অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

କର୍କଟ ରୋଗ ନିରାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟର ଭୂମିକା

କର୍କଟ ରୋଗ ନିରାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟର ଭୂମିକା

ଉପକ୍ରମ

ଶରୀର  କୋଷଗୁଡ଼ିକର  ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ  ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ  କର୍କଟ  ରୋଗ  କୁହାଯାଏ   । ପ୍ରତ୍ୟକ  ଜୀବକୋଷ  ଏକ  ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ  ନିୟମରେ  ବଢେ ଓ  ମୃତ୍ୟୁବରଣ   କରେ   । କର୍କଟ  କୋଷଗୁଡିକର  କ୍ଷୟ  ନ ହୋଇ  ଅଭିବୃଦ୍ଧି  ଘଟିଥାଏ   । ସୁସ୍ଥ  କୋଷ  ମଧ୍ୟରେ  ଥିବା  ଡି. ଏନ୍. ଏ. ର  କ୍ଷତି  ହେଲେ  ଏବଂ  ସ୍ଵାଭାବିକ ଅବସ୍ଥାରେ  ନ  ରହିପାରିଲେ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ହୁଏ   । କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ  ଡି. ଏନ୍. ଏ. ପିତାମାତାଙ୍କ  ଠାରୁ  ପିଲାଙ୍କ ଶରୀରକୁ  ଆସିଥାଏ   । ଅସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟକର   ଖାଦ୍ୟ  ଧୂମପାନ , ମଦ୍ୟପାନ , ଅତ୍ୟଧିକ  ମେଦବୃଦ୍ଧି , ବ୍ୟାୟାମ୍  ଅଭାବ  ଓ  ଅତ୍ୟାଧୁନିକ  ଜୀବନଯାପନ  ଶୈଳୀ  କର୍କଟ  ରୋଗୀଙ୍କ  ସଂଖ୍ୟା  ବୃଦ୍ଧିରେ  ଅନ୍ୟତମ  କାରଣ   । ପଚାଶ  ପ୍ରତିଶତରୁ  ଅଧିକ  ମହିଳା  କର୍କଟ  ରୋଗର  ଶିକାର  ହୋଇଥାନ୍ତି  । ୫୫  ବର୍ଷ  ପରେ  ୭୭ ପ୍ରତିଶତ  ବ୍ୟକ୍ତି  ଏହି  ରୋଗ  ଶିକାର  ହେଉଥିବା  ଦେଖିବାକୁ  ମିଳିଥାଏ   । ପ୍ରଖର  ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ  ଚର୍ମ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ସୃଷ୍ଟି  କରେ   । ଯେଉଁ  କ୍ଷେତ୍ରରେ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ବଂଶଗତ  ସେ  କ୍ଷେତ୍ରରେ  ଠିକଣା  ସମୟରେ  ଚିହ୍ନଟ   କରି  ଚିକିତ୍ସା  ବିଧାନ  କରିବା  ଉଚିତ  । ସବୁଜ  ତଥା  ସତେଜ  ପନିପରିବାରେ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ପ୍ରତିହତ  କରିବାର  ଗୁଣ  ରହିଛି  । କେଉଁ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ପାଇଁ  କେଉଁ  ପାରିବା   ଉପକାରୀ  ସେ  ସମ୍ପର୍କରେ   ନିମ୍ନରେ  ଉଲ୍ଲେଖ  ରହିଛି   ।

