ଗହମ ପୃଥିବୀର ଅନେକ ଦେଶରେ ବହୁଳଭାବେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ଗୋଟିଏ ମୁଖ୍ୟ ଶସ୍ୟଜାତୀୟ ଶୀତଦିନିଆ ଫସଲ । ଏହା ଏକ ଶ୍ଵେତସାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଫସଲ । ଏଥିରେ ମଣ୍ଡଦ ନାମକ ଶ୍ଵେତସାର ବହୁପରିମାଣରେ ରହିଛି । ଗହମରୁ ଅଟା, ମଇଦା ଓ ସୁଜି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ । ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟଖାଦ୍ୟ ଗହମ ସେଠାରେ ଗହମରୁ ରୁଟି, ତନ୍ଦୁର, ପୁରି ଉପମା, ହାଲୁଆ, ବିସ୍କୁଟ ଇତ୍ୟାଦି ବହୁପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ତିଆରି କରିଥାନ୍ତି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶ୍ଵେତସାର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ତୁଳନାରେ ଗହମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟରେ ଭିଟାମିନ୍ ‘ବି’ ଥୟାମିନ୍ ଭିଟାମିନ୍ ‘ବି’, ନିଆସିନ୍ ଅଧିକ ଥାଏ । ଗହମରେ ପୁଷ୍ଟିସାର ବେଶି ଥାଏ ଏବଂ ଗ୍ଳୁଟିନ୍ ନାମକ ଏକ ପଦାର୍ଥ ଏଥିରେ ଥିବାରୁ ରୁଟି କଲେ ଭଲ ଫୁଲେ । ପ୍ରତି ୧୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଗହମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ଶ୍ଵେତସାର ୭୧.୨ ଗ୍ରାମ୍ ସ୍ନେହସାର ୧.୫ ଗ୍ରାମ୍, ପୁଷ୍ଟିସାର ୧୧.୮ ଗ୍ରାମ୍, କାଲସିୟମ ୪୧ ମିଲିଗ୍ରାମ୍, ଲୌହ ୪.୯ ମିଲିଗ୍ରାମ୍ , ଭିଟାମିନ୍ ‘କ’ ୧୭ ମାଇକ୍ରୋଗ୍ରାମ୍, ଭିଟାମିନ୍ ‘ଖ’ ୦.୪୫ ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ରହିଛି । ଏଥିରୁ ୩୪୬ କି.ଗା. କ୍ୟାଲୋରୀ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ ।
ଦକ୍ଷିଣ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏହାର ଉଦ୍ଭବ ସ୍ଥଳ । ଗହମ ପୃଥିବୀର ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଭାରତରେ ଗହମ ଦ୍ଵିତୀୟ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ । ବିଶ୍ଵାସ କରାଯାଏ ଜେ ଆର୍ଯ୍ୟମାନେ ପ୍ରଥମେ ଆମ ଦେଶକୁ ଗହମ ଫସଲ ଆଣିଥିଲେ । ଗହମ ଏହାର ଉଦ୍ଭବ ସ୍ଥାନରୁ ସାରା ବିଶ୍ଵର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ କାଳକ୍ରମେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ।
ହେକ୍ଟର ପିଛା ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରଥମେ – ୟୁ.କେ. ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ଜର୍ମାନୀ ଦେଶ ଅଟେ ।
ଭାରତରେ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରଥମ – ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଦ୍ଵିତୀୟ – ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ତୃତୀୟ – ପଞ୍ଜାବ, ଚତୁର୍ଥ – ବିହାର ।
ଭାରତରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ବିହାର ଆଦି ମୁଖ୍ୟ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ରାଜ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ।
ଜଳବାୟୁ :
