অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଉନ୍ନତ ଗୋବର ଖତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପ୍ରଣାଳୀ

ଖତ  ଗାଡର  ଆକାର   ପ୍ରକାର

ଗୃହପାଳିତ  ପଶୁମାନଙ୍କର  ସଂଖ୍ୟା  ଏବଂ  ସେମାନଙ୍କ  ଗୁହାଳରୁ  ଦୈନିକ  ସଂଗୃହୀତ  ଗୋବର   ପରିମାଣ  ଉପରେ   ଭିତ୍ତିକରି  ଖତ  ଗାଡ  ବା  ଗଦାର   ଆକାର  ଓ  ସଂଖ୍ୟା   ସ୍ଥିର   କରାଯାଏ   । ଖତ   ଗାଡର   ଲମ୍ବ  ୪ ରୁ  ୬ ମିଟର , ପ୍ରସ୍ତ ୨୪ ମିଟର  ଓ  ଗଭୀରତା  ୧୪  ମିଟର   ହେବା   ଉଚିତ   । ଖତ  ଗାଡର  ୪ କାନ୍ଥ  ତଳ   ଆଡକୁ   ସାମାନ୍ୟ  ତେର୍ଚ୍ଛା  ଗଡାଣିଆ  କରି   ଖୋଳିବା  ଦରକାର   । ଖତ ଗାଡ  ବା  ଗଦାର   ଚାରିକଡରେ  ୩୦ ସେ.ମି.  ଉଚ୍ଚ  ହୁଡା   ରଖିଲେ  ବାହାର  ପାଣି  ଭିତରକୁ   ପଶିପାରେ  ନାହିଁ   । ଖତ  ଗାଡରେ  ଖରା  ନପଡିବା  ପାଇଁ  ବାଉଁଶ  ତଲେଇ  ବା  ପତ୍ରପଟିରେ  ଛାତ   କରାଯିବା   ଭଲ  । ସାଧାରଣତଃ  ଗାଡରେ  ସଢିଥିବା   ଖତ  ଗଦାରେ   ସଢିଥିବା  ଖତ   ଅପେକ୍ଷା   ଉନ୍ନତ   । ବର୍ଷାଦିନେ  ଖତ   ଗାଡରେ   ପାଣି   ଜମିଗଲେ  ଖତ  ସଢିବାରେ  ଅସୁବିଧା  ହୁଏ   । ଏଣୁ  ଢିପ  ଓ  ଢାଲୁଆ  ଜାଗାରେ   ଖତ  ଗଦାରେ   ଖତ   ପ୍ରସ୍ତୁତ   କରିବା  ଦରକାର   ।

