ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ଏକ ଶାରୀରିକ କଷ୍ଟ ଦାୟକ ଅବସ୍ଥା ଯେହେତୁ ସେ ଏକ ବଡନ୍ତା ଭୃଣକୁ ତାର ଶରୀରରେ ପ୍ରତିପାଳନ କରୁଥାଏ, ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେ ବେଳେକି ପୃଷ୍ଟିକୁ ଅନେକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯାହାକି ଗର୍ଭସ୍ଥ ଭୃଣକୁ ଶୀଘ୍ର ଶୀଘ୍ର ବଢିବାରେ ଏବଂ ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଶାରୀରିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଗର୍ଭାସ୍ଥା ସମୟରେ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ସମୟ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ପରିମାଣର ଜୀବସାର ଏବଂ ଖଣିଜ ଲବଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ।
ଯେହେତୁ ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପୁଷ୍ଟି ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଦରକାର ହୋଇଥାଏ ସେଥିପାଇଁ ସୁଷମ ଖାଦ୍ୟଗ୍ରହଣ କରିବାପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ଉଚିତ୍ – ଯାହାକି ନିମ୍ନଲିଖିତଭାବେ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ –
ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଶସ୍ୟ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳରେ କିଛି ନା କିଛି ପୁଷ୍ଟିତତ୍ଵ ରହିଥାଏ । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ପ୍ରଚୁର ପୁଷ୍ଟିତତ୍ଵ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାରଣୀରେ ଦିଆଗାଲା –
ବୃହତ/ କ୍ଷୁଦ୍ର ପୁଷ୍ଟି କେଉଁଥିରୁ ମିଳେ (ଉତ୍ସ) |
||
ଲୌହ |
ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଶାଗ, ମାଂସ, ମାଛ, ଅଣ୍ଡାର କେଶର ସୋୟାବିନ୍ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଡାଲି ଇତ୍ୟାଦି.... |
|
ଜୀବସାର – କ (A) |
ଅଣ୍ଡା, ମାଛ, ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ, କଖାରୁ, ସବୁଜ ପନିପରିବା, ସେଓ ଏବଂ ଆମ୍ବ |
|
ଜୀବସାର – ଖ (B) |
ଦୁଗ୍ଧଜାତୀୟ ପଦାର୍ଥ, କଦଳୀ, ଆଳୁ, ମାଛ ସବୁପ୍ରକାରର ଡାଲି ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବାଦାମ । |
|
ଜୀବସାର – ଗ (C) |
ଲେମ୍ବୁ, ଆମ୍ବ, କଦଳୀ, ସବୁଜ ପନିପରିବା । |
|
ଜୀବସାର – ଘ (D) |
ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ, ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ, କ୍ଷୀର, ସବୁଜ ପନିପରିବା । |
|
ପୁଷ୍ଟିସାର |
ଡାଲି, ଅଣ୍ଡା, ମାଛ, ସୋୟାବିନ୍, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଡାଲି । |
|
କ୍ୟାଲସିୟମ୍ |
କ୍ଷୀର ଏବଂ କ୍ଷୀର ଜାତୀୟ ଦ୍ରବ୍ୟ, ସୋୟାବିନ୍, ମାଛ ଇତ୍ୟାଦି। |
|
ସେଥିପାଇଁ ନିୟମିତ ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଖାଇଲେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୁଷ୍ଟି ଶରୀରକୁ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଶରୀର ସୁସ୍ଥରହେ ।
ଜଣେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ପ୍ରତିଦିନ ନିଜ ସାଧାରଣ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଗୋଟିଏ ଥର ଅଧିକା ଖାଇବା ଦରକାର ।
ଯେହେତୁ ମା ପେଟରେ ଥିବା ଶିଶୁ ଉପରେ ମଦ ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ (ତମାଖୁ) ର କୁପ୍ରଭାବ ପଡେ ତେଣୁ ଏହିସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟଠାରୁ ମା’ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।
ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା କେବଳ ଆୟୋଡିନଯୁକ୍ତ ଲୁଣ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ଆଧାର - Women and Child Development Department
Last Modified : 12/28/2019
କୁଶଳୀ ଅଙ୍ଗନୱାଡୀ ହେବାପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ...
ମହିଳା ଗର୍ଭବତୀ ଚିହ୍ନଟ ହେବା ପରେ ତାଙ୍କୁ କେଉଁସବୁ ସେବା...
ନବଜାତଶିଶୁ ଓ ମା' ମାନଙ୍କର ଯତ୍ନନେବାପାଇଁ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍...
ଶିଶୁର ଶରୀର ପ୍ରତି ଯତ୍ନବାନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଶିଶୁର ଅସୁସ...