ଗହମ ଶୀତଦିନିଆ ଫସଲ । ଏହା ସାଧାରଣତଃ ମାର୍ଗଶୀର ମାସରେ ବୁଣାଯାଏ ଏବଂ ଚୈତ – ବୈଶାଖ ମାସରେ ଅମଳ କରାଯାଏ ଗହମ ଫସଲ ପାଇଁ ଜଳସେଚନ ଦରକାର । ୨୦ –C ସେ ତାପମାନ ଏଥିପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ । ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାନା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ବିହାରରେ ଅଧିକ ଶୀତ ପଡୁଥିବାରୁ ଓ ବେଶୀ ଦିନ ଶୀତ ଲାଗି ରହୁଥିବାରୁ ସେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଗହମ ଚାଷ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଅନୁକୂଳ ।
ତାପମାନ :
ଗହମ ଗଜା ହେବା ପାଇଁ C - C ପିଲ ହେବା ପାଇଁ C କ୍ଷୀର ଢୋକିବା ପାଇଁ - C ଦରକାର । ଉତ୍ତାପ ଅଧିକ ହେଲେ ପିଲ ଭଲ ହୁଏନି, ଅଙ୍ଗାର ଆତ୍ମିକରଣ ଦକ୍ଷତା କମିଯାଏ, ଅଙ୍ଗୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଭଲ ହୁଏ ନାହିନ ଓ ଶୀଘ୍ର ଜନନ କ୍ଷମ ଅବସ୍ଥାକୁ ଆସିଯିବା ଫଳରେ ଦାନା ଭଲ ହୁଏ ନାହିଁ । ଗହମ ଫସଲ ଥଣ୍ଡା ଓ ଆର୍ଦ୍ର ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଫୁଲ ଉଡାଇବା ପରେ କ୍ଷୀର ଢୋକିବା ସମୟରେ ରାତ୍ରି ତାପମାନ ଅଧିକ ନ ହେବା ଦରକାର । ତାପମାନ ଅଧିକ ହେଲେ ଗଛର ଶ୍ଵାସ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବଢେ । ଦିନରେ ଯାହା ଶ୍ଵେତସାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ, ରାତ୍ରିରେ ତାହା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଯାଏ । ପତ୍ରରୁ ଗହମଦାନାକୁ ଶ୍ଵେତସାର ଯାଏ ନାହିଁ । ଗହମ ଚେମେଟା ଓ କଣ୍ଠାଳିଆ ହୋଇଯାଏ, ଫଳରେ ଅମଳ କମିଯାଏ । ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ଗହମ ନଭେମ୍ବର ୨୦ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ବୁଣିବା ଦରକାର, ଏହାପରେ ବୁଣିଲେ ଗହମ ଅମଳ କମିଯାଏ ।
ଗହମ ଚାଷରେ ଧାନଚାଷ ଅପେକ୍ଷା କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ । ଗହମ ଚାଷ ସହଜ ଏହି ଫସଲ ଅଳ୍ପଜଳ ଦରକାର କରେ । ଏକ ଏକର ଧାନଚାଷ ପାଇଁ ଯେତେ ପାଣି ଦରକାର ହୁଏ, ସେଥିରେ ୩-୪ ଏକର ଗହମ ଚାଷ କରାଯାଇପାରେ । ଏଥିରେ କମ୍ ରୋଗ ଓ ପୋକ ଲାଗନ୍ତି ଏବଂ ଧାନ ଅପେକ୍ଷା ଏହା ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ।
ଓଡିଶାର ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ :
ଓଡିଶା ରାଜ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ଗହମ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ, ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଗହମ ଚାଷ କରିବାକୁ ହେବ । ଓଡିଶାରେ କ୍ରମେ ଗହମ ଚାଷ ପ୍ରସାର ଲାଭ କରୁଛି । ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ତୁଳନାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଉପତ୍ୟକା, ପୂର୍ବଘାଟ ପାର୍ବତ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳ ଗହମ ଚାଷ ପାଇଁ ପ୍ରଶସ୍ତ । ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ୧୪ – ୧୫ କ୍ଵିଣ୍ଟାଲ ହେଉଥିବା ସ୍ଥଳେ ଏହା ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ୩୫ – ୪୦ କ୍ଵିଣ୍ଟାଲ ଅଟେ । ଏଣୁ ଗହମ ଚାଷ ଆନ୍ତଃ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ସଘନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଠିକ୍ ସମୟରେ ବିହନ ବୁଣି, ଅନୁମୋଦିତ ଚାଷପ୍ରଣାଳୀ ଅବଲମ୍ବନ କଲେ ଗହମ ଖୁବ୍ ଲାଭଜନକ ଭାବେ ଚାଷ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଉଠା ଜଳସେଚନ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ, କୂଅ, ପୋଖରୀ ଓ କେନାଲ ତଳମୁଣ୍ଡରେ ଗହମ ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଓଡିଶା ରାଜ୍ୟ ପରିବେଶ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଗହମ କିସମ ସୋନାଲିକା, ଜନକ, ଉ.ପ, - ୨୬୨ (U.P - 262) ସାଗରିକା ଏବଂ ଉତ୍କଳିକା । ସାଗରିକା ଓ ଉତ୍କଳିକା । ଏକ ଜିନ୍ ବାଙ୍ଗରା ଏବଂ ଜନକ ଓ U.P. – 262 ଦୁଇଜିନ୍ ବାଙ୍ଗରା । ସାଗରିକା (OW - 6) ଏବଂ ଉତ୍କଳିକା (OW – 80 - 3) ଓଡିଶା କୃଷି ଓ ବୈଷୟିକ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଓଡିଶା ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଦୁଇଟି ବିହନ କିସମ ଓଡିଶାର ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଶୀତ ସମୟର ପରିବେଶ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପଯୁକ୍ତ । ବିହନ କିସମର ମୁଖ୍ୟ ଗୁଣାବଳୀ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ହେଲା –
ସୋନାଲିକା :
ଏହି ଜାତିର ଗହମ ୧୦୦ – ୧୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପାଚେ । ଏହି ଗଛଗୁଡିକ ବିଶେଷ ଗେଡା ହୁଏ ନାହିଁ ଏବଂ ପିଲ ସଂଖ୍ୟା ସମାନ । ଗଛର ଉଚ୍ଚତା ୧୦୫ ସେ.ମି. ପତ୍ର ଲମ୍ବାଳିଆ ଓ ରଙ୍ଗ ଫିକା, ସବୁଜ, ଗହମ ଚୋପାରେ ମାଟିଆ ରଙ୍ଗର ଦାଗ ଥାଏ । ଏହାର ଦାନା ବଡ । ଗଛ ଶୁଖିଗଲେ ମଧ୍ୟ ଗହମ ଝଡିପଡେ ନାହିଁ । ଏଥିରେ କଳଙ୍କି ରୋଗ ପ୍ରାୟ ଲାଗେ ନାହିଁ । ଏହା ଓଡିଶାର ଜଳବାୟୁରେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ହାରାହାରି ଅମଳ ୩୭ – ୪୫ କ୍ଵିଣ୍ଟାଲ ଦେଇଥାଏ ।
ଜନକ (HD ୧୯୮୨) :
ଏହି ଜାତିର ଗହମ ୧୦୫ – ୧୧୫ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ । ଏହାର ପିଲ ଦେବା କ୍ଷମତା ସୋନାଲିକା ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ । ଗଛର ଉଚ୍ଚତା ୯୫ ସେ.ମି. । ଏହାର ପତ୍ର ଫିକା ସବୁଜ ରଙ୍ଗର । ଗହମର ରଙ୍ଗ ବାଦାମୀ, ବିଳମ୍ବରେ ବୁଣିବା ପାଇଁ ଏହି କିସମ ଭଲ । ଏଥିରେ ୧୩.୯% ପୁଷ୍ଟିସାର ଅଛି । ଏହାର କଳଙ୍କି ଓ ଟୀକା ରୋଗ ସହଣୀ ଶକ୍ତି ଅଛି । ଏଥିରେ ଭଲ ରୁଟି ହୁଏ । ଏହି କିସମ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୪୦ କ୍ଵିଣ୍ଟାଲର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅମଳ ମିଳିଥାଏ ।
ସାଗରିକା
ଏହି ଗହମ ବିହନର ଉତ୍ତାପ ତାରତମ୍ୟ ସହଣୀ ଶକ୍ତି ଅଛି ଓ ଏହା କମ୍ ଥଣ୍ଡା ପଡୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷ ହୋଇପାରିବ । ଗଛର ଉଚ୍ଚତା ୧୦୦ ସେ.ମି. ନଡା ଟାଣ, ଏଣୁ ଗହମ ଗଛ ଶୋଇପଡେ ନାହିଁ । ଡେରିରେ ବୁଣିଲେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଅମଳ ମିଳେ । ୯୫ – ୧୦୫ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ । ଏହି କିସମର ପତ୍ର ପୋଡା ରୋଗ ସହଣୀ ଶକ୍ତି କେତେକାଂଶରେ ରହିଛି । ଏହାର ଦାନା ମୋଟା ଓ ଧଳା । ହେକ୍ଟର ପିଛା ୫୦ କ୍ଵିଣ୍ଟାଲ ଅମଳ ହୁଏ ।
ଉତ୍କଳିକା :
କମ୍ ଥଣ୍ଡା ପଡୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷ ହୋଇପାରିବ । ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗ ସହଣୀ ଶକ୍ତି କେତେକାଂଶରେ ରହିଛି । ଏହା ୯୫ – ୧୦୫ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ । ଦାନା ଧଳା ଓ ମୋଟା । ଏହା ହେକ୍ଟର ପିଛା ୫୦ କ୍ଵିଣ୍ଟାଲ ଅମଳ ଦେଇପାରିବ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ – 262 :
ଉଚ୍ଚତା ୯୦ ସେ.ମି. । ପିଲ – ସାଧାରଣ ଭାବେ ଦିଏ । ୧୦୦ – ୧୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅମଳ ହୁଏ । ମଞ୍ଜି ଗାଢ ରଙ୍ଗର, ମୋଟା ଓ ଶକ୍ତି ।
ଗହମ ଚାଷ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ମୃତ୍ତିକା :
ଗହମ ଚାଷ ପାଇଁ ଦୋରସା ମାଟିଥିବା ଉଚ୍ଚ ଓ ମଧ୍ୟମ ଜମି ଉପଯୁକ୍ତ । ଲୁଣି ଏବଂ କ୍ଷାରୀ ମାଟିରେ ଗହମ ଫସଲ ଭଲ ହୁଏ ନାହିଁ । ପାଣି ରହୁଥିବା ବା ଜଳ ନିଷ୍କାସନର ସୁବିଧା ନଥିବା ଜମିରେ ଗହମ ଚାଷ କରିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ ।
ବିହନ ବୁଣିବା ସମୟ :
କାର୍ତ୍ତିକ ଶେଷରୁ ମାର୍ଗଶୀର ଅଧା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ନଭେମ୍ବର ୩ୟ ସପ୍ତାହରୁ ଡିସେମ୍ବର ୨ୟ ସପ୍ତାହ) ସମୟ ଗହମ ବୁଣିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ । ଗହମ ଗଛ ଉଠିବାର ୧୦ – ୧୨ ଦିନ ପରେ ପିଲ ଦେବା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ତାପମାନ C ରୁ କମ୍ ହେଲେ ପିଲ ସଂଖ୍ୟା ବେଶି ହୁଏ । ଓଡିଶାରେ ଅଧିକ ଶୀତ ଡିସେମ୍ବର ୧୫ରୁ ଜାନୁଆରୀ୧୫ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୁଏ । ଆନ୍ତଃ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ଶୀତ ସମୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ପ୍ରାୟ ପୌଷ ମାସ ଶେଷ (୨୦ – ୨୫ ତାରିଖ ଜାନୁଆରୀ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୀତ ରହେ । ତେଣୁ ଆନ୍ତଃ ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କରେ ୧୫ ଦିନ ବିଳମ୍ବରେ ଏହା ବୁଣାଯାଇ ପାରିବ ।
ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତ :
ବିହନ ବୁଣିବାର ୮-୧୦ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦରକାର । ମାଟିରେ ଯଦି ବତର ନଥାଏ ତେବେ ପାଣି ମଡାଇ ବତର ଅବସ୍ଥାକୁ ଆଣି ହଲ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଜମି ଚାଷ ସମୟରେ ପୂର୍ବ ଫସଲର ଚେର ଓ ମୂଳ ପ୍ରଭୃତି ବାହାର କରି ନିଆଁ ଲଗାଇ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ୫ ଓ ୬ ଓଡ ଚାଷ କରି ମାଟିକୁ ଭଲଭାବେ ଗୁଣ୍ଡକରି ମାଈ ଦେଇ ଜମିକୁ ସମତୁଲ କରାଯାଏ । ଶେଷ ଓଡ ଚାଷ ସମୟରେ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୫ ଟନ୍ ସଢା ଗୋବର ଖତ, କମ୍ପୋଷ୍ଟ ଭଲଭାବେ ମିଶାଇ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ଜମିରେ ଉଇ ନ ଲାଗିବା ପାଇଁ ୫% କୁଇନାଲ ଫସ୍ ଗୁଣ୍ଡ ୨୫ କି.ଗ୍ରା. ହେକ୍ଟର ପିଛା ଭଲଭାବରେ ଚାରିଆଡେ ବିଞ୍ଚିଦେଇ ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଦେବା ଦରକାର । ଶେଷ ଓଡ ଚାଷ ପୂର୍ବରୁ ଦରକାରୀ ପରିମାଣ ମୂଳସାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ।
