অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଓଟ୍

ଉପକ୍ରମ

ଓଟ୍ ଗୋଟିଏ ମୁଖ୍ୟ ରବି ଚରା ଫସଲ  । ଶୀତପ୍ରଧାନ ଦେଶଗୁଡିକରେ ଗହମ ପରି ଯଅ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଶସ୍ୟପ୍ରଦ ଫସଲ  । ଓଟ୍ ମିଲ ମନୁଷ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ  । ଏହା ଘୋଡାର ବିଶିଷ୍ଟ ଦାନା  । କୁକୁଡା, ଦୁଧିଆଳୀ ଗାଈ, ମେଣ୍ଢା ଓ ଘୁଷୁରୀକୁ ମଧ୍ୟ ଦାନାରୂପେ ଦିଆଯାଏ  । ଓଟ୍ ନଡା ଗାଈଗୋରୁ ଓ ଘୋଡାଙ୍କର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଚରା  । ଓଟ୍ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ  । ଏହାର ପାଳ ବା ନଡା ଗୋଖାଦ୍ୟରୂପେ ବ୍ୟବହାର ହୁଏ  । ଓଟ୍ ରୁ ସାଇଲେଜ ତିଆରି ହୁଏ  । ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟରେ ଶତକଡା ୧୦-୧୨ ଭାଗ ପୁଷ୍ଟିସାର ଥାଏ  । ଓଟ୍ ଗୋଖାଦ୍ୟରେ ସବୁଜ ବରସିମ୍ ବା ଲୁସର୍ଣ୍ଣ ମିଶାଇ ଗୋଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ  । ଓଟ୍ କୁ ଯଅ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ  ।

ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର

ଏସିଆ ମାଇନର  ଅଞ୍ଚଳରେ ଓଟ୍ ର ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର  ।

ବଣ୍ଟନ ଓ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ

ପୃଥିବୀରେ ୨୬.୮ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଓଟ୍ ଚାଷ ହୁଏ  । ଓଟ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶଗୁଡିକ ହେଉଛି – ସୋଭିଏତ ରୁଷ, ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା, କାନାଡା, ପୋଲାଣ୍ଡ, ଚୀନ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ  । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଓଟ୍ ଚାଷ କରାଯାଏ  । ଓଟ୍ ଓଡିଶା, ବିହାର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜୁରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ହିମାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଚାଷ ହୁଏ  । ଏହା ସାଧାରଣତଃ ଗୋଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ  ।