ସ୍ତନ  କର୍କଟ

ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ’ ନାମକ  ଏକ  ହରମୋନ  ସହିତ  ଏହି  ରୋଗର  ସମ୍ପର୍କ  ରହିଛି   । ଆମେରିକାରେ  ପ୍ରତି  ୯ ମହିଳାଙ୍କ   ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ  ଏହି  ରୋଗରେ  ପୀଡିତ  ହୋଇଥାନ୍ତି   । ‘ ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍ ’ ର  ଗୁଣ  ନଷ୍ଟ   କରିବା  ପାଇଁ  ସ୍ତନ  କର୍କଟରେ   ‘ଟାମ୍ କ୍ସିଫେନ୍ ’  ଔଷଧ  ବ୍ୟବହାର   କରାଯାଇଥାଏ   । କେତେକ  ଖାଦ୍ୟ  ପଦାର୍ଥରେ  ଏହି  ରାସାୟନିକ  ପଦାର୍ଥ  ଥିବାରୁ  ସେସବୁ   ଖାଇଲେ  ଉପକାର  ମିଳିଥାଏ  । ଋତୁସ୍ରାବ   ବନ୍ଦ  ହେବା  ପରେ  ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍  ପରିମାଣ  ହ୍ରାସ   ପାଇଥାଏ   । ମେଦବୃଦ୍ଧିର  ଶିକାର  ହୋଇଥିବା  ମହିଳାମାନଙ୍କ  ଶରୀରର  ଅତ୍ୟଧିକ  ଚର୍ବି  କୋଷ  ଏହି  ହରମୋନ  କ୍ଷରଣ  ବୃଦ୍ଧି  କରାଇଥାଏ   । ଫଳରେ  ସେମାନେ  ସ୍ତନ  କର୍କଟ  ରୋଗରେ  ଶିକାର  ହୋଇଥାନ୍ତି  । ଯୌବନରେ   ଯେଉଁମାନଙ୍କ  ଶରୀରରେ   ଅତ୍ୟଧିକ  ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍  ତିଆରି   ହୁଏ , ସେମାନେ  ସ୍ତନ  କର୍କଟ   ରୋଗରେ  ଶିକାର  ହେବା  ଆଶଙ୍କା  ଅଧିକ   । ଆମେରିକାର  ଆଲବାମା   ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟରେ  ପ୍ରଫେସର  ଷ୍ଟିଫେନ  ବାର୍ଡସଙ୍କ  ମତରେ  ସୋୟାବିନ  ନିୟମିତ  ଖାଇଲେ   ସ୍ତନ  କର୍କଟ   ରୋଗ  କୋଷର  ଅଭିବୃଦ୍ଧି  ହୁଏ  ନାହିଁ   । ଏହା  ଟାମକ୍ସିଫେନ୍ ର  ବିକଳ୍ପ  ଭାବେ  କାର୍ଯ୍ୟ  କରିଥାଏ   । ନିୟମିତ  ସୋୟା  ମିକ୍ସ  ପାନ   କଲେ  ଶରୀରର   ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍  ପରିମାଣ  ହ୍ରାସ   ପାଇଥାଏ  । କର୍କଟ  କୋଷର  ଉପର  ପର୍ଦ୍ଦା ଦେଇ  ଇଷ୍ଟ୍ରୋଜେନ୍  ଭିତରକୁ  ପ୍ରବେଶ   କରେ   ଏବଂ  ଏହାର  ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ  ସାହାଯ୍ୟ   କରିଥାଏ   । ସୋୟାବିନ  ଏଥିରେ  ପ୍ରତିବନ୍ଧକ  ସୃଷ୍ଟି  କରିଥାଏ   । ନିୟମିତ  ସୋୟାବିନ  ଖାଇଲେ  ପୁରୁଷମାନେ   ପ୍ରୋଷ୍ଟେଟ୍  କର୍କଟ  ରୋଗ  ଶିକାର  ହେବା  ଆଶଙ୍କା  ହ୍ରାସ  ପାଇଥାଏ   । ସମୁଦ୍ର  ମାଛ ଓ ଏହାର  ତେଲରେ  ପ୍ରଚୁର  ପରିମାଣରେ  ଭିଟାମିନ ‘ ଡି ’ ଓ ‘ ସି ’ ଥିବାରୁ  ଶରୀର  ପାଇଁ  ଏହା   ଉପକାରୀ   । ଦୈନିକ  ୩୮୦ ମିଳିଗ୍ରାମ୍ ରୁ  ଅଧିକ  ଭିଟାମିନ - ‘ ସି ’ ଖାଇଲେ  ସ୍ତନ  କର୍କଟ  ରୋଗ ହାର  ୩୫ ପ୍ରତିଶତ  ହ୍ରାସ  ପାଇଥାଏ   । ତେଲ , ମାଂସ , ଅଣ୍ଡା  ଅଧିକ  ଖାଇଲେ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ଆଶଙ୍କା  ଅଧିକ  ବୃଦ୍ଧି  ପାଇଥାଏ   । ମଦ୍ୟପାନ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ପାଇଁ  ଅନୁକୂଳ , ଏସବୁ  ବିଚାର  କରି  ପ୍ରଚୁର  ପରିମାଣରେ  ସୋୟାବିନ , ସମୁଦ୍ର  ମାଛ  ଓ  ଭିଟାମିନ୍ – ସି  ଯୁକ୍ତ  ଖାଦ୍ୟ  ଖାଇଲେ   ସ୍ତନ  କର୍କଟ  ରୋଗ  ପ୍ରତିହତ   କରିବାରେ   ସହାୟତା   ମିଳିବ   ।