ପଟି ତିଆରି :
ଗହମ ବୁଣିବା ପାଇଁ ପଟି ରିଆରି କରାଯାଏ । ଜମି ବେଶି ଗଡାଣିଆ ଥିଲେ ପଟି ମଝିରେ ସ୍ଥାନେ ସ୍ଥାନେ ଆଡି ହୁଡା ଦିଆଯାଏ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ପାଣି ମଡାଇବା ଓ ପାଣି ନିଷ୍କାସନ ସୁବିଧା ହେବ । ପ୍ରତି ଦୁଇଟି ପଟି ମଝିରେ ଏକ ଫୁଟ ଚଉଡାର ଗୋଟିଏ ପାଣି ନାଳୀ ରଖିବା ଦରକାର । ଫସଲରେ ବେଶି ପାଣି ମଡାଇବା ଅନୁଚିତ୍ । ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଜଳସେଚନ କଲେ ପାଣି ମଡାଇବା ଖର୍ଚ୍ଚ କମିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ।
ବିହନ ପରିମାଣ :
ନଭେମ୍ବର ମାସ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ବୁଣିଲେ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୧୧୦ – ୧୨୦ କି.ଗ୍ରା. ଓ ଡିସେମ୍ବର ଶେଷ ଆଡକୁ ବୁଣିଲେ ୧୫୦ କି.ଗ୍ରା. ବିହନ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ ।
ବିହନ ବିଶୋଧନ :
ବିଶୋଧିତ ବିହନ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଅଳନ୍ଧୁ ରୋଗ, ପତ୍ରଚିତା ରୋଗ ଓ ପତ୍ରପୋଡା ରୋଗ ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା ହେବ । ଅଳନ୍ଧୁ ରୋଗର ନିରାକରଣ ପାଇଁ ବିହନକୁ ୫ – ୬ ଘଣ୍ଟା ପାଣିରେ ବୁଡାଇ ରଖିବା ପରେ ଛାଣି ପାଣି ନିଗାଦୀ ଖୁବ୍ ପତଳା ଭାବେ ୪-୫ ଘଣ୍ଟା ଟାଣ ଖରାରେ ଶୁଖାଇବା ଦରକାର । ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅପରାହ୍ନ ୪ ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ପରେ ଏକ କି.ଗ୍ରା. ବିହନ ପିଛା ୨.୫ ଗ୍ରାମ୍ ଭିଟାଭାକସ୍ ବା ବାଭିଷ୍ଟିନ ଗୁଣ୍ଡ ଭଲହାବେ ଗୋଳାଇ ଦେବା ଉଚିତ୍ । କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ରୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତି କି.ଗ୍ରା. ବିହନ ସହିତ ୨-୩ ଗ୍ରାମ କ୍ୟାପଟାନ ବା ଥିରାମ କିମ୍ବା ଏସିମାନ ଭଲରୂପେ ଗୋଳାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ବିହନ ବିଶୋଧନ ଦ୍ଵାରା ଅଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିହନରେ ଥିବା ରୋଗ ଜୀବାଣୁକୁ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଣୁ ବିହନ ବୁଣିବା ଆଗରୁ ବିଶୋଧନ କରିବା ନିହାତି ଦରକାର ।
ବିହନ ବୁଣିବା ପ୍ରଣାଳୀ :
ଗହମ ଧାଡିରେ ବୁଣିଲେ କୋଡା ଖୁସା କରିବା ସହଜ ହୁଏ । ଏବଂ ଜମିରେ ଠିକ୍ ସଂଖ୍ୟକ ଗଛ ରଖିବାରେ ସୁବିଧା ହୁଏ । ଧାଡିକୁ ଧାଡି ୨୦ ସେ.ମି. ବ୍ୟବଧାନରେ ଓ ଧାଡିରେ ୪-୬ ସେ.ମି. ଛାଡି ଗଛ ରହିବା ଭଲ । ଜମି ଉପରେ ୨-୩ ଇଞ୍ଚ ମାଟି ବତର ଥିବା ଅବସ୍ଥାରେ ବିହନକୁ ୫ ସେ.ମି. ଗଭୀରରେ ବୁଣି ମଇ ଦେବା ଦରକାର । ମଞ୍ଜିକୁ ବେଶି ଗଭୀରରେ ବୁଣିରେ ଗଜା ମରଣା ହୁଏ । ଡେରିରେ ଗଜା ବାହାରେ ଓ ଗଛ ସବଳ ହୋଇ ବଢେନାହିଁ । ଏଣୁ ଅମଳ କମିଯାଏ । ଧାଡିବୁଣା ଯନ୍ତ୍ର ବା ଲଙ୍ଗଳ ସିଆରରେ ଗହମ ବୁଣାଯାଏ । ପଟାଳି ଭିତରେ ସିଆର କାଟି ସିଆରରେ ୭-୧୦ ସେ.