ମଧୁମେହ ରୋଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ; ଟାଇପ୍ – ୧ ଓ ୨ । ମଧୁମେହ ଦ୍ଵାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ରୋଗୀର ଶରୀରରେ ଇନ୍ ସୁଲିନ୍ କ୍ଷରଣ କମ୍ ହୁଏ କିମ୍ବା ସାମାନ୍ୟ କ୍ଷରିତ ଇନ୍ ସୁଲିନ୍ ଶରୀର ବ୍ୟବହାର କରିପାରେନାହିଁ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ରକ୍ତ ଶର୍କରା ପରିମାଣ ବଢେ । ଅତ୍ୟଧିକ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ଓ ଏହାରା କୁପ୍ରଭାବ ଦ୍ଵାରା ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗରେ ଜଟିଳତା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ବୃକ୍କ ସମସ୍ୟା ମୁଖ୍ୟ ଓ ଗୁରୁତର । ମଧୁମେହରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା ଦ୍ଵାରା ସୂକ୍ଷ୍ମ ରକ୍ତ ନଳୀରେ ଜଟିଳତା ଦେଖାଯାଏ । ଠିକ୍ ଭାବେ ରକ୍ତ ସଂଚାଳନ ହୋଇ ନ ପାରିବା କାରଣରୁ ବୃକ୍କ ବିଶୁଦ୍ଧ ହୋଇପାରେନାହିଁ । କ୍ରମେ ସମସ୍ୟା ବଢେ ଓ ଅଚଳ ହୋଇପଡିବାର ଆଶଙ୍କା ରହେ ।
ତିରିଶ ପ୍ରତିଶତ ଟାଇପ୍ – ୧ ରୋଗୀ ଓ ଦଶରୁ ଚାଳିଶ ପ୍ରତିଶତ ଟାଇପ୍ – ୨ ରୋଗୀ ବୃକ୍କ ରୋଗ ଦ୍ଵାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇ ପାରନ୍ତି । ପରିସସ୍ରାରେ ଆଲୁବିମିନ୍ , ଉକ୍ତ ରକ୍ତ ଚାପ ବା ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରକ୍ତ ଚାପ , ପାଦ ଫୁଲିବା , ରାତିରେ ଘାନ ଘନ ପରିସ୍ରା ଲାଗିବା , ରକ୍ତରେ ୟୁରିଆ ଓ କ୍ରିଏଟିନିନ୍ ବଢିବା , ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ବା ପରେ ବାନ୍ତି ଲାଗିବା କିମ୍ବା ବାନ୍ତି ହେବା , ଦୁର୍ବଳ ଲାଗିବା , ରକ୍ତହୀନତା , ଦେହ – ହାତ କଣ୍ଡୁ ଆଦି ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃକ୍କ ସମସ୍ୟାର ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷଣ ।
ମଧୁମେହ ବେଳେ ବେଳେ ବୃକ୍କ ସମସ୍ୟାର କାରଣ ନ ହୋଇପାରେ । ତେବେ , ଉପୋରକ୍ତ ଲକ୍ଷଣ ପ୍ରକାଶ ପାଇଲେ ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେବା ଜରୁରୀ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶର୍କରା ଓ ରକ୍ତ ଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ , ପରିସ୍ରା ନଳି ସଂକ୍ରମଣ , ବୃକ୍କ ପଥର , ଗ୍ରନ୍ଥୀ ବୃଦ୍ଧି ସଂପର୍କରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପରୀକ୍ଷା କରାଇନେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ ଚିକିତ୍ସା ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଔଷଧ ସେବନ ଜରୁରୀ । ବୃକ୍କ ରୋଗର ଜଟିଳତା ବଢିଲେ ବୃକ୍କ ପ୍ରତିରୋପଣ କରିବାକୁ ପଡେ ସଚେତନତା ଦ୍ଵାରା ଏହି ରୋଗର ନିରାକରଣ ସମ୍ଭବ । ଜୀବନଶୈଳୀ ଓ ଖାଦ୍ୟପେୟ ପ୍ରତି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ପ୍ରତି ଦିନ ବ୍ୟାୟାମ , ପ୍ରାଣାୟାମ , ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ । ମଧୁମେହରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ସ୍ଵାସ୍ଥ ପରୀକ୍ଷା କରାଇ ଶର୍କରା ଓ ରକ୍ତ ଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖନ୍ତୁ ।
ବଜାରରେ ମିଳୁଛୁ ବହୁ ବ୍ରାଣ୍ଡର ପ୍ରୋଟିନ୍ ସେକ୍ ବା ପୃଷ୍ଟିସାରଯୁକ୍ତ ପାନୀୟ ଓ ପାଉଡ଼ର୍ । ଏଗୁଡିକ ଯେ , ପୃସ୍ତିସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରନ୍ତି , ଏଥିରେ ସନ୍ଧେହ ନାହିଁ । ତେବେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିରାପଦ କି ? ଏହାର ଉତ୍ତରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହନ୍ତି , ଯଦି ଠିକ୍ ଭାବେ ପିଇବ , ତେବେ ନିରାପଦ । ଆଉ ମନ ଇଚ୍ଛା ପିଇବା ହାନିକାରକ । ଯେଉଁମାନେ ଖାଦ୍ୟରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପୃଷ୍ଟିସାର ପାଇପାରୁନାହାନ୍ତି , ସେମାନଙ୍କ ଏହା ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା ଆଉ ଯଦି ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବେ ଆମେ ପାଇ ପାରୁଛେ , ଏହାକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖାଇଲେ ବିପଦ ଦେହକୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଭାବେ ଅଧିକ ରାସାୟନିକ ପୃଷ୍ଟିସାର ଗଲେ ଓଜନ ତଥା କୋଲେଷ୍ଟେରେଲୋ ବଢିପାରେ , ଚିକିତ୍ସକଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ବିନା ଅଧିକ ଦିନ ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟର ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁନାହିଁ । ଆଉ ସର୍ବଦା ଲହୁଣି କଢାଯାଇଥିବା ଦୁଗ୍ଧ ବା ଦହି ସହ ଗୋଳାଇ ପିଅନ୍ତୁ ।
ଆଧାର : ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ
Last Modified : 5/23/2020