ଗୋବର – ମୁଦ୍ର  ସଂଗ୍ରହ

ଗୁହାଳରୁ  ଗୋବର  ସଂଗ୍ରହରେ   ବିଶେଷ  ଅସୁବିଧା  ହୁଏ  ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ   ମୂତ୍ର  ସଂଗ୍ରହ   ପାଇଁ   ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର   ବ୍ୟବସ୍ଥା   କରିବାକୁ   ପଡେ । ଗୁହାଳରେ   ପକ୍କା  ଚଟାଣ  ଓ  ନାଳୀ କଲେ  ମୂତ୍ର  ସୁବିଧାରେ   ସଂଗୃହୀତ  ହୋଇପାରିବ । ନାଳୀର   ତଳ   ମୁଣ୍ଡରେ   ଗୋଟିଏ   କୁଣ୍ଡ   ରହିବା  ଦରକାର । ସବୁ   ମୂତ୍ର   ବହିଆସି  ଏହି   କୁଣ୍ଡରେ  ପଡିବ । କୁଣ୍ଡର  ମୂତ୍ର  ସଂଗ୍ରହ   କରିନେଇ  ଖତଗାଡରେ   ଢାଳି   ଦେବା  ଦରକାର । ଏହା   ନକରି  ପାରିଲେ   ଗୋରୁ  ଗାଈଙ୍କର  ବଳିଥିବା   ନଡା, ପାଳ, ଛଣ  ଇତ୍ୟାଦି  ଯାହା   ବଳିଥିବ  ଓ  ଦାଣ୍ଡ  ଅଳିଆ   ସବୁ  ଏକାଠି   କରି  ଏ  କୁଣ୍ଡରେ   ପକାଇ  ଦେଲେ   ଏଥିରେ  ମୂତ   ଶୋଷି  ହୋଇଯିବ । ଶଯ୍ୟାପାଇଁ   ଗୁହାଳରେ   ଯଥେଷ୍ଟ   ଶୁଖିଲା  ନଡାପାଲ   ବିଛାଇ  ଦିଆଯାଏ  । ତାହା   ମୂତ୍ରକୁ   ଶୋଷି   ରଖେ  । ପ୍ରତ୍ୟକ   ସକାଳେ   ମୂତ୍ରଭିଜା   ନଡାପାଳ କୁ  କାଢି  ନିଆଯାଏ  । ଏହା   ସାଙ୍ଗକୁ  ଚଟାଣରେ   କିଛି  ପାଉଁଶ   ପକାଇ   ଓଳାଇ  ନେଲେ   ଓଦା   ଚଟାଣରୁ   ମୂତ୍ର   ଶୋଷି  ହୋଇଯାଏ   । ଗୋବର, ମୂତ୍ରଭିଜା   ନଡାପାଳ  ଓ  ପାଉଁଶ  ପ୍ରଭୃତିକୁ   ଏକାଠି  ମିଶାଇ ଖତଗାଡରେ   ପକାଯାଏ   । ମୂତ୍ରର  ୨% ଯବକ୍ଷାର  ଥାଏ  । ମୂତ୍ର   ଖତ   ସଢିବାରେ   ସାହାଯ୍ୟ  କରେ  । ନଡାପାଳ  ଖତକୁ  ଢିଲା  ରଖି  ସଢିବାରେ   ସାହାଯ୍ୟ   କରେ । ପାଉଁଶ   ଖତର  ଅମ୍ଳତା  ହ୍ରାସ  କରେ । ଘରର  ଅଳିଆ  ଆବର୍ଜନା   ପରିବା   ଚୋପା  ଇତ୍ୟାଦି  ମଧ୍ୟ  ଖତ   ଗାଡରେ  ପକାଇଲେ  ଖତର   ପରିମାଣ  ବୃଦ୍ଧିପାଏ ।

ଖତଗାଡ  ପୂରଣ  କରିବା   ପଦ୍ଧତି

ଖତଗାଡ  ବା  ଗଦାକୁ   ଭାଗ  କରି   ପୂରଣ   କରାଯିବା   ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାଦ୍ଵାରା  ଆଗେ   ପୂରଣ   ହୋଇଥିବା  ମୁଣ୍ଡରୁ  ଖତ  କାଢି  ନେବାରେ  ସୁବିଧା   ହୁଏ । ଏଭଳି  ପୂରଣ  କରିବା  ପାଇଁ  ଖତଗାଡର   ଓସାରକୁ   ଚାହିଁ  ୧  ମିଟର  ଉଚ୍ଚାର   ବାଉଁଶ   ତାଟି  ଦରକାର   । ତାଟି   ବାଡା  ଦେଇ  ଖତ  ଗାଡର   ଢିପ   ମୁଣ୍ଡରୁ   ୧ ମିଟର   ପ୍ରସ୍ଥର   ଗୋଟିଏ  ଭାଗ  ପରସ୍ତ   ପରସ୍ତ  କରି   ଗୋବର, ମୂତ୍ର , ପାଳ  ଇତ୍ୟାଦି  ପକାଇ  ପୂରଣ  କରାଯାଏ  । ଏହି   ଭାଗଟି  ତଳୁ  ୧ ମିଟର  ଉଚ୍ଚା  ହୋଇଗଲେ  ତା’ ପରେ   ତାଟି   ଉଠାଇ   ନେଇ  ପୁଣି  ୧ ମିଟର   ପ୍ରସ୍ଥର  ଆଉ   ଗୋଟିଏ   ଭାଗ  ପୂରଣ   କରାଯାଏ । ଏହିଭଳି   ପ୍ରଣାଳୀରେ   ସମୁଦାୟ  ଗାଡ   ବା  ଗଦାଟି   ପୂରଣ   ହୋଇଗଲେ   ଖତକୁ  ସଢିବାକୁ   ଛାଡି  ଦିଆଯାଏ   । ଖତ  ସଢିବା   ପାଇଁ   ପ୍ରାୟ  ୫/ ୬ ମାସ  ଲାଗେ  । ମଝିରେ  ଥରେ  ଖୁସାଖୁସି  କରି  ପାଲଟ   କରିଦେଲେ   ଖତ  ଶୀଘ୍ର   ସଢିଯାଏ   ।