ମି. ତଳେ ସାର ଦେଇ ମାଟି ଘୋଡାଇ, ତା’ ଉପରେ ମଞ୍ଜି ବୁଣିଲେ ଅଧିକ ଉପକାର ମିଳେ । ଧାଡିବୁଣା ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ସାର ଓ ତା’ଉପରେ ମଞ୍ଜି ବୁଣିଲେ ଅଧିକ ଉପକାର ମିଳେ । ଧାଡିବୁଣା ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ସାର ଓ ବିହନ ବୁଣିଲେ, ଧାଡି ଧାଡି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ଠିକ୍ ରହେ ଓ ସାର ଓ ବିହନ ଠିକ୍ ଗଭୀରତାରେ ପଡେ ।
ସାର ପ୍ରୟୋଗ :
ମାଟି ପରୀକ୍ଷା କରାଇ ଜମିରେ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ମାଟି ପରୀକ୍ଷା ହୋଇ ନ ଥାଏ ତେବେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୫୦ କି.ଗ୍ରା. ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ୫୦ କି.ଗ୍ରା. ଫସଫରସ୍ ଓ ୪୦ କି.ଗ୍ରା. ପଟାସ୍ ଖାଦ୍ୟସାର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ, ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୬୦ କି.ଗ୍ରା. ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ୪୦ କି.ଗ୍ରା. ଫସଫରସ୍ ଓ ୩୦ କି.ଗ୍ରା. ପଟାସ୍ ଖାଦ୍ୟସାର ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ସବୁତକ ଫସଫରସ୍ ଓ ପଟାସ୍ ଖାଦ୍ୟସାର ସହିତ ଅଧା ଯବକ୍ଷାରଜାନକୁ ମିଶାଇ ସିଆରରେ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍ । ତାପରେ ମାଟି ଘୋଡାଇ ଦେଇ ତା’ ଉପରେ ବିହନ ବୁଣିବା ଭଲ । ନଚେତ୍ ସିଆରରେ ସାର ପ୍ରୟୋଗ ପରେ ତା’ କଡରେ ବିହନ ବୁଣିବା ଦରକାର । ଫସଲ ୧୮ – ୨୧ ଦିନ ବେଳକୁ କୋଡା ଖୁସା ଆଗରୁ ଆଉ ଅର୍ଦ୍ଧେକ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଦରକାର । ସାରକୁ ଭଲ ଭାବେ ମାଟି ସହ ମିଶାଇ ଦେବା ଦରକାର । ହାଲୁକା ଓ ବାଲିଆ ମାଟିରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସାରକୁ ୩ ଥରରେ ଦେବା ଭଲ । ଅର୍ଥାତ୍ ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ଥରେ, ୧୫ – ୨୦ଦିନ ଭିତରେ ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା ସମୟରେ ଦ୍ଵିତୀୟଥର ଏବଂ ୩୫ ଦିନ ବେଳକୁ ୩ୟ ଥର ୫୦ + ୨୫ + ୨୫ ପ୍ରୟୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ।
ଅନ୍ତଃଚାଷ
ଗହମ ଗଜା ହେବାର ୧୨ – ୧୫ ଦିନ ଭିତରେ ଶିଖା ବା ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରେ । ଏହି ସମୟରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ସାର ପ୍ରୟୋଗ, ଘାସ ବଛା ଓ ଜଳସେଚନ ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟ ସାରି ଦେଇଥିଲେ ଗଛର ମୁକୁଟ ଚେର ବଢିବାରେ ସୁବିଧା ହୁଏ । ଫଳରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପିଲ ବାହାରେ । କିଆରିରେ ବେଶି ଘାସ ଉଠିଲେ ବୁଣିବାର ୧୫ ଦିନ ପରେ ଘାସ ବାଛି ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସିଆର ମଝିରେ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କରି ଖୁସାଇ ଦେଲେ ସାର ମାଟି ସଙ୍ଗେ ମିଶିଯିବ । ଫଳରେ ଭଲ ପିଲ ହେବ ଓ ଅମାଲା ଭଲ ହେବ । ଧାଡି ବୁଣା ଗହମରେ ରେକ୍ ଉଇଡର ଚଳାଇଲେ ମାଟି ଖୁସାଇ ହୋଇଯିବ ଓ ଘାସ ମରିଯିବ । ୩୦ – ୩୫ ଦିନ ବେଳକୁ ଆଉଥରେ ଖୁସାଇ ଦେବା ଭଲ ।
