অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଶ୍ଵାସ ରୋଗୀଙ୍କ ଡାଏଟ୍

ଉପକ୍ରମ

ଶ୍ଵାସ ରୋଗୀଙ୍କର ପାଇଁ ଦହିଅଦା ଆଦି ଖାଦ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ହେଲେ କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଦେହ ପାଇଁ ବହୁତ କ୍ଷତିକାରକ । ଏଣୁ ଶ୍ଵାସ ରୋଗୀମାନେ ଖାଦ୍ୟ-ପେୟରେ ଟିକେ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ଭନ କରିବା ଦରକାର ।

ଯଦି ଆପଣ ଆଜ୍ମା ରୋଗୀ ହୋଇଥିବେ, ତେବେ ଖାଦ୍ୟପେୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ। କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଆଜ୍ମାର ରକ୍ଷା  କରିଥାଏ ତ ଆଉ କିଛି ଖାଦ୍ୟ  ଆଜ୍ମା ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ତ ଆଉ କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଆଜ୍ମାକୁ ବଢାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ତେବେ କ’ଣ ଖାଇବେ, କ’ଣ ଣ ଖାଇବେ ଜାଣନ୍ତୁ ।

କ’ଣ ଖାଇବେ ଜାଣନ୍ତୁ

ପ୍ରୋବାଯୋଟିକ୍ସ

ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରାକୃତିକ ରୂପରେ ଆଜ୍ମା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ । ଦହିରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସ ରହିଛି । ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସ ରୋଗପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ପେଟରେ ବ୍ୟାକ୍ଟୋରିଆ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ । ଏହା ଉତ୍ତମ ବ୍ୟାସକ୍ଟେରିଆ ବଢାଇ ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥା ରଖିଥାଏ ।

ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍

ଆଜ୍ମା ଦୂର କରିବାର ସମସ୍ତ ଗୁଣ ଓ ଭିଟାମିନ୍ ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ରେ ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି । ଶ୍ଵାସନଳୀ ଇନଫେକ୍ସନ କୁ ଦୂର କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଲୁଣ କମ୍ ଖାଆନ୍ତୁ

ଲୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ଭଲ ଭାବେ ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ଆଜ୍ମାର ରକ୍ଷା ମିଳିଥାଏ। ଖାଦ୍ୟ ପେୟରେ କମ୍ ଲୁଣ ଖାଆନ୍ତୁ । ଅଧିକ ସବୁଜ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହା ଲୁଣରେ ଖାଇହେବ ।

ମ୍ୟାଗ୍ନିସିୟମରେ ଭରପୁର ଖାଦ୍ୟ । ଏପରି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସନଳୀର ମାଂସପେଶୀ ନରମ ହୋଇଥାଏ । ଯାହାଦ୍ଵାରା ଆରାମରେ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାହୋଇଥାଏ । କାଜୁ କଦଳୀ ଓ ରାଜମାରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ରହିଛି ।

ରୋଜମେରୀ ପତ୍ର

ଖାଇବା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ ବିଶେଷ ଯଦି ମାଛ ତିଆରି କରୁଥାନ୍ତି, ତେବେ କିଛି ଶୁଖିଲା ରୋଜମେରୀ ପତ୍ର ପାକାନ୍ତୁ । ଏହା ଖାଦ୍ୟର ସ୍ଵାଦ ବଢାଇବା ସହିତ ଆଜ୍ମାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପ୍ରତିରେ ରୋଜମେରୋନିକ ଏସିଡ ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି, ଯାହା ଫ୍ରି ରାଡିକଲ୍ସକୁ ନଷ୍ଟ କରି ଆଜ୍ମା ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କେମିକାଳ ନିର୍ମାଣ କରେ ।

ଅଲିଭ ଅଏଲ

ଅଲିଭ ଅଏଲ ଚର୍ବି ଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ । ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସନଳୀ ସୁସ୍ଥା ରହେ ମନେରଖନ୍ତୁ ଅଲିଭ ଅଳେକୁ ଅଧିକ ଗରମ କରି ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ନଚେତ୍ ଏଥିରୁ ପୋଷାକ ତତ୍ତ୍ଵ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯିବ ।

ଅଦା

ଅଡାରେ ଆଣ୍ଟି ଇନଫ୍ଲେମେଟ୍ରି ଗୁଣ ରହିଛି । ଯାହା ଶ୍ଵାସ ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଶ୍ଵାସନଳୀରେ ହେଉଥିବା ଇନଫେକସନ୍ କୁ ଏହା କମ୍ କରିଥାଏ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସନଳୀ ପରିଷ୍କାର ହୋଇ ଖୋଲିଯାଏ । ଫଳରେ ରୋଗୀକୁ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହୁଏ ନାହିଁ । ଏହାର କୌଣସି ପାର୍ଶ୍ଵପ୍ରତିକ୍ରିୟା ନାହିଁ । ଏହାକୁ ଆପଣ ଭୋଜନାରେ ନିଶ୍ଚିତ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ ଦେଖିବେ ଆଜ୍ମା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିବ । ଏହିପରି ଖାଦ୍ୟକୁ ଭୋଜନାରେ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ । ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଆଜ୍ମା ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ ଓ ଆପଣ ସୁସ୍ଥା ରହିପାରିବେ ।

କ’ଣ କାଇବା ନାହିଁ

ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ପ୍ରଡକ୍ତ

କେତେକ ଆଜ୍ମା ରୋଗୀଠାରେ ଦୁଗ୍ଧ ଓ ଦୁଗ୍ଧରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟା ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଆଲର୍ଜି ଦେଖାଯାଏ । ଏଣୁ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଅନୁଚିତ୍ । ହେଲେ ଯେଉଁ ଆଜ୍ମା ରୋଗୀଠାରେ ଆଲର୍ଜି ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ, ସେମାନେ ଦୁଗ୍ଧ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ ।

କଞ୍ଚା ଫଳ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ

କଞ୍ଚା ଫଳ ଯେପରି ଅଧିକ ସେଓ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ହେଲେ ପାଚିଲା ଫଳ ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହା ଆଜ୍ମା ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

ଆଡିଟିଭ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ

ଆଡିଟିଭ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ କହିଲେ ଯେଉଁ ଖାଦ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ଲେବର ଓ ଲୁଣ ଦେଇ ପ୍ୟାକେଟ କରାଯାଉଛି ଓ ଅଧିକ ଦିନ ସାଇତି ରଖାଯାଉଛି, ସେହିଭଳି ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । କୋଲଡ୍ରିକ୍ସ ପିଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଚିପ୍ପ, ଲୁଣ୍ଡି ଶୁଖୁଆ, ଆଦି ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହା ଆଜ୍ମା ବଢାଇବା ସହିତ ଓଜନ ବଢାଇବ ।

ଆଧାର

ପ୍ରମେୟ



© 2006–2019 C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate