କାଲକା ( ଏକ ଚଟଣି)
କାଲକା ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାର ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଏ । ଯଥା : ପତ୍ରରୁ ଓ ଶୁଖିଯାଇଥିବା ପତ୍ରରୁ ।
ଲେପ ( ମଲମ)
ଲେପ ଥଣ୍ଡା, ଗରମ ବହଳିଆ, ପତଳା ହୋଇପାରେ । ଏହାକୁ ସାଧାରଣତଃ ବାଟିକରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ଓ ଏହାକୁ ଶରୀରର ସଂକ୍ରମିତ ସ୍ଥାନରେ ଲଗାଯାଏ ।
ପାଚନ
ମସୃଣ ମାଠିଆ ବା ଗୋଟିଏ ପତଳା ଧାତୁ ପାତ୍ର ବାହାର ପାଖ ତଳେ ମାଟି ଲଗାଇ ତା ମଧ୍ୟରେ ଛୋଟ ଚାରା ରଖନ୍ତୁ । ଚାରାରେ ୪ ଗୁଣ ପାଣି ଢାଳନ୍ତୁ । ଯଦି ଚାରା କୋମଳ ଥାଏ ତାହାହେଲେ ୪ ଗୁଣ, ଯଦି ଅଳ୍ପ ବହଳଥାଏ ତାହାହେଲେ ୮ ଗୁଣ, ଯଦି ଚାରା ଅତି କଠିନ ହୋଇଥାଏ, ତାହାହେଲେ ୬ ଗୁଣ ପାଣି ଢାଳନ୍ତୁ । ଏହାକୁ ଅଳ୍ପ ଜାଲରେ ସିଝାନ୍ତୁ ଯେପରିକି ମୂଳ ପରିମାଣ ଠାରୁ ୪ ଭାଗରୁ ୧ ଭାଗ ଅଳ୍ପ କଠିନ ଓ କଠିନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮ ଭାଗରୁ ୧ ଭାଗ ରହିବ । ତା’ପରେ ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡାକରି ଛାଣି ଗୋଟିଏ ସଫା ପାତ୍ରରେ ରଖନ୍ତୁ ।
ପାଉଡର ( ଚୂର୍ଣ୍ଣ)
ଗଛର ଶୁଖିଲା ଅଂଶକୁ ପ୍ରସ୍ତର ଖଣ୍ଡ ବା ବଡ ହେମଦସ୍ତାରେ ଗୁଣ୍ଡ କରି ତାକୁ ସଫା କପଡାରେ ଚଳାଇ ଗୁଣ୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ଗୁଣ୍ଡର ଧୁଳି ବା ଚିକ୍କଣ ଅଂଶ ସଫା କପଡାରେ ଚଲାଇ ଗୁଣ୍ଡ ତିଆରି ହେବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଗୁଣ୍ଡ ସହିତ ଗୁଡ ମିଶାଯାଏ, ତେବେ ତାହା ଗୁଣ୍ଡ ପରିମାଣ ସହିତ ସମାନ ହେବା ଉଚିତ୍ । ମହୁ ଓ ଘିଅ ପାଇ ଏହି ପଦାର୍ଥର ଦୁଇଗୁଣ ମିଶାଇବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି କ୍ଷୀର ଓ ପାଣି ସହିତ ମିଶାଯାଏ ତାହାହେଲେ କ୍ଷୀର ଓ ପାଣିର ୪ ଭାଗରୁ ଭାଗେ ଗୁଣ୍ଡ ମିଶିବା ଉଚିତ୍ ।
ମଲମ :
ଗରମ ତେଲ ଓ ପୁରୁଣା ଘିଅ ନିଅନ୍ତୁ । ଏଥିରେ କିଛି ଝୁଣା ମିଶାନ୍ତୁ ଓ ଗୋଟିଏ ସଫା କପଡାରେ ଛାଣନ୍ତୁ । ଏଥିରେ ଗୁଣ୍ଡ ମିଶାନ୍ତୁ ।
କାଟ ପତଙ୍ଗ ଲାଗି ନ ଥିବା ବା ସଂକ୍ରମଣ ହୋଇ ନ ଥିବା ସବୁଜ ଗଛ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତୁ । ସେଗୁଡିକ ପାଣିରେ ଭଲଭାବେ ଧୋଇଡିଆନ୍ତୁ । ତାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ କରି କାଟି ଛେଚି ଦିଅନ୍ତୁ । ଗୋଟିଏ ସଫା କପଡାରେ ଛାଣି ଗ୍ଲାସରେ ରସ ସଂଗ୍ରହ କରନ୍ତୁ ।
ଶୁଖିଲା ଗୁଣ୍ଡ ଔଷଧ ପାଇବାକୁ ହେଲେ ସମାନ ବା ଦିଉ ଗୁଣ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ ଓ ଗୋଟିଏ ମାଟି କଳସ ଓ ଗ୍ଲାସରେ ବୁଡାଇ ନରମ କରନ୍ତୁ । ପରେ ତା’କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଗ୍ଲାସକୁ କପଡାରେ ଛାଣି ଦିଅନ୍ତୁ ।
ସତର୍କତା
ଯଦି ଭୁଲବଶତଃ ଏହି ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ୍ଡ ଖିଆଯାଏ ତେବେ ଏହା ବିଆଇଏସ ଭଳି କାମ କରିଥାଏ । ଏଣୁ ଔଷଧ ତିଆରି କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗଛରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ପରିମାଣ ଉପଯୁକ୍ତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ହୁଏ ତେବେ ପାରମ୍ପରିକ ଆରୋଗ୍ୟକାରୀ ବା ଆପଣଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠିର ଏହି ପ୍ରକାର ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ । ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଔଷଧୀୟ ଗଛ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହା ବୟସ୍କ ଓ ଶିଶୁ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ବୟସ୍କଙ୍କ ମାତ୍ରାର ଅଧା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇପାରିବ । ଏଠାରେ କିଛି ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା ଉଦାହରଣ ଦିଆଗଲା।
ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା କେବଳ କମ୍ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଗ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ମାରାତ୍ମକ ରୋଗକୁ ଆଧୁନିକ ଔଷଧ ଦ୍ଵାରା ଚିକିତ୍ସା କରାନ୍ତୁ । |
ଶିଶୁର କାଶ ଓ ଥଣ୍ଡା ପାଇଁ –
ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର କାଶ ଓ ଶ୍ଲେଷ୍ମା ପାଇଁ –
ସତର୍କତା: ଦୁଦୂରା ଅତି ବିଷାକ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିବା ମାତ୍ରା ଠାରୁ ଅଧିକ ସେବନ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ପୀଡାନାଶକ ବା ଆଣ୍ଟିସ୍ପାଜମୋଡିକ ବଟିକା ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅଧିକ ନିରାପଦ ।
ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଜ୍ଵର ବାନ୍ତି, ରକ୍ତଝାଡା ଏବଂ ଶରୀରରେ ପାଣି ଅଂଶ କମିଯିବା ଇତ୍ୟାଦି ଲକ୍ଷଣ ନ ଥାଇ କେବଳ ହାଲୁକା ତରଳ ଝାଡା ହେଉଥାଏ, ତେବେ :
ଯଦି ତରଳଝାଡାରେ ନାଳରକ୍ତ ପଡୁଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରରେ ପାଣିଅଂଶ କମିଯିବାର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ :
ଘା’ ବା ଅଳସର ଯଦି ନ ଥାଇ ପରିଷ୍କାର ଥାଏ, ତେବେ କିଛି କୀଟଘ୍ନ ବା ଇଙ୍କନଟସ୍ ପାଣିରେ ସିଝାନ୍ତୁ ଓ ତାକୁ ଛାଣିନେଇ ସେହି ପାଣିରେ ଘା’ କୁ ଧୋଇ ପରିଷ୍କାର କରନ୍ତୁ । ସେହି ସିଝା ଇଙ୍କନଟସ୍ ବା କୀଟଘ୍ନ ବା ବୂୟନିବାରକ ଗୁଡ଼ିକୁ ପଥରରେ ଘୋରି ତା’ର ମୁଣ୍ଡକୁ ଘା’ ବା ଅଲସର ଉପରେ ଲେପୀ ଦିଅନ୍ତୁ । ସେ ଜାଗାକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖନ୍ତୁ ।
ପୁରୁଣା ଘା’ ବା ଅଲସର ଓ କ୍ଷତ
ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ବିନା ଘା’ କିମ୍ବା କ୍ଷତ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଯାଏ ଓ ସେଥିରେ ପୂଜ ହୋଇଯାଏ ।
ଗୋଟିଏ କଞ୍ଚା ଅମୃତଭଣ୍ଡା କାଟିତା’ର ଅନ୍ତଃଶସକୁ କୋରିୟ ନେଇ ଘା’ ଉପରେ ଲଗାନ୍ତୁ । ପର ଦିନ ଘା’କୁ ସଫା କରି ପୁଣି ସେହି କଞ୍ଚା ଅମୃତଭଣ୍ଡାର ଅନ୍ତଃଶୟ ଘା’ ଉପରେ ଦିଅନ୍ତୁ । ପୂଜ ଶୋଷି ହୋଇ ଘା’ ସଫା ହେବାପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏପରି କରନ୍ତୁ । ପୂଜ ପୂରାପୁରି କମିଗଲେ ଉପରଲିଖିତ ଇଙ୍କନଟସ୍ କୀଟଘ୍ନ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । କୁଷ୍ଠ ଜନିତ ଘା’ ପାଇଁ ଏହା ଅଧିକ ଉପଯୋଗୀ ।
ପୂଜ ଥିବା ଘା’କୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ବରଗଛର କ୍ଷୀର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୋଡ ଫଟା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।
ପରିଷ୍କାର ଘା’ ଆଣ୍ଟିସେପଟିକ୍ ବା ପୂଜ ଭଲ ହେବା ପାଇଁ ଔଷଧ ବିନା ସାହାଯ୍ୟରେ ଉପଶମ ହୋଇଥାଏ ।
ଏକ ଚାମଚ ଦହିରେ ତୁତିଆ ( ମିହିରିଗିରିଆ) ଦାନାକୁ ଧରି ଅଳ୍ପ ନୀଳବର୍ଣ୍ଣ ଧାରଣ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘଷନ୍ତୁ ଓ ସେଥିରେ କିଛି ହାଣ୍ଡିକଳା ମିଶାନ୍ତୁ । ହାଣ୍ଡିରେ କଳା ତିଆରି କରିବା ପୂର୍ବରୁ ହାଣ୍ଡିକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ଦରକାର । ଏହାକୁ ଘା’ରେ ଲଗାନ୍ତୁ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ମାଛି ଘା’ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହନ୍ତି । ଏହାକୁ ଧୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଘା’ ଭଲ ହୋଇଗଲେ କଳା ଚିହ୍ନ ଆପେ ଆପେ ଛାଡିଯିବ ।
ବହୁମୂତ୍ରଜନିତ ଘା’
ଗୋଟିଏ ବାଇଗଣ ପୋଡି ସେଥିରେ କିଛି କର୍ପୂର ମିଶାଇ ଘା’ ରେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ଏହା ସହିତ ମଧୁମେହ ବା ବହୁମୂତ୍ର ପାଇଁ ଦରକାରୀ ପଥ୍ୟ ସେବନ କରନ୍ତୁ ।
ପାଚି ହଳଦିଆ ଦିଶୁଥିବା ଲେମ୍ବୁରେ କଣାଟିଏ କରି ସେଥିରେ କଣନଖା ହୋଇଥିବା ଆଙ୍ଗୁଠିଟିକୁ ପୂଜ ସୁଝିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭର୍ତ୍ତିକରି ରଖନ୍ତୁ ।
ବାଳମୂଳିଆ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ହେଲେ
ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜିଭ ପାଟିରେ ଘା’ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାଦ୍ଵାରା ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟଦାୟକ ହୋଇଥିବାରୁ ଜଣେ କିଛି ଖାଇବାକୁ ଇଛା କରନ୍ତି ନାହିଁ । ତେଣୁ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ବଢିଯାଇ ଘା’ ର ପ୍ରକୋପ ବଢେ ।
ଦରକାର ମୁତାବକ ପୁଷ୍ଟି କର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାଦ୍ଵାରା ହିଁ ଏହି ଘା’ ଭଲ ହୋଇଥାଏ ।
ଠିକ୍ ରୂପେ ଖାଇପାରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନମତେ ଏହି ଘା’ର କଷ୍ଟ କମାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିବ ଓ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାଦ୍ଵାରା ସେଥିରେ ବକଳା ବାନ୍ଧି ତାହା ଭଲ ହୋଇଯିବ ।
କିଛି ‘ କାସିଆ ଆଲାଟା ପତ୍ରକୁ ଛେଚି ତାର ରସକୁ ଦିନକୁ ତିନିଥର କରି ଦେହରେ ଲଗାନ୍ତୁ ।
ମିଳିମିଳା ବା ହାଡଫୁଟି ଜନିତ ଫୋଟକା
ରୋଗୀ ପାଇଁ ଲିମ୍ବୂ ପତ୍ରର ବିଚଣା ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଲିମ୍ବ ପାତ୍ର ଶୀତଳ ଓ ଜୀବାଣୁ ନିରାଧକ ହୋଇ ଥିବାରୁ ଏହି ବିଚଣାରେ ଶୋଇବା ଦ୍ଵାରା ରୋଗୀର ଦେହ କୁଣ୍ଡାଇ ହୁଏ ନାହିଁ ଓ ଆରାମ ଲାଗେ ।
କିଛି ଲିମ୍ବପତ୍ରକୁ ପାଣିରେ ଫୁଟାଇ ସେଥିରେ ରୋଗୀକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଗାଧୋଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ସାବଧାନ: ଏହାଦ୍ଵାରା ଦେହ ପୋଡିଯାଇପାରେ । ତେଣୁ ଏହି ମିଶ୍ରିତ ଚୂର୍ଣ୍ଣକୁ କେବଳ ଠିକ୍ କ୍ଷତ ସ୍ଥାନରେ ଲଗାନ୍ତୁ ।
ସତର୍କତା : ଚିକିତ୍ସା ପୂର୍ବରୁ ଓ ଚିକିତ୍ସା ବେଳେ ରୋଗୀକୁ କିଛି ଖାଇବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ସୂତା କୃମି
ସୂତାକୃମିର ପ୍ରତିକାରପାଇଁ ପରିବାରର ସମସ୍ତେ ଏକାବେଳେ ଏହି ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବା ଦରକାର।
ପିତା କୃମି
ସାବଧାନ: ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମଚାରିଙ୍କତତ୍ତ୍ଵାବଧାନରେ ଏହି ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ନିୟମିତ ରକ୍ତଚାପ ପରୀକ୍ଷା କରନ୍ତୁ । ଏହି ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ରକ୍ତଚାପ କମି ଯାଇଥାଏ ।
କିଛି ଅରୁଷା ( ମାଲବାର ନଟ୍) ଗଛର ପତ୍ରଆଣି ଅଧିକ ସିଝାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ତା’ ସହିତ କିଛି ମହୁ ଓ ଗୁଡ ପକାଇଲେ ସ୍ଵାଦ ଲାଗେ । ଦିନରେ ୩ ଥର କରି ଅତି କମ୍ ରେ ୩ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଆନ୍ତୁ । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବୟସ୍କମାନଙ୍କର ଅଧା ଦିଅନ୍ତୁ । ଯଦି ଏଥିରେ ଶ୍ଵାସ ଭଲ ନ ହୁଏ । ତେବେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ ।
ଦହି ବା ଲେମ୍ବୁରସ ବା ନିମ୍ବପତ୍ର ବାଟି ମୁଣ୍ଡ ବାଳରେ ଲଗାନ୍ତୁ । ଘଣ୍ଟାଏ ସେପରି ଛାଡିଦିଅନ୍ତୁ ଓ ତା’ ପରେ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରିଦିଅନ୍ତୁ । ଏହିପରି ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ କରନ୍ତୁ । ସାବୁନ ବା ସାମ୍ପୋ ବାଳରେ ଲଗାନ୍ତୁ ନାହିଁ , ୧୫ ଦିନ ପରେ ରାତିରେ ତେଲ ଲଗାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଏହି ଉପଚାର ଦାନ୍ତବିନ୍ଧା ଭଲ କରେ ନାହିଁ । କେବଳ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ବିନ୍ଧା କମାଇଦିଏ । ତେଣୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଦାନ୍ତ ଉପୁଡାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ବା ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତୁ ।
ଏହି ପାଦଫୁଲା କମିବା ପାଇଁ, ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତୁ । ଏଥି ସହିତ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ପାଦ ଫୁଲା କମାଇବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉପାୟାମାନ ଅବଲମ୍ବନ କରିପାରିବେ ।
ଏହି ଛାଞ୍ଚ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ମେକ୍ ସିକୋରେ ଟେପ୍ ଗଜ୍ ବା ସୋଲଡା କନସୋଲଡା ଗଛ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଯେ କୌଣସି ଗଛ ଯଦି ସେଥିରୁ ସିରପ ତିରାରି କରିହେଉଥିବ ଓ ତାହା କଠିନ ଓ ଚର୍ମକୁ କଷ୍ଟ ନହେବା ତାହା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଭାରତରେ ପାରମ୍ପରିକ ହାଡ ଯୋଡାଳି ଛାଞ୍ଚ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଅଣ୍ଡାର ଧଳା ଅଂଶ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି । ମାତ୍ର ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମ ସମାନ । ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥାନର ବିଭିନ୍ନ ଗଛ ଯାହା, ଏହି ଛାଞ୍ଚ ତିଆରିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ଚିହ୍ନଟ କରନ୍ତୁ ।
ଛାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଟେପ ଗଜ : ୫ ଲିଟର ପାଣି ରେ ଏକ କି.ଗ୍ରା ଗଛ ଛାଲି ପକାଇ ୨ ଲିଟର ପାଣି ରହିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଝାନ୍ତୁ । ଏକାକୁ ଛାଣି ଏହା ମୋଟା ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଝାନ୍ତୁ ଓ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯିବା ଭଳି ବ୍ୟବହାର ଛାଲି ପକାଇ ୨ ଲିଟର ପାଣି ରହିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଝାନ୍ତୁ ଓ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯିବା ଭଳି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
ସେ ଯାହାହେଉ ଚୀନ୍ନ, ଲାଟିନ୍ ଓ ଆମେରିକାରେ ହାଡ ଯୋଡାଳି ମାନେ ଭାଙ୍ଗିଯାଇଥିବା ସ୍ଥାନରେ ଛାଞ୍ଚ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ କହିବା ଅନୁସାରେ ଭାଙ୍ଗିଯାଇଥିବା ସ୍ଥାନ ଟିକେ ଏପଟ ସେପଟ କଲେ ତାହା ଶୀଘ୍ର ଯୋଡିହୋଇଯାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ଆଦୃତ ।
ସତର୍କତା
ଛାଞ୍ଚ ଜୋରରେ ବନ୍ଧା ନ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଭାଙ୍ଗିଯାଇଥିବା ସ୍ଥାନ ଫୁଲିପାରେ । ଯଦି ବ୍ୟକ୍ତି ଜୋରରେ ବନ୍ଧାହେବାର ଅଭିଯୋଗ କରେ ବା ବ୍ୟକ୍ତିର ଆଙ୍ଗୁଠି ଥଣ୍ଡା ଜଣାପଡେ ତେବେ ଏହାକୁ ଆସ୍ତେ ବାନ୍ଧିବା ଉଚିତ୍ । ଘା’ ବା କାଟି ହୋଇଥିବା ଜାଗାରେ ଛାଞ୍ଚ ବାନ୍ଧିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ବସ୍ତି କ୍ରିୟା ବା ଡୁସ୍ ( ମଳଦ୍ଵାର ବାଟେ ତରଳ ଔଷଧ ପେଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା), ରେଚନ ( ମଳକୁ ନରମ କରିବା ଔଷଧ) ଓ ବସ୍ତି ଶୋଧନ ( ଭେଦୀ ବା ଜୁଲାବ ) ପଦ୍ଧତିର ସଠିକ ବ୍ୟବହାର ।
ଅନେକ ଲୋକ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ମଳଦ୍ଵାରା ଦେଇ ପିଚକାରୀ ଓ ବିରେଚକ ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି । ଜୁଲାବ ଭେଦୀ ହେବାର ଆଗ୍ରହ ସବୁଆଡେ ରହିଛି । ପିଚକାରୀ ଦ୍ଵାରା ବସ୍ତିକ୍ରିୟା ଓ ପେଟ ସଫା କରିବା ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଘରୋଇ ଚିକିତ୍ସା । ଅନେକ ସମୟରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଭୀଷଣ ହାନିକାରକ । ବସ୍ତି କ୍ରିୟା ବା ଅନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟକୁ ମଳଦ୍ଵାର ବାଟେ ପାଣି ଛାଡି କିମ୍ବା ଜୁଲାବ ଦେଇ ବା ରେଚକ ଛାଡି ତରଳ ଝାଡା ବା ଡାଇରିଆ ଓ ଜ୍ଵର ଆଦି ରୋଗକୁ ଭଲ କରାଯାଏ ବୋଲି ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କର ଧାରଣା ରହିଛି; କିନ୍ତୁ ରୋଗୀର ଦୁର୍ବଳ ଦେହ ଣ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥିବା ଅନ୍ତ୍ର ବାରମ୍ବାର ବସ୍ତି ସଫା ଯୋଗୁଁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଖରାପ ହୁଏ ।
ବସ୍ତି କ୍ରିୟା ଓ ରେଚକଦ୍ଵାରା ଅଦୌ ସୁଫଳ ମିଳେ ନାହିଁ । ବରଂ ଅନେକ ସମୟରେ ଏହା ବିପଦଜନକ ହୋଇଥାଏ, ବିଶେଷତଃ ଯେତେବେଳେ ତେଜୀୟାନ୍ ରେଚକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । |
ରୋଗୀର ପେଟରେ ଯଦି ଭୀଷଣ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଥାଏ କିମ୍ବା ଆପେଣ୍ଡିସାଇଟିସ୍ ଲକ୍ଷଣ ଥାଏ ଅଥବା ତଳି ପେଟରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଥାଏ, ତେବେ କିଛିଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତା’ର ଝାଡା ନ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ତା’ ଠାରୁ ବସ୍ତିକ୍ରିୟା ବା ରେଚକ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ଅନ୍ତ୍ରରେ ଗୁଳି ବାଜି ଘା’ ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଖଣ୍ଡିଆ ହୋଇଥିଲେ ଏହା ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ପ୍ରବଳ ଜ୍ଵର, ବାନ୍ତି, ଝାଡା କିମ୍ବା ଜଳଶୁଷ୍କତା ଭୋଶୁଷ୍କତା ଭୋଗୁଥିବା ଛୋଟ ପିଲାଙ୍କ ଠାରେ କେବେ ବି ବିରେଚକ ବା ବସ୍ତିଶୋଧନ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ବାରମ୍ବାର ବିରେଚକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ବସ୍ତିକ୍ରିୟାର ସଠିକ ପ୍ରୟୋଗ
ସର୍ବଦା ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଉଥିବା ବସ୍ତି ଶୋଧନ ଓ ବିରେଚକ
ସେନାଲିଫ କାସକାରା (କାସକାରା ସାଗ୍ରାଡ ) |
ଏହା ଏକ ଅସ୍ଵସ୍ତିକର ବସ୍ତିଶୋଧକ । ଏହା ସବୁବେଳେ ଉପକାର ଠାରୁ ବେଶୀ ଅପକାର କରିଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟବହାର ନ କଲେ ଭଲ । |
ଜଡାତେଲ |
ପରାମର୍ଶ ଅନୁଯାୟୀ ଅଳ୍ପ ମାତ୍ରାରେ ଏହାର ପ୍ରୟୋଗ ସୁଫଳ ଦେଇଥାଏ । |
ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ କାର୍ବୋନେଟ୍, ମିଲକ ଅଫ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ, ଏପସମ ସଲଟସ (ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ସଲଫେଟ ) |
ଏଗୁଡିକ ଲବଣ ବସ୍ତିଶୋଧକା । କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ପାଇଁ ବିରେଚକ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ପରି ଅତି ଅଳ୍ପ ମାତ୍ରାରେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ସବୁବେଳେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ପେଟରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଥିବା ସମୟରେ କେବେ ବି ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । |
ଖଣିଜ ତୈଳ |
ଅର୍ଶ ଥାଇ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ହେଉଥିଲେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ କଷ୍ଟକର ପଦ୍ଧତି, ତେଣୁ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । |
ରେଚନ ଓ ବସ୍ତି ଶୋଧନର ସଠିକ ପ୍ରୟୋଗ
ବିରେଚକ, ବସ୍ତିଶୋଧନ ପରି ହୋଇଥିଲେ ବି ତା’ ଠାରୁ କମ୍ ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ଉପର ଲିଖିତ ସମସ୍ତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଅଳ୍ପମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୟୋଗକୁ ବିରେଚନ ଓ ଅଧିକ ପ୍ରୟୋଗକୁ ବସ୍ତିଶୋଧନ କୁହାଯାଏ । ବିରେଚକ ମଳକୁ ନରମ କାରୀ ଶୀଘ୍ର ଖଲାସ କରାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ବସ୍ତିଶୋଧନର ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ଵାରା ତରଳ ଝାଡା ହୋଇଥାଏ ।
ବସ୍ତି ଶୋଧନ – ବିଷ ଖାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିର ପାକସ୍ଥଳୀରୁ ଶୀଘ୍ର ବିଷ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ବସ୍ତିଶୋଧନ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଥାଏ, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ସମୟରେ ବସ୍ତି ଶୋଧନର ପ୍ରୟୋଗ ହାନିକାରକ ହୋଇଥାଏ ।
ବିରେଚନ – କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ପାଇଁ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଲକ ଅଫ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ଓ ଅନ୍ୟ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ଲବଣ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ଅଳ୍ପ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ଅର୍ଶ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ମାନଙ୍କର କୋଷ୍ଠ କାଠିନ୍ୟ ଥାଏ, ସେମାନଙ୍କ ଠାରେ ଖଣି ତୈଳ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । କିନ୍ତୁ ଏହା କେବଳ ମଳକୁ ଖସଡିଆ କରେ ସିନା ନରମ କରେ ନାହିଁ । ଶୋଇବାବେଳେ ତିନିରୁ ଛଅ ଚାମଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖଣିଜତୈଳ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ( ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ, କାରଣ ଏହା ଖାଦ୍ୟରେ ଥିବା ଜୀବସାରମାନଙ୍କୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେବ ) । ଏହା କିନ୍ତୁ ସର୍ବୋକ୍ତୃଷ୍ଟ ପଦ୍ଧତି ନୁହେଁ ।
ଉତ୍ତମ ମାର୍ଗ
ତନ୍ତୁଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ : ନିୟମିତ ଭାବେ ନରମ ଓ ଅବାଧ ମଳତ୍ୟାଗ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ତନ୍ତୁଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଯଥା ଟାପିଓକା, ଶସ୍ୟାଦାନା, ଡାଲିଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ, ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଇତ୍ୟାଦି । ବହୁତ ବେଶୀ ପାଣି ମଧ୍ୟ ପିଇବା ଦରକାର ।
ଆଧୁନିକ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଯେଉଁମାନେ ତନ୍ତୁଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଖାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କୋଷ୍ଠ କାଠିନ୍ୟ, ଅର୍ଶ ଆନ୍ତଃ କ୍ୟାନସର ଇତ୍ୟାଦି ରୋଗ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ କମ୍ ନିୟମିତ ଭାବେ ସୂଚାରୁ ରୂପେ ମଳତ୍ୟାଗ ପାଇଁ ଚିକକଣ ଖାଦ୍ୟ ପରିହାର କରନ୍ତୁ ଓ ଖଦଡିଆ ଶସ୍ୟ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ ।
ଆଧାର : ଓଡିଶା ଭଲ୍ୟୁଣ୍ଟାରୀ ହେଲଥ୍ ଆସୋସିଏସନ
Last Modified : 9/30/2019