ରାସାୟନିକ ଉପାୟରେ ତୃଣକ ଦମନ –
୨-୪ ଡି ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୧ କି.ଗ୍ରା. ଏ. ଆଇ ୯୦୦ ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶାଇ ଗହମ ବୁଣିବାର ୨୧ଦିନ ବେଳକୁ ଛିଞ୍ଚାଯାଇପାରିବ । ଗହମ ଥୋଡ ବାହାରିବା ଦେଖାଗଲେ ଏହି ଔଷଧ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅନୁଚିତ । ଗହମ ଗଛ ପିଲ ମାରୁଥିବା ସମୟରେ କେବଳ ଏହା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା କେତେକ ତୃଣକମାରୀର ନାମ ଓ ପ୍ରୟୋଗ ପରିମାଣ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।
ତୃଣକମାରୀର ନାମ |
ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀକ ନାମ |
ଫର୍ମୁଲେସନ |
ଏ.ଆଇ. % |
ହେକ୍ଟର ପିଛା |
2 – 4 - D |
ବ୍ଲାଡେସ୍କ – ଜି |
ଆମାଇନ୍ ଦ୍ରବଣ |
72 |
700 ମି.ଲି. |
2 – 4 - D |
ଉଇଡର |
ଆମାଇନ୍ ଦ୍ରବଣ |
72 |
700 ମି.ଲି. |
|
ବ୍ଲାଡେସ୍କ – ସି |
ଇଷ୍ଟର ଦ୍ରବଣ |
36 |
1.4 ଲିଟର |
|
ୱିଡିନ |
ଇଷ୍ଟର ଦ୍ରବଣ |
36 |
1.4 ଲିଟର |
|
ଟାଫାସାଇଡ |
ସୋଡିଅମ |
|
|
ଗହମ ଫସଲରେ ଜଳ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ –
ଗହମ କିଆରୀରେ ମଞ୍ଜି ବୁଣିବା ସମୟରେ ଉପରୁ ୫ ସେ.ମି. ଗଭୀର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଟି ବତର ଥିବା ଉଚିତ୍ । ବତର ନଥିଲେ ପ୍ରଥମେ ପାଣି ମଡାଇ ମାଟି ବତର ଥିବା ଅବସ୍ଥାରେ ହିଁ ଗହମ ବୁଣିବା ବିଧେୟ । ଆଗ ବୁଣି ପାଣି ମଡାଇ ଦେଲେ ମାଟି ଶୁଖି ଟାଣ ହୋଇଯାଏ ଓ ଗଜା ବାହାରିପାରେ ନାହିଁ । ଗହମ ଗଜା ହେବା ବେଳେ ୫ଟି ବୀଜମୂଳ ବା ସେମିନାଲ୍ ଚେର ବାହାରେ ଏହି ବୀଜମୂଳ ଶୁଖିଲା ମାଟିରୁ ଖାଦ୍ୟସାର ଶୋଷିପାରେ ନାହିଁ । ଏଣୁ ବୁଣିବା ସମୟରେ ମାଟି ଓଦା ରହିବା ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ଜଳାଭାବ, ଡେଙ୍ଗା, ଗହମ ଅପେକ୍ଷା ବାଙ୍ଗରା ଗହମ ଫସଲର ଅମଳ ବହୁପରିମାଣରେ କମାଇ ଦେଇଥାଏ । ଗହମ ସାଧାରଣତଃ ଦୋରସା ମାଟିରେ ବୁଣା ହୋଇଥାଏ । ଗହମ ୫ – ୬ ଦିନରେ ଗଜା ହୁଏ ଗଜା ହେବାର ୧୦ – ୧୨ ଦିନ ପରେ ଗଛମୂଳ ଗଣ୍ଠିରୁ ଚେର ବାହାରେ । ଏହି ଛେରକୁ ଶୀର୍ଷମୂଳ କୁହାଯାଏ । ପ୍ରଥମ ଜଳସେଚନ ଏହି ଶୀର୍ଷମୂଳ ବାହାରିବା ସମୟରେ ସମୟରେ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ସମୟରେ ମାଟି ବତର ନଥିଲେ ବାହାରୁ ଥିବା ଶୀର୍ଷ ଚେରଗୁଡିକ ଖାଦ୍ୟସାର ଶୋଷଣ କରିପାରେ ନାହିଁ । ପାଣି ମଡାଇବା ଦ୍ଵାରା ଶୀର୍ଷ ଚେର ସଂଖ୍ୟା ବେଶି ହୁଏ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟସାର ଗ୍ରହଣ କରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଫଳରେ ପିଲ ସୁସ୍ଥ, ସବଳ ଓ ଅଧିକ ହୁଏ । ଗହମର ସଙ୍କଟ କାଳରେ ଜଳ ଅତି ଆବଶ୍ୟକ । ଜଳ, ଦରକାର ପରିମାଣରୁ କମିଗଲେ ଫସଲର ଅପୁରଣୀୟ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ ଜଳସେଚନ ନ କଲେ ଅମଳ ବହୁପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ ପାଏ । ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମା ବାଙ୍ଗରା ଗହମର ୬ଟି ଜଳ ସଙ୍କଟ କାଳ ଚିହ୍ନ କରାଯାଇଛି । ସେହି ଜଳ ସଙ୍କଟ କାଳରେ ଜଳସେଚନ ଅତି ଆବଶ୍ୟକ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା –
ସଙ୍କଟକାଳ |
ବୁଣିବାପରେ ସମୟ ଦିନ |
ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା ସମୟ |
୧୨ – ୧୫ |
ପିଲ ମାରିବା ସମୟ |
୧୫ – ୪୦ |
ଗଣ୍ଠି ଛାଡିବା ସମୟ |
୪୦ – ୬୦ |
ଫୁଲ ଧରିବା ସମୟ |
୬୦ – ୭୫ |
କ୍ଷୀର ଖାଇବା ସମୟ |
୭୫ – ୮୫ |
ଦାନା ପାକଳ ହେବା ସମୟ |
୮୫ – ୧୦୦ |
ଉପରୋକ୍ତ ସଙ୍କଟକାଳ ମଧ୍ୟରୁ ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା ସମୟ ଦାନା କ୍ଷୀର ଖାଇ ଫୁଲିବା ସମୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ସମୟରେ ଜଳସେଚନ କଲେ ପିଲ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିପାଏ ଓ ଦାନା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓଜନିଆ ହୁଏ । ଗହମ ଫସଲର ପ୍ରଥମ ଅବସ୍ଥାରେ ଚେର ଛୋଟ ଓ ଗଛ ଛୋଟ ଥିବାରୁ ଜମିକୁ ବତର ରଖିବା ପାଇଁ ଅଳ୍ପ ଜଳସେଚନ ବା ଛିଞ୍ଚା ପାଣି ଦିଆଯାଏ । ପରେ ଥରକୁ ଥିବାରୁ ୭-୮ ସେ.ମି. ଜଳସେଚନ କରିବାକୁ ହୁଏ । ସୀମିତ ଜଳସେଚନ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ପିଲ ମାରିବା ଓ ଗଣ୍ଠି ଛାଡିବା ସମୟରେ ଜଳସେଚନ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇପାରେ । ସେଚନ ଲାଗି ଜଳର ସୁଲଭତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଙ୍କଟକାଳ ଅନୁସାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମତେ ଜଳସେଚନ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ ।
ସୁଲଭ ଜଳସେଚନ ସଂଖ୍ୟା |
କେଉଁ ଅବସ୍ଥାରେ ଜଳସେଚନ କରିବାକୁ ପଡିବ |
୧ |
ମୁକୁଟଚେର ବାହାରିବା ସମୟରେ |
୨ |
ମୁକୁଟ ଚେର ଓ ଦାନା ଫୁଲ ଉଡାଇବା ସମୟ |
୩ |
ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା, ଗଣ୍ଠି ଛାଡିବା ଓ କ୍ଷୀର ଢୋକିବା ସମୟ |
୪ |
ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା, ପିଲ ମାରିବା, ଗଣ୍ଠି ଛାଡିବା ଓ କ୍ଷୀର ଢୋକିବା ସମୟ |
୫ |
ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା, ପିଲ ମାରିବା, ଗଣ୍ଠି ଛାଡିବା, ଫୁଲ ଧରିବା ଓ କ୍ଷୀର ଢୋକିବା ସମୟ |
୬ |
ମୁକୁଟ ଚେର ବାହାରିବା, ପିଲ ମାରିବା, ଗଣ୍ଠି ଛାଡିବା, ଫୁଲ ଧରିବା, କ୍ଷୀର ଢୋକିବା ଓ ଦାନ ପାକଳ ହେବା ସମୟ । |
ଗହମ ଅମଳ :
ଗହମ ପାଚିବା ଅବସ୍ଥାରେ କେଣ୍ଡା ମୂଳକୁ ମୋଡି ଦେଲେ କେଣ୍ଡାଟି ଠିକ୍ କରି ଭାଙ୍ଗି ଯାଏ । ‘ଦା’ ଦ୍ଵାରା ଗଛ ମୂଳରୁ କଟାଯାଇ ବିଡାବାନ୍ଧି ଖଳାକୁ ଅଣାଯାଏ ।
ଗହମ ଫସଲ
ଖଳାରେ ୩ – ୪ ଦିନ ଗଦାଇ ରଖି ତା’ପରେ ବେଙ୍ଗଳା ପକାଇ ଗହମ ଅମଳ କରାଯାଏ । ଗହମ ଅମଳ ହେବା ପରେ ଭୁଷା ଓ ନଡା ଅଲଗା କରାଯାଏ । ତା’ପରେ କୁଲାରେ ଉଡାଇ ସଫା ଗହମ ଶୁଖାଇ ରଖିବା ଦରକାର । ଏହାର ଜଳୀୟ ଅଂଶ ୧୦% ରୁ କମ୍ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଗହମକୁ ଅମଳ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ଅମଳ କଲେ ଭୁଷା ଓ ନଡା ଅଲଗା ଅଲଗା ହୋଇପରିଷ୍କାର ଗହମ ମିଳେ ।ଆଧାର- ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ
Last Modified : 1/28/2020