ବୃହଦନ୍ତ୍ର  କର୍କଟ  ରୋଗ

ପ୍ରତିବର୍ଷ   ଆମେରିକାରେ  ଏହି  ରୋଗରେ  ଏକ  ଲକ୍ଷ ଦଶ ହଜାର  ବ୍ୟକ୍ତି  ଆକ୍ରାନ୍ତ  ହୋଇଥାଆନ୍ତି  । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୫୦ ହଜାରଙ୍କର  ମୃତ୍ୟୁ  ଘଟିଥାଏ  । ଅଧିକ  ଚର୍ବିଜାତୀୟ  ଖାଦ୍ୟ , ମଦ୍ୟପାନ , ଓ  ମାଂସ  ଭକ୍ଷଣ  ଏହାର  କାରଣ  ।  ବନ୍ଧାକୋବି , ଫୁଲକୋବି , ବ୍ରୋକଲି , ଘୋଳଦହି , ସମୁଦ୍ର  ମାଛ , ତନ୍ତୁ  ଜାତୀୟ   ଖାଦ୍ୟ  ସହିତ  ପିଆଜ , ରସୁଣ , ବିଲାତି  ବାଇଗଣ  , କାଲସିଅମ ଓ  ଭିଟାମିନ – ଡି  ଏହି  ରୋଗ  ପ୍ରତିରୋଧ  କରିପାରେ   । ତନ୍ତୁରେ   ଥିବା  ପେକ୍ଟିନ , ସେଓ  , ନାସପାତି , ପିଜୁଳି , କମଳା, କଦଳୀ , ମୂଳା , ଗାଜର , ବିନ୍ ଆଦି  ପରିବାରେ   ଅଧିକ  ଥାଏ  । ଏହା  କର୍କଟ  କୋଷ  ଅଭିବୃଦ୍ଧି  ପ୍ରତିହତ  କରିଥାଏ   । ଘୋଳ  ଦହିରେ  ଥିବା  ଲାକ୍ଟୋବେସିଲସ୍ ବୃହଦନ୍ତ୍ରର  କୋଷରେ   ଥିବା  ଡି.ଏନ୍.ଏ ର  କ୍ଷତି  ଘଟିବାକୁ  ଦିଏ  ନାହିଁ   ।

ପାକସ୍ଥଳୀ  କର୍କଟ  ରୋଗ

ଖାଦ୍ୟର  କୁପ୍ରଭାବରେ  ପାକସ୍ଥଳୀ ରେ  ଘା ’ ହୋଇଥାଏ   । ଅଧିକ  ତେଲ  ମସଲାଯୁକ୍ତ  ଖାଦ୍ୟ , ମାଂସ  ଖାଇବା  ସହିତ  ମଦ୍ୟପାନ  ଏହି  ରୋଗର  କାରଣ  ହୋଇଥାଏ   । ପାକସ୍ଥଳୀରେ  ସୃଷ୍ଟି  ହୋଇଥିବା  ଘା ’ ପରବର୍ତ୍ତୀ  ସମୟରେ   କର୍କଟ  ରୋଗର  ରୂପ  ନିଏ  । ମାଂସକୁ  କୋଇଲା  ନିଆଁରେ  ପୋଡି  ଖାଇଲେ  ଏପରି ରୋଗରେ  ପୀଡିତ  ହେବା  ଆଶଙ୍କା  ଅଧିକ  । ପିଆଜ ଓ  ରସୁଣ  ଖାଇବା  ଦ୍ଵାରା  ଏ  ଧରଣର  କର୍କଟ  ରୋଗର  ଶିକାର  ହେବା  ଆଶଙ୍କା  ୪୦ ପ୍ରତିଶତ  ଦୂର  କରିଥାଏ   । ପିଆଜ ଓ ରସୁଣରେ  ଥିବା  ଆଲାଇଲ୍  ପ୍ରୋପାଇଲ୍  ଡାଇସଲ୍ ଫାଇଡ   କର୍କଟ  ରୋଗ  ନଷ୍ଟ  କରିବାରେ  ସାହାଯ୍ୟ  କରେ    । ପ୍ରତିଦିନ  ତିନି  ଆଉନ୍ସ  ପିଆଜ  ତଥା  ‘ ହେଲିକୋବାକ୍ଟର ’ ନାମକ  ଜୀବାଣୁ  ଘା ’ ସୃଷ୍ଟି  କରିଥାଏ   । ରସୁନର  ଏହି  ଜୀବାଣୁ  ନଷ୍ଟ  କରିବାର  ଶକ୍ତି  ରହିଛି   । ଆମ ସମାଜରେ  ବିଧବାମାନଙ୍କୁ   ପିଆଜ   ରସୁଣ   ଖାଇବା   ନିଷେଧ   । ସେମାନେ   ଅଦା , ଡାଲଚିନି , ଲବଙ୍ଗ  , ଗୁଜୁରାତି   ଖାଇଲେ  ଉପକାର  ପାଇପାରିବେ   । ତେବେ  ବିଧବାମାନଙ୍କ  ପାଇଁ  ଆମ  ଧର୍ମରେ  ପିଆଜ  ରସୁଣ   ଖାଇବା  ବାରଣ   କରାଯିବା  ଉପରେ  ବିତର୍କ   ହେବା  ବାଞ୍ଛନୀୟ   ।

ଆଧାର :ଡା. ଦ୍ଵିଜେଶ କୁମାର ପଣ୍ଡା , ଲାୟନ ମିନତୀ ବେହେରା କ୍ୟାନସର ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଟ୍ରଷ୍ଟ

Last Modified : 9/30/2019



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate