অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

କୁସୁମୀ

ଉପକ୍ରମ

କୁସୁମୀ ଗୋଟିଏ ତୈଳବୀଜ ଫସଲ  । ଏହି ତୈଳବୀଜରେ ଶତକଡା ୨୪-୩୬ ଭାଗ ତୈଳ ରହିଛି  । ଏହି ତୈଳର ରଙ୍ଗ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପରି ହଳଦିଆ ଏବଂ ଏହା ବହୁପରିମାଣରେ ରୋଷେଇରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ  । କୁସୁମୀ ତେଲ ରଙ୍ଗ ଓ ସାବୁନ ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ  । ଏହି ତୈଳରେ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତୈଳପରି ୨୮% ଲିନୋଲିକ୍ ଅମ୍ଳ ଥାଏ  ଯାହାକି ହୃଦରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତି ଉପକାର କରେ କାରଣ ଏଥିରେ କୋଲୋଷ୍ଟେରଲ କମ୍ ଥାଏ  । ଏହି ତୈଳ ଚମଡା ଜାତ ପଦାର୍ଥରେ ଲେପ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର ହୁଏ  । ଚୋପାଛଡା ପିଡିଆ ଗୋଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ  । ଏଥିରେ ୪୦-୪୫% ପୁଷ୍ଟିସାର ରହିଛି  । ଚୋପା ଛଡା ନଯାଇଥିବା ପିଡିଆ – ସାର ରୂପେ ବ୍ୟବହାର ହୁଏ  ଯେଉଁଥିରେ ୫% ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ୧.୪୫% ଫସଫରସ୍ ଓ ୧.୨୩% ପଟାସ୍  ରହିଛି  । ଆମ ରାଜ୍ୟରେ କୁସୁମୀ ଚାଷ ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରସାର ଲାଭ କରୁଛି  । ଏହାର ଲୁଣି ସହଣୀ ଶକ୍ତି ଥିବାରୁ ଲୁଣିମାଟି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ  ।

ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର

ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ମିଶର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହୁ ଦେଶରେ କୁସୁମୀ ଚାଷ ହୋଇଛି  । ଡି. କଣ୍ଡେଲଙ୍କ ମତରେ ଆରବିଆ ହେଉଛି କୁସୁମୀର ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର   । ଭାବଲଭଙ୍କ ମତରେ କୁସୁମୀର  ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉଛି ଭ୍ରାତା, ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ ଓ ଇଥୋପିଆ  ।

କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ବଣ୍ଟନ :

ଭାରତ, ମେକ୍ସିକୋ, ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଓ ସ୍ପେନ ଦେଶରେ କୁସୁମୀ ଚାଷ ହୁଏ  । ଏହି ଦେଶଗୁଡିକରେ ୭୦୧ ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମିରେ କୁସୁମୀ ଚାଷ କରାଯାଇ ୧୮୬ ହଜାର ଟନ ମଞ୍ଜି ଅମଳ ହୁଏ  । ପୃଥିବୀର ୫୦% ଭାଗ କୁସୁମୀ ଚାଷ କେବଳ ଭାରତରେ ହୁଏ  । ଭାରତରେ ମୁଖ୍ୟତଃ କୁସୁମୀ ଚାଷ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଓ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ କରାଯାଏ  । ମୋଟ କୁସୁମୀ ଚାଷର ୯୯% ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ କରାଯାଏ  । ଓଡିଶାରେ କୁସୁମୀ ୧୫୪୩ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଚାଷ ହୁଏ  ଏବଂ ଅମଳ ୬୩୩ ଟନ ହୁଏ  ।

କୁସୁମୀର ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ :

କୁପଜଓ ପୃଥିବୀର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର କୁସୁମୀ କିସମକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ଦୁଇଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯଥା –

  1. ପୂର୍ବ ମହାଦେଶୀୟ
  2. ପଶ୍ଚିମ ମହାଦେଶୀୟ

ଭାରତରେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା କୁସୁମୀକୁ (୧) ଗନ୍ଥର ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷଣ (୨) ଗଛ କଣ୍ଟକଯୁକ୍ତ ବା କଣ୍ଟକ – ଶୂନ (୩) ଉପ ପତ୍ର ବିଦ୍ୟମାନ ବା ଶୂନ୍ୟ (୪) ଉପପତ୍ର ଆକୃତି ଓ ରୂପ (୫) ପୁଷ୍ପକ ରଙ୍ଗ (୬) ପୁଷ୍ପର ଭିତର ଓ ଉପପତ୍ରର ରଙ୍ଗକୁ ଭିତ୍ତି କରି ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ କରାଯାଇଛି  । ଭାରତୀୟ କୁସୁମୀ ୬୩ ପ୍ରକାରର ଅଟେ   ।

ଉଦ୍ଭିଦ ବର୍ଣ୍ଣନା :

କୁସୁମୀ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ବଂଶୀ  । ଏହା ଏକ ତୈଳଜ ଉଦ୍ଭିଦ  । ପ୍ରଜାତି କାଥାମସ ଏବଂ ଜାତି ଟିନକ୍ଟୋରିଅସ୍ କୁସୁମୀ ଗୋଟିଏ ଏକବର୍ଷୀ ଉଦ୍ଭିଦ ଅଟେ  ।

କାଣ୍ଡ :

ବହୁ ଶାଖାପ୍ରଶାଖାଯୁକ୍ତ  । ଶାକୀୟ କଣ୍ଟକଯୁକ୍ତ ଏହାର ଉଚ୍ଚତା ୩୦-୧୫୦ ସେ.ମି.  ।

ମୂଳ :

ଟାଣ ଓ ମୋଟା ଆଦିମୂଳ  । ଏହି ମୂଳର ବହୁ ସରୁ ସରୁ ପାର୍ଶ୍ଵଚେର ରହିଥାଏ  ।

ପତ୍ର :

ପତ୍ର କଣ୍ଟାଳିଆ  । ଗଛ ଉଠିବାର ପ୍ରାୟ ମାସକ ପରେ ପତ୍ରଧାରରେ କଣ୍ଟା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ  । କଣ୍ଟାଗୁଡିକ ଟାଣ ହୋଇଗଲେ, ଗଛକୁ ହାତରେ ଧରିହୁଏ  ନାହିଁ   । ବହୁଶାଖାଯୁକ୍ତ ଏହି ଗଛରେ ପତ୍ରଗୁଡିକ କୁନ୍ତଳ ଭାବେ ସଜାଇ ହୋଇଥାଏ  । ପତ୍ର ଅବୃନ୍ତ, ରଙ୍ଗ ଗାଢ ସବୁଜ ଏବଂ ମଧ୍ୟଶିରା ସୁସ୍ପଷ୍ଟ  । ଅଧିକାଂଶ କୁସୁମ କିସମର ତଳପତ୍ରଗୁଡିକରେ କଣ୍ଟା ନଥାଏ  । ଉପର ପତ୍ରଗୁଡିକ କିସମ ଅନୁସାରେ ଅକଣ୍ଟକ ବା କଣ୍ଟକ ହୋଇଥାଏ  ।

ପୁଷ୍ପ ସ୍ତବକ :

ପ୍ରତ୍ୟକ ଶାଖା – ପ୍ରଶାଖା ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ହେଡରୂପୀ ସ୍ତବକରେ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ  । ଫୁଲର ମୂଳ ଅଂଶ ମୋଟା ଓ ଉପର ଅଂଶ ସାମାନ୍ୟ ସରୁ  । ଉପର ଆଡକୁ ପାଖୁଡାଗୁଡିକ ଲମ୍ବା ଓ ଅଣଓସାରିଆ  । ପୁଷ୍ପଗୁଡିକ – ପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ   । ରଙ୍ଗ ତୋଫା ହଳଦିଆ ବା ନାରଙ୍ଗୀ ଅଥବା ନାରଙ୍ଗୀ – ଲାଲ  ।

ଏଥିରେ ୨୦-୧୦୦ ପୁଷ୍ପକ ଥାଏ  । ପ୍ରତ୍ୟକ ପୁଷ୍ପକରୁ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ବୀଜ ହୁଏ   । ପୁଷ୍ପ ପରପରାଗସଙ୍ଗମୀ  । ପରାଗସଙ୍ଗମ ମୁଖ୍ୟତଃ ମହୁମାଛି ଦ୍ଵାରା ହୋଇଥାଏ  ।

ଫଳ :

ମସୃଣ, ତେଜଯୁକ୍ତ ଧଳା, ଆକିଲା ଅଟେ   । ୧.୫ ସେ.ମି. ଠାରୁ କମ୍ ଲମ୍ବା ଏବଂ କୌଣିକ  ।

ଋତୁ ଓ ଜଳବାୟୁ :

ଏହା ଏକ ଶୀତଦିନିଆ ଫସଲ  । ଗଜା ହେବା ପାଇଁ କୁସୁମୀର ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ତାପ ଆବଶ୍ୟକ କରେ  । ଏହା ଏକ ଅଣଜଳସେଚିତ ଫସଲ  । କିନ୍ତୁ କେତେକ ଚାଷୀ ଜଳସେଚିତ ଜମିରେ ବି କୁସୁମୀ ଚାଷ କରନ୍ତି   । ତଳି ଅବସ୍ଥାରେ କୁସୁମୀ କମ୍ ଉତ୍ତାପ ସହ୍ୟ କରିପାରେ  । ଫୁଲ ହେବା ସମୟରେ ଅଧିକ ଉତ୍ତାପ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇଥାଏ  । ଦିନର ଉତ୍ତାପ ୨୪ -  ସେଲସିଅସ ରହିଲେ ଭଲ ଅମଳ ଦିଏ  । ପୁଷ୍ପ ହେବା ସମୟରେ ଉତ୍ତାପ  ସେଲସିଅସରୁ କମ୍ ହେଲେ, ଫୁଲ – ନପୁଂସକ ହୋଇଯାଏ  । କରକାପାତ  ଏହି ଫସଲ ପାଇଁ ଶତ୍ରୁପରି କାମ କରେ  । ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା ବା ଜଳବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା ବେଶି ହେଲେ କବକଜନିତ ରୋଗ ହୋଇ ଅମଳ କମିଯାଏ  । ଏଣୁ ଲଗାତାର ବର୍ଷା, ଅଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା, ଏବଂ ଜଳ ନିଷ୍କାସନର ସୁବିଧା ନଥିଲେ ଅମଳ ବହୁପରିମାଣ କମିଯାଏ  । ୬୦-୯୦ ସେ.ମି. ବର୍ଷା ଏହି ଫସଲ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ  ।

ମୃତ୍ତିକା :

କୁସୁମୀର ମରୁଡି ସହଣୀ କ୍ଷମତା ଥିବାରୁ ବହୁପ୍ରକାର ମୃତ୍ତିକାରେ ଚାଷ କରାଯାଏ  । କୁସୁମୀ ନିରପେକ୍ଷ ମାଟିରେ ଭଲ ବୃଦ୍ଧିପାଏ  । ଲୁଣି ମାଟିରେ ଏହା ଚାଷ କରାଯାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମଞ୍ଜିରେ ତୈଳଭାଗ କମିଯାଇପାରେ  । ଦୋରସା ଓ ମଟାଳ ଦୋରସା ମୃତ୍ତିକା କୁସୁମୀ ଚାଷ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ  ।

ବୁଣିବା ସମୟ :

ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖ ଠାରୁ ଅକ୍ଟୋବର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ  ।

ବିହନ କିସମ :

ଭଲ ଅମଳ ପାଇବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଅମଳକ୍ଷମ ବିହନ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍  । କେତେକ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ବିହନ କିସମର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା  ।

ବିହନ କିସମର ନାମ

ମଞ୍ଜିର ତୈଳ ଭାଗ %

ଅମଳ ହେକ୍ଟରପିଛା (କି.ଗ୍ରା)

ଅମଳ ସମୟ (ଦିନ)

ମଞ୍ଜିରା

32

1200-1400

110

ତାରା

32.5

1200-1400

125-135

ଆନେଗିରୀ (ଏ - ୧)

30.8

800-850

125-153

ଭୀମ (ଏସ୍ - 4)

 

 

135

ଏନ୍ 62-8 (E-62-8)

30

1000-1200

140

ଏ-୩୦୦ (A-300)

31.9

700

125-135

ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି :

କୁସୁମୀ ପାଇଁ ଲୁହାଲଙ୍ଗଳରେ ଥରେ ଚାଷ କରି ତା’ପରେ ୨-୩ ଥର ବିଦା ଦେଇ ପ ମଇଦେଇ ମାଟିକୁ ଗୁଣ୍ଡ କରିଦେବା ଉଚିତ୍  । ଲୁହା ଲଙ୍ଗଳ ନଥିଲେ ଦେଶୀ  ଲଙ୍ଗଳରେ ୩-୪ ଓଡ ଚାଷ କରି ମଇ ଦେଇ ମାଟି ଗୁଣ୍ଡ କରିଦେବା ଉଚିତ୍  ।

ଖତ ଓ ସାର ପ୍ରୟୋଗ :

ହେକ୍ଟର ପିଛା ୫ ଟନ ଗୋବରଖତ ଶେଷ ଓଡ ଚାଷ ସମୟରେ ପ୍ରୟୋଗ କରି ମାଟିରେ ଭଲଭାବେ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ  । ପରେ ୨୫ କେ.ଜି. ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଜାତୀୟ ସାର ଓ ୨୫ କେ.ଜି. ସୁପରଜାତୀୟ ସାର ଭଲଭାବେ ମିଶାଇ ସିଆରରେ ୮-୧୦ ସେ.ମି. ଗଭୀରରେ ପ୍ରୟୋଗ କରି ମାଟି ଘୋଡାଇ ୪.୫ ସେ.ମି. ଗଭୀରରେ ବିହନ ବୁଣାଯାଏ   ।

ବିହନ ଓ ବିହନ ବୁଣିବା ପ୍ରଣାଳୀ :

ସର୍ବଦା ଉନ୍ନତ ବିହନ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧିପାଏ  । ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨୦ କେଜି ବିହନକୁ କି.ଗ୍ରା. ପିଛା ୩ ଗ୍ରାମ କ୍ୟାପଟାନ, ବା ମନୋସାନ ସହିତ ଭଲଭାବେ ଗୋଳାଇ ବୁଣାଯାଏ  । ଧାଡିକୁ ଧାଡି ୩୦-୪୫ ସେ.ମି. ଓ ଗଛକୁ ଗଛ ୫ ସେ.ମି. ରଖାଯାଏ  । ଠିକ୍ ସମୟରେ ବିହନ ବୁଣିଲେ ଫସଲ ରୋଗ ଓ ପୋକ ଦାଉରୁ ରକ୍ଷାପାଏ  ଏବଂ ଅମଳ ବେଶି ଦିଏ  । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମାଣ ଜଳ ଓ ଉତ୍ତାପ ପାଇଥାଏ  । ଡେରିରେ ବୁଣିଲେ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ତାପ ଯୋଗୁ ଅମଳ କମିଯାଏ  ।

ଅନ୍ତଃଚାଷ :

୨-୩ ସପ୍ତାହ ବେଳକୁ କୋଡା – ଖୁସା କରି ଘାସ ବାଛିଦିଆଯାଏ  ।

ଜଳସେଚନ :

କୁସୁମୀ ଗଛର ଚେର ଉପ ମୃତ୍ତିକାରୁ ଜଳ ଓ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ  । ତେଣୁ ଏହାକୁ ମରୁଡି ସହଣୀ ଫସଲ କହନ୍ତି  । ଯଦିଓ ଏହି ଫସଲ ଜଳସେଚନ ଦରକାର କରେ ନାହିଁ   । ତଥାପି ଏହାକୁ ଅର୍ଥକାରୀ ଫସଲ ରୂପେ ଚାଷ କଲେ ଜଳସେଚନ କରିବା ଦରକାର  । ଫୁଲ ଧରିବା ଓ ଦାନା ପୂରଣ ସମୟରେ ଫସଲ ଜଳାଭାବ ସହ୍ୟ କରିପାରେ ନାହିଁ   । ଗଜାହେବା ୩୦ ଦିନ ପରେ ଗୋଟିଏ ଜଳସେଚନ କଲେ ଭଲ ଅଙ୍ଗୀୟ ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ  । ଜନନକ୍ଷମ ଅବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଥାଏ  ।

ଅମଳ ଓ ଆଦାୟ :

କୁସୁମୀ ୧୨୦-୧୪୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅମଳ ହୁଏ  । ମଞ୍ଜି ପାକଲା ହୋଇଗଲେ ଗଛଗୁଡିକ ହଳଦିଆ  ପଡିଯାଏ  । କଣ୍ଟାଗଛ ଯୋଗୁ ଅମଳ ସକାଳବେଳେ କରାଯାଏ   । ପାକଳ ଗଛଗୁଡିକ ଉପାଡି ଦେବା ବା କାଟି ଖଳାରେ ଆଣି ଗଦା କରି ୩-୪ ଦିନ ଶୁଖାଇ ଦେଇ ଠେଙ୍ଗାରେ ପିଟି ଅମଳ କରାଯାଏ  । ତା ପରେ କୁଲାରେ ଉଡାଇ କାଠିକୁଟା ଓ ଗୋଡି ବାହାର କରି ନିରୋଳା ମଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ   ।

ଅଦାୟ :

ଜଳସେଚିତ ଫସଲରୁ ୭-୮ କୁଇଣ୍ଟାଲ ମିଳେ  । ଅଣ ଜଳସେଚିତ ଜମିରୁ ୫-୭ କୁଇଣ୍ଟାଲ ମିଳେ  । ଅଣ ଜଳସେଚିତ ଜମିରୁ ୫-୭ କୁଇଣ୍ଟାଲ ମିଳେ  । ମଞ୍ଜିକୁ ଶୁଖାଇ ୮% ଜଳୀୟ ଅଂଶ ରହିବା ସମୟରେ ସାଇତି ରଖାଯାଏ  ।

ଆଧାର - ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ

Last Modified : 9/19/2019



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate