ଫୁଲ, ଫଳ ରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପୋକ ହୁଏ । ଏହି ପୋକ ଫୁଲ ଓ ଫଳ କୁ ନଷ୍ଟ କରିଥାଏ । ରୋଗପୋକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ କେତେ ପରିମାଣର ଓ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି ।
ବୁଟ ଓ ମଟରରେ ଫଳବିନ୍ଧା ପୋକ ଦେଖାଗଲେ ଏକର ପ୍ରତି ୨୫୦ ଶୂକ ସମତୁଲ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ପଲି ଭୂତାଣୁ ୨୦୦ ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶାଇ ଅପରାହଣରେ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ । ଏକର ପ୍ରତି ଏକ କିଗ୍ରା ବିଟି ବୀଜାଣୁ ୨୦୦ ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶାଇ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ । ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ ଦୁଇ ମିଲି ହିସାବରେ ଏଣ୍ଡୋସଲଫାନ କିମ୍ବା ପ୍ରୋଫେନୋଫସ ମିଶାଇ ସିଞ୍ଚନ କରିପାରିବେ । ମଟର ଏକ ମାସର ହୋଇଯାଇଥିଲେ ଦୁଇ ପ୍ରତିଶତ ଡିଏପି ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ । ମୁଗ, ବିରି ଆଦିରେ ଜଉପୋକ ଦମନ ପାଇଁ ଏକର ପ୍ରତି ୫୦ ମିଲି ଇମିଡାକ୍ଳୋଫ୍ରିଡ କିମ୍ବା ୪୦୦ ମିଲି ଡାଇମିଥୋଏଟ କିମ୍ବା ମିଥାଇଲ ଅକ୍ସିଡେମିଟନ ୨୦୦ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶାଇ ସିଞ୍ଚନ କରନ୍ତୁ ।
ଆଳୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଏକ ଗ୍ରହଣୀୟ ସୁସ୍ଵାଦୁ ପରିବା । ଆଲୁରେ ଜୀବସାର ଭିଟାମିନ କ, ଖ,ଗ, କ୍ୟାଲସିୟମ, ପୁଷ୍ଟିସାର ଓ ଶ୍ଵେତସାର ଭରପୁର ରହିଛି । ଛୋଟ ପିଲାଙ୍କର ଆଲୁଚିପ୍ସ ପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ । ଓଡିଶାରେ ୨୨ ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଆଳୁଚାଷ ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ୪ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଆଳୁଚାଷ ହେଉଛି । ଭାରତରେ ଶତକଡା ୮୬ ଭାଗ ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦନ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର ଓ ପଞ୍ଜାବରେ ହୋଇଥାଏ । ଓଡିଶାରେ ବାର୍ଷିକ ୧୩ ଲକ୍ଷ ଟନ ଆଳୁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ବେଳେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଟନ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ଶୀତଳଭଣ୍ଡାର ସ୍ଥାପନ , ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଉନ୍ନତ ଚାଷ ପ୍ରଣାଳୀ ଅବଲମ୍ବନ କାଲେ ଆମେ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ଆଳୁର ମୁଖ୍ୟ ରୋଗ ହେଉଛି ଝାଉଁଳା ରୋଗ । ରାଲଷ୍ଟୋନିଆ ସୋଲାନାସିଆରାମ ବୀଜାଣୁ ଏହି ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଉପକଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ରୋଗ ବେଶି ଦେଖାଯାଏ । ଉକ୍ତ ରୋଗକୁ ଠିକ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନ କଲେ ଶତକଡା ୭୦ ଭାଗରୁ ଅଧିକ ଅମଳ କମିଯାଏ । ତେଣୁ ଆଳୁ ଲଗାଇବା ୧୫ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମାଟିରେ ବ୍ଲିଚିଂ ପାଉଡର ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ । ବିହନ ଆଳୁକୁ ଶତକଡା ୩ଭାଗ ବୋରିକ ଏସିଡ ଦ୍ରବଣରେ ବୁଡାଇ ଛାଇରେ ଶୁଖାଇ ଗଜା କରି ଲଗାନ୍ତୁ । ଦେଖାଯାଇଛି ଏହା ଦ୍ଵାରା ଝାଉଁଳା ରୋଗ ଓ ପଚାରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରୁଛି । ବଜାରରେ ଔଷଧ ଦୋକାନରେ ବୋରିକ ପାଉଡର ନାମରେ ଏହା ଉପଲବ୍ଧ ।
ଆଧାର - କୃଷି ବିଭାଗ
Last Modified : 12/11/2019