ଗର୍ଭଧାରଣ ପୂର୍ବରୁ ଓ ପରେ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଧ୍ୟାନ ରଖିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଗର୍ଭଧରଣ ବେଳେ ଫଳ, ପୁଷ୍ଟିସାର ଆହାର ଖାଇବା ପାଇଁ କୁହାଯାଇଥାଏ । ଏହାସହ ଡାକ୍ତର ମାନେ ପ୍ରସବ ପରେ ଦେଶୀ ଘିଅ ଖାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି ।
ଘିଅରେ ପନିପରିବା ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଘୋଷକ ତତ୍ତ୍ଵ ରହିଛି । ଏହି କାରଣ ଯୋଗୁଁ ଦିନରେ ଗୋଟିଏ ଥର ଘିଅ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅଲିଭ୍ ଅଏଲ ପରି ଘିଅ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ। ଆବଶ୍ୟକ ଠାରୁ ଅଧିକ ଘିଅ ଖାଇଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ହାନିକାରକ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ।
ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥିବା ଖାଦ୍ୟ
ପ୍ରସବ ପରେ ଅଧିକ କ୍ୟାଲୋରୀ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଆହାର କରିବା ଅନୁଚିତ୍ । ହେଲେ ପ୍ରସବ ପରେ ଅଧିକ ତୈଳ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ । ଏଣୁ ପ୍ରସବ ପରେ ଘିଅ ଖାଇବାକୁ ଡାକ୍ତରମାନେ କହିଥାନ୍ତି ।
ଘିଅ ଖାଇବାର ଲାଭ
ପ୍ରସବ ପରେ ମହିଳାଙ୍କ ଗଣ୍ଠିରେ ଥିବା ରସ କମିଯାଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସବ ପରେ କ୍ୟାଲସିୟମ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଘିଅରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟରୁ ପୋଷଣ ମିଳିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏହା ଖାଇବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାନ୍ତି ।
ମାଇଗ୍ରେନ୍ ସମସ୍ୟା
ମାଇଗ୍ରେନ୍ ରେ ପିଡିତ ଥିଲେ ପ୍ରସବ ପରେ ଘିଅ ନିହାତି ଖାଇବା ଦରକାର ।
ଘିଅରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ପ୍ରସବ ମହିଳାଙ୍କ ପାଖରେ ଶକ୍ତି କମିଯାଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଘିଅ ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଦରଜରୁ ମୁକ୍ତ ପ୍ରସବ ପରେ ଗଣ୍ଡି ଦରଜ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଘିଅ ଦରଜରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ଏହାସହ ମା’କ୍ଷୀର ମାଧ୍ୟମରେ ପିଲାକୁ ପୋଷଣ ତତ୍ତ୍ଵ ମିଳିଥାଏ । ଏଣୁ ପ୍ରସବ ପରେ ମହିଳା ଘିଅ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଉଭୟ ମା’ ଓ ପିଲା ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ।
ଆଧାର - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଡାଏରୀ
Last Modified : 1/28/2020