ଉନ୍ନତମାନର   ଗୋବର   ଖତ  ତିଆରି  କରିବା  ପାଇଁ   ପ୍ରତ୍ୟକ   ୧୦୦ କି.ଗ୍ରା. ଗୋବର  ପିଚ୍ଛା ୧ କି.ଗ୍ରା. ସିଙ୍ଗିଲ୍  ସୁପରଫସଫେଟ୍  ବା  ଋକ୍  ଫସଫେଟ୍  ବା  ହାଡଗୁଣ୍ଡ   ମିଶାଇ  ଖତ   ଗାଡରେ   ପକାଯିବା   ଆବଶ୍ୟକ   । ଗୋବର  ଓ  ମୂତ୍ର  ସଢିବା  ବେଳେ   ସେଥିରେ  ଥିବା  ଯବକ୍ଷାର  ଆମୋନିଆ   ଗ୍ୟାସ୍  ଭାବରେ   ବିନଷ୍ଟ  ହୁଏ  । ଫସଫେଟ୍ ସାର  ମିଶାଇବା  ଦ୍ଵାରା  ଏହି  ଗ୍ୟାସ୍  ବାହାରି   ନ ଯାଇ  ଆମେନିଅମ୍  ଫସଫେଟ୍  ଭାବରେ  ସଂରକ୍ଷିତ  ହୋଇ  ରହେ   । ତେଣୁ  ଖତରେ  ଉଭୟ  ଯବକ୍ଷାରଜାନ  ଓ  ଫସଫରସ୍ ମାନ   ଅଧିକ  ହୁଏ   । ଆହୁରି  ମଧ୍ୟ   ଖତ  ସହିତ ଗମି  ଯାଇଥିବା  ଫସଫେଟ୍  ସାରର   ଉଦ୍ଭିଦ  ଲାଗି   ଗ୍ରହଣୀୟତା  ବଢିଯାଏ   । ଜମିରେ   ପ୍ରୟୋଗ   ହେଉଥିବା  ଫସଫେଟ୍ ଯୁକ୍ତ  ଗୋବର   ଖତ   ଜମିରେ   ପ୍ରୟୋଗ   କଲେ   ଆଉ  ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର   ଭାବରେ   ଫସଫେଟ୍  ସାର   ପ୍ରୟୋଗ   କରିବା  ଆବଶ୍ୟକ   ପଡେ  ନାହିଁ   । ଗୋବର  ଖତରେ  0.5 – 1.5%  ଯବକ୍ଷାରଜାନ, 0.4 – 0.8%  ଫସଫେଟ୍  ଏବଂ  0.5 – 1.9 %  ପୋଟାସ୍  ଥାଏ   ।

ଆଧାର  - ଶିକ୍ଷକ  ଶିକ୍ଷା  ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ  ଶିକ୍ଷା  ଗବେଷଣା  ଓ  ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ  ପରିଷଦ

Last Modified : 7/28/2019



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate