାକ ତତ୍ଵ( ମାଇକ୍ରୋ ନ୍ୟୁଟିୟେଣ୍ଟ) ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆୟୋଡିନ୍ ପ୍ରମୂଖ ଅଟେ । ଏକ ସାଧାରଣ ମଣିଷର ବିକାଶ ଓ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଦିନ ୧୦୦- ୧୫୦ ମାଇକ୍ରୋଗ୍ରାମ ଏହା ଆବଶ୍ୟକ କରିଥାଏ।
ବ୍ୟବହାର (ଗ୍ରହଣ) କରୁଥିବା ଖାଦ୍ୟରେ ଆୟୋଡିନ୍ ଉପୟୁକ୍ତ ମାତ୍ରାର ଅଭାବରେ ଆୟୋଡିନ୍ ଡେଫିସିଏନସି (IDDs) ହୋଇଥାଏ । ପୁନର୍ବାର ଏହା ଥାଇରଏଡ୍ ହରମୋନ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଉପାଦାନ ଅଟେ ।
ଯାହାକି ଆବଶ୍ୟକ କରେ :
ଗଳଗଣ୍ଡ ହେଉଛି ବିରାଟ ସମସ୍ୟା ସ୍ପଷ୍ଟଭାବେ ପରିଦୃଷ୍ଟି ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ରଅଂଶର ଆଭାସ ମାତ୍ର । ଆୟୋଡିନ୍ ର ଅଭାବରେ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ଅନଗ୍ରସରତା ଦେଖାଦିଏ । ଏହା ସବୁ ଶ୍ରେଣୀ ( ବୟସାନୁପାତିକ), ଲିଙ୍ଗ ( ଉଭୟ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳା), ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ତରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ଏହାର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ଗର୍ଭପାତ, ମୃତଶିଶୁ ଜାତ, ମସ୍ତିଷ୍କ ବିକୃତି ଶିଶୁ, କାଳ- ମୁକ୍ତ, ବାମନ (ବାଙ୍ଗରା), ଟେରା ନିର୍ବୁଦ୍ଧିଆ, ଗଳଗଣ୍ଡ ସବୁ ବୟସରେ ସ୍ନାୟୁବିକ ବିକାର ଇତ୍ୟାଦି ଦେଖାଦିଏ ।
ବୟସ |
ଅନୁମୋଦିତ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ( ଏକଦିନରେ) ମାଇକ୍ରୋ ଗ୍ରାମ |
୦-୧୧ ମାସ |
୫୦ |
୧୨-୫୯ ମାସ |
୯୦ |
୬-୧୨ ବର୍ଷ |
୧୨୦ |
୧୨ ବର୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ |
୧୫୦ |
ଗର୍ଭବତୀ ଓ ପ୍ରସୂତୀ |
୨୦୦ |
ଉପଯୁକ୍ତ ଆୟୋଡିନ୍ ପାଇପାରୁଥିବା ପରିବେଶରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଆୟୋଡିନ୍ ପାଇପାରୁ ନଥିବା ପରିବେଶ ବୃଦ୍ଧିମତ୍ତାର ପରିମାଣର ( ୧୩ ଆଇ.କ୍ୟୁ) ମାତ୍ରା ।
ଆୟୋଡିନ୍ ଲୁଣର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ତାହାର ବୃଦ୍ଧି ସମୟରେ ମୁତ୍ତିକାରୁ ଏହା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଯଦି ମାଟିରେ କମ୍ ପରିମାଣରେ ଆୟୋଡିନ୍ ରହିଥାଏ ତାହେଲେ ଏଥିରେ ବୃଦ୍ଧିପାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ କମ୍ ପରିମାଣରେ ଆୟୋଡିନ୍ ରହେ, ସେଥିପାଇଁ ଆୟୋଡିନ୍ ପାଇବାର ଏକମାତ୍ର ସୁରକ୍ଷିତ ପନ୍ଥା ହେଉଛି ପ୍ରତିଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆୟୋଡିନ୍ ଲୁଣର ଗ୍ରହଣ ।
କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ୍
କ’ଣ କରିବା ଅନୁଚିତ ?
ଆୟୋଡିନ୍ ର ମାତ୍ରା ଲୁଣରେ କେତେ ରହିବା ଦରକାର:-
ଆଧାର - ୟୁନିସେଫ
Last Modified : 1/26/2020