ଉଦ୍ଭିଦ ବର୍ଣ୍ଣନା

ଓଟ୍ ପୋଏସି – ବଂଶଜ  । ପ୍ରଜାତି – ଆଭିନ ଜାତି ସାଟାଇଭା  । ଯୁଆ ଗୋଟିଏ ବିଷକିଆ ଘାସ ଗଛ  । ଗୋଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କିସମଗୁଡିକ ସ୍ତମ୍ବଜ, ନତ ବା ପ୍ରସାରିତ ଶ୍ରେଣୀର ହୋଇପାରେ  । ଗଛଗୁଡିକ ୧ରୁ ୧.୫ ମିଟର ଉଚ୍ଚ ହୁଏ  । ପ୍ରତ୍ୟକ ଗଛରୁ ୫-୮ଟି ପିଲ ବାହାରେ ପତ୍ରଗୁଡିକ ୨୫ ସେ.ମି.ଲମ୍ବା ଓ ୧.୫ ସେ.ମି. ଓସାର  । ଯଅ ଦାନାଗୁଡିକ ଲମ୍ବା ଓ ସେଗୁଡିକର ଶୀର୍ଷଭାଗ ଚିକ୍କଣ କିମ୍ବା ଲୋମଶ ହୋଇଥାଏ  । ଗଛର ଛେରା ତନ୍ତୁମୟ ଓ ଏହା ୧.୫ ମିଟର ଗଭୀରକୁ ଯାଇପାରେ  । ଓଟ୍ ର ପୁଷ୍ପ ସ୍ତବକ, ବହୁଳ ଭାବେ ଶାଖାୟିତ  । କେଣ୍ଡାର ଶାଖାଗୁଡ଼ିକ ବିଛୁରିତ  । ଶୂକିକାଗୁଡିକ ସବୃନ୍ତ  । ଶୂକିକା ଗୁଡିକର ସାଧାରଣତଃ ୧-୪ ଟି ପୁଷ୍ପକ ଥାଏ  । ଶୂକିକାର ନିମ୍ନଭାଗରେ ଥିବା ପୁଷ୍ପକ ଦ୍ୱୟ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟଗୁଡିକ ବନ୍ଧ୍ୟା  । ଶୂକିକାରେ ପୁଷ୍ପଗୁଡିକ ଦୁଇଟି ବଡ ପତଳା, ଅସମାନ, ଫମ୍ପା ଓ ଶିରାମୟ ତୁଷ ଦ୍ଵାରା ଆବୃତ  । ଏହି ତୁଷ ଦ୍ୱୟ ଶୂକିକାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘତମ  । ପୁଷ୍ପଗୁଡିକ ଗୋଟିଏ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ପତଳା ପ୍ରାକ୍ଷକ ସହ ଗୋଟିଗୋଟି ହୋଇ ସଂଯୁକ୍ତ ଥାଏ  । ପୁଷ୍ପକ ଗୋଟିଏ ବାହ୍ୟତୁଷ ଗୋଟିଏ ଅବପତ୍ର, ତିନୋଟି ପୁଂକେଶର, ଗୋଟିଏ ଫଳିକା ଓ ଦୁଇଟି ପରିପୁଷ୍ପକ କୁ ନେଇ ଗଠିତ  । ପରିପୁଷ୍ପକ ଦ୍ୱୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଶଳକ ବତ୍ ଡିମ୍ବାଶୟ ଲୋମଶ ଓ ଫଳିକା ଶୀର୍ଷଦ୍ୱୟ ପକ୍ଷ ସଦୃଶ  । ପୁଷ୍ପସ୍ତବକର ଶୀର୍ଷରେ ଥିବା ଶୂକିକାଗୁଡିକ ପ୍ରଥମ ବିକଶିତ ହୁଏ  । ତାପରେ ପୁଷ୍ପନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିମ୍ନାଭିମୁଖୀ ହୁଏ  । ସମସ୍ତ ଶୂକିକାଗୁଡିକ ବିକଶିତ ହେବ ପାଇଁ ୫-୭ ଦିନ ସମୟ ଲାଗେ  । ପ୍ରତ୍ୟକ ଶୂକିକାରେ ଥିବା ପୁଷ୍ପଗୁଡିକରେ ପୁଷ୍ପନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତଳୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଉପରକୁ ଗତି କରେ  । ପୁଷ୍ପଗୁଡିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଣତ ଅବସ୍ଥାକୁ ଆସିଗଲେ ଫଳିକାଶୀର୍ଷ, ବାହ୍ୟତୁଷ ଓ ଅବପତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ବାହାରିଯାଏ  । ସେହି ସମୟରେ ପୁଂକେଶରଗୁଡିକ ସ୍ପୋଟନ ଘଟେ  । ପୁଂକେଶରଗୁଡିକ ବାହାରକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଵପରାଗଣ ସହଜରେ ଘଟେ  । ଏଣୁ ଯଅ ଗୋଟିଏ ସ୍ଵପରାଗଣ ଶ୍ରେଣୀର ଫସଲ  । କିଛି ଅଂଶ ପରପରାଗଣ ମଧ୍ୟ ଘଟେ  ।

ଦାନା / ଶସ୍ୟ

ଦାନା ଧାନ୍ୟାକୃତ୍ୟ  ।

ଏହାର ଦୁଇଟି ଅଂଶ ରହିଛି  ।

ବୃହତ ଅଂଶଟି ହେଉଛି ଭୃଣ ପୋଷକ  ।

ଭୃଣ ପୋଷକରେ କୋଷ ଥାଏ  ।

ଭୃଣଟି ଦାନାର ତଳଭାଗ ଅଗରେ ଥାଏ  ।

ଋତୁ ଓ ଜଳବାୟୁ

ଶୀତଳ ଓ ଆର୍ଦ୍ର ଜଳବାୟୁ ଯଅପାଇଁ ଅନୁକୂଳ  । ଗଜା ହେବା, ପିଲେଇବା, ଥୋଡଧରିବା  ଏବଂ କେଣ୍ଡା ବାହାରିବା ସମୟରେ ଯଦି ଥଣ୍ଡା ପାଗ ଦରକାର କରେ  । ଫୁଲ ଉଡାଇବା ସମୟରେ ଉତ୍ତାପ ଅଧିକ ହୋଇଗଲେ ଶୂକିକା ଗୁଡିକ ଫମ୍ପା ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଅମଳ କମିଯାଏ  । ଯଅ - ସେଲସିୟସ  ଉତ୍ତାପ ଦରକାର କରେ  । ସର୍ବଦା ଆର୍ଦ୍ର ଜଳବାୟୁ ଦରକାର କରେ  । କାରଣ ଏହାଦ୍ଵାରା ଯଅ ଅଧିକ ଶୁଷ୍କ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହୁଏ  । ବାର୍ଷିକ ୩୮-୧୧୪ ସେ.ମି. ବର୍ଷା ଦରକାର କରେ  ।

ମୃତ୍ତିକା

ପାଣି ଜମୁଥିବା ଏବଂ କ୍ଷାରୀ ଜମିକୁ ଛାଡିଦେଲେ ଆଉ ସବୁ ଜମିରେ ଯଅ ଚାଷ କରାଯାଇ ପାରିବ  । ପଟୁମାଟି ବା ଦୋରସା ମାଟିରେ ଯଅ ଚାଷ ଭଲ ହୁଏ  । ମଟାଳ ମାଟି ହେଉ ବା ବାଲିଆ ମାଟି ହେଉ ଆର୍ଦ୍ରତା ଥିଲେ ଭଲ ଅମଳ ହୁଏ  ।

ଯଅ କିସମ

  1. କେଣ୍ଟ – ଗଛର ଉଚ୍ଚତା ୮୦ ସେ.ମି.  । ଏହି କିସମରୁ ୫୦୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଅମଳ ହୁଏ  ।
  2. ଆଲଜେରିଆନ – ଜଳସେଚିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ  । ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢେ  । ୧୪୫-୧୫୦ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ  । ୪୦୦-୪୫୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ହେକ୍ଟର ପିଛା ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଅମଳ ହୁଏ  ।
  3. ଏଫ ଓ ଏସ୍ – ୧/୨୯ – ୧୪୦ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ  । ୪୦୦-୪୫୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ଅମଳ ହେକ୍ଟର ପିଛା ହୁଏ  ।
  4. ବ୍ରଙ୍କେର – ୧୦ – ୧୨୦ ଦିନରେ କେଣ୍ଡା ବାହାରିଥାଏ  । ଏହି କିସମରୁ ୪୦୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ହେକ୍ଟର ପିଛା ଅମଳ ହୁଏ  ।
  5. ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ – ୧୧ - ୧୧୬ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ । ହେକ୍ଟର ପିଛା ୪୦୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଅମଳ ହୁଏ ।
  6. କୋଚମେନ୍ – ଏହା ବିଳମ୍ବ କିସମ ଅଟେ  । ୫୦୦କୁଇଣ୍ଟାଲ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ହେକ୍ଟର ପିଛା ଅମଳ ହୁଏ  ।

UPO – ୯୪ – ୪୦୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ହେକ୍ଟର ପିଛା ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଅମଳ ହୁଏ  । ଏହା ଛଡା ଫୁଲଘୂମ – ୧୫ ଫ୍ଲମିଙ୍ଗ ଗୋଲଡ ଆଇ.ଜି.ଏଫ୍.ଆର.ଆଇ – ୨୬୮୮ (IGFRI- 2688), ଆଇ.ଜି.ଏଫ୍.ଆର.ଆଇ – ୩୦୨ କିସମ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଅମଳ ଦିଏ  ।

ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି

ଦେଶୀ ଲଙ୍ଗଳରେ ୩-୪ ଓଡ ଚାଷ କରାଯାଏ  । ଟ୍ରାକ୍ଟର ଥିଲେ ଥାଳି ବିଦା ସାହାଯ୍ୟରେ ଦୁଇଥର ଓ ଗୋଟିଏ ଥର କଲଟିଭେଟର ଚଳାଇ ଜମିରୁ ଅନାବନା ଘାସ ବାହାର କରି ଜମିକୁ ସମତୁଲ କରାଯାଏ  । ତାପରେ ଜମିକୁ ପଟାଳି ପଟାଳି କରାଯାଏ  । ଜମି ଚାଷ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସର୍ବଦା ଜମିରେ ବତର ରଖିବାକୁ ହେବ  । ମଝିରେ ମଝିରେ ପାଣି ମଡାଇବା ପାଇଁ ନାଳ ଓ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ହେବ  ।

ବିହନ ଓ ବିହନ ବୁଣିବା ପ୍ରଣାଳୀ

ଗୋଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ କରାଯିବା ଫସଲ ଛଟା ବୁଣାଯାଏ  । ତାପରେ ଦେଶୀ ଲଙ୍ଗଳରେ ବା କଲଟିଭେଟର ଚାଷ କରି ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ  । କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ଭଲ ନୁହେଁ  । ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ୨୦-୨୩ ସେ.ମି. ଧାଡିକୁ ଧାଡି ବ୍ୟବଧାନ ରାଖୀ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୧୦୦ କେଜି ବିହନ, ବିହନ ବୁଣା ଯନ୍ତ୍ରରେ ପକାଇବା ସବୁଠାରୁ ଭଲ  । କେଉଁ ସମୟରେ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ସେହି ସମୟକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରାଖୀ ବିହନ ବୁଣାଯାଏ  । ବିହନ ବୁଣିବାଯନ୍ତ୍ର ନ ମିଳିଲେ ଲଙ୍ଗଳ ସିଆର ପଛରେ ବୁଣିବା ଭଲ  । ଅକ୍ଟୋବରରୁ ନଭେମ୍ବର ମାସ ଓଟ୍ ବୁଣିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ  ।

ଖତ ଓ ସାର ପ୍ରୟୋଗ

ଶେଷ ଓଡ ଚାଷ ବେଳେ ଓଟ୍ ଫସଲ ପାଇଁ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୫ ଟନ ଖତ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ  । ବୁଣିବା ବେଳେ ସିଆରରେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୭୦ କି.ଗ୍ରା ସୁପର ୨୦ କି.ଗ୍ରା. ପଟାସ ପ୍ରୟୋଗ କରି ମାଟି ସହିତ ଭଲଭାବେ ମିଶାଇ ବିହନ ବୁଣାଯାଏ  । ବୁଣିବାର ୨୫-୩୦ ଦିନ ପରେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଏବଂ  ପ୍ରଥମ କାଟ ପରେ (ବୁଣିବାର ୫୦-୬୦ ଦିନ ପରେ) ଆଉ ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ଯବକ୍ଷାରଜାନ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ  ।

ଜଳସେଚନ

୩-୪ ଟି ଜଳସେଚନ ଦରକାର  । ପ୍ରଥମ ଜଳସେଚନ ଦରକାର  । ପ୍ରଥମ ବିହନ ବୁଣିବା ସମୟ ପୂର୍ବରୁ  କରାଯାଏ  । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଜଳସେଚନ ଏକ ଏକ ମାସ ଅନ୍ତରରେ  ଦିଆଯାଏ  । ଜଳସେଚନ କଲେ ପିଲସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଜଳାଭାବ ହେଲେ ପିଲ କମିଯାଏ  ।

ଅନ୍ତଃଚାଷ

ବିହନ ବୁଣିବାର  ୨-୩ ସପ୍ତାହ ପରେ ଥରେ କୋଡାଖୁସା କରି ଘାସ ବାଛିବା ଦରକାର  ।

ଫସଲ କଟା

ବୁଣା ଫସଲରୁ ଭଲ ବିହନ ଅମଳ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ଗୋ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଫସଲ କଟାଯିବା ଆଉ କାଟିବା ଉଚିତ  ନୁହେଁ  । ପ୍ରଥମ କଟା ଫସଲ ୫୦-୫୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଏ  ପ୍ରଥମ କଟା ୮-୧୦ ସେ.ମି. ମୂଳ ଛାଡିଦେଲେ ଫସଲର ପୁନର୍ବାର ବୃଦ୍ଧି ଭଲଭାବେ ହୁଏ  ।

ଅମଳ ଓ ସାଇତା

ଯଅ ପ୍ରାୟ ୧୪୦ ଦିନରେ ପାଚିଯାଏ  । ଗଛରେ ନଡା ସବୁଜ ଥିଲେ ହେଁ ଦାନାଗୁଡିକ ପାଚିଲେ ଫସଲ କାଟି ଦିଆଯାଏ  । ଡେରିକଲେ ଦାନାଗୁଡିକ ଝଡିପଡେ ଏହାସମୟରେ ବର୍ଷା ହେଲେ ଦାନାର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ କମିଯାଏ  । ଫସଲକୁ ଦାଆରେ କାଟି ଅମଳ କରାଯାଏ  । ବିହନରୁ ଭଲଭାବେ ଶୁଖାଇ ଜଳୀୟ ଅଂଶ ୧୦% ରହିବା ସମୟରେ ସାଇତି ରଖାଯାଏ  । ପ୍ରଥମ କଟାପରେ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଫସଲକୁ ଛଡା ଗଲେ ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨୫୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ୩୦-୩୫ କୁଇଣ୍ଟାଲ ବିହନ ଓ ୩୫-୪୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ନଡା ମିଳିଥାଏ  ।

ଆଧାର- ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ

Last Modified : 4/29/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate