অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ଗୁଆଁର

ଉପକ୍ରମ

ଗୁଆଁର ଗୋଟିଏ ଶିମ୍ବ ଜାତୀୟ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଫସଲ  । ଏହି ଫସଲର ମରୁଡି ସହଣୀ ଶକ୍ତି ଅଛି  । ଏହି ଫସଲଟି ଗୋଖାଦ୍ୟ, ପନିପରିବା ଓ ଶିଳ୍ପୋପ ଯୋଗୀ ଫସଲ ରୂପେ ଚାଷ କରାଯାଏ  । ଗୁଆଁର ଗୋଖାଦ୍ୟ ଫସଲରୁ ପୁଷ୍ଟିସାର, ସ୍ନେହସାର ଏବଂ ଖଣିଜ ଲବଣ ଯଥେଷ୍ଟ ମିଳିଥାଏ  ।

ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର

ବହୁ ପୁରାତନ କାଳରୁ ଭାରତରେ ଗୁଆଁର ଚାଷ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଭାରତ ଗୁଆଁରର ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି କେତେକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନନ୍ତି  । କିନ୍ତୁ ବହୁ ଜଙ୍ଗଲୀ ଗୁଆଁର ଆଫ୍ରିକା ମହାଦେଶରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ  । ଏଣୁ କେତେକ ଆଫ୍ରିକା ଏହାର ଉଦ୍ଭବ କେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି ମନେ କରନ୍ତି  ।

କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ବଣ୍ଟନ

ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜୁରାଟ, ହରିୟାନା, ପଞ୍ଜାବ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଗୁଆଁର ଚାଷ ହୁଏ  । ରାଜସ୍ଥାନରେ ଶତକଡା ୫୩ ଭାଗ ଆଦାୟ ହୋଇଯାଏ  ।

ଶ୍ରେଣୀ ବିଭାଗ

ଉପବଂଶ ପାପିଲିଡନାସି ପ୍ରଜାତି କ୍ୟାମୋପସିପ୍  । ଏହି ପ୍ରଜାତିର ୪ ଗୋଟି ଜାତି ରହିଛି  । ଯଥା –

  1. ଜାତି (Sps) – Cyamopsis tetmgonodoba
  2. Cyamopsis senegalensis
  3. Cyamopsis serrata
  4. Cyamopsis dentata

ଉଦ୍ଭିଦ ବର୍ଣ୍ଣନା

ଗୁଆଁର ଶିମ୍ବ ବଂଶୀ ଫସଲ  । ଶିମ୍ବାଦି ଗୋ ଖାଦ୍ୟ ଫସଲମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଆଁର ଗୋଟିଏ ମୁଖ୍ୟ ଫସଲ  । ଗଛ ହୃଷ୍ଟ ପୃଷ୍ଟ – ସିଧ, ଏକବର୍ଷୀ  । ୯୦-୧୮୦ ସେ.ମି. ଉଚ୍ଚା  । ମୂଳତନ୍ତ୍ର ଆଦିମୂଳ: କାଣ୍ଡ: ଶାଖା ପ୍ରଶାଖା ଯୁକ୍ତ  । ପତ୍ର ତ୍ରିପର୍ଣ୍ଣକ – ଦନ୍ତୁରିତ  । ପତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ୪-୧୫ ସେ.ମି. ଲମ୍ବା ଓ ୨.୫ – ୮.୦ ସେ.ମି. ଓସାର  ।

ପୁଷ୍ପ

ଗୁଆଁର ପୁଷ୍ପ-ସ୍ତବକ ଅସୀମ ଶ୍ରେଣୀର  । ଫୁଲଗୁଡିକ ଏକାର୍ଦ୍ଧସମ କହୁନଳୀ ଓ ଅଗସ୍ତିକ ବୃତ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୫  । ଏହା ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୁକ୍ତ  । ପାଖୁଡାଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା – ୫ ଏବଂ ସେଗୁଡିକ ଅସମାନ । ସବୁଠାରୁ ବଡପାଖୁଡାଟିକୁ ଦ୍ଵଜକ କୁହାଯାଏ  । ପାର୍ଶ୍ଵ ପାଖୁଡା ଦୁଇଟି ପକ୍ଷ ନାମରେ ନାମିତ  । ସବୁଠାରୁ ଭିତରେ ଥିବା ପାଖୁଡା ଦୁଇଟି ଯୋଡି ହେଲା ପରି ନୌତଳାକୃତ ଜଣାପଡେ  । ଫୁଲଗୁଡିକର ରଙ୍ଗ ବାଇଗଣି ବା ଗୋଲାପି ଛୁଇଁଗୁଡିକ ଚେପଟା ଓ ପେନ୍ଥା ପେନ୍ଥା ହୋଇଥିବାରୁ କ୍ଲଷ୍ଟର ବିନ୍ ବୋଲି କୁହନ୍ତି  । ଛୁଇଁଗୁଡିକ ମାଂସାଳ, ଆଗଥୋଡ ଚଞ୍ଚୁପରି ସରୁ ୨୫-୧୩ ସେ.ମି. ଲମ୍ବା ୫-୧୨ଟି ଭିତରେ ମଞ୍ଜି ଥାଏ   । ସବୁଜ ଗୁଆଁର ପରିବା ଓ ଗୋଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ଜଳବାୟୁ ବ୍ୟବହାର ହୁଏ  । ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ଚାରିକୋଣିଆ  ।

ଋତୁ ଓ ଜଳବାୟୁ

ଗୁଆଁର ଗୋଟିଏ ମରୁଡି ସହଣୀ ଗୋ ଖାଦ୍ୟ ଫସଲ  । ଯେଉଁଠାରେ ୩୦-୪୦ ସେ.ମି. ବର୍ଷା ହୁଏ  । ସେଠାରେ ଗୁଆଁର ଚାଷ ହୋଇପାରିବ  । ଏହା ଗୋଟିଏ ବର୍ଷାଦିନିଆ ବର୍ଷାଧାର ଫସଲ  । ୨୫- ସେଲସିୟସ ଉତ୍ତାପ ଗଜା ହେବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ  । ଏହା ଜଳାଧିକ ସହ୍ୟ କରିପାରେ ନାହିଁ  । ଗୁଆଁର ଆଲୋକ ସମ୍ବେଦୀ ଫସଲ  । ଏଣୁ ଖରିଫ ଋତୁରେ ହିଁ ଚାଷ ହୁଏ  ।

ମୃତ୍ତିକା

ଗୁଆଁର ମଟାଳ ଏବଂ ଜଳ ଛାଡୁ ନଥିବା ମୃତ୍ତିକାକୁ ବାଦ୍ ଦେଲେ ଆଉ ସବୁ ମାଟିରେ ଚାଷ ହୋଇପାରିବ  । ଏହା ନିଗିଡା ମାଟିରେ ଭଲ ହୁଏ  । ପି.ଏଚ୍ ୭.୦-୮.୫ ଫସଲ ପାଇଁ ଭଲ  ।

କିସମ

ଦୁଇପ୍ରକାର ଗୁଆଁର ଅଛି  । ଯଥା – (୧)ଗୋଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକାର, (୨) ପନିପରିବା ପ୍ରକାର  ।

ଗୋଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକାର

ଦୁର୍ଗାପୁର ସଫେଦ

ରାଜସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଦୁର୍ଗାପୁରରୁ ଏହାର ଉଦ୍ଭବ ହୋଇଛି  । ଏହି ଗୁଆଁର ୧୦୦-୧୦୫ଦିନ ଭିତରେ ଅମଳ କରାଯାଏ  । ୧୪-୧୫ କୁଇଣ୍ଟାଲ ମଞ୍ଜି ହେକ୍ଟର ପିଛା ଅମଳ ହୁଏ  । ରାଜସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ  ।

ଏଫ.ଏସ୍. – ୨୭୭ (FS - 277) ୧୩୦ ଦିନରେ ଅମଳ ହୁଏ  ।

ଏହି କିସମରୁ ୩୩୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ହେକ୍ଟର ପିଛା ମିଳିପାରୁଛି  । ମଞ୍ଜି ଅମଳ କଲେ ୧୯ କୁଇଣ୍ଟାଲ ହେକ୍ଟର ପିଛା ମିଳିପାରେ  ।

ଅଗଟା ଗୁଆଁର

ଏହା ଲୁଧିଆନା ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଉଦ୍ଭବ ହୋଇଛି  । ୯୫-୧୧୦ ଦିନ ଭିତରେ ଅମଳ ହୁଏ  । ଏହି ଫସଲରୁ ୨୯ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଆଁର ମିଳିପାରେ  । ଅନ୍ୟ ଗୁଆଁର କିସମଗୁଡିକ ହେଲା – ନଂ – ୩ IGFRI-212, D-111, D-128, G-3B 2796, G-4-29, B-17, G-4-298-25 ଇତ୍ୟାଦି   ।

ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତ

ଦେଶୀ ଲଙ୍ଗଳରେ ୨-୩ଥର ଚାଷ କରି ତାପରେ ଆଡବାଗ ହାରୋଇଙ୍ଗ କରି ମଇ ଦେଇ ଦେଲେ ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ସରିଲା  । ମଞ୍ଜି ବୁଣିବା ସମୟରେ ଜମିରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମାଣର ରହିବା ଉଚିତ  ।

ବିହନ ଓ ବୁଣିବା ପ୍ରଣାଳୀ

ଲଗାଇବା ସମୟ – ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ – ଜାନୁୟାରୀ, ଫେବୃୟାରୀ  । ବର୍ଷାଋତୁ – ମେ ଜୁନ  ।

ବିହନ ପରିମାଣ – ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ – ୪୦-୪୫ କି.ଗ୍ରା ଏବଂ ମଞ୍ଜି ପାଇଁ ୧୫-୨୦ କି.ଗ୍ରା. ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ଆବଶ୍ୟକ  ।

ବ୍ୟବଧାନ – ମଞ୍ଜି ଫସଲରେ ଧାଡିକୁ ଧାଡି ୪୫ ସେ.ମି. ଏବଂ ଗଛକୁ ଗଛ ୧୫ ସେ.ମି. ରଖିବା ଉଚିତ  । ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ବ୍ୟବଧାନ କମ୍  କରିବାକୁ ହେବ  ।

ବିହନ ବିଶୋଧନ

ପ୍ରତି କେ.ଜି. ବିହନ ସହିତ ୩ ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ ଥିରାମ ବା କ୍ୟାପଟାନ୍ ଗୋଳାଇ ବିଶୋଧନ କରାଯାଏ  ।

ଖତ ଓ ସାର

ଜମି ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ସମୟରେ ହେକ୍ଟର ପ୍ରତି ୫ଟନ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରୟୋଗ କରି ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ  । ଏହାଛଡା ରାସାୟନିକ ସାର – ଯଥା, ଯବକ୍ଷାରଜାନ – ୨୫ କି.ଗ୍ରା. ଫସଫରସ୍ – ୫୦ କି.ଗ୍ରା., ପଟାସ – ୨୮ କି.ଗ୍ରା. ହେକ୍ଟର ପିଛା ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ  ।

ସମସ୍ତ ସାର ମିଶାଇ ସିଆରରେ ୪-୫ ସେ.ମି. ଗଭୀରରେ ଦେଇ ମାଟି ଘୋଡାଇ ମଞ୍ଜି ବୁଣାଯାଏ  ।

ଜଳସେଚନ

ଖରାଦିନେ ଫସଲରେ ୧୦ ଦିନ ବ୍ୟବଧାନରେ ପାଣି ମଡାଯାଏ  ।

ଅନ୍ତଃଚାଷ

ବିହନ ଲଗା ହେବାର ୩-୪ ସପ୍ତାହ ବେଳକୁ ଖୁସାଖୁସି କରି ଘାସ ବାଛି ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ଥର କୋଡା ଖୁଦା କରି ହିଡ ଟେକି ଦିଆଯାଏ  ।

ଅମଳ

ଲଗାଇବାର ୮୦-୮୫ ଦିନ ପରେ ଅର୍ଥାତ୍ ଗଛରେ ଫୁଲ ଫଳ ଧରିବା ଆରମ୍ଭ ହେବା ମାତ୍ରେ ଗୋଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଅମଳ କରାଯାଏ  । ମଞ୍ଜି ଅମଳ ପାଇଁ ରଖିଲେ ମଞ୍ଜି ପାକଲା ହେବା ପରେ ଗଛ କଟାଜାଏ ତାପରେ ବେଙ୍ଗଳା ପକାଇ ମଞ୍ଜି ଅମଳ କରାଯାଏ  ।

୨୫୦-୩୦୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ ସବୁଜ ଗୋଖାଦ୍ୟ ବା ୧୦-୧୫ କୁଇଣ୍ଟାଲ ମଞ୍ଜି ଅମଳ କରାଯାଇ ପାରିବ  ।

ଆଧାର- ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପରିଷଦ

Last Modified : 